Artroza si activitatea fizica

Artroza se dezvoltă frecvent la personalele care fac o muncă fizică, cu suprasolicitare mecanică a articulațiilor în timpul mișcărilor repetitive și, de asemenea, la sportivi. Află în cele ce urmează cum pot fi gestionate riscurile ocupaționale și ce forme de activitate fizică sunt recomandate în artroză.

Unul dintre factorii care contribuie la apariția artrozei (așa cum mai este denumită osteoartrita) este discrepanța dintre stresul mecanic pe suprafața cartilajului articular și capacitatea cartilajului de a rezista la acest stres. Artroza se dezvoltă frecvent la personalele care fac munci fizice în mod regulat, din cauza suprasolicitării mecanice a articulațiilor în timpul mișcărilor repetitive. 

Activitatea prelungită în poziția ghemuit sau în genunchi are efect advers asupra articulațiilor. Tonusul mușchiului cvadriceps intervine, de asemnenea, în buna funcționare a articulatiei genunchiului. Și atunci, dacă ai artroză, mai ai voie să faci mișcare? Da, chiar este extrem de indicat, însă trebuie alese unele forme de activitate fizică potrivite, care să ajute la gestionarea bolii, nu să o agraveze.

Cum poate activitatea fizică să influențeze artroza?

Orice articulație, inclusiv cea afectată de artroză, are nevoie de activitate fizică. Lipsa de mișcare poate duce la o accentuare a deteriorării articulare ca o consecință a doi factori: reducerea metabolismului în articulația imobilizată și scăderea tonusului muscular.

Prin urmare, mișcarea este necesară pentru toată lumea. Dar exercițiile și tipurile acestora ar trebui să fie alese cu grijă, în funcție de limita de toleranță a fiecărui pacient. Impactul și stresul asupra articulațiilor ar trebui să fie eliminate. În plus, perioada de activitate fizică ar trebui să fie alternată cu perioade de odihnă.

Ce exerciții să faci dacă ai artroză?

Există multe beneficii ale exercițiilor fizice, nu doar faptul că te ajută să slăbești și să te menții apoi la o greutate normală, unul fiind că activitatea fizică regulată te ajută să menții flexibilitatea articulațiilor. Exercițiile care implică articulațiile care îți susțin greutatea, cum ar fi alergarea sau jocul de baschet, pot fi uneori dăunătoare. 

Campanie DOC-Time RMN

În schimb, poți încerca forme de mișcare cu un impact redus, cum ar fi mersul pe bicicletă, golful,exercițiile de gimnastică în apă sau înotul, pentru a-ti flexa articulațiile, fără să adaugi stres suplimentar pe ele. Cercetările arată că și yoga este o activitate fizică excelentă nu doar pentru persoanele sănătoase, ci și dacă ai dezvoltat artroză.

Ce trebuie făcut în cazul unui traumatism?

Dacă pacientul suferă un traumatism la nivelul genunchiului, important este să se asigure stabilitatea articulației. Acest lucru elimină distribuirea anormală a greutății pe suprafețele articulare și nu permite deteriorarea cartilajului. Astfel de traumatisme, precum ruptura de ligament sau ruptura de menisc, impun consult medical ortopedic și intervenție artroscopică.

Ce modificări să faci în stilul de viață pentru a reduce riscul de artroză?

Există un număr mare de factori asociați cu stilul de viață care influențează riscul unei persoane de a dezvolta artroză la un moment dat. Faptul că faci anumite modificări în stilul de viață te poate ajuta să îți îmbunătățești sănătatea articulațiilor și să previi artroza.

1. Gestionează riscurile ocupaționale

Ocupațiile care implică multe mișcări repetitive pot fi foarte obositoare pentru articulații. Cere sfatul medicului de familie despre metodele care te ajută să reduci riscul de artroză, mai ales dacă jobul tău implică activități precum:

  • statul în genunchi;
  • ridicarea unor greutăți;
  • mișcări de răsucire;
  • mersul pe jos.

2. Alege exercițiile fizice cu impact redus

Exercițiile fizice cu impact redus îți pot îmbunătăți sănătatea articulațiilor și pot fi efectuate inclusiv dacă ai dezvoltat artroză. Caută activități care să includă antrenamente de rezistență și mișcări de stretching (întinderea mușchilor), pe lângă exercițiile de tip aerobic. Activitatea fizică regulată poate să ajute la încetinirea progresiei artrozei sau pot chiar să prevină boala.

Dacă ai primit diagnosticul de artroză, e bine de știut că mișcarea te ajută să îți menții articulațiile sănătoase, să îți crești rezistența mușchilor și a oaselor și să combați rigiditatea articulațiilor și durerea articulară.

3. Nu uita că și odihna este importantă

Exercițiile fizice te ajută să ai mușchi și articulații sănătoase, însă utilizarea excesivă a unor articulații îți poate crește riscul de a face artroză. Cheia succesului este echilibrul. Dacă articulațiile tale sunt umflate sau te dor ori sunt sensibile în anumite momente, acordă-le o pauză. Încearcă să eviți să îți foloseșți articulația umflată cel puțin 12 până la 24 de ore. Faptul că lași o articulație lezată să se vindece ajută la reducerea riscului de a dezvolta artroză în viitor.

4. Consumă alimente cu acizi grași Omega 3

Pentru a contribui la sănătatea articulațiilor, e important să incluzi acizii grași Omega 3 în alimentație. Toată lumea are nevoie de acizi grași Omega 3 în alimentație, deoarece aceștia ajută la încetinirea dezvoltării aterosclerozei, scad riscul de infarct și de accident vascular cerebral și ajută la combaterea osteoartritei. 

Acizii grași Omega 3 se găsesc în cantități semnificative în macrou, somon, hering, sardine, semințe de in, semințe de chia, nuci, dar, dacă nu consumi aceste alimente decât rar sau deloc, ia în calcul suplimentele alimentare cu ulei de pește de mare adâncime. O serie de cercetări au arătat că acestea sunt eficiente în reducerea durerii și rigidității articulațiilor.

NEWSLETTER DOC DEDICAT

5. Ia în calcul suplimentele alimentare cu acid gama-linolenic (GLA)

Un alt acid gras care poate fi de folos este acidul gama-linolenic (GLA), care se găsește în semințele anumitor plante. Întreabă-ți medicul dacă suplimentele cu acid gama-linolenic ți-ar putea fi de ajutor.

În concluzie, formele de mișcare cu un impact redus pot ajuta la întărirea mușchilor și la menținerea forței oaselor. Totodată, activitatea fizică îmbunătățește mobilitatea articulațiilor, așa că nu te feri să faci mișcare în mod regulat. Dacă ai artroză, uită de exercițiile fizice cu un impact mare asupra articulațiilor tale, cum ar fi tenisul și îndreaptă-te spre activități cu impact redus, cum ar fi plimbările, mersul pe bicicletă, golful, înotul, yoga, care nu îți solicită foarte mult articulațiile.

Nu uita că mișcarea, alături de o alimentație cu mai multe legume și fructe și mai puține grăsimi animale și zahăr, te ajută să slăbești dacă ai kilograme în plus (persoanele supraponderale sau obeze au un risc mărit de artroză) și să te menții în formă, la o greutate normală pentru înălțimea și vârsta ta.

 
 
Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
JAMA Network - Effectiveness of Internet-Based Exercises Aimed at Treating Knee Osteoarthritis
https://jamanetwork.com/journals/jamanetworkopen/fullarticle/2776721
Studiul „Effectiveness of Internet-Based Exercises Aimed at Treating Knee Osteoarthritis”, apărut în JAMA Netw Open, 2021, 4(2):e210012. doi:10.1001/jamanetworkopen.2021.0012, autori: Sameer Akram Gohir, Frida Eek, Anthony Kelly et al.
Arthritis Foundation - Benefits of Exercise for Osteoarthritis 
https://www.arthritis.org/health-wellness/healthy-living/physical-activity/getting-started/benefits-of-exercise-for-osteoarthritis

Te-ar mai putea interesa și...


 

 

 

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0