Cum apare si cum evolueaza procesul de artroza?

Artroza sau osteoartrita afectează milioane de oameni din întreaga lume. Boala apare atunci când cartilajul protector de la capetele oaselor se uzează în timp. Află în cele ce urmează cum evoluează artroza și în special artroza genunchiului.

Articulațiile sunt structuri anatomice care dau mobilitate și stabilitate sistemului musculo-scheletal. În funcție de structura lor și de gradul de mobilitate, există în organism două tipuri de articulații: unele care au cavitate articulară, sunt tapetate de o membrană sinovială, conțin lichid sinovial și permit o gamă largă de mișcări (și sunt denumite articulații sinoviale) și unele sinartrodiale (precum articulațiile intervertebrale, articulația sacroiliacă etc.), care nu au cavitate articulară, nu conțin lichid sinovial și care permit doar mișcări limitate.

Cum funcționează articulația genunchiului?

Articulația genunchiului este un tip de articulație sinovială. Cartilajul articular de la nivelul genunchiului are rolul de a reduce forțele de frecare între suprafețele articulare, de a repartiza în mod uniform forțele mecanice (să nu uităm că genunchii susțin toată greutatea corpului) și de a asigura mobilitate corpului.

Cartilajul articular al genunchiului nu este inervat și nici vascularizat. Și totuși, cum este hrănit acesta? Nutriția cartilajului este asigurată de vascularizația osului din vecinătatea cartilajului și de către lichidul sinovial care se găsește în mod normal într-o cantitate mică în cavitatea articulară.

Cartilajul articular este format din celule cartilaginoase (numite condrocite, care sunt celule cu o rată de diviziune foarte scăzută) și o matrice extracelulară (formată din 75% apă, colagen, proteoglicani și alte proteine, enzime, factori de creștere). 

NEWSLETTER DOC DEDICAT

Forma, rezistența, elasticitatea cartilajului articular depind de integritatea rețelei de colagen, de concentrația de proteoglicani și de modul în care se realizează interacțiunea dintre diferitele componente: apă, colagen, proteoglicani.

Cum afectează artroza genunchii?

Artroza genunchiului are numele de gonartroză. La persoanele cu această boală, se produce degradarea progresivă a cartilajului articular la nivelul genunchiului. Osul subcondral (adică cel din vecinătatea cartilajului articular), membrana sinovială, capsula articulară se modifică și ele, odată cu progresia artrozei.

Metabolismul celulelor cartilaginoase se modifică și, în consecință, proprietățile matricei extracelulare se alterează: rețeaua de colagen suferă leziuni, sinteza de proteoglicani scade, raportul între condroitin-sulfat se inversează, în detrimentul condroitin-sulfatului.

Toate acestea duc la o creștere a permeabilității matricei, conținutul de apă crește, ceea ce determină mai departe o deteriorare a cartilajului articular și o scădere a rezistenței sale la presiunea pusă de greutatea corpului. Această deteriorare se numește condromalacie și este ireversibilă.

Cartilajul de la nivelul genunchilor se subțiază până la dispariție

Cartilajul se erodează și se subțiază progresiv, până când unele zone de os rămân descoperite. Mici fragmente de cartilaj se pot fragmenta, se desprind și migrează în cavitatea articulară unde determină o reacție inflamatorie locală, iar pacientul poate, la un moment dat, pe un fond de durere articulară cronică, să aibă o accentuare a durerilor și tumefacție articulară.

În stadiile avansate ale gonartrozei, cartilajul se subțiază până la dispariție, iar pe radiografie se observă îngustarea progresivă a spațiului articular.

Osul din vecinătatea cartilajului articular suferă și el. Inițial, încearcă o reparare a distrugerilor care se produc la nivelul cartilajului, o remodelare osoasă care se exprimă prin formarea osteofitelor (acele „ciocuri” osoase) care se pot vizualiza radiologic, pe radiografie.
Din cauza subțierii cartilajului articular de la nivelul genunchiului, capacitatea de amortizare a șocurilor produsă de sărituri sau căderi este afectată și se produc microfracturi la nivelul osului din vecinătatea cartilajului articular.

Odată cu progresia artrozei, toate acestea se însoțesc de îngroșări ale capsulei articulare și de afectare ligamentară.

Cum evoluează artroza?

Este destul de probabil ca, în stadiile timpurii, deterioarea cartilajului să fie complet reversibilă, grație capacităților de vindecare a leziunilor, în special în cazul pacienților foarte tineri.

Odată ce aceste leziuni au devenit bine stabilite, iar cartilajul s-a deteriorat vizibil, în special după o anumită vârstă, va fi foarte greu pentru organism să repare aceste leziuni. Artroza va evolua apoi până va ajunge într-un stadiu foarte avansat, ceea ce înseamnă că la acel pacient va exista o și mai mare pierdere a cartilajului articular.

Această pierdere a cartilajului evoluează într-una dintre cele trei forme clinice:

1.    o deteriorare lentă și progresivă, de-a lungul mai multor decenii;
2.    o deteriorare foarte rapidă care duce la pierderea cartilajului în 12-24 de luni (cunoscută sub numele de artroză distructivă, care are o evoluție rapidă)
3.    o formă intermediară, în care evoluția bolii este punctată de perioade în care artroza evoluează foarte rapid și de alte perioade când boala nu evoluează deloc sau evoluează foarte puțin.

Cum poți preveni sau încetini evoluția artrozei?

Deși, în trecut, osteoartrita era considerată o boală în care articulațiile pur și simplu se uzau, ca rezultat inevitabil al înaintării în vârstă, cercetările științifice au arătat că artroza este un proces complex, cu multe cauze și nu e obligatoriu o parte inevitabilă a bătrâneții.
Mai degrabă, artroza este rezultatul unei combinații de factori, dintre care unii pot fi modificați sau preveniți. Iată ce poți face pentru a reduce riscul de osteoartrită sau a întârzia debutul bolii:

Campanie DOC-Time RMN

Străduiește-te să ai o greutate sănătoasă

Kilogramele în plus exercită o presiune suplimentară asupra articulațiilor cum sunt șoldurile și genunchii, însă nu doar stresul mecanic este problematic, ci și țesutul adipos care produce proteine numite citokine, care promovează inflamația în întregul corp. În articulații, citokinele distrug țesutul prin modificarea funcției celulelor cartilajului. Când ai kilograme în plus, corpul produce și eliberează mai multe dintre aceste proteine. 

Așadar, pentru a preveni artroza, dar și pentru a gestiona mai bine boala dacă ai fost deja diagnosticat, e necesar să ajungi la o greutate corporală normală, printr-o alimentație cu mai multe legume, leguminoase, fructe și proteine slabe și mai puține grăsimi animale și zahăr și cu mișcare efectuată regulat.

Ai grijă la nivelul glicemiei!

Nivelurile ridicate de zahăr din sânge accelerează formarea unor molecule care fac cartilajul mai rigid și mai sensibil la stresul mecanic. Și diabetul poate declanșa inflamație sistemică, iar aceasta duce la pierderea cartilajului. Dacă ai diabet, respectă indicațiile medicului pentru a-ți ține glicemia sub control.

Protejează-ți articulațiile

Deși unele accidentări nu pot fi evitate, e bine să faci ce ține de tine pentru a-ți proteja articulațiile. De exemplu, când ridici o greutate de jos, nu te apleca din mijloc, ci din genunchi. Pentru a evita căderile și fracturile, poartă încălțăminte antiderapantă, iar în baie, unde pericolul de accidentare este mai mare, poți monta o bară de care să te ții când intri sau ieși din cadă.

 

 

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
The Lancet - Global, regional prevalence, incidence and risk factors of knee osteoarthritis in population-based studies
https://www.thelancet.com/journals/eclinm/article/PIIS2589-5370(20)30331X/fulltext
Studiul „Global, regional prevalence, incidence and risk factors of knee osteoarthritis in population-based studies”, apărut în eClinicalMedicine, 2020, DOI:https://doi.org/10.1016/j.eclinm.2020.100587, autori: Aiyong Cui et al.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Te-ar mai putea interesa și...

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

DE SEZON

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0