Cat de mult intervine obezitatea in aparitia si progresia artrozei?

Artroza este o boala degenerativa a articulatiilor, caracterizata prin degradarea cartilajului articular, formarea de osteofite, un grad scazut de sinovita (inflamarea membranei sinoviale) si scleroza (modificarea structurii normale a) osului subcondral (partea osoasa care se afla sub cartilajul articular).

Unul dintre principalii factori de risc pentru aparitia artrozei este obezitatea. Pana acum, aceasta legatura era privita doar din punctul de vedere al greutatii excesive suportate de articulatii (cum ar fi articulatiile mari: genunchii sau soldurile). De asemenea, trebuie tinut cont si de faptul ca persoanele obeze au tulburari de mers, care duc la o distributie anormala a fortelor de greutate la nivelul articulatiilor.

NEWSLETTER DOC DEDICAT
Dar asocierea dintre obezitate si artroza la nivelul articulatiilor care nu sustin greutatea corpului a aratat o legatura mai complexa intre artroza si obezitate. Astfel de articulatii care nu sustin greutatea corpului sunt mainile si trebuie sa retinem ca si ele sunt afectate de obezitate.
 
Tulburari ale metabolismului lipidic, existenta unui grad scazut de inflamatie sistemica, influenta adipokinelor proinflamatorii asupra tesuturilor articulare sunt discutate si luate in calcul pentru legatura dintre artroza si obezitate.

Mediatorii proinflamatorii secretati creeaza un mediu care poate induce deteriorarea cartilajului, a membranei sinovialei si a osului subcondral. Devine tot mai clar faptul ca legatura dintre obezitate si artroza inseamna mai mult decat kilogramele in plus care supraincarca din punct de vedere mecanic articulatiile.

Cum ataca celulele adipoase articulatiile

Exista o relatie importanta intre artroza (asa cum mai este numita osteoartrita) si obezitate, iar oamenii de stiinta au incercat in multe randuri sa o elucideze. Mai mult decat faptul ca reprezinta o greutate excesiva suportata de articulatii, obezitatea poate duce la celule adipoase (celule de grasime) care isi indreapta "armele" in directia articulatiilor noastre.

Grasimea din corp face mult mai multe "rele", pe langa inconvenientul ca se depune in locurile nedorite si faptul ca din cauza ei, iti este mai greu sa intri in hainele tale preferate. Excesul de grasime corporala poate distruge articulatiile in moduri care i-au surprins pana si pe oamenii de stiinta, scrie arthritis.org.

"Noi stim ca obezitatea este factorul de risc numarul 1 care poate fi prevenit in ceea ce priveste artroza, dar obezitatea nu a fost studiata prea mult, deoarece toata lumea a respins-o prin prisma faptului ca a perceput-o ca o suprasolicitare a articulatiilor", spune Farish Guilak, profesor de chirurgie ortopedica la Duke University Medical Center din Durham.

El si colegii sai au inceput sa se intrebe daca obezitatea, in sine, reuseste sa spuna toata povestea in ce priveste distrugerea articulatiilor. Anumite eforturi fizice, in timpul unor activitati sau sporturi, exercita forte biomecanice mai mari asupra genunchilor, in comparatie cu obezitatea. Iar persoanele care sunt obeze au o predispozitie mai mare de a dezvolta artroza la incheieturi, degete si maini. Uneori, mainile noastre duc sarcini si greutati mari (gandeste-te ca atunci cand tii in maini un ghiveci greu cu flori), dar nu poarta intreaga greutate a corpului (nu mergem in maini).

In cazul persoanelor atat de supraponderale incat sunt considerate obeze, aceste kilograme in exces de grasime prezinta pericole ascunse pe care cercetatorii precum Farish Guilak abia incep sa le inteleaga.

Grasimea sau tesutul adipos, in limbajul medical, este locuinta a milioane si milioane de adipocite extrem de ocupate sau celule adipoase (de grasime). Un nou val de cercetari efectuate in decursul ultimilor ani incepe sa explice, de fapt, modul in care functioneaza adipocitele impotriva corpului uman, pentru a distruge articulatiile prin raspunsuri gresite (ce induc organismul in eroare) la nivelurile mari de glucoza si la expunerea de citokine (molecule de natura proteica, cu rol de a transmite informatii intre celulele sistemului imun). Ca reactie la o astfel de expunere, adipocitele produc in mari cantitati, adeseori rapid, niveluri ridicate ale propriilor lor proteine imune, numite adipokine.

Oamenii de stiinta explica, de fapt, ca an dupa an de obezitate alimenteaza un "baraj" constant de foc prietenos, care la randul sau, genereaza un nivel scazut de inflamatie cronica in corp. Nu este un sistem imunitar inflamat, cum se intampla in cazul unei infectii, ci este bataie calma, ca de tobe, ce presupune ca proteinele imune pot sa deterioreze, in timp, tesuturile cum sunt articulatiile. "Este un lucru atat de subtil, tocmai pentru ca este un proces continuu", spune dr. Robert Mooney, profesor de patologie si de medicina de laborator, de la Universitatea Rochester din New York.

Oamenii de stiinta incearca acum sa descifreze caile moleculare care duc de la tulburarile metabolice la distrugerea articulatiilor, cum se intampla la cei cu artroza. Legatura dintre obezitate si artroza este, de fapt, una foarte complicata. Adipocitele secreta multe adipokine, iar una dintre ele include leptina, care regleaza metabolismul si greutatea corpului nostru.

Campanie DOC-Time RMN

Cercetatorii trebuie sa isi dea seama daca leptina si proteinele cu care ea este inrudita pot deteriora sau nu catilajul in mod direct sau daca leptina si proteinele inrudite cu ea recruteaza alte celule pentru a face treaba "murdara" in locul lor.

Cand dr. Guilak si echipa sa de la Universitatea Duke au studiat intreaga gama de adipokine pe care celulele adipoase le produc, ei au descoperit ca multe dintre acestea sunt exact la fel ca proteinele imune pe care cercetatorii din domeniul artrozei le-au studiat vreme de ani de zile si "nimeni nu a pus informatiile cap la cap pentru a spune ca toate acele lucruri care se petrec in articulatiile noastre ar putea fi din cauza grasimii", spune Guilak.


Sursa foto: Shutterstock

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0