Cum se protejeaza dermatologii de soare?
Cum se protejeaza dermatologii de soare?
Cum se protejeaza dermatologii de soare?
Dermatologii știu, mai bine decât oricine, cât de periculoasă este expunerea excesivă la soare. Așadar, aceștia sunt cei mai precauți atunci când vine vorba despre expunerea la radiațiile solare. Să vedem ce fac ei pentru se proteja mai eficient de radiațiile solare în exces și, de asemenea, ce probleme de sănătate sunt corelate cu statul prea mult în soare.
Soarele aduce beneficii, dar și daune, dacă nu este „folosit” corespunzător. În primul rând, lumina solară poate avea un impact pozitiv asupra stării de spirit, contribuind la producția de serotonină, un neurotransmițător asociat cu bunăstarea și fericirea. Apoi, soarele este o sursă naturală de vitamina D, esențială pentru sănătatea oaselor și a sistemului imunitar, deci o expunere moderată la soare stimulează producția de vitamina D în piele.
Unele studii științifice au scos la iveală faptul că soarele este vinovat de peste 80% dintre ridurile de pe chipurile noastre, dar este și principalul vinovat pentru cancerul de piele. Află ce trucuri folosesc dermatologii pentru a-și proteja pielea de riscurile la care îi expun radiațiile solare și încearcă-le și tu pentru mai multă siguranță.
Trucurile dermatologilor pentru a se proteja de soare
Iată câteva metode recomandate de dermatologi pentru a reduce riscurile pentru sănătate crescute de radiațiile solare. Ce fac aceștia?
Își țin loțiunea de plajă lângă periuța de dinți
Medicii dermatologi știu că loțiunea sau crema cu factor de protecție solară (FPS) este la fel de importantă ca pasta de dinți, așa că le țin întotdeauna una lângă cealaltă. Astfel, după ce se spală pe dinți dimineața, aceștia își aplică un strat generos de loțiune cu factor de protecție pe piele, care îi protejează pe parcursul zilei. De asemenea, dacă pleacă într-o călătorie, fie ea și de scurtă durată și nu neapărat la plajă, atunci când își pun periuța de dinți în bagaj, își amintesc și de crema cu FPS. Un studiu recent a confirmat faptul că persoanele care își țin loțiunea de plajă lângă pasta de dinți o folosesc cu 20% mai mult în comparație cu cele care își țin crema în alt loc.
Nu ratează locurile pe care ceilalți au tendința de a le ocoli
Medicii dermatologi își petrec toată ziua examinând pielea altor oameni din cap până în picioare, așa că au văzut toate locurile în care cancerul de piele poate apărea. Așadar, aceștia nu vor uita niciodată să aplice protecție solară în următoarele zone: în spatele urechilor, în zona axilei, pe genunchi, pe gât, între degetele de la mâini și de la picioare precum și pe linia părului, pentru că radiațiile solare nu „lovesc” doar fața, mâinile sau picioarele.
Aplică protecția solară în straturi
Pentru a te asigura că nu ratezi niciun loc, ideal ar fi să aplici crema cu factor de protecție solară în straturi. Spre exemplu, dermatologii obișnuiesc să aplice loțiunea de plajă în straturi, dar și în direcții diferite, pentru a se asigura că toată suprafața pielii este protejată.
Nu folosesc luciul de buze (lipgloss) decât după lăsarea întunericului
Luciul de buze și orice alt produs foarte strălucitor atrage radiațiile solare și chiar sporește intrarea acestora în piele. Așadar, dacă obișnuiești să folosești un asemenea produs pe timpul zilei, mai ales vara, este posibil să te alegi cu arsuri solare la nivelul buzelor. Specialiștii ne previn, susținând că sunt tot mai multe cazuri de cancer de piele depistate la nivelul buzei inferioare. Medicii dermatologi știu cât de expuse sunt și buzele, așa că folosesc întotdeauna, mai ales pe timp de vară, balsam de buze cu factor de protecție pentru a ține la distanță radiațiile solare. Și pentru că balsamul de buze este îndepărtat după fiecare masă ori după ce bei apă, ideal ar fi să îl reaplici de mai multe ori pe timpul zilei.
Dacă folosești ruj, aplică-l peste balsamul cu FPS sau caută unul care să aibă chiar el FPS.
Folosesc protecție solară și pentru mașină
Este vorba despre foliile pentru geamuri cu protecție UV, care protejează pielea de radiațiile solare multiplicate de geamuri. Dermatologii de la Școala de Medicină din Mount Sinai, New York, susțin că sunt tot mai multe cazuri de cancer de piele apărut în special pe partea stângă a corpului, care e expusă razelor de soare în timpul petrecerii timpului la volan. Merită să iei în calcul acest aspect mai ales dacă ești șofer profesionist sau ai alt job care te ține în mașină multe ore de-a lungul unei zile.
Ce efecte nedorite are expunerea la radiațiile solare?
Deși soarele este util pentru formarea vitaminei D în organism, acesta trebuie folosit cu măsură: 15-20 de minute de stat în soare fără protecție solară îi sunt suficiente pielii pentru a sintetiza vitamina D. Însă expunerea excesivă la radiațiile solare poate cauza diverse probleme de sănătate.
Arsuri solare
Expunerea abuzivă la soare fără aplicarea unei creme cu factor de protecție solară poate provoca arsuri solare, care variază de la roșeață și durere la formarea de vezicule și descuamare a pielii. Cum arsurile solare pot cauza leziuni ale pielii, inclusiv umflături, descuamare și formarea de vezicule, această piele arsă este mai predispusă la infecții și poate necesita tratament medical.
Îmbătrânire prematură a pielii
Radiațiile solare pot contribui la îmbătrânirea prematură a pielii, manifestată prin apariția ridurilor, petelor solare și pierderea elasticității pielii. Radiațiile UV pot pătrunde în straturile profunde ale pielii, afectâmd structurile cheie cum ar fi colagenul și elastina. Aceste substanțe sunt responsabile pentru menținerea fermității, elasticității și rezistenței pielii, deci deteriorarea lor duce la apariția ridurilor și a liniilor fine. De asemenea, radiațiile UV stimulează producerea de radicali liberi în piele. Radicalii liberi sunt molecule instabile care pot provoca daune celulare și pot contribui la procesul de îmbătrânire, afectând ADN-ul celular, proteinele și membranele celulare.
Cancer de piele
Expunerea prelungită și neprotejată la radiații ultraviolete este un factor de risc major pentru dezvoltarea cancerului de piele, inclusiv a carcinomului bazocelular, carcinomului cu celule scuamoase și melanomului. Expunerea excesivă la radiațiile solare poate determina formarea de leziuni cutanate precanceroase, cum ar fi cheratozele actinice, care pot evolua ulterior către forme de cancer de piele. Radiațiile UV pot provoca mutații în genele cheie care reglează diviziunea celulară și suprimă formarea tumorilor, iar aceste mutații pot perturba controlul normal al creșterii celulare și pot contribui la formarea unui cancer.
Leziuni ale ochilor
Expunerea excesivă la radiații solare poate cauza leziuni ale ochilor, inclusiv arsuri la nivelul corneei și conjunctivite.
Cataractă
Radiațiile UV pot contribui la dezvoltarea cataractei, o afecțiune în care cristalinul ochiului devine opac și afectează vederea. Radiațiile UVB pătrund în ochi și deteriorează proteinele din cristalin. Acest fenomen poate afecta transparența cristalinului, ducând la formarea de zone opace sau de cataractă (pe măsură ce îmbătrânim, capacitatea ochiului de a repara daunele la nivelul cristalinului scade).
Suprimarea sistemului imunitar
Radiațiile solare pot afecta sistemul imunitar al pielii, făcând organismul mai susceptibil la infecții și alte afecțiuni dermatologice.
Cum îți protejezi ochii de soare?
Protejarea ochilor de radiațiile solare este esențială pentru menținerea sănătății vizuale pe termen lung, deci alege ochelari de soare de calitate. Asigură-te că ochelarii de soare pe care îi cumperi au o protecție eficientă împotriva radiațiilor ultraviolete. Ochelarii de soare cu protecție UV400 sunt recomandați, deoarece aceștia blochează radiațiile UVA și UVB. Optează pentru lentile de calitate, care oferă protecție UV, sunt rezistente la zgârieturi și oferă o claritate optică bună.
Ochelarii de soare cu rame mai late sau cu forme wraparound oferă o protecție mai bună, deoarece acoperă o porțiune mai mare din zona ochilor, reducând astfel expunerea la razele solare din lateral. Dacă ești într-un mediu în care lumina solară poate pătrunde lateral, cum ar fi la munte sau la plajă, alege ochelari cu protecție laterală sau laterală extinsă.
Pentru cine este contraindicat soarele și cine trebuie să se expună cu precauție?
Persoanele cu pielea foarte albă sau cele cu piele sensibilă sunt mai predispuse la arsuri solare și la daunele cauzate de radiațiile UV, de aceea ar trebui să utilizeze protecție solară adecvată (FPS cel puțin 30) și să evite expunerea prelungită la soare, în special în timpul orelor de vârf.
Persoanele care au avut deja cancer de piele ar trebui să evite expunerea excesivă la soare pentru a reduce riscul de recidivă.
Anumite boli, cum ar fi lupusul eritematos sistemic sau dermatomiozita, pot fi exacerbate de expunerea la soare. Persoanele cu astfel de afecțiuni ar trebui să discute cu medicul curant pentru a stabili ce restricții există în privința expunerii la radiațiile solare.
Și pacienții cu boli autoimune, cum ar fi poliartrita reumatoidă sau scleroza multiplă, pot avea o sensibilitate crescută la soare și pot constata agravarea simptomelor în urma expunerii la radiații UV.
Unele medicamente pot crește sensibilitatea pielii la radiațiile UV, ceea ce poate duce la arsuri solare sau reacții cutanate. Printre aceste medicamente se numără anumite antibiotice, diuretice, antidepresive și medicamente pentru tratamentul acneei. Pacienții care iau astfel de medicamente ar trebui să se informeze cu privire la posibilele efecte secundare și să ia măsuri pentru a evita expunerea excesivă la soare.
Nu uitați că un diagnostic corect poate fi pus doar de către un medic specialist, în urma unui consult și a investigațiilor adecvate. Puteți face chiar acum o programare, prin platforma DOC-Time, aici. Iar dacă nu sunteți siguri la ce specialist ar fi indicat să mergeți, vă recomandăm să începeți cu un consult de medicină internă, pentru care puteți face, de asemenea, programări prin DOC-Time.
Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
Cancer - 10 Tips for Protecting Your Skin from the Sun
https://www.cancer.net/blog/2015-07/10-tips-protecting-your-skin-sun
FDA - Tips to Stay Safe in the Sun: From Sunscreen to Sunglasses
https://www.fda.gov/consumers/consumer-updates/tips-stay-safe-sun-sunscreen-sunglasses
Te-ar mai putea interesa și...