De ce e important sa iti protejezi buzele de radiatiile UV?

Buzele nu conțin aproape deloc melanină, pigmentul care protejează pielea de radiațiile ultraviolete (UV), ceea ce înseamnă că acestea sunt extrem de vulnerabile în fața expunerii prelungite la soare. Ce efecte negative au aceste radiații UV și cum să nu ai buze uscate, ci mai sănătoase și mai frumoase?

Buzele sunt predispuse arsurilor solare, iar faptul că ne trecem limba pe deasupra lor atunci când le simțim deshidratate nu ajută deloc, mai ales în zilele reci de iarnă, dar și vara. Saliva acționează, de fapt, precum o lentilă care intensifică efectul radiațiilor asupra pielii. Buzele sunt expuse radiațiilor și pe timp de vară, în soare puternic, și pe timp de iarnă, mai ales în cazul practicanților sporturilor pe zăpadă, care petrec timp la altitudini mari, acolo unde știm deja că radiațiile sunt mai intense.

RECOMANDĂRILE EXPERȚILOR DOC

Expunerea excesivă la soare nu face bine buzelor

Arsurile solare la nivelul buzelor cauzează și daune pe termen lung. De pildă, colagenul este afectat. Colagenul este proteina care oferă fermitate și elasticitate buzelor și pielii, prevenind formarea ridurilor. În cazul în care buzele sunt expuse în repetate rânduri radiațiilor solare, fără a fi protejate corespunzător, și te pomenești în mod regulat cu buze uscate și crăpate, nivelul de colagen este afectat cauzând astfel apariția ridurilor fine atât pe suprafața buzelor, cât și în jurul gurii.

Îmbătrânirea prematură și apariția ridurilor nu sunt singurele efecte negative pe care radiațiile solare le au asupra pielii. Cheilita actinică, cunoscută și sub denumirea de cheilită solară, este o afecțiune pre-canceroasă care apare în urma expunerii îndelungate a buzelor la radiații UV. Pacienții care suferă de această afecțiune au în permanență buze uscate, acestea se crăpă mereu și apar ridurile în exces, precum și leziunile la nivelul gurii.

Copiii și adolescenții sunt în mod deosebit afectați de expunerea la radiații UV. Studiile făcute în ultimii ani au dovedit faptul că expunerea excesivă la soare în primii 18 ani de viață poate cauza daune ireparabile care mai târziu pot evolua în cancer de piele.

Buzele ar trebui protejate de radiațiile solare pe tot parcursul anului, însă cu precădere în timpul vacanței de vară și al celei de iarnă, atunci când se petrece timp în zonele cu soare puternic, în timpul vacanței petrecute la mare întrucât apa și nisipul intensifică și ele radiațiile, respectiv în vacanța la munte de iarna, cu soare și zăpadă multă, despre care se știe că sporește intensitatea radiațiilor.

Cum îți protejezi buzele de radiații UV?

Balsamul de buze, tratamentele pentru hidratarea buzelor și rujurile care au factor de protecție solară sunt importante pentru a te apăra de efectul acestor radiații UV. Pentru ca aceste produse să fie eficiente, trebuie aplicate cu cel puțin 20-30 de minute înainte de a ieși în soare soare, dar și reaplicate pe timpul expunerii.

Cel mai bine e să alegi un balsam de buze care oferă atât protecție UVA, cât și protecție UVB, deci să fie cu spectru larg. Poți alege un produs cu factor de protecție UV 15, însă dacă îți petreci ziua la plajă sau schi, pe pârtie, indeal ar fi să mizezi pe un factor de protecție 30.

Poți achiziționa un produs cu factor de protecție solară pentru buze atât din magazinele care comercializează produse cosmetice, cât și din farmacii. Poți, de asemenea, să îi ceri înainte medicului tău dermatolog o recomandare cu privire la produsul cel mai potrivit pentru tine.

Rujurile sub formă lichidă cu o textură lucioasă ar trebui evitate în soare puternic deoarece suprafața lucioasă care se formează la nivelul buzelor atrage și intensifică radiațiile UV. Dacă folsoești ruj, când stai mult în soare alege un alt tip, nu lichid și lucios. 

Ce poți face pentru a nu avea buze uscate?

Pentru a evita să te confrunți cu buze uscate, poți lua următoarele măsuri:

Folosește un balsam de buze sau un ruj potrivit

Aplică un balsam de buze hidratant, de preferință unul care conține ingrediente precum untul de shea, ceară de albine, vitamina E sau uleiuri naturale (jojoba, migdale, cocos). Încearcă să eviți produsele care conțin alcool sau mentol, deoarece pot usca și mai mult buzele.

Pentru a menține buzele sănătoase, un ruj ar trebui să conțină, pe lângă protecția UV, uleiuri vegetale (cum ar fi uleiul de jojoba, uleiul de migdale dulci, uleiul de cocos), excelente pentru hidratarea și catifelarea buzelor, sau unturi naturale (unt de shea, unt de cacao, unt de mango), deoarece oferă hidratare profundă și protecție împotriva uscării. Ceara de albine din ruj creează o barieră protectoare pe buze, reținând umiditatea și protejând împotriva factorilor externi. 

Pentru hidratare, rujul ar trebui să conțină și acid hialuronic, care atrage și reține apa, menținând buzele hidratate și pline sau glicerină, un umectant care atrage apa din straturile profunde ale pielii spre suprafață, ajutând la menținerea hidratării. Ingrediente calmante și reparatoare ar fi pantenolul (provitamina B5), care ajută la regenerarea pielii și calmează iritațiile, aloe vera, care are proprietăți antiinflamatoare și calmante, perfect pentru buze sensibile sau iritate și alantoină, care ajută la vindecarea pielii crăpate și previne iritarea.

Evită să-ți lingi buzele

Cum spuneam mai sus, deși poate părea că-ți hidratezi astfel buzele uscate, saliva conține enzime digestive care pot irita și usca și mai tare pielea sensibilă a buzelor.

Protejează-te de soare și de vânt

Când știi că stai mult în soare, folosește un balsam de buze cu protecție solară pentru a preveni deteriorarea cauzată de razele UV și creșterea riscului de îmbătrânire prematură și de cancer de piele. De asemenea, protejează-ți buzele de vântul puternic și aerul rece cu un balsam de buze sau un ruj hidratant.

Ai grijă la nivelul de umiditate

În lunile reci sau uscate, folosește un umidificator în cameră pentru a menține un nivel optim de umiditate în aer.

Exfoliază ușor

Așa cum pielea feței și a corpului au nevoie de exfoliere, la fel se întâmplă și cu buzele. O dată sau de două ori pe săptămână, poți exfolia delicat buzele cu un exfoliant din comerț, dar și mai simplu este să faci tu pe loc un amestec de zahăr și miere pentru a îndepărta pielea moartă. Apoi, clătește buzele și le poți da cu un balsam hidratant.

Hidratează-te adecvat la modul general

Bea suficientă apă zilnic pentru a menține hidratarea generală a corpului, pentru că deshidratarea poate cauza nu doar uscarea buzelor, ci probleme mult mai grave în organism. Cu aproximație, ar trebui să consumăm cam 1 l de apă la fiecare 30 de kg de greutate corporală, deci o persoană de 60 kg ar trebui să bea cam 2 litri pe zi. Persoanele mai înalte și mai solide au nevoie în general de mai multă apă, la fel și oamenii care lucrează în căldură mare sau fac mult efort fizic.

Atenție la alimentația de zi cu zi

Asigură-te că în meniul tău obișnuit ai alimente bogate în vitamine, în special în vitamine din complexul B, fier și acizi grași esențiali (legume și fructe, pește gras, carne slabă de vită, iaurt, ouă) deoarece deficiențele te pot face să te pomenești cu buze uscate.

Ce măști pentru hidratarea buzelor poți face acasă?

Există mai multe măști hidratante pentru buze pe care le poți face acasă, folosind ingrediente naturale. Iată câteva rețete simple:

Mască cu miere și ulei de cocos

Ingrediente: 1 linguriță de miere, 1 linguriță de ulei de cocos
Instrucțiuni: Amestecă mierea și uleiul de cocos până obții o pastă omogenă. Aplică amestecul pe buze și lasă-l să acționeze timp de 15-20 de minute. Clătește ușor cu apă caldă sau șterge cu un prosop umed. Această mască va hidrata și va înmuia buzele, datorită proprietăților emoliente ale mierii și uleiului de cocos.

Mască cu avocado și miere

Ingrediente: 1 linguriță de avocado bine copt, 1 linguriță de miere
Instrucțiuni: Pisează avocadoul și amestecă-l cu mierea. Aplică amestecul pe buze și lasă-l să acționeze timp de 15 minute. Avocadoul este bogat în grăsimi sănătoase și vitamine care hidratează pielea, iar mierea ajută la reținerea umidității.

3. Mască cu ulei de măsline și zahăr brun

Ingrediente: 1 linguriță de ulei de măsline, 1 linguriță de zahăr brun
Instrucțiuni: Amestecă uleiul de măsline și zahărul brun pentru a crea un exfoliant natural. Masează ușor buzele cu acest amestec timp de câteva minute, apoi lasă-l să acționeze ca o mască pentru încă 10 minute. Clătește cu apă caldă. Zahărul brun exfoliază pielea moartă, în timp ce uleiul de măsline hidratează intens buzele.

4. Mască cu castravete

Ingrediente: 2 felii subțiri de castravete
Instrucțiuni: Pune feliile de castravete peste buzele închise și lasă-le să acționeze timp de 10-15 minute. Castravetele este extrem de hidratant și ajută la refacerea buzelor uscate și crăpate.

5. Mască cu iaurt și miere

Ingrediente: 1 linguriță de iaurt natural, 1 linguriță de miere
Instrucțiuni: Amestecă iaurtul cu mierea și aplică acest amestec pe buze. Lasă-l să acționeze timp de 10-15 minute, apoi clătește cu apă călduță. Iaurtul conține acid lactic, care ajută la exfolierea delicată, iar mierea hidratează și reface bariera naturală a pielii.

Nu uitați că un diagnostic corect poate fi pus doar de către un medic specialist, în urma unui consult și a investigațiilor adecvate. Puteți face chiar acum o programare, prin platforma DOC-Time, aici. Iar dacă nu sunteți siguri la ce specialist ar fi indicat să mergeți, vă recomandăm să începeți cu un consult de medicină internă, pentru care puteți face, de asemenea, programări prin DOC-Time.

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
MSD Manual - Lip Ulcers and Inflammation 
https://www.msdmanuals.com/professional/dental-disorders/lip-and-tongue-disorders/lip-ulcers-and-inflammation
AAD - 7 dermatologists' tips for healing dry, chapped lips
https://www.aad.org/public/everyday-care/skin-care-basics/dry/heal-dry-chapped-lips


Te-ar mai putea interesa și...


DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0