De ce e important sa iti protejezi buzele de radiatiile UV

Buzele nu contin aproape deloc melanina, pigmentul care protejeaza pielea de radiatiile UV, ceea ce inseamna ca acestea sunt extrem de vulnerabile in fata radiatiilor.

Buzele sunt predispuse arsurilor solare, iar faptul ca ne trecem limba deasupra buzelor atunci cand le simtitm deshidratate nu ajuta deloc, mai ales in zilele reci de iarna. Saliva actioneaza, de fapt, precum o lentila care intensifica efectul radiatiilor asupra pielii.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Buzele sunt expuse radiatiilor si pe timp de iarna, mai ales in cazul practicantilor sporturilor de iarna, care petrec timp la altitudini mari, acolo unde stim deja ca radiatiile sunt mai intense.

Arsurile solare la nivelul buzelor cauzeaza si daune pe termen lung. De pilda, colagenul de la nivelul acestora este afectat. Colagenul este proteina care ofera fermitate si elasticitate buzelor si pielii, prevenind formarea ridurilor.  In cazul in care buzele sunt expuse in repetate randuri radiatiilor solare, fara a fi protejate corespunzator, nivelul de colagen este afectat cauzand astfel aparitia ridurilor fine atat pe suprafata buzelor, cat si in jurul gurii.

Imbatranirea prematura si aparitia ridurilor nu sunt singurele efecte negative pe care radiatiile solare le au asupra pielii. Cheilita actinica, cunoscuta si sub denumirea de cheilita solara, este o afectiune pre-canceroasa ce apare in urma expunerii indelungate a buzelor la radiatiile UV. Pacientii care sufera de aceasta afectiune au buzele deshidratate in permanenta, acestea se crapa si apar ridurile in exces, precum si leziunile la nivelul gurii.

 

 

Copiii si adolescentii sunt in mod deosebit afectati de expunerea la radiatiile UV. Studiile facute in ultimii ani au dovedit faptul ca expunerea excesiva la soare in primii 18 ani de viata poate cauza daune ce mai tarziu pot evolua in cancer de piele.

Buzele ar trebui protejate de radiatiile solare pe tot parcursul anului, insa cu precadere in timpul vacantei de iarna, atunci cand se petrece timp in zonele cu zapada multa, despre care se stie ca sporeste intensitatea radiatiilor, dar si in timpul vacantei petrecute la mare intrucat apa si nisipul intensifica si ele radiatiile.

Cum iti protejezi buzele de radiatiile solare

Balsamul de buze, tratamentele pentru hidratarea buzelor si rujurile care au factor de protectie solara ofera protectia necesara. Pentru ca aceste produse sa fie eficiente, trebuie aplicate cu cel putin 30 de minute inainte de expunerea la soare, dar si reaplicate pe timpul expunerii.

Alege un balsam de buze care ofera atat protectie UVA, cat si protectie UVB, adica cu spectru larg. Poti alege un produs cu factor de protectie UV 15, insa daca iti petreci ziua la schi, pe partie, indeal ar fi sa mizezi pe un factor de protectie 30.

Lipglossurile, adica rujurile sub forma lichida cu o textura lucioasa, ar trebui evitate. Asta pentru ca suprafata lucioasa care se formeaza la nivelul buzelor atrage si intensifica radiatiile UV.

Poti achizitiona un produs cu factor SPF pentru buze atat din magazinele care comercializeaza produse cosmetice, cat si din farmacii. Cere medicului tau dermatolog o recomandare cu privire la produsul cel mai potrivit pentru tine.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

 

 

Sursa foto: Shutterstock

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0