Alimente recomandate în funcție de tipul de piele

Deși dieta nu este considerată un remediu pentru problemele pielii, experții spun că este o parte integrantă a unei abordări holistice a îngrijirii pielii. Cele mai bune alimente pentru pielea ta depind de tipul tău de piele. După ce ți-ai dat seama de tipul de piele, poți alege alimente care să-ți scoată în evidență cele mai bune caracteristici și să atenueze problemele pe care le ai.

„Când vine vorba de piele și suprafața pielii, oamenii pot crede că trebuie să o trateze cu unguente topice”, spune dr. Lisa Moskovitz, CEO al New York Nutrition Group. „O mare parte din ceea ce vedem în exterior este produsul a ceea ce se întâmplă în interior. Mâncarea face parte din asta”. 

TESTARE PCR COVID-19

Dieta afectează în primul rând nivelul hormonilor diferiți din organism, iar hormonii reglează multe dintre procesele naturale care apar în corp. Aceasta înseamnă că sănătatea generală și aspectul pielii sunt, în mod inevitabil, strâns legate de fluctuațiile hormonale care sunt influențate de dietă. 

Astfel, consumarea anumitor alimente și eliminarea altora te pot ajuta să îți îmbunătățești aspectul pielii. Cele mai bune alimente pentru tine vor depinde de tipul tău de piele. Această strategie este similară cu modul în care ai putea alege o cremă hidratantă diferită de cea a prietenului tău cu un alt tip de piele.

RECOMANDĂRILE EXPERȚILOR DOC

Iată ce îți recomandă trei experți să mănânci în funcție de nevoile pielii tale:

Fie că este vorba de un regim de îngrijire a pielii, despre cât de des îți speli părul sau ce produse cosmetice alegi, frumusețea diferă în funcție de individ. 

Cum afli ce tip de piele ai?

Înainte de începe să îți umpli coșul de cumpărături, va trebui să îți  dai seama ce tip de piele ai.

Începe prin a nu utiliza produse de îngrijire după curățarea pielii și să observi cum arată tenul după câteva ore. Există câteva indicii care te pot ajuta să determini ce tip de ten ai.

În general, principalele tipuri de ten sunt:

1. uscat
2. normal
3. gras
4. mixt

Dacă pielea ta arată:

lucioasă, ai pielea grasă
deshidratată, roșie sau iritată, ai pielea uscată
grasă în unele zone și uscată în altele, ai pielea mixtă

Alimente pentru tenul uscat

Dacă pielea ta este uscată, este posibil să ai nevoie de hidratare suplimentară. Consumul de 2 litri de apă în fiecare zi te poate ajuta, dar poți obține apă și prin consumul de fructe, cum ar fi pepenele roșu.

Îți poți hidrata pielea și prin acizi grași, cum ar fi cei găsiți în:

• avocado
• ulei de masline
• somon

Redu la minimum aportul de alimente și băuturi deshidratante. Excesul de cofeină și alcool poate deshidrata. 

Dar pielea uscată nu este cauzată doar de deshidratare, deficitul de vitamine A și C poate contribui la uscarea pielii. 

Crește aportului de:

• spanac
• broccoli
• cartof dulce

Alimente pentru tenul gras

Chiar dacă pare tentant să elimini uleiul din dieta ta dacă ai pielea grasă, aceasta nu este neapărat cea mai bună soluție.

”Oamenii presupun automat că uleiul creează mai mult ulei”, spune dr. Moskovitz. „Uleiurile antiinflamatorii... pot să-l reducă.”

Unele alimente cu grăsimi antiinflamatoare includ:

• avocado
• uleiul de măsline
• peşte
• semințe de in

Evită alimentele grase, ultra-procesate, cum ar fi cartofii prăjiți și menține aportul de zahăr adăugat la minimum (sau sub 10 la sută pe zi).

Prevenirea supraproducției de sebum și combaterea porilor înfundați implică înlocuirea carbohidraților rafinați cu cereale integrale și optarea pentru carne de pasăre sau pește în loc de carne roșie. Înlocuirea alimentelor cu zahăr cu cele cu zaharuri naturale, cum ar fi fructele, poate ajuta, de asemenea.

Alimente pentru tenul mixt

Deoarece pielea mixtă este un amestec de ten uscat și gras, integrarea dietelor pentru ambele tipuri este un început bun.

Persoanele cu piele mixtă nu trebuie să renunțe complet la carbohidrați. Este important să acorzi atenție tipurilor de cereale pe care le consumi.

Glucidele pot provoca inflamații și pot dezechilibra pielea mixtă. Atunci când alegi carbohidrați, alege-i pe cei care au un conținut ridicat de proteine și un conținut scăzut de glucide, cum ar fi orezul brun sau quinoa. 

Alimente pentru tenul predispus la acnee

Deși acneea este adesea considerată o problemă specifică  adolescenților, nu este așa.

Acneea este o combinație de grăsime, inflamație și bacterii. Cei cu acnee ar trebui să reducă micronutrienții, mai degrabă decât să urmeze pur și simplu un plan de dietă pentru tenul gras.

Obține multă vitamină C din fructele de pădure și nu neglija aportul de zinc. Zincul poate fi foarte util pentru acnee și îl poți găsi în crustacee și proteine animale slabe, cum ar fi puiul. 

Ar trebui reduse și lactatele, precum și alimentele cu zahăr sau grăsimi. S-a constatat că aceste alimente provoacă inflamații la nivelul pielii și provoacă creșterea hormonilor care reglează producția de sebum. O creștere a cantității de sebum produs se poate corela cu blocarea glandelor sebacee și dezvoltarea acneei.

Probioticele, precum cele găsite în iaurtul grecesc, pot ajuta la reducerea episoadelor de acnee. Discută cu medicul sau dieteticianul înainte de a elimina complet alimentele care au și beneficii nutriționale, cum ar fi lactatele, deoarece corpul fiecăruia este diferit.

Alimente pentru tenul tern

Tenul tern și lipsit de strălucire este adesea cauzat de stresul oxidativ din mediul nostru, de exemplu expunerea la poluanți și pesticide sau fumatul.

Vrem să facem tot ce putem pentru a ne proteja corpul de stresul oxidativ și o modalitate prin care putem face acest lucru este prin consumul de antioxidanți. Când vine vorba de antioxidanți, experții recomandă consumul alimentelor bogate în licopen.

Alimentele cu licopen includ multe fructe și legume roșii sau roz, cum ar fi:

• roșie
• guava
• papaya
• ardei rosu

Unele plăceri vinovate sunt, de asemenea, permise, inclusiv vinul roșu (cu măsură) și ciocolata. Cacao este o sursă naturală de antioxidanți. Mănâncă ciocolată neagră (cu peste 75 la sută cacao) și răsfață-te, din când în când, cu un pahar de vin roșu. 

 

Sursa foto: Shutterstock
Bibliografie:
https://www.cdc.gov/alcohol/fact-sheets/moderate-drinking.htm

https://www.dietaryguidelines.gov/sites/default/files/2020-12/Dietary_Guidelines_for_Americans_2020-2025.pdf

Adult acne aad.org/public/diseases/acne/really-acne/adult-acne


Te-ar mai putea interesa și...


 

 

 

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0