Seboreea sau tenul gras: cauze si tratament

Ai auzit, cu siguranta, de seboree, acea boala de piele provocata de secretia excesiva a glandelor sebacee.

Seboreea este numele dat pielii care este excesiv de grasa / tenului gras. Acest lucru se datoreaza glandelor sebacee care sunt extrem de active, iar din pacate seboreea poate afecta atat barbatii, cat si femeile. Acel ulei produs sau secretat de piele se numeste sebum, iar scalpul si fata sunt cele mai afectate zone de seboree. Alte zone de pe corp afectate de seboree pot fi pieptul si anumite pliuri sau cute de pe piele, cum ar fi pielea de la subrat (axila) si pielea de sub sani.

La ce esti predispusa

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Pielea afectata de seboree se simte neplacut si da senzatia ca se murdareste foarte repede. Fata este foarte unsuroasa, pare ca stralucest din cauza excesului de sebum. La persoanele cu tenul gras, machiajul pare ca se scurge si chiar este dificil de aplicat. Zona afectata de seboree este adeseori rosie si uneori se pot forma pete grase si cu aspectul unor scuame; acest lucru este cunoscut sub numele de dermatita seboreica. Seboreea poate duce, de asemenea, la acnee.

Desi majoritatea persoanelor care sufera de seboree nu au alte probleme de sanatate, ea este uneori un semn al bolii Parkinson sau al altei afectiuni, numita acromegalie. Seboreea, totodata, se poate datora androgenilor prezenti in exces la femei, poate fi asociata cu sindromul ovarelor polichistice si, mai putin frecvent, poate fi asociata cu hiperplazia congenitala a glandelor suprarenale.

Care este tratamentul pentru seboree

Seboreea poate fi tinuta sub control prin spalarea fetei de doua ori pe zi, cu apa si un sapun cu actiune blanda sau un gel de curatare a fetei care nu contine sapun. Acest lucru ajuta la eliminarea excesului de sebum si la pastrarea pielii curate. O crema cu hidrocortizon, care se poate lua de la farmacie, poate ajuta la reducerea inflamatiei (roseata pielii sau descuamare) si cremele antifungice ajuta la reducerea microorganismelor sau care traiesc pe suprafata pielii.

Daca seboreea este severa, medicul tau iti poate prescrie urmatoarele medicamente: retinoizi topici, tratamente antiandrogenice (terapie hormonala pentru femeile care sufera de seboree), o doza redusa de izotretinoin in cazurile severe.

Ingrijire speciala pentru ten

Tenul gras este predispus la acnee si la eruptii cutanate. Desi este uleioasa ori grasa, o astfel de piele are nevoie de hidratare si de o ingrijire speciala, mai ales dupa utilizarea unor produse de ingrijire care elimina uleiurile si usuca pielea. In acest caz, ai nevoie de un produs hidratant cu o textura usoara, care te poate ajuta sa iti protejezi pielea dupa spalare.

Lotiunile, in general, contin un procent mai mare de apa decat cremele, sunt mai usor de aplicat pe piele si au mai putine sanse sa agraveze pielea predispusa la acnee. Alege un produs pe baza de apa, pe eticheta caruia scrie cuvantul necomedogen, ceea ce inseamna ca nu iti va astupa porii.

Ce alte tratamente poti sa incerci

Medicii dermatologi ne reamintesc ca seboreea predispune la acnee, dermatita seboreica, foliculita cauzata de germeni Gram negativi si chiar rozacee. Pe langa tratamentul igienic specific si pe langa aplicarea unor retinoizi, mai poti incerca procedurile de microdermabraziune in clinicile de infrumusetare si anumite tipuri de peelinguri chimice recomandate de medicul tau dermatolog.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Pentru un diagnostic corect al seboreei, este necesara investigarea functiei ovarelor si un tratament clar, in cazul in care suferi de sindromul ovarelor micropolichistice. Cere sfatul medicului si urmeaza recomandarile lui!

 

Sursa foto: Shutterstock

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0