

Injectiile cu steroizi pentru tratarea durerilor lombare
Injectiile cu steroizi pentru tratarea durerilor lombare
Injectiile cu steroizi pentru tratarea durerilor lombare
Injectiile cu steroizi sunt folosite pentru tratarea durerilor de spate sau de picioare inca din anul 1952. Sciatica si durerea lombara sunt adesea ameliorate de aceste injectii, mai ales daca sunt folosite in paralel cu alte tehnici de recuperare medicala.
Efectul injectiei cu steroizi poate dura de la o saptamana pana la un an, depinde de organismul fiecarui pacient. In timpul unui episod acut de durere de spate, injectia cu steroizi poate fi o varianta de luat in seama atunci cand alte metode de tratament nu dau rezultat.
Folosita in mod corect, injectia poate calma articulatiile, dar si tesuturile inflamate. Aceasta injectie poate sa fie facuta in mai multe locuri:
- Injectia epidurala cu steroizi – aceasta tinteste zona epidurala, adica cea din jurul coloanei vertebrale, acolo pe unde ies terminatiile nervoase care pleaca catre alte zone din organism. Pentru tratarea durerilor lombare, precum cele cauzate de nervul sciatic, injectia epidurala cu steroizi este cea mai folosita.
- Injectia cu steroizi la nivelul tendoanelor – pentru inflamatia tendoanelor, aceasta injectie se poate administra in locul in care se intalnesc muschii si oasele.
- Injectia cu steroizi la nivelul articulatiilor – steroizii sunt uneori injectati in articulatie pentru reducerea inflamatiei asociata cu artrita. Articulatiile de la nivelul coloanei vertebrale, precum si cele ale genunchilor, sunt adesea tratate cu o asemenea injectie.
Efectele benefice ale injectiei cu steroizi
Injectiile cu steroizi asigura administrarea medicatiei direct la sursa durerii. Spre deosebire de steroizii care se pot lua pe cale orala ori de analgezice, care au o actiune dispersata, injectia merge direct la tinta.
Este important insa ca pacientul sa inteleaga ca injectia cu steroizi este o metoda de tratament cu efect temporar, ameliorand simptomele, nu tratand cauza durerii.
Din pacate, injectiile cu steroizi nu modifica evolutia afectiunii care provoaca durerea lombara cronica, ci pot doar sa amelioreze suferinta pacientului. De regula, la cateva luni de la administrarea unei injectii cu steroizi, durerile lombare vor reveni.
Riscuri si efecte secundare ale injectiilor cu steroizi
Ca si in cazul altor proceduri medicale invazive, exista riscuri la care si injectia cu steroizi expune pacientul. In cazuri rare, se intampla ca injectiile cu steroizi sa aiba efecte secundare nedorite. Principalul risc la care pacientul se expune atunci cand foloseste injectiile cu steroizi pentru tratarea durerilor lombare este infectia. In mai putin de 1% din cazuri apare infectia in urma unei asemenea proceduri medicale.
Apoi, exista riscul ca acul sa atinga un nerv sau un vas de sange, provocand daune temporare sau chiar permanente.
Cefaleea post punctiei durale poate, de asemenea, sa apara in 0,5% din cazuri. Asta inseamna ca imediat dupa realizarea procedurii, pacientul are de-a face cu o durere severa de cap, care de regula se amelioreaza in cateva zile.
In afara de riscurile la care pacientul se expune, exista si o serie de efecte secundare precum:
- Durere in locul injectarii steroizilor
- Dureri de cap
- Anxietate
- Insomnie
- Febra in noaptea de dupa realizarea procedurii medicale
- Nivel ridicat de zahar in sange
- Ulcer stomacal
- Artrita severa a soldului
- Cataracta
Sursa foto: Shutterstock