Injectiile cu steroizi pentru tratarea durerilor lombare

Injecțiile cu steroizi sunt folosite pentru tratarea durerilor de spate sau de picioare încă din anul 1952. Sciatica și durerea lombară sunt adesea ameliorate de aceste injecții, mai ales dacă sunt folosite în paralel cu alte tehnici de recuperare medicală.

Injecțiile epidurale cu steroizi sunt o opțiune de tratament comună pentru multe forme de dureri de spate și de picioare. Ele au fost utilizate de zeci de ani și sunt considerate o parte integrantă a managementului non-chirurgical al sciaticii și al durerilor de spate.

RECOMANDARILE EXPERTILOR DOC

Injecțiile epidurale cu steroizi implică injectarea unui anestezic local și a unui medicament cu steroizi direct în spațiul epidural care înconjoară măduva spinării și rădăcinile nervoase. Efectul injecției cu steroizi poate dura de la o săptămână până la un an, depinde de organismul fiecărui pacient. În timpul unui episod acut de durere de spate, injecția cu steroizi poate fi o variantă de luat în seamă atunci când alte metode de tratament nu dau rezultat.

Folosită în mod corect, injecția poate calma articulațiile, dar și țesuturile inflamate. Această injecție poate să fie făcută în mai multe locuri.

Injecția epidurală cu steroizi

Injecția epidurală cu steroizi este o procedură comună și minim invazivă, efectuată pentru a trata cu succes durerile radiculare lombo-sacrale. Aceasta și-a dovedit, de asemenea, eficacitatea în tratamentul durerilor acute de spate și a durerilor provocate de sciatica.   Mai multe studii au demonstrat că o injecție epidurală cu steroizi poate să crească calitatea vieții pacienților, să amelioreze durerea radiculară lombosacrală și, în final, să reducă sau să întârzie intervențiile mai invazive, cum ar fi chirurgia coloanei vertebrale. 

Injecția epidurală cu steroizi țintește zona epidurală, adică cea din jurul coloanei vertebrale, acolo pe unde ies terminațiile nervoase care pleacă către alte zone din organism. Pentru tratarea durerilor lombare, precum cele cauzate de nervul sciatic, injecția epidurală cu steroizi este cea mai folosită.

Injecțiile pentru spate cu steroizi și medicamente care amorțesc nervii pot oferi ameliorarea durerii pe termen scurt atunci când un nerv este comprimat.

Spațiul epidural există între învelișul coloanei vertebrale (dura) și oasele canalului spinal. Accesarea acestor spații cu un ac permite medicilor să injecteze medicamente în acest spațiu pentru a ajuta la reducerea durerii. 

Injecțiile cu steroizi în coloana vertebrală pentru ameliorarea durerii ar trebui făcute numai atunci când există dureri legate de nervi, nu atunci când este prezentă doar durerea de spate. Aceste injecții nu sunt menite să înlocuiască alte soluții permanente pentru compresia nervoasă, cum ar fi intervenția chirurgicală. Pacienții nu trebuie să efectueze mai mult de trei injecții cu steroizi pe parcursul unui an. 

Injecția cu steroizi la nivelul tendoanelor 

Pentru inflamația tendoanelor, această injecție se poate administra în locul în care se întâlnesc mușchii și oasele.

Injecția cu steroizi la nivelul articulațiilor 

Steroizii sunt uneori injectați în articulație pentru reducerea inflamației asociată cu artrita. Articulațiile de la nivelul coloanei vertebrale, precum și cele ale genunchilor, sunt adesea tratate cu o asemenea injecție.

Mecanismul durerii radiculare lombosacrale

Durerea lombară și durerea radiculară sunt cauzate de factori biomecanici și biochimici interdependenți. Odată cu înaintarea în vârstă și apariția bolilor cronice precum diabetul, obezitatea, fumatul și suprasolicitarea în interiorul discului intervertebral apar o serie de procese degenerative. Discul intervertebral are aproximativ 7 până la 10 mm grosime și 4 cm în diametru și este format din două componente diferite: nucleul pulpos, bogat în apă și glicopeptide, și anulus fibrosus, constituit dintr-o serie de 15 până la 25 de inele sau lamele , cu fibre de colagen paralele cu lamele pe lângă fibrele de elastină 1

Când nucleul își pierde din elasticitate din cauza îmbătrânirii, deshidratării, afecțiunilor inflamatorii și/sau posturii greșite a spatelui, o parte a nucleului se poate hernia, de obicei înapoi. Aceasta determină o stare inflamatorie în spațiul epidural și creșterea citokinelor și a altor mediatori ai inflamației. Această afecțiune favorizează, pe de o parte, hernia ulterioară a nucleului pulpos, iar pe de altă parte, comprimă și stimulează rădăcinile nervilor spinali, rezultând dureri de spate și radiculare.

Cum acționează injecțiile epidurale cu corticosteroizi

Injecțiile epidurale cu steroizi funcționează prin furnizarea unui antiinflamator puternic la locul de afectare a nervilor la nivelul coloanei vertebrale. Glucocorticoizii (un tip de corticosteroid, sau „steroid”) sunt de obicei injectați direct în spațiul epidural - zona din interiorul canalului spinal, dar în afara stratului de țesut conjunctiv (dura mater) care acoperă lichidul spinal, măduva spinării și nervii spinali. Aceste injecții sunt destinate să acționeze în ameliorarea durerii direct la locul inflamației. Ameliorarea durerii începe de obicei în mai puțin de o săptămână și durează de la câteva zile la câteva luni.

Aceste injecții sunt cele mai utile pentru durerea radiculară (durere de la o rădăcină a nervului spinal care este inflamată și/sau comprimată) asociată cu herniile de disc sau stenoza coloanei vertebrale. În timp ce injecțiile epidurale pentru alte aplicații pot să nu necesite ghidare de imagine, injecțiile epidurale cu steroizi pentru gestionarea durerii sunt efectuate în mod obișnuit cu ghidare fluoroscopică sau cu raze X pentru efectuarea corectă, eficientă și sigură a medicamentelor injectate. În cazuri rare, ghidarea CT sau cu ultrasunete poate fi utilizată ca alternativă, dacă este indicată.

Cât de des se pot face injecțiile epidurale cu steroizi

Injecțiile epidurale cu steroizi sunt recomandate a fi administrate de până la trei până la șase ori pe an. În cazul unei noi hernii de disc, injecțiile pot avea loc la doar câteva săptămâni, cu scopul de a atenua rapid simptomele. 

Efectele benefice ale injecțiilor cu steroizi

Țintesc sursa durerii

Injecțiile cu steroizi asigură administrarea medicației direct la sursa durerii. Spre deosebire de steroizii care se pot lua pe cale orală ori de analgezice, care au o acțiune dispersată, injecția merge direct la țintă.

Au puține efecte secundare

Pe lângă faptul că această injecție cu steroizi are puține efecte secundare, după tratament, te poți reîntoarce la activitățile normale într-o zi. Vei experimenta, de asemenea, ameliorarea durerilor de spate, ceea ce îți va permite să faci activități pe care poate nu le-ai fi putut face înainte.

Cortizonul este produs în mod natural

Cortizonul este produs în mod natural în corpul tău. Este un hormon steroid creat de cortexul suprarenal. În timp ce injecțiile cu cortizon sunt adesea administrate în doze mai mari decât cele produse de corpul tău, sunt sigure și bine tolerate de majoritatea pacienților. 

Disconfort minim

Un alt mare beneficiu al injecțiilor cu steroizi pentru durerile de spate este că acestea pot fi făcute cu un disconfort minim. Deși vei simți o oarecare presiune și un ușor disconfort în timpul injectării, majoritatea pacienților le tolerează bine. În plus, efectuarea corectă a injecției va reduce, de asemenea, disconfortul.

Riscuri și efecte secundare ale injecțiilor cu steroizi

Este o metodă temporară de tratament

Este important însă ca pacientul să înțeleagă că injecția cu steroizi este o metodă de tratament cu efect temporar, ameliorând simptomele, nu tratând cauza durerii. Din păcate, injecțiile cu steroizi nu modifică evoluția afecțiunii care provoacă durerea lombară cronică, ci pot doar să amelioreze suferința pacientului. De regulă, la câteva luni de la administrarea unei injecții cu steroizi, durerile lombare vor reveni.

Infecția, printre riscurile injecțiilor cu steroizi

Ca și în cazul altor proceduri medicale invazive, există riscuri la care și injecția cu steroizi expune pacientul. În cazuri rare, se întâmplă ca injecțiile cu steroizi să aibă efecte secundare nedorite. Principalul risc la care pacientul se expune atunci când folosește injecțiile cu steroizi pentru tratarea durerilor lombare este infecția. În mai puțin de 1% dintre cazuri apare infecția în urma unei asemenea proceduri medicale.

Crește riscul de osteoporoză

Unul dintre cele mai mari dezavantaje ale injecțiilor pentru dureri de spate este că acestea pot provoca daune dacă sunt utilizate în mod repetitiv. De exemplu, tratamentul prelungit poate duce la deteriorarea scheletului. Acest lucru poate crește riscul de a dezvolta osteoporoză și fracturi, din cauza fragilității oaselor. 

Poate să apară cefaleea post puncției durale

Apoi, există riscul ca acul să atingă un nerv sau un vas de sânge, provocând daune temporare sau chiar permanente. Cefaleea post puncției durale poate, de asemenea, să apară în 0,5% dintre cazuri. Asta înseamnă că imediat după realizarea procedurii, pacientul are de-a face cu o durere severă de cap, care de regulă se ameliorează în câteva zile.

În afară de riscurile la care pacientul se expune, există și o serie de efecte secundare precum:

  • Durere la locul injectării steroizilor
  • Dureri de cap
  • Anxietate
  • Insomnie
  • Febră în noaptea de după realizarea procedurii medicale
  • Nivel ridicat de zahăr în sânge
  • Ulcer stomacal
  • Artrită severă a șoldului
  • Cataractă

Contraindicații injecții cu steroizi

Acest tip de injecții nu sunt recomandate celor care au o problemă congenitală a spatelui, au suferit o intervenție chirurgicală la spate, iau medicamente pentru subțierea sângelui sau au avut o infecție la locul unde va fi efectuată injecția. De altfel, injecțiile cu steroizi sunt contraindicate și pacienților cu diabet, insuficiență cardiacă congestivă severă, hipertensiune arterială slab controlată sau cu o infecție gravă.

Nu uitați că un diagnostic corect poate fi pus doar de către un medic specialist, în urma unui consult și a investigațiilor adecvate. Puteți face chiar acum o programare, prin platforma DOC-Time, aici. Iar dacă nu sunteți siguri la ce specialist ar fi indicat să mergeți, vă recomandăm să începeți cu un consult de medicină internă, pentru care puteți face, de asemenea, programări prin DOC-Time.

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
1 Studiul „Epidural Steroid Injections for Low Back Pain: A Narrative Review”, Int J Environ Res Public Health. 2022 Jan, Massimiliano Carassiti, Giuseppe Pascarella, Alessandro Strumia, Fabrizio Russo, Giuseppe Francesco Papalia, Rita Cataldo, Francesca Gargano, Fabio Costa, Michelangelo Pierri, Francesca De Tommasi, Carlo Massaroni, Emiliano Schena, Felice Eugenio Agrò
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8744824/
Pain & Spine Specialists - Pros and Cons of Steroid Injections for Back Pain
https://painandspinespecialists.com/pros-and-cons-of-steroid-injections-for-back-pain/
Arthritis Foundation - Injections and Implants for Back Pain Relief
https://www.arthritis.org/health-wellness/healthy-living/managing-pain/pain-relief-solutions/injections-and-implants-for-back-pain


Te-ar mai putea interesa și...


 

 

 

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0