Yoga, la fel de eficienta ca fizioterapia in tratarea durerilor de spate

Durerea din partea de jos a spatelui, cunoscută și sub denumirea de durere lombară joasă, afectează din ce mai mulți oameni, mai ales din cauza stilului de viață sedentar, care implică de multe ori ore în sire petrecute pe scaun, la birou ori la volan.

Specialiștii sunt însă de părere că durerea lombară joasă poate fi tratată prin practica yoga, care are efecte similare fizioterapiei, adesea folosită de către medici în tratarea acestui tip de dureri de spate.
Durerea apărută în partea de jos a spatelui este de regulă acută și nu durează foarte mult timp, însă în unele cazuri se poate croniciza. Indiferent de tipul durerii, acute sau cronice, un lucru este cert: calitatea vieții pacientului este afectată serios de acest tip de afecțiune.

RECOMANDARILE EXPERTILOR DOC

Tratamentul recomandat de medici pentru tratarea acestor dureri constă în ședințe de fizioterapie, ședințe de kinetoterapie și medicamente cu efect analgezic. Din păcate însă, niciuna dintre aceste terapii nu tratează definitiv durerile de spate, ci doar le ameliorează ori previn reapariția imediată a unui nou episod.

Sunt mai multe cauze care stau în spatele unor crize cronice de durere lombară, iar una dintre acestea este stresul repetitiv asupra coloanei vertebrale inferioare cu perioade inadecvate de odihnă.
Tratarea durerii cronice de spate a devenit o problemă importantă pe măsură ce îmbătrânim, deoarece discurile de amortizare dintre coloana vertebrală încep să se usuce, crescând riscul de a dezvolta o hernie de disc, ceea ce duce la furnicături, durere radiantă și potențial slăbiciune musculară dacă nu sunt tratate corespunzător.

Abordările pentru tratarea durerii variază de la simpla folosire a căldurii și a unui medicament antiinflamator nesteroidian (AINS), cum ar fi ibuprofenul, până la câteva zile de odihnă. Relaxantele musculare și medicamentele pentru durere mai puternice pot fi prescrise de către medici, dar odată cu criza opioidelor, sunt necesare opțiuni alternative pentru atenuarea unui astfel de disconfort cronic.
În cazuri mai grave, unele persoane caută sfatul unui terapeut fizic pentru exerciții țintite sau tehnici specifice pentru a-și atenua durerea ori chiar folosesc acupunctura sau iau în considerare yoga.

Terapii alternative în tratarea durerilor de spate

Terapiile alternative precum acupunctura sau yoga sunt din ce în ce mai folosite de către pacienții care suferă de dureri lombare joase și caută alinare. Yoga este la fel de eficientă ca și terapia fizică pentru a trata durerea lombară cronică ușoară până la moderată, inclusiv în rândul pacienților defavorizați, cu dizabilități funcționale și dureri mai severe, potrivit unui studiu mai vechi. 

Yoga poate fi deosebit de eficientă în atenuarea durerilor de spate. Prin menținerea diferitelor poziții, anumite grupuri musculare de spate devin mai puternice. Multe poziții de yoga oferă o abordare blândă pentru întărirea atât a mușchilor spatelui, cât și a celui abdominal, ambele fiind esențiale pentru o coloană vertebrală sănătoasă. Atunci când mușchii spatelui și abdominali sunt puternici, te ajută să îți menții o postură și o mișcare adecvate, reducând durerile de spate.

Pe lângă întărire, yoga îți întinde și mușchii, reducând tensiunea generală. Menținerea unor poziții individuale de la 30 la 60 de secunde permite unor mușchi să se flexeze, în timp ce alții obțin o întindere profundă, crescând flexibilitatea și mobilitatea mușchilor și articulațiilor. Dacă ai dureri de spate, întinderea este esențială, deoarece este un instrument eficient pentru reducerea sau chiar eliminarea durerii.

Un studiu făcut de către cei de la Institutul American Național pentru boli Neurologice a dovedit că practica yoga are atât efecte imediate, cât și efecte benefice pe termen lung atunci când vine vorba despre durerile de spate, fie ele și cronice.

De asemenea, cercetătorii de la Centrul Medical Boston au analizat impactul pe care sesiunile de yoga îl au asupra unui grup format din 320 de adulți diagnosticați cu durere lombară joasă cronică. Participanții la studiu au fost împărțiți în 2 grupe: cei din prima grupa au participat la sesiuni săptămânale de yoga preț de 12 săptămâni, în timp ce persoane din cel de-al doilea grup au participat la 15 sesiuni de fizioterapie. După această perioadă, participanții la studiu au fost monitorizați timp de încă 1 an. În această perioadă de 1 an, cei care au practicat yoga au făcut asta și singuri, acasă.

La finalul studiului, s-a constatat că yoga a fost, statistic vorbind, la fel de eficientă ca și sesiunile de fizioterapie, în ameliorarea durerilor din regiunea lombară joasă, reducând episoadele de dureri, precum și medicația de tip analgezic luată pentru calmarea durerilor.

Aceleași rezultate s-au observat pe perioada unui an după folosirea ambelor terapii: yoga și fizioterapie. Așadar, efectele acestora sunt similare. Un avantaj al practicii yoga în tratarea și prevenirea durerilor lombare joase față de ședințele de fizioterapie constă în costurile financiare scăzute ale practicilor yoga. Un curs de yoga costă destul de puțin, iar după ce practicantul învață baza acestei practici, poate face yoga singur, acasă, fără alte costuri suplimentare.

De asemenea, practica yoga are efecte terapeutice și în tratarea și prevenirea altor afecțiuni, începând de la cele de natură fizică, și până la cele de natură psihică. Bolile digestive, tulburările comportamentale, depresia și anxietatea sunt doar câteva dintre afecțiunile ce pot fi tratate prin practica yoga.

Yoga nu numai că susține flexibilitatea și puterea fizică, ci îmbunătățește și încrederea. Simplul fapt că ai puterea de a-ți gestiona durerea de spate reziduală poate face o diferență foarte mare atunci când vine vorba de frustrarea care poate însoți lupta aparent fără sfârșit a durerii de spate.

Mecanismele biologice ale yoga asupra durerilor de spate

Câteva studii au explorat mecanismele prin care yoga ar putea diminua durerile de spate. Unii cercetători au investigat mai mulți mediatori posibili, inclusiv serotonina, cortizolul, dehidroepiandrosteronul (DHEA) și factorul neurotrofic derivat din creier, pe când alții au investigat factorii psihologici care pot media efectul yoga asupra durerilor de spate.

Acești factori au inclus măsuri de evaluare cognitivă (evitarea fricii, autoeficacitate și conștientizare de sine), stres (stresul psihologic, stresul perceput și stările mentale pozitive), activitatea fizică și funcția neuroendocrină. 

Funcția neuroendocrină a fost măsurată cu nivelurile de cortizol și DHEA din probele de salivă. Scopul acestor teste a fost acela de a identifica care măsură a avut cel mai mare efect asupra disfuncției legate de spate în grupurile de yoga versus întindere versus auto-îngrijire. Autoeficacitatea și orele de exerciții pentru spate au fost cei mai importanți factori care contribuie la efectul pe care yoga îl are.

Nu s-a observat niciun efect de la nivelurile de cortizol sau DHEA. Yoga și întinderile au avut efecte similare.  În urma altor cercetări, oamenii de știință au investigat efectul yoga asupra durerii și serotoninei la femeile aflate în premenopauză cu dureri lombare cronice. Grupul de femei care a practicat yoga s-a confruntat cu durere scăzută, BDNF crescut și serotonină neschimbată. Grupul de control s-a confruntat cu durere crescută, BDNF scăzut și serotonină scăzută. Acest lucru a sugerat că efectele benefice ale yoga sunt asociate cu niveluri serice crescute de BDNF și niveluri menținute de serotonină. Au existat mai multe limitări, inclusiv dimensiunea mică a eșantionului, prejudecățile de gen și un grup de control care ar putea lua în considerare mai bine efectele de socializare a grupului.  

Recomandări pentru cei care practică yoga

În timp ce yoga este o practică extrem de eficient pentru ameliorarea durerilor de spate, este totuși o formă de exercițiu, ceea ce înseamnă că există riscul să apară tot felul de leziuni dacă nu e practicată adecvat. Cel mai frecvent, rănile apar atunci când oamenii se deplasează prin poziții prea repede, nereușind să-și activeze mușchii de bază și mai degrabă „căzând” într-o poziție. Acest lucru duce la o formă necorespunzătoare și poate crește riscul de accidentare.

Ca și în cazul altor forme de exercițiu, atunci când practici yoga, este întotdeauna indicat să faci mișcări lente și controlate și să nu te grăbești. De altfel, dacă ești nou în practicarea acestei metode, este important să iei lucrurile încet, deoarece probabil nu ai forța necesară pentru a executa pozițiile la 100%.

Când practici yoga, cel mai bine este să îți activezi mușchii pentru a crea o bază solidă. Apoi, te poți așeza într-o poziție urmând forma adecvată pentru a obține o întindere sănătoasă. O regulă generală este să îți activezi întotdeauna mușchii de bază, deoarece acest lucru va împiedica să compensezi alte grupe musculare.

Dacă ești începător în yoga sau ești deosebit de rigid, este indicat să-i ceri profesorului tău să te ajute să-ți modifici poziția pentru a se potrivi cu starea actuală a corpului tău. Există o varietate de elemente de recuzită folosite în cursurile de yoga, cum ar suporturi, curele etc., care permit oamenilor să-și modifice asanele pentru a fi într-o poziție sănătoasă pentru corpul lor.  

În plus, dacă explorezi yoga ca un mecanism de vindecare a durerilor de spate, este indicat să începi cu practici mai lente, cum ar fi yin și restaurare, spre deosebire de opțiuni cu ritm mai rapid, cum ar fi vinyasa.

Nu uitați că un diagnostic corect poate fi pus doar de către un medic specialist, în urma unui consult și a investigațiilor adecvate. Puteți face chiar acum o programare, prin platforma DOC-Time, aici. Iar dacă nu sunteți siguri la ce specialist ar fi indicat să mergeți, vă recomandăm să începeți cu un consult de medicină internă, pentru care puteți face, de asemenea, programări prin DOC-Time.

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
National Library of Medicine  - Yoga as a treatment for chronic low back pain: A systematic review of the literature
https://pmc.ncbi.nlm.nih.gov/articles/PMC4878447/

 


Te-ar mai putea interesa și...


 

 

CELE MAI CITITE

 

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0