![](https://img.gs/shcfmqtrbf/fit/https://doc.ro/uploads/photos/uploads/2023/IUNIE/top-5-pozitii-de-yoga-cu-beneficii-pentru-sanatatea-intregului-organism-desktop.jpg)
![](https://img.gs/shcfmqtrbf/fit/https://doc.ro/uploads/photos/uploads/2023/IUNIE/top-5-pozitii-de-yoga-cu-beneficii-pentru-sanatatea-intregului-organism-mobile.jpg)
Top 5 pozitii de yoga cu beneficii pentru sanatatea intregului organism
Top 5 pozitii de yoga cu beneficii pentru sanatatea intregului organism
Top 5 pozitii de yoga cu beneficii pentru sanatatea intregului organism
Yoga are o serie de efecte benefice pentru întreg organismul – iată ce asane poți practica zilnic pentru a da uitării durerile de spate, insomniile, migrenele și nu numai.
Postura pisicii (Marjaryasana) pentru durerile de spate
Ai dureri de spate, fie în zona lombară, fie mai sus, în cea cervicală? Postura pisicii te poate ajuta. Aceasta detensionează musculatura spatelui, întinzând totodată coloana vertebrală. În timpul ședințelor de kinetoterapie, adesea terapeuții folosesc un exercițiu inspirat din postura Marjaryasana specifică yoga, mai ales la pacienții care suferă de hernie de disc.
Pentru a practica această asana, așază-te cu genunchii și palmele lipite de podea, ca și cum ai vrea să mergi de-a bușilea. Ridică-ți abdomenul, arcuindu-ți spatele astfel încât să formezi o cocoașă. În timpul expirului, trage-ți abdomenul, cât de mult poți. Repetă aceste mișcări de câteva ori.
Savasana pentru durerile de cap
Migrenele puternice pot fi alungate cu această postură de relaxare. Pentru Savasana, întinde-te pe spate, distantându-ți picioarele și dezlipind mâinile de corp. Închide ochii și, pentru a potența această asana, practică respirația abdominală.
Respirația liniștitoare și efectele relaxante pe care le are această asana asupra corpului și minții vor detensiona zona capului, reducând astfel neplăcutele dureri.
Viparita Karani pentru un somn odihnitor
Dacă suferi de insomnii, Viparita Karani este asana care te poate ajuta să adormi rapid și să ai un somn liniștit. Poți practica această asana fie stând pe covor, fie stând în pat. Întinde-te pe spate, lipește-ți mâinile de corp și ține palmele orientate în jos, prinse de podea. Ridică-ți apoi picioarele, astfel încât să creezi un unghi de 90 de grade între acestea și trunchi. Dacă nu ai suficientă flexibilitate pentru a executa aceasta postură, fă-o în pat, lipindu-ți picioarele de perete.
Postura cobrei (Bhujangasana) pentru problemele cardiace
Pentru a practica această asana, întinde-te pe podea, cu fața în jos. Amplasează-ți palmele în dreptul umerilor, apoi în timp ce expiri aerul din plămâni, te vei ridica în brațe, arcuind spatele cât mai mult, astfel încât să adopți postura unei cobre.
Adho Mukha Svanasana pentru durerile de picioare
Dacă stai multe ore în picioare și acestea te dor la finalul unei zile, poți combate durerea sau disconfortul cu această asana. Pentru a o practica, ține-ți tălpile de la picioare lipite de saltea, la o distanță mică una de cealaltă, însă asigurându-se că sunt paralele. Brațele le vei duce cât mai în față și vei lipi palmele de saltea, astfel încât corpul tău să capete forma literei „V” întoarse. Dacă nu reușești să îți menții echilibrul, poți „pedala”, mutând greutatea de pe o talpă pe cealaltă.
Dacă practici cele 5 asane menționate mai sus zilnic, fie dimineața, fie seara, vei reuși să scapi de câteva dintre cele mai comune dureri. Totodată, vei preveni instalarea acestora. Fă-ți un obicei din a practica dimineața, de pildă, aceste asane cu o jumătate de oră înainte de micul dejun. Dacă ai posibilitatea să faci asta în aer liber, cu atât mai bine. Dacă nu, deschide larg fereastra și permite aerului curat să pătrundă în încăpere – în acest fel, beneficiile asanelor vor fi sporite.
Ce beneficii are yoga pentru sănătate
Yoga nu numai că te ajută să te menții în formă și să scapi de durerile care îți afectează calitatea vieții, însă totodată te poate ajuta și să te relaxezi și să îți menții calmul și buna dispoziție pe tot parcursul zilei, indiferent de obstacolele care îți apar în cale.
Îmbunătățește flexibilitatea
Flexibilitatea îmbunătățită este printre cele mai evidente beneficii ale practicării yoga. Pe măsură ce practici yoga, vei observa că te miști cu mai multă ușurință și că durerile de orice fel cu care te confrunți se ameliorează. Motivul? Totul din corpul tău este conectat: șoldurile strânse pot provoca nealinierea oaselor coapsei și ale tibiei, ceea ce îți poate solicita genunchii. Ischio-jambierii strânși pot duce la o aplatizare a coloanei lombare, ceea ce poate provoca dureri de spate. Yoga ajută la întinderea acelor mușchi și la prevenirea durerii pe termen scurt și lung.
Întărește mușchii
Mușchii puternici ajută la prevenirea rănilor, reduc durerea din afecțiuni precum artrita, ameliorează durerile de spate și diminuează riscul de cădere la adulții în vârstă.
Îmbunătățește postura
O poziție nefirească poate cauza durere de spate, gât și alte probleme musculare și articulare. Pe măsură ce înaintezi în vârstă, corpul poate compensa prin aplatizarea curbelor normale spre interior ale gâtului și spatelui. Acest lucru poate provoca, în timp, durere și probleme de sănătate. Dacă vrei să preîntâmpini toate acestea, practică yoga, căci exercițiile ajută la întărirea spatelui, pieptului și mușchilor de bază.
Previne deteriorarea cartilajelor și a articulațiilor
Cercetările arată că yoga poate ajuta la prevenirea degenerării cartilajelor. Și asta pentru că exercițiile practicate permit articulațiilor să-și folosească întreaga gamă de mișcare, ceea ce ajută la circulația lichidului sinovial. Cartilajul articular este ca un burete; are nevoie de lichid sinovial pentru a rămâne lubrifiat și pentru a preveni uzura, ceea ce ar putea duce la afecțiuni precum artrita.
Te ferește de probleme cu coloana vertebrală
Dacă vrei să nu ai probleme cu coloana vertebrală, e un bun motiv să practici yoga. Și asta pentru că asanele sunt benefice pentru sănătatea coloanei vertebrale.
Susține sănătatea oaselor
Se știe că exercițiile cu greutăți întăresc oasele și ajută la prevenirea osteoporozei. Multe asane în yoga necesită să îți ridici propria greutate. Iar unele, precum Adho Mukha Svanasana și Urdhva Mukha Svanasana sunt de ajutor pentru întărirea oaselor brațelor, de exemplu.
Crește fluxul de sânge
Multe dintre asanele în yoga ajută la îmbunătățirea circulației sângelui.
Ajută la reducerea stresului și la creșterea rezistenței la stres
Din cauza stresului suntem tensionați fizic și psihic. Răspunsul nostru la „luptă sau fugi” se activează, primim adrenalină și corpul nostru eliberează cortizol care ne mărește ritmul cardiac și trimite sângele către mușchi. Prin practicarea asanelor Yoga înveți cum să-ți încetinești respirația și să te concentrezi asupra prezentului, scăzând activitatea sistemului nervos simpatic la sistemul nervos parasimpatic. Acesta din urmă este responsabil pentru capacitatea organismului de a „se odihni și digera”.
Eliberează tensiunea din organism
Ți s-a întâmplat vreodată să îți ții în mână telefonul mobil cu putere? Un astfel de obicei poate duce la tensiune cronică, oboseală musculară și dureri la încheieturi, brațe, umeri, gât și față, ceea ce poate crește stresul și îți poate înrăutăți starea de spirit. Dacă începi să practici yoga, vei observa că devii conștient de zonele tensionate ale corpului: poate fi în limba, ochii sau mușchii feței și gâtului și că vei putea elibera aceste zone de această tensiune.
Ajută la îmbunătățirea somnului
De altfel, practicarea yoga mai are un beneficiu: vei vedea că începi să dormi din ce în ce mai bine, mai ales dacă ai avut probleme cu somnul de-a lungul timpului. Beneficiile unui somn bun sunt nenumărate: vei fi mai puțin obosit și stresat și se diminuează riscul de accidente.
Susține sănătatea plămânilor
S-a demonstrat că yoga îmbunătățește diferite măsuri ale funcției pulmonare, inclusiv volumul maxim al respirației și eficiența expirației. Un studiu mai vechi arată că yoga poate fi folosită ca tratament complementar pentru persoanele cu tulburare pulmonară obstructivă cronică (BPOC).
Te ajută să pierzi în greutate
Oamenii care practică yoga și pot fi mai sensibili la senzațiile de foame și de sațietate. Cercetătorii au descoperit că persoanele care au practicat yoga cel puțin 30 de minute o dată pe săptămână timp de cel puțin patru ani au luat mai puțin în greutate. Mai mult decât atât, persoanele supraponderale care practică yoga au mult mai multe șanse să slăbească, spre deosebire de cele care nu fac mișcare, arată studii mai vechi.
În general, cei care au practicat yoga au avut indici de masă corporală (IMC) mai mici în comparație cu cei care nu fac mișcare. Oamenii de știință cred că asta se întâmplă pentru că cei care practică yoga sunt mai atenți la ceea ce consumă.
Crește stima de sine
Cei care practică yoga încep să se cunoască la un nivel profund. Și asta pentru că practicarea yoga presupune și numeroasele principii yoghine care au ca scop să petreci timp cu tine însuți într-o stare de autoacceptare, cum ar fi non-violența (ahimsa) și sinceritatea (satya). Iar anumite asane pot să te ajute să capeți încredere în tine și să fii plin de energie.
Și nu în ultimul rând, dacă practici yoga, vei mai observa un lucru: cresc sentimentele de compasiune și interconexiune prin calmarea sistemului nervos și a minții. De asemenea, te ajută să faci față cu brio veștilor proaste sau a evenimentelor neliniştitoare.
Pe măsură ce aprofundezi practica yoga de-a lungul anilor, începi să observi beneficiile pe care aceasta le are asupra sănătății tale.
Nu uitați că un diagnostic corect poate fi pus doar de către un medic specialist, în urma unui consult și a investigațiilor adecvate. Puteți face chiar acum o programare, prin platforma DOC-Time, aici. Iar dacă nu sunteți siguri la ce specialist ar fi indicat să mergeți, vă recomandăm să începeți cu un consult de medicină internă, pentru care puteți face, de asemenea, programări prin DOC-Time.
Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
American Osteopathic Association - The Benefits of Yoga
https://osteopathic.org/what-is-osteopathic-medicine/benefits-of-yoga/
Te-ar mai putea interesa și...