Radiofrecventa in tratarea durerilor de spate – este sau nu eficienta?

Durerile lombare fac parte din categoria durerilor care trimit multi pacienti la medic. Dorsalgia joasa poate sa fie acuta, adica sa nu dureze mai mult de cateva luni, sau cronica, adica durere persistenta, care nu dispare pe parcursul catorva luni.

Interventia chirurgicala este ultima varianta de tratament folosita pentru durerile lombare. Se folosesc in general tratamentele medicamentoase, fizioterapia si kinetoterapia, atat pentru ameliorarea si tratarea durerilor, cat si pentru prevenirea debutului unui alt episod dureros.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Terapia cu radiofrecventa ghidata face parte din metodele folosite pentru tratarea durerilor lombare, chiar si a celor cauzate de nervul sciatic. Acest tip de terapie presupune introducerea unor ace de dimensiuni reduse in zonele afectate, iar prin acele respective se emite energie sub forma de radiofrecventa. Aceasta procedura se realizeaza prin folosirea in timp real a computerului tomograf. Energia electrica aplicata pacientului are o intensitate redusa, asa ca aceasta procedura nu implica riscuri majore pentru sanatatea acestuia.

Ei bine, daca in prima faza specialistii se aratau optimisti cu privire la eficacitatea acestui tratament, noile studii realizate in domeniu ii pun pe ganduri pe acestia. Cercetatorii de la Universitatea Vrije din Amesterdam, Olanda, au monitorizat, timp de 3 luni, pacienti care sufereau de dureri lombare cauzate de afectiuni ale coloanei vertebrale (de pilda, hernie de disc sau lombosciatica). Toti pacientii au primit acelasi program de exercitii fizice, precum si sprijin psihologic. O parte dintre pacienti au primit insa si sesiuni de radiofrecventa.

Dupa incheierea tratamentului de 3 luni, pacientii au fost monitorizati pe o perioada de 12 luni. Astffel, cercetatorii au descoperit ca pacientii care au beneficiat de sesiunile de radiofrecventa nu au inregistrat o ameliorare majora a durerilor cronice, comparativ cu cu cei care au primit doar consiliere psihologica si sedinte de kinetoterapie.

Durerea de spate poate cauza dizabilitate temporara, afectand serios calitatea vietii individului. Consecintele sociale si economice ale efectelor durerilor lombare sunt extrem de serioase. De accea, este ideal ca aceste dureri sa fie prevenite sau ameliorate incat din faza incipienta.

 

 

Kinetoterapia, fizioterapia si protejarea coloanei vertebrale reprezinta metode eficiente in tratarea durerilor de spate joase, indiferent de cauza acestora.

Pentru protejarea coloanei vertebrale si prevenirea durerilor de spate la pacientii care sufera de dureri lombare cronice, e indicat sa se respecte urmatoarele recomandari:

  • Sa nu se ridice greutati
  • Sa nu se forteze coloana vertebrala prin miscari bruste
  • Sa nu se practice sporturi de contact sau care prezinta risc de accidentare a coloanei vertebrale
  • Sa se renunte la stilul de viata sedentar
  • Sa se respecte cu precizie indicatiile medicului
  • Sa se evite activitatile care pun presiune pe coloana vertebrala precum: mersul pe bicicleta, datul cu sania pe derdelus
  • Sa se practice sport, in special exercitii de stretching si care fortifica musculatura spatelui
TE-AR MAI PUTEA INTERESA

 

 

Sursa foto: Shutterstock

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0