Exercitiile fizice necorespunzatoare, cauza a durerii lombare

Lipsa sportului din viata ta poate fi cauza durerilor lombare, insa si exercitiile fizice executate in mod eronat pot cauza asemenea dureri.

Durerea lombara poate afecta serios calitatea vietii individului, iar multi medici recomanda gimnastica si exercitiile fizice facute in scop terapeutic pentru ameliorarea acestora. Din pacate, nu toate exercitiile sunt potrivite intrucat unele creeaza tensiune in zona lombara, declansand sau agravand durerile de spate.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Atunci cand practicam un sport ne gandim ca facem un bine organismului, insa un exercitiu executat in mod ernoat poate face mult mai mult rau decat bine. Exercitiile care presupun flexarea coloanei vertebrale, precum si cele care supun coloana unui impact puternic ar trebui sa fie complet evitate daca exista deja dureri in zona lombara.

In primul rand, pentru ca exercitiile fizice sa nu iti cauzeze niciun fel de durere, e obligatoriu sa faci incalzirea inainte de antrenament. Incalzirea este cea care previne febra si intinderile musculare, ce pot lua forma unor dureri lombare deloc placute. La inceputul oricarui antrenament, este esential sa se pregateasca toate grupele musculare prin cateva exercitii de incalzire simple.

Apoi, este important ca pe toata perioada antrenamentului, sa mentii coloana vertebrala intr-o pozitie corecta, astfel incat sa reduci la minimum riscul de accidentare ori, pe termen lung, de deformare a coloanei.

Exista unele exercitii care trebuie evitate de catre persoanele care stiu ca au probleme cu spatele, fie in zona lombara, fie mai sus.

 

 

Abdomenele, de pilda, pun foarte mare presiune pe zona lombara si pot fi cauza durerilor de spate care nu iti dau pace. Pentru a iti lucra musculatura abdominala fara sa iti pui in pericol sanatatea spatelui, fa, mai degraba, abdomene partiale (scurte). Este vorba despre acele abdomene care se fac cu genunchii indoiti, prin ridicarea umerilor de pe podea. Aceste abdomene nu pun o presiune mare pe zona spatelui, asa ca riscul sa dezvolti probleme cu musculatura spatelui sau cu coloana vertebrala este redus.

De asemenea, si exercitiile care presupun indoirea coloanei vertebrala prin aplecarea acesteia catre fata, cum ar fi atingerea degetelor de la picioare cu cele de la maini, suprasolicita discurile intervertebrale din zona lombara asa ca sunt complet interzise in caz de afectiuni ale coloanei vertebrale precum hernia de disc.

Mersul pe bicicleta poate crea, de asemenea, dureri de spate asa ca e bine sa fie evitat de catre pacientii diagnosticati cu afectiuni ale coloanei lombare, precum si de catre cei care sufera de dureri de spate.

Joggingul poate cauza si el dureri de spate asta pentru ca, in timpul impactului cu solul din momentul alergarii, vertebrele si discurile intervertebrale sunt suprasolicitate.

Durerile de spate pot avea o multime de cauze. Este recomandat un consult de specialitate daca se observa dureri de spate care nu sunt cauzate de o intindere musculara. Medicul va stabili diagnosticul corect si va putea face recomandarile adecvate intr-o asemenea situatie.

Daca exista deja o problema la nivelul coloanei vertebrale, e recomandat un antrenament sub atentia unui specialist, de preferat a unui medic kinetoterapeut.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

 

 

Sursa foto: Shutterstock

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0