Durerea de cap: cauze, tipuri, tratament

Despre durerea de cap
   - Ce este durerea de cap 
   - Cauzele durerii de cap
             - Afecțiuni și infecții care cauzează durere de cap
             - Stresul, o sursă a durerilor de cap
             - Cauze genetice ale durerilor de cap
             - Efortul excesiv și deshidratarea, cauze ale durerilor de cap
             - Loviturile la cap și durerile de cap persistente
             - Curentul, o cauză des invocată pentru durerea de cap
             - Mahmureala, o cauză frecventă a durerilor de cap
             - Tumori cerebrale
             - Sângerări interne la nivelul capului
             - Intoxicari cu monoxid de carbon
             - Glaucomul
             - Hipertensiunea
             - Efecte secundare ale unor medicamente sau excesul de medicamente
             - Atacul de panică
             - Foamea și alimentația precară
             - Poziția incorectă a capului
             - Dependențele de cafeină sau nicotină
             - Tulburările de somn sau privarea de somn
             - Probleme de vedere
   - Tipuri de dureri de cap 
             - Dureri de cap primare
                        - Durerea de cap sub forma unei tensiuni la nivelul capului
                        - Migrena, o durere de cap intensă
                        - Cefaleea cluster sau de tip ciorchine
                        - Dureri de cap sinusale sau sinuzita
             - Dureri de cap secundare    
   - Tipuri de dureri de cap in functie de localizarea lor și ce probleme pot trăda ele
             - Dureri de cap frontale
             - Dureri de cap laterale
             - Dureri de cap la ceafă
             - Dureri de cap în zona maxilarului
             - Dureri de cap în zona globului ocular
             - Dureri de cap generalizate

Diagnosticarea durerilor de cap
             - Examinarea pacientului și a celorlalte simptome
             - Investigații pentru dureri de cap persistente
             - Teste de sânge 
             - Consultul ORL, oftalmologic sau stomatologic

Tratarea durerii de cap
   -  Remedii rapide pentru eliminarea sau ameliorarea durerilor de cap
   - Tratamentul medicamentos pentru durerea de cap
   - Tratament naturist pentru durerea de cap
   - Eliminarea cauzelor durerii de cap 
   - Tratamente alternative pentru durerile de cap
             - Acupunctura
             - Hipnoza
             - Meditația

Despre durerea de cap

Cefaleea este sinonimă cu durerea apărută oriunde în regiunea capului și a gâtului. Durerea de cap poate fi difuză sau localizată, continuă sau intermitentă, și poate să apară sub mai multe forme: migrene (dureri ascuțite sau pulsante), dureri datorate stărilor de tensiune și dureri sub formă de ciorchine (de tip cluster).

RECOMANDARILE EXPERTILOR DOC
 

Ce este durerea de cap

Durerea de cap sau cefaleea este una dintre cele mai întâlnite probleme medicale, de care multe persoane se plâng. Majoritatea oamenilor se confruntă cu dureri de cap la un moment dat în viață. Durerea de cap poate afecta pe oricine, indiferent de vârstă, rasă și sex. Ca definiție, o durere de cap poate fi un semn al unei suferințe emoționale sau al unei suferințe legate de stres sau poate rezulta dintr-o tulburare medicală, cum ar fi migrenă sau hipertensiunea arterială, anxietatea ori depresia. Durerea de cap poate duce la alte probleme. De exemplu, persoanelor cu dureri de cap cronice, cum sunt migrenele, le este destul de greu să meargă frecvent la școală sau la locul de muncă.

Cauzele durerii de cap

Cefaleea sau durerea de cap poate să apară în orice parte a capului, pe ambele părți (fie pe partea dreaptă, fie pe partea stângă a capului) sau într-o singură zonă. Durerile pot radia dincolo de cap dintr-un punct central sau pot să dea senzația de strângere că într-o menghină. Durerile de cap pot fi ascuțite, pulsante sau dureri surde, pot să apară treptat sau subit. Pot să dureze mai puțin de o oră sau până la câteva zile. Există diferite moduri de a defini cefaleea și de a o clasifica în funcție de cauze. Societatea Internațională de Cefalee (IHS) clasifică durerile de cap ca fiind: cefalee primară, atunci când durerile nu sunt cauzate de altă afecțiune ori tulburare, și cefalee secundară, atunci când există o altă cauză ce sta la baza durerii.

Afecțiuni și infecții care cauzează durere de cap

Cefaleea secundară sau durerile de cap secundare sunt simptome care apar atunci când o altă afecțiune stimulează nervii capului care sunt sensibili la durere. Cu alte cuvinte, simptomele durerii de cap pot fi atribuite unei alte cauze. Cefaleea secundară reprezintă acele dureri de cap care se datorează unei probleme structurale sau infecțioase, la nivelul capului sau gâtului.

Acesta este un grup foarte larg de afecțiuni medicale, care variază de la durerea dentară (ce vine de la dinții infectați) sau de la durerea de la sinusurile infectate și până la afecțiuni care pun în pericol viața pacientului, cum ar fi hemoragiile în creier sau infecții precum encefalita și meningita.

O paletă largă de factori pot cauza cefalee secundară (dureri de cap secundare):

  • mahmureala indusă de consumul de alcool;
  • o tumoare la creier;
  • cheaguri de sânge;
  • hemoragie în sau în jurul creierului;
  • intoxicația cu monoxid de carbon;
  • o comoție;
  • deshidratarea;
  • glaucomul;
  • scrâșnitul din dinți (bruxismul) în timpul nopții;
  • gripa;
  • atacurile de panică;
  • accidentul vascular cerebral.
     

Stresul, o sursă a durerilor de cap

Există puține cercetări care să confirme cauza exactă a durerilor de cap datorate stărilor de tensiune. Se crede că aceste dureri de cap (datorate stărilor de tensiune) apar din cauza stresului fizic exercitat asupra mușchilor din structura capului. Și stresul emoțional poate provoca dureri de cap datorate stărilor de tensiune, făcând că mușchii din jurul craniului să se contracte. Dacă stresul este una dintre cauzele care contribuie la durerea de cap, este bine să înveți să recunoști și să minimalizezi situațiile stresante, pentru că odată ce reduci stresul, acest lucru îți poate fi de ajutor.

Descoperă soluțiile experților DOC

Cauze genetice ale durerilor de cap

Cefaleea cluster (acele dureri de cap "în ciorchine") este numită astfel deoarece are tendința să apară zilnic, pe o perioada de o săptămână sau mai mult, apoi pacientul are lungi perioade de timp (luni sau ani) în care nu se confruntă cu dureri de cap. Cauza durerii de cap de tip cluster este incertă, însă se poate datora eliberării subite a unor substanțe chimice (histamine și serotonină) în creier.

Cefaleea cluster sau durerea "în ciorchine" tinde să fie moștenită în familie și acest lucru sugerează că poate să existe o cauza genetică a durerilor de cap. Migrenele, în special, tind să fie întâlnite în familie. Majoritatea copiilor și adolescenților care au migrene au și alți membri în familie care se confruntă cu acest tip de durere de cap. Când ambii părinți au un istoric în privința migrenelor, atunci există un risc de 70% ca și copilul lor să sufere de migrene.

Efortul excesiv și deshidratarea, cauze ale durerilor de cap

Durerea de cap este un simptom asociat cu multe boli sau afecțiuni. Deși durerea de cap în sine este problema în cazul cefaleei primare, în privința cefaleei secundare, există un substrat al unei boli sau afecțiuni ori leziuni care trebuie să fie diagnosticată și tratată. Cauze ale durerilor de cap pot fi inclusiv efortul excesiv și deshidratarea.

Cauza exactă a durerilor de cap datorate stărilor de tensiune este necunoscută, însă aceste dureri de cap au fost legate de factori precum stresul și deshidratarea. Cefaleea de tensiune poate să apară și din cauza stresului fizic/efortului depus de musculatura capului. De exemplu, acești factori de tensiune pot face ca mușchii din jurul craniului să se contracte, persoana să "strângă" din dinți și să aibă spasme musculare. Alți factori declanșatori includ efortul fizic excesiv, cum ar fi munca manuala dificilă și prelungită.

Loviturile la cap și durerile de cap persistente

Există numeroase cauze care pot sta la baza durerii de cap, iar specialiștii spun că inclusiv modificările apărute în circulația sângelui și un traumatism precum o lovitură pot cauza durere de cap. Dacă durerile de cap sunt persistente, un pacient ar trebui să caute imediat îngrijiri medicale, mai ales dacă a suferit o lovitură la cap (sau mai multe). De exemplu, dacă durerea de cap este asociată cu un traumatism recent la cap sau cu o căzătură, este cazul că persoana să meargă la spital.

Curentul, o cauză des invocată pentru durerea de cap

O altă cauză des invocată de pacienți pentru apariția durerii de cap este "curentul". Unii oameni cred că un motiv pentru care apare durerea de cap este faptul că dormim într-o zona din casa în care circulația aerului este mai intensă. Curentul este, de obicei, un "canal" de vânt artificial creat. Este vântul sau aerul care circula între două ferestre, doua uși, două clădiri, doi pereți. Și cu cât clădirea sau locuința este mai înaltă, cu atât este mai puternic curentul.  

Mahmureala, o cauză frecventă a durerilor de cap

Grupul de dureri de cap ce intră în categoria cefalee secundară include, de asemenea, și acele dureri de cap asociate cu abuzul de anumite substanțe și cu excesul de medicamente folosite pentru a trata durerile de cap. Mahmureala, de exemplu, este o cauză frecventă a durerilor de cap și intră și ea în categoria cefaleei secundare. Persoanele care beau prea mult alcool se pot trezi dimineața cu o durere de cap bine-cunoscută, datorată efectelor consumului de alcool și efectelor deshidratării.

Tumori cerebrale

Durerea de cap este un simptom care poate fi asociat cu multe boli, iar unele dintre cauzele cefaleei secundare pot fi mortale sau pot pune viața pacientului în pericol. Aici este vorba de tumorile cerebrale, acele probleme grave de la nivelul creierului. Tumorile cerebrale, în special cele primare, care își au originea în creier sau metastazele de la un cancer care a început într-un alt organ pot fi o cauză a durerii de cap.

Sângerări interne la nivelul capului

Din cauza problemelor legate de vasele de sânge de la nivelul capului și gâtului poate să apară durerea de cap. Doi factori extrem de importanți, care nu trebuie ignorați, sunt anevrismul cerebral și hemoragia subarahnoidiană, acea sângerare care apare în zona dintre creier și acele țesuturi subțiri care acoperă creierul.

Un anevrism (sau o zonă slăbită apărută în peretele unui vas de sânge) se poate extinde și astfel se poate scurge o cantitate mică de sânge care provoacă ceea ce se numește în limbajul de specialitate cefalee santinelă. Această durere poate fi un semnal de alarmă cu privire la o hemoragie viitoare în creier, cu consecințe catastrofale.

Intoxicări cu monoxid de carbon

Durerile de cap pot fi atribuite și unei alte cauze, cum ar fi intoxicarea cu monoxid de carbon. Această intoxicare este considerată un "ucigaș tăcut". Nu are miros, nici gust, nici sunet și din păcate nici oamenii, nici animalele nu își pot da seama când respiră monoxid de carbon, însă acesta poate fi fatal. Când persoana respiră o perioadă scurtă de timp acest monoxid de carbon și poate că nu își dă seama, ea poate avea dureri de cap.

Glaucomul

Problemele care au legătură cu ochii, precum glaucomul, pot fi o cauză a durerii de cap, spun medicii. În cazul glaucomului, vederea periferică este pierdută gradual, iar în unele cazuri, pacientul are dureri de ochi, de obicei severe. Un atac acut de glaucom cu unghi îngust poate fi asociat cu durere oculară severă și cu durere de cap, pacientul poate să aibă ochi roșii (inflamați).

Hipertensiunea

O durere de cap poate rezulta și dintr-o afecțiune medicală, cum ar tensiunea arterială prea mare. O valoare prea mare a tensiunii arteriale (de exemplu, 18 cu 11 sau peste) poate indica o situație de urgență. Dacă aceasta hipertensiune arteriala este asociată cu durere în piept, dificultăți de respirație, durere de cap, amețeală, durere de spate sau abdominală, atunci pacientul trebuie să ceară îngrijiri medicale imediat.

Efecte secundare ale unor medicamente sau excesul de medicamente

Contraceptivele orale, medicamentele folosite pentru a trata disfuncțiile erectile, cele pentru tensiunea arteriala sau alte medicamente cardiace pot duce la sau pot provoca dureri de cap. Durerea de cap poate să apară și de la excesul de medicamente. Această durere apare atunci când medicamentele pentru calmarea durerii sunt luate prea frecvent și pot fi cauzate de acetaminofen, care se găsește în aceste medicamente, acidul acetilsalicilic, analgezice cu cafeină, precum și alte medicamente recomandate pentru durere, eliberate cu prescripție medicală.

Atacul de panică

O cefalee secundară este un simptom al unei afecțiuni sau tulburări care poate activa nervii sensibili la durere de la nivelul capului. Printre cauzele posibile ale durerii de cap secundare se numără și atacul de panică, ce are pe lista de simptome durerea de cap, amețeală, senzația de slăbiciune.

Foamea și alimentatia precară

Unele dintre durerile de cap (cefaleea primară) pot fi declanșate de factori ce țin de stilul de viață, cum ar fi anumite alimente, precum carnea procesată care conține nitrați. Un program neregulat, care îți afectează orele obișnuite de masă, te poate face să te simți tensionat, înfometat și cu dureri. În acest caz, capul și nu stomacul tău este cel care îți spune că este timpul să mănânci. Unul dintre răspunsurile corpului nostru la senzația de foame, adică durerile de cap, sunt un semnal ce indică obiceiuri alimentare nesănătoase.

Poziția incorectă a capului

Cefaleea de tensiune, în mod normal, nu va fi suficient de severă pentru a te împiedică să faci activitățile de zi cu zi. Durerea de cap datorată stărilor de tensiune durează, de obicei, 30 de minute, până la câteva ore, însă poate să țină și câteva zile. Cauza este neclară, însă cefaleea de tensiune a fost legată și de o postură necorespunzătoare, de o poziție incorectă a capului menținută prea mult timp, care solicită mușchii de la nivelul capului.

Dependențele de cafeină sau nicotină

Cefaleea de tensiune este cauzată de contracțiile mușchilor din regiunile capului și gatului. O paletă largă de alimente, activități și factori de stres pot cauza aceste tipuri de contracții. Unii oameni observă că se declanșează dureri de cap (datorate stărilor de tensiune) din cauza fumatului (consumului de nicotină) și din cauza consumului de cafeină.

De exemplu, cafeina acționează ca un stimulent al sistemului nervos central și uneori poate să fie o cauză a durerilor de cap. Renunțarea la fumat (adică la nicotină) îți poate afecta funcția cognitivă și, de asemenea, poate cauza dureri de cap.

Tulburările de somn sau privarea de somn

Un alt factor care declanșează o durere de cap de tipul migrenei este nu doar privarea de alimente (înfometarea sau perioadele mai lungi în care nu mănânci), ci și privarea de somn. În funcție de cauză, unele dintre cele mai comune tipuri de cefalee sunt durerile de cap hipnice (sau durere hipnica), adică durerile de cap care trezesc o persoană din somn. Și tulburările de somn trebuie avute în vedere, deoarece printre cauzele durerilor de cap se numără și privarea de somn.

Probleme de vedere

Oboseala ochilor, cum ar fi cea cauzată de faptul că citești sau stai prea mult timp în fața ecranului unui calculator, poate să provoace dureri de cap. Problemele de vedere intră, astfel, în categoria factorilor care declanșează cefaleea. Unele dintre cauzele care duc la apariția problemelor de vedere sunt: atunci când te concentrezi pe o singură sarcină pe o perioadă lungă de timp (cum ar fi cititul), când stai într-un mediu care nu este luminat în mod corespunzător (e prea întuneric sau este prea multă lumină), când te simți stresat sau obosit, când ai ochii uscați sau ai vederea slăbită.

Tipuri de dureri de cap

Durerile de cap sunt clasificate, în principal, ca fiind "primare" sau secundare". Durerile de cap primare sunt benigne, dureri de cap recurente care nu sunt cauzate de o afecțiune de bază sau de probleme structurale. Durerile de cap secundare sunt cauzate de o boală ori afecțiune care este substratul acelor dureri, cum ar fi o infecție, o lovitură la cap, afecțiuni vasculare, hemoragii cerebrale sau tumori.

Dureri de cap primare

Durerile de cap primare sau cefaleea primară includ: migrenele, cefaleea de tip tensiune (ori durere de cap datorată stărilor de tensiune) și cefaleea cluster sau "în ciorchine".

Durerea de cap sub forma unei tensiuni la nivelul capului

Durerile de cap sub formă de tensiune (cefaleea de tensiune) la nivelul capului sunt unul dintre cele mai întâlnite tipuri de dureri de cap primare. Cefaleea de tensiune apare cel mai frecvent în rândul femeilor, decât la bărbați. Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății, 1 din 20 de oameni din țările din lumea dezvoltată suferă zilnic de pe urma durerilor de cap datorate stărilor de tensiune de la nivelul capului. Deși cauza precisă a durerilor de cap ce apar sub forma unei tensiuni este necunoscută, există câțiva factori care par să contribuie la cefaleea de tensiune, cum ar fi stresul, tulburările de somn sau faptul că persoana a sărit peste mese.

Migrena, o durere de cap intensă

Durerea de cap de tip migrenă este considerată al doilea tip dintre cele mai comune clase de dureri de cap primare. Migrena afectează atât copiii, cât și adulții. Înainte de pubertate, băieții și fetele sunt afectați în mod egal de migrene, însă după pubertate, mai multe femei sunt afectate de migrene, comparativ cu bărbații.

STUDII VIITOARE PENTRU MIGRENĂ
Cefaleea cluster sau de tip ciorchine

Durerile de cap cluster (numite și cefalee de tip cluster sau cefalee "în ciorchine") sunt un tip rar de dureri de cap primare. Cefaleea cluster afectează mai frecvent bărbații care se apropie de 30 de ani, deși și femeile, și copiii pot să sufere în aceeași măsură de acest tip de durere de cap.

Dureri de cap sinusale sau sinuzita

Durerile de cap secundare sunt, de obicei, simptomul unei leziuni/lovituri sau al unei boli ce reprezintă substratul acelui simptom. De exemplu, durerile de cap sinusale (sinuzita) sunt considerate de unii specialiști dureri de cap secundare, datorită presiunii crescute (exercitate asupra sinusurilor) sau datorită unei infecții la nivelul sinusurilor.

Stratul subțire de țesut (periostul) care acoperă oasele, mușchii care învelesc craniul, sinusurile ochii și urechile, cât și alte țesuturi subțiri se pot inflama toate și se pot irita, iar astfel pot provoca dureri de cap.

Dureri de cap secundare

Există trei categorii majore de dureri de cap, în funcție de sursa durerii. Pe lângă cele primare și nevralgiile craniene (dureri faciale și alte dureri de cap), există și dureri de cap secundare. Acestea sunt acele dureri care se datorează unei probleme structurale sau infecțioase care stau la baza durerii de la nivelul capului sau gâtului.

Acesta este un grup foarte larg de afecțiuni medicale, începând de la durerile de dinți și până la infecția dinților și ajungând până la sinusurile infectate sau chiar până la afecțiuni care pun viața în pericol, cum ar fi o hemoragie a creierului sau infecții precum encefalita sau meningita.

Tipuri de dureri de cap în funcție de localizarea lor și ce probleme pot trăda ele

Durerile de cap pot fi clasificate și în funcție de localizarea lor. Cefaleea poate să apară în anumite zone ale capului. Acestea pot trăda o serie de probleme, așa că este important să știm să facem distincția între ele.

Dureri de cap frontale

Cele mai comune semne ale durerilor de cap (datorate stărilor de tensiune) includ, printre altele, și acele dureri de cap frontale: cea mai intensă presiune poate fi simțită de pacient la tâmple sau deasupra sprâncenelor, acolo unde sunt localizați mușchii temporali și mușchii frontali. Fruntea este o zona afectată de durerile de cap frontale.

Durerile de cap care apar de-a lungul ambelor părți ale frunții sunt adeseori dureri de cap de tensiune sau dureri sinusale. Dacă durerea de cap este în zona frunții, însă apare unilateral (într-o singură parte), atunci este mai probabil să fie vorba de o migrenă sau de o cefalee de tip cluster.

Dureri de cap laterale

Durerea de cap poate varia în intensitate, dar de obicei cefaleea de tensiune nu limitează persoana, ceea ce înseamnă că persoana care suferă de acest tip de durere de cap își poate continua activitățile de zi cu zi. De obicei, durerea este bilaterală (afectează ambele parti ale capului), atât latura dreaptă, cât și latura stângă.

Dureri de cap la ceafă

Durerile ce apar la ceafa (în spatele capului) sunt acele dureri de cap care sunt adesea asociate cu cefaleea de tensiune, în special dacă sunt identificate spasme musculare la nivelul gâtului sau la nivelul mușchilor cervicali. Durerile de cap cervicogenice (acele dureri de cap cauzate de o durere în mușchii de la nivelul gâtului/cefei) sunt un posibil diagnostic al durerilor de cap mai vechi.

Dureri de cap în zona maxilarului

În funcție de localizare, există și dureri de cap ce apar în zona maxilarului. Sindromul articulației temporomandibulare sau sindromul de durere de mandibulă se referă, de fapt, de durerea ce apare la nivelul maxilarului și este un posibil diagnostic al durerii de cap. Este un tip de durere asemănătoare contracției musculare, uneori acompaniată de un sunet dureros, la deschiderea maxilarului. Este o cauză rară a durerii de cap.

Dureri de cap în zona globului ocular

Durerea de cap poate să aibă ca punct de plecare zona globului ocular, zona din spatele ochiului. Durerea localizată în spatele unui ochi poate fi considerată o durere de tipul migrenei. Dacă durerea este localizată în spatele ambilor ochi (afectează globul ocular al ambilor ochi), atunci durerea sinusală poate fi luată în considerare. Rareori, tumorile orbitare (care derivă din țesuturile și structurile din vecinătatea globului ocular) pot provoca durere în aria din spatele ochiului.

Dureri de cap generalizate

Durerile de cap pot fi nu doar localizate, ci și generalizate. Ele se mai numesc și cefalee generalizată și pot produce o durere ușoară spre severă. Durerea de cap generalizată poate fi un simptom în multe cazuri de afecțiuni, cum ar fi:

  • durerile de cap cauzate de alergii;
  • durerile de cap provocate de efort (de scurtă durată, de la câteva minute, până la o oră, ce apar în timpul sau după un efort fizic);
  • durerile de cap provocate de febră (acea durere de cap generalizată care se dezvoltă o dată cu febra și este cauzată de umflarea vaselor de sânge de la nivelul capului);
  • durerile de cap provocate de hipertensiune - pot fi dureri de cap generalizate sau de tipul unei "bentițe", fiind o durere de cap mai severă dimineața, care se diminuează pe parcursul zilei.
  • durerile de cap post-traumatice pot fi localizate sau generalizate, pot să semene cu simptomele unei migrene sau cu cele ale cefaleei de tensiune.
  • durerile de cap generalizate pot trăda și alte afecțiuni, precum encefalita, gripa, hemoragia intracerebrală, meningita, sindromul de postcontuzie.

Diagnosticarea durerilor de cap

"Cheia" succesului pentru a pune diagnosticul oricărui tip de durere de cap este istoricul pacientului, adică informațiile oferite de acesta. Medicul specialist va pune pacientului o serie de întrebări pentru că acestea îl vor ajuta să pună diagnosticul. Aceste întrebări vor încerca, pe cât posibil, să definească calitatea, cantitatea și durata durerii, precum și alte simptome asociate cu durerea de cap.

Examinarea pacientului și a celorlalte simptome

Persoana cu o cefalee de tensiune se va plânge, de obicei, de durere de cap ușoară spre moderată, care este localizată pe ambele părți ale capului (bilaterala). Persoanele cu dureri de cap datorate stărilor de tensiune descriu durerea ca pe o senzație de constricție, de nevralgie, care nu se agravează cu o activitate fizică. De obicei, nu există simptome asociate.

Tocmai de aceea, examinarea fizică a pacientului și a altor simptome (în special partea neurologică a examenului clinic, este importantă în cefaleea de tensiune, deoarece pentru a pune diagnosticul, partea neurologică ar trebui să fie normală. Cu toate acestea, poate să existe o anumită sensibilitate la durere a scalpului și a mușchilor gâtului.

Dacă medicul constată o anomalie în timpul examenului neurologic, atunci diagnosticul de durere de cap asociată cu stările de tensiune ar trebui pus "în așteptare", până când alte cauze posibile ale durerii de cap au fost investigate.

Investigații pentru dureri de cap persistente

În cazul durerilor de cap persistente, medicul specialist poate recomanda o serie de teste și de investigații care îl vor ajuta să determine cauza cefaleei. Testele neurologice se axează pe eliminarea acelor boli ale creierului sau ale nervilor, care pot provoca, de asemenea, dureri de cap și migrene. Majoritatea durerilor de cap se dovedesc a fi benigne în natura lor.

Unele dintre testele / investigațiile caută o anomalie (o trăsătură anormală) structurală sau fizică în creier, care ar putea provoca durerea de cap, cum ar fi:

  • o tumoră;
  • abcesul creierului (o infecție a creierului);
  • o hemoragie (o sângerare în interiorul creierului);
  • meningita virală sau bacteriană (o infecție sau o inflamație a membranei care acoperă creierul și măduva spinării);
  • o presiune intracraniană crescută;
  • o acumulare anormală de lichid în creier;
  • encefalita (inflamarea și umflarea creierului);
  • cheagurile de sânge;
  • traumatismul la nivelul capului;
  • blocajul sinusurilor ori sinuzita;
  • anomalii ale vaselor de sânge;
  • leziuni/lovituri;
  • un anevrism (o "bulă" formată în peretele unui vas de sânge, care se poate rupe, iar sângele poate să se scurgă în creier).

Există o serie de teste adiționale pe care medicul le recomanda pacientului, pentru a diagnostica durerea de cap. În unele cazuri, poate fi nevoie de teste adiționale care să descopere alte afecțiuni medicale care pot provoca durerile de cap sau migrenele pacientului. Aceste teste sunt enumerate mai jos:

  • Scanarea cu ajutorul computer tomografiei (CT-ul) - acesta este un test în care razele X și computerele sunt folosite pentru a produce o imagine a unei secțiuni transversale a unei zone din corp. O examinare cu ajutorul CT-ului la nivelul capului poate fi recomandată pentru a exclude alte afecțiuni dacă pacientul are dureri de cap zilnice sau aproape zilnice.
  • Investigația cu ajutorul rezonanței magnetice (RMN sau IRM) - acest test produce imagini foarte clare ale creierului, fără a utiliza razele X. RMN-ul folosește un magnet mare, radiofrecvență și un computer pentru a produce aceste imagini. Un RMN poate fi recomandat dacă pacientul are dureri de cap zilnice sau aproape zilnice. De asemenea, poate fi recomandat dacă o scanare cu ajutorul CT-ului nu arată rezultate definitive.
  • Radiografia sinusurilor - deși CT-ul și RMN-ul oferă informații mai detaliate, medicul poate folosi și radiografia dacă simptomele pacientului par să indice probleme ale sinusurilor.
  • Electroencefalograma (EEG) - aceasta nu este o parte standard a evaluării durerii de cap, dar poate fi efectuată dacă medicul suspectează că pacientul are anumite crize/convulsii.

Teste de sânge

Medicul poate recomanda pacientului o serie de teste de laborator, dintre care unele de sânge și o analiză de urină. Aceste teste pot determina numeroase afecțiuni medicale, inclusiv diabetul, problemele glandei tiroide și infecțiile, care pot provoca dureri de cap.

Consultul ORL, oftalmologic sau stomatologic

Medicii recomandă, de multe ori, și alte consulturi, ce țin de alte specializări, pentru a determina cauza exactă a durerilor de cap. Consultul oftalmologic, de exemplu, este un examen efectuat de un oftalmolog, care va exclude diagnosticul de glaucom sau de presiune exercitată pe nervul optic, ca o cauză a durerilor de cap.

De asemenea, medicul poate recomanda și un consult ORL și un consult stomatologic. În unele cazuri, afecțiunile și infecțiile de la nivelul dinților pot provoca dureri de cap. În alte cazuri, infecțiile de la nivelul sinusurilor (sau sinuzita) pot provoca dureri de cap. Tocmai de aceea sunt importante consulturile din aceste segmente.

Tratarea durerii de cap

Există multe remedii pentru durerile de cap. Medicamentele pot ameliora durerea pe care o simți, însă și dacă îți schimbi stilul de viață (pentru a controla situațiile stresante sau pentru a evita cauzele sau factorii declanșatori ai durerii), acest truc va funcționa la fel de bine. Așadar, dacă ții sub control stresul, poți preveni instalarea unor viitoare dureri de cap.

Însă ceea ce funcționează în cazul unei persoane, poate să nu funcționeze în cazul altor oameni, așa că discută cu medicul tău pentru a găsi împreună cel mai bun remediu pentru durerea ta de cap.

Remedii rapide pentru eliminarea sau ameliorarea durerilor de cap

Există o serie de metode rapide care te pot ajuta să elimini sau să ameliorezi durerile de cap, cum ar fi:
• să bei apă - dacă cauza durerii tale de cap este deshidratarea, poți să ameliorezi neplăcerea dacă pur și simplu bei un pahar cu apă la primele semne ale durerii de cap și dacă vei continua să bei apă cu înghițituri mici, pe parcursul zilei;
 

• să aplici comprese cu gheață - dacă aplici gheata (sub formă de comprese) pe frunte, vei "amorti" durerea, întrucât gheața ajută la micșorarea vaselor de sânge și la îmbunătățirea circulației sângelui în acea zonă. Acest truc funcționează bine în cazul durerilor de cap datorate stresului sau problemelor sinusurilor.
• să folosești apă fierbinte - aplicând căldură pe ceafă / zona din spatele capului, vei ameliora durerile de cap cauzate de stres. Căldura, în special compresele calde, relaxează mușchii tensionați și astfel calmează durerea de la ceafă. Poți folosi o pungă cu apa fierbinte sau poți să faci un dus fierbinte, direcționând apa spre ceafă.

 • să bei apă cu lămâie - lămâia este un ingredient foarte puternic și foarte eficient care poate trata durerea de cap, deoarece te poate relaxa. Dacă bei apă călduță amestecată cu sucul stors de la o jumătate de lămâie, acest remediu va reduce intensitatea durerii de cap. Acest remediu este în special benefic în cazul durerilor de cap cauzate de acumularea de gaze în stomac.

Tratamentul medicamentos pentru durerea de cap

Există diferite tipuri de medicamente, folositoare pentru a trata diferitele tipuri de dureri de cap.

• Pentru cefaleea de tensiune, analgezicele ajută, de obicei. Însă mare atenție! Dacă iei prea multe pastile din categoria celor de mai sus, poți provoca dureri de cap greu de tratat.

• Pentru migrene, există o clasă de medicamente, numite triptani, care reprezintă varianta de baza în tratamentul migrenei. Le poți lua sub forma de tablete, injecții sau spray nazal.Medicamentele antiinflamatoare nesteroidiene pot fi de ajutor dacă le iei la primele semne ale unei migrene.

• Durerile de cap cluster - simplele analgezice fac foarte puține lucruri pentru a ameliora aceste dureri, însă doctorii au descoperit că inhalarea unor doze mari de oxigen pur poate funcționa foarte bine pentru a calma durerile de cap de acest tip. Aceste medicamente https://doc.ro/medicamente/src/LIDOCAINUM?itms=100 pot ajuta anumite persoane. Injecțiile cu anumiți triptani pot fi de ajutor, dacă pacientul le ia la primele semne ale unei dureri de cap cluster "în ciorchine".

• Pentru durerile sinusale, de obicei, sunt de ajutor medicamentele decongestive și antibioticele.

Tratament naturist pentru durerea de cap

Și remediile naturiste, din plante sau diverse fructe, pot ajuta la calmarea durerilor de cap.

• Merele și oțetul de mere - ambele remedii pot fi folosite pentru a alunga o durere de cap; atât merele, cât și oțetul din mere ajuta la restabilirea echilibrului acid-alcalin din organism; mai mult, simplu miros al merelor verzi poate reduce durerile de cap de tipul migrenelor. Când te trezești dimineața cu o durere de cap, mănâncă o bucată de măr, presărat cu puțină sare, apoi bea puțină apă călduță. Alternativ, umple un bol mare cu apă clocotită și adaugă 3-4 linguri de oțet de mere în ea. Ține un prosop deasupra capului și inspiră aburii între 10 și 15 minute.

• Izma bună (menta) are proprietăți calmante și care pot ajuta în tratarea durerilor de cap. Poți să faci un ceai, adăugând 1 linguriță de mentă uscată într-o cană cu apă clocotită. Acoperă și lasă ceaiul la infuzat, 10 minute. Strecoară și apoi adaugă puțină miere în el, ca să îl îndulcești. Bea ceaiul încet, cu înghițituri mici. Poți folosi și uleiul esențial de mentă pentru a masa ușor tâmplele, maxilarul și ceafa pentru a obține o calmare rapidă a durerilor de cap.

• Ghimbirul - are proprietăți antiinflamatoare care te pot ajuta să calmezi durerea de cap. El ajută vasele de sânge de la nivelul capului să se relaxeze, reduce umflăturile de la nivelul creierului și activează anumite substanțe din creier care ajuta la calmarea durerii. Bea, pur și simplu, un ceai de ghimbir de 3 ori pe zi, pentru a reduce inflamația din corp și pentru a calma durerea de cap.

• Uleiul de eucalipt - are proprietăți antiinflamatoare și care calmează durerea. Masează-ți, simplu, fruntea și tâmplele cu ulei esențial de eucalipt, 15-20 de minute. Diluează uleiul acesta folosind ulei de migdale sau ulei de cocos.

Eliminarea cauzelor durerii de cap

Managementul stresului este cuvântul cheie în acest caz, adică în eliminarea cauzelor durerilor de cap. Pentru a trata cu succes durerile de cap, este important în cazul tău să identifici ce anume cauzează sau declanșează durerile de cap. Apoi poți descoperi modalitățile prin care le poți face față durerilor de cap sau poți învața cum să elimini activitățile sau evenimentele stresante.

Tehnicile de relaxare sunt de ajutor în managementul stresului, iar printre aceste tehnici se numără exercițiile de respirație profundă, relaxarea progresivă a mușchilor, relaxarea cu ajutorul muzicii etc. Întreabă medicul specialist și cere-i mai multe informații despre aceste tehnici.

Tratamente alternative pentru durerile de cap

Nu toate tipurile de dureri de cap necesită atenție medicala, însă este important să reținem că tratamentul poate include și metode alternative, în funcție de nevoile fiecărui pacient.

Acupunctura

Studiile au arătat că această practică (acupunctura) prin care se înfig ace foarte subțiri în anumite puncte de pe corp poate ajuta la calmarea durerilor de cap de tipul migrenei și a celor de tensiune.

Hipnoza

Medicina care ajută la găsirea echilibrului între minte și corp poate fi și ea utilă în tratarea durerilor de cap. De pildă hipnoza poate calma durerea, ajutându-te să faci față stresului. Hipnoza, în unele cazuri, poate fi utilă pentru cefaleea de tensiune. În plus, hipnoza poate să îți scadă percepția pe care o ai față de durere.

Meditația


Meditația este o altă metodă care poate calma sau elimina durerea, ajutându-te să te confrunți cu stresul. Există terapii care combină meditația și tehnicile de relaxare cu educarea pacientului în ceea ce privește motivația sa, comportamentul sau și modul în care își tine sub control emoțiile.

Prevenție dureri de cap

Conform unei analize din 2019, medicamentele preventive pentru migrenă sunt considerabil subutilizate: doar 3 până la 13% dintre cei cu migrenă iau medicamente preventive, în timp ce până la 38% au nevoie de ele 1.

Terapia preventivă cu medicamente reduce frecvența migrenei, severitatea și suferința legată de cefalee, atrag atenția specialiștii. Terapia preventivă poate, de asemenea, să îmbunătățească calitatea vieții și să prevină evoluția către migrene cronice. 

Unele indicații pentru terapia preventivă includ patru sau mai multe dureri de cap pe lună, opt sau mai multe zile de cefalee pe lună, dureri de cap debilitante și dureri de cap cauzate de utilizarea excesivă a medicamentelor. Identificarea și gestionarea factorilor declanșatori de mediu, dietetici și comportamentali sunt strategii utile pentru prevenirea migrenelor. 
 
Nu uitați că un diagnostic corect poate fi pus doar de către un medic specialist, în urma unui consult și a investigațiilor adecvate. Puteți face chiar acum o programare, prin platforma DOC-Time, aici. Iar dacă nu sunteți siguri la ce specialist ar fi indicat să mergeți, vă recomandăm să începeți cu un consult de medicină internă, pentru care puteți face, de asemenea, programări prin DOC-Time.
 
Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
1 Studiul „Migraine Headache Prophylaxis”, Am Fam Physician. 2019;99(1):17-24, HIEN HA, ANNIKA GONZALEZ
https://www.aafp.org/pubs/afp/issues/2019/0101/p17.html
National Library of Medicine - Acute Headache
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK554510/
American Academy of Allergy Asthma & Immunology - Headaches Connected to Allergies and Sinus Problems
https://www.aaaai.org/tools-for-the-public/conditions-library/allergies/headaches-connected-to-allergies-and-sinus-problem%E2%80%A8
National Library of Medicine - Cluster Headache
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK544241/
National Library of Medicine - Medication-overuse Headache
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK538150/
 

 
 
 


Te-ar mai putea interesa și...


 

 

CELE MAI CITITE

 

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0