Durerea lombară: asemănări și deosebiri între cea de cauză inflamatorie și cea de cauză mecanică

Durerea la nivelul coloanei lombare poate afecta persoanele de toate vârstele. Cauzele care pot determina durere lombară sunt multiple. Caracteristicile acestor dureri, felul în care ele debutează, factorii care ameliorează durerea sau o exacerbează, asocierea cu alte semne clinice și, nu în ultimul rând, vârsta pacientului orientează către o anumită etiologie a durerii lombare. Pentru diagnosticare sunt, însă, necesare investigații paraclinice.
 
Dacă te-a deranjat durerea de spate, s-ar putea să crezi că durerea ta este cauzată de o saltea proastă, de faptul că ai exagerat la sala de sport, ai stat într-o poziție inadecvată sau că ți-ai accidentat spatele când ai ridicat ceva greu. Toate acestea sunt considerate cauze "mecanice" ale durerilor de spate, ceea ce înseamnă că a existat o perturbare a modului în care componentele spatelui (coloana vertebrală, mușchii, discurile intervertebrale și nervii) se potrivesc și se mișcă.

Cu toate acestea, există și un alt tip de dureri de spate - și mult mai puțin cunoscut - care este considerat a fi o durere de spate inflamatorie, nu mecanică.

Acest tip de durere de spate, care este o formă de artrită inflamatorie, apare deoarece sistemul tău imunitar atacă în mod eronat articulațiile din coloana vertebrală. Această durere de spate este cunoscută sub numele de spondilită anchilozantă sau spondiloartrită axială.

Spondilita anchilozantă afectează de obicei oasele din partea inferioară a coloanei vertebrale și locul unde coloana vertebrală se conectează cu pelvisul (cunoscute sub numele de articulațiile sacroiliace). Există, de asemenea, inflamații acolo unde ligamentele și tendoanele se atașează la os, cum ar fi tendonul lui Ahile la gleznă. Cele mai frecvente simptome ale spondilitei anchilozante sunt crize intermitente de durere și rigiditate în partea inferioară a spatelui, șolduri și fese.

Tipuri de durere lombară

Mai jos sunt prezentate trei tipuri de durere lombară, frecvent întâlnite ca și patologie:

Durerea lombară de cauză inflamatorie (din spondilartropatii) are următoarele caracteristici:

 • Debutează insidios (pacientul nu poate preciza exact momentul când a simțit prima dată această durere)
 • Este persitentă (pacientul acuză durerea timp de câteva luni înainte de diagnosticare)
 • Sunt afectate personele tinere, bărbații într-un procent mai mare decât femeile (de exemplu în spondilita anchilozantă)
 • Apare în repaus
 • Apare și noaptea, în special în a doua parte a acesteia, trezește pacientul din somn
 • Durerea apărută pe parcursul nopții este însoțită de redoare matinală (senzația de înțepenire a spatelui, care poate dura 1-2 ore)
 • Durerea se ameliorează după mișcare și exercițiu fizic
 • Durerea se agravează după repaus prelungit
 • Durerea lombară iradiază în fese și poate iradia și pe partea posterioară a membrelor inferioare, până la nivelul genunchiului, alternativ pe membrul inferior stâng și drept
 • Cea mai bună ameliorare a durerii se obține după un program de exerciții fizice pe care pacienții ar trebui să îl facă zilnic.

Durerea lombară de cauză mecanică (lombosciatica) are următoarele caracteristici:

 • Debutează brusc, de obicei după un efort fizic, după ridicarea de greutăți cu coloana flectată, după mișcări bruște de torsiune a corpului
 • Durerea apare în timpul efortului sau la câteva ore după efort
 • Afectează persoane de toate vârstele
 • Probabilitatea de recurență a episodului dureros este mare
 • Episodul dureros durează până la 2 săptămâni
 • Este agravată de efort suplimentar și de mișcările obișnuite din timpul zilei
 • Este ameliorată de repaus
 • Durerea este resimțită în zona lombară sau zona lombară joasă
 • Durerea poate iradia în marea majoritate a cazurilor unilateral, spre fesă, apoi pe partea posterioară și laterală a coapsei, pe gambă, pe fața dorsală a piciorului ajungând până la degetul mare
 • Durerea poate iradia, de asemenea, spre fesă, apoi pe partea posterioară a coapsei și a gambei, călcâi, marginea laterală a piciorului până la nivelul degetului mic și pe talpă
 • Se poate asocia cu tulburări de sensibilitate, resimțite de pacient sub formă de parestezii (amorțeli) în zona laterală a gambei și pe partea dorsală a piciorului sau la nivelul tălpii
 • În cazuri severe, prelungite, se poate asocia cu pareze, paralizii (imposibilitatea de a mobiliza anumite grupe musculare), hipotonii (scăderea forței musculare) și atrofii musculare
 • Cea mai bună ameliorare a durerii se obține în poziția de decubit dorsal (culcat) pe un plan dur, cu genunchii ușor flectați (scade astfel presiunea la nivelul coloanei lombare).

Durerea lombară din stenoza de canal spinal:

 • Apare, de obicei, la persoane de vârsta a doua și a treia
 • Durerea este agravată de ortostatism (statul în picioare) și extensia coloanei lombare
 • Durerea este ameliorată de flexia coloanei
 • Pacienții preferă poziția șezând și aplecat în față care le ameliorează durerea
 • Durerea iradiază în ambele membre inferioare, în coapsă, gambă și picior
 • Se asociază cu tulburări de sensibilitate la nivelul membrelor inferioare, parestezii sau anestezie (pierderea sensibilității)
 • Cea mai bună ameliorare a durerii se obține în poziția șezând (iar acest semn este foarte sugestiv pentru durerea lombară cauzată de stenoza de canal spinal).

Indiferent de modul în care se manifestă durerea lombară, este recomandat ca pacientul să meargă la medic pentru diagnosticarea corectă a afecțiunii ce îi provoacă dureri. Orice durere de spate care persistă mai mult de 2 săptămâni necesită un consult de specialitate.

De ce este important dacă durerea de spate este inflamatorie sau mecanică?

Dacă durerea de spate este de natură mecanică, cel mai bun mod de a o trata este adesea să acorzi timp pentru a lăsa lucrurile să se vindece în mod natural sau să încerci terapia fizică. Modificările stilului de viață, cum ar fi pierderea în greutate, renunțarea la fumat, îmbunătățirea posturii și mai multe exerciții fizice, pot fi și ele de ajutor, permițând o mai bună circulație la nivelul discurilor din spate și reducând presiunea asupra coloanei vertebrale. Injecțiile cu steroizi pot fi folosite pentru a ameliora durerea care nu se ameliorează cu ajutorul fizioterapiei și al schimbărilor în stilul de viață; intervenția chirurgicală este considerată o ultimă soluție.

Cu toate acestea, dacă durerea de spate este inflamatorie, inflamația continuă din partea sistemului imunitar va continua să provoace durere chiar și atunci când încerci să tratezi durerea de spate cu opțiunile de mai sus. Medicamentele mai noi, cum ar fi medicamentele biologice care atenuează activitatea sistemului imunitar, oferă un tratament mai bine țintit și mai eficient.

Dacă încerci să tratezi durerile de spate inflamatorii cu tratamente care calmează durerile de spate mecanice, nu te vei însănătoși. Chiar mai rău, spondilita anchilozantă este progresivă, așa că vei deveni tot mai debilitat. În timp, spondilita anchilozantă poate face ca vertebrele din coloana vertebrală să fuzioneze între ele, ceea ce duce la leziuni permanente și la o postură aplecată.

Nu uitați că un diagnostic corect poate fi pus doar de către un medic specialist, în urma unui consult și a investigațiilor adecvate. Puteți face chiar acum o programare, prin platforma DOC-Time, aici. Iar dacă nu sunteți siguri la ce specialist ar fi indicat să mergeți, vă recomandăm să începeți cu un consult de medicină internă, pentru care puteți face, de asemenea, programări prin DOC-Time.

 

Sursa foto: Shutterstock
Bibliografie:
Evaluating Inflammatory Versus Mechanical Back Pain in Individuals with Psoriatic Arthritis: A Review of the Literature - https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7695767/ 


Te-ar mai putea interesa și...


DE SEZON


 

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0