

Ce beneficii are consumul de semințe de cânepă?
Ce beneficii are consumul de semințe de cânepă?
Ce beneficii are consumul de semințe de cânepă?
1. Valori nutriționale o porție de semințe de cânepă (aproximativ 2 linguri de semințe)
2. Beneficiile consumului de semințe de cânepă
a. Semințele de cânepă sunt bogate în acizi grași esențiali
b. Semințele de cânepă sunt o sursă excelentă de proteine
c. Semințele de cânepă sunt o sursă excelentă de minerale
d. Semințele de cânepă reduc inflamația
e. Semințele de cânepă protejează creierul
f. Semințele de cânepă pot calma durerile articulare
g. Semințele de cânepă stimulează eliminarea kilogramelor în plus
h. Semințele de cânepă pot ajuta la reglarea nivelului de zahăr din sânge
i. Semințele de cânepă mențin tractul digestiv sănătos
j. Semințele de cânepă sunt benefice pentru păr, piele și unghii
2. Cum să introduci semințele de cânepă în alimentație?
3. Contraindicații semințe de cânepă
Semințele de cânepă au avut multă vreme o reputație proastă din cauza asocierii cu canabisul. Însă aceste semințe nu sunt deloc periculoase și nu cauzează reacții psihoactive. Mai mult decât atât, consumul de semințe de cânepă are o mulțime de efecte benefice asupra sănătății. Semințele de cânepă sunt extrem de hrănitoare, conținând proteine din belșug, dar și acizi grași și minerale benefice pentru organism.
Dacă ești în căutarea unui aliment sănătos și nutritiv, ai putea să iei în considerare semințele de cânepă. Acestea sunt cunoscute pentru proprietățile lor benefice pentru sănătate și pot fi ușor încorporate în dieta ta zilnică. Așadar, în acest articol vei afla despre beneficiile semințelor de cânepă, modul de consum și alte informații utile.
Valori nutriționale o porție de semințe de cânepă (aproximativ 2 linguri de semințe)
În primul rând, să vorbim despre ce sunt semințele de cânepă. Acestea sunt semințele plantei Cannabis sativa, care este cultivată pentru fibre și semințe. Deși plantele de cânepă sunt adesea asociate cu drogurile, semințele de cânepă nu conțin substanțe psihotrope și nu produc efecte psihoactive. Consumul regulat de semințe de cânepă poate contribui la menținerea unui sistem imunitar puternic și la reducerea inflamațiilor în organism.
- Calorii: 90
- Grăsimi: 6 g
- Fibre: 2 g
- Proteine: 5 g
- Potasiu: 300 mg
- Vitamina A: 15% din doza zilnică recomandată (DZR)
- Fier: 25% din DZR
Semințele de cânepă conțin toți cei 9 aminoacizi esențiali organismului (leucina, izoleucina, lizina, metionina, fenilalanina, treonina, triptofanul, valina, histidina). Aminoacizii sunt esențiali pentru producerea proteinelor.
În ceea ce privește fibrele, semințele de cânepă au în compoziție atât fibre solubile, cât și fibre insolubile. Fibrele solubile contribuie la reglarea nivelului de zahăr din sânge, reglează nivelul de colesterol și controlează apetitul, menținând sațietatea. Pe de altă parte, fibrele insolubile reglează tranzitul intestinal și contribuie, totodată, la menținerea pH-ului sub control.
Beneficiile consumului de semințe de cânepă
Semințele de cânepă sunt bogate în acizi grași esențiali
Semințele de cânepă sunt bogate în acizi grași esențiali Omega-3 și Omega-6, care sunt cunoscuți pentru beneficiile lor pentru sănătatea cardiovasculară. Acești acizi grași ajută la reducerea inflamației în corp, reduc riscul de boli de inimă și îmbunătățesc funcția creierului.
Semințele de cânepă sunt o sursă excelentă de proteine
Semințele de cânepă sunt o sursă excelentă de proteine, care sunt esențiale pentru construirea și menținerea mușchilor. În plus, proteinele pot ajuta la scăderea nivelului de zahăr din sânge, reducerea apetitului și la menținerea greutății corporale sănătoase.
Semințele de cânepă sunt o sursă excelentă de minerale
Semințele de cânepă conțin o varietate de minerale esențiale, cum ar fi magneziul, potasiul, zincul și fierul. Aceste minerale sunt importante pentru sănătatea oaselor, a sistemului nervos și a sistemului imunitar.
Semințele de cânepă reduc inflamația
Consumul de semințe de cânepă poate reduce inflamația din organism, datorită conținutului bogat în Omega-3 al acestor semințe.
Semințele de cânepă protejează creierul
Pe măsură ce înaintăm în vârstă, inflamația, stresul oxidativ și alți factori contribuie la degradarea treptată a creierului și a funcțiilor cerebrale. Însă semințele de cânepă ne pot ajuta să ne protejăm creierul. Cercetările făcute în domeniu au arătat că aceste semințe pot fi de mare ajutor în prevenirea și tratarea unor afecțiuni precum boala Parkinson, boala Alzheimer sau scleroza multiplă.
Semințele de cânepă pot calma durerile articulare
Artrita reumatoidă este o afecțiune autoimună care determină sistemul imunitar să atace țesuturile sănătoase ale articulațiilor. Astfel, articulațiile devin inflamate și dureroase. Rezultatele studiilor făcute în domeniu sugerează că semințele de cânepă ar putea avea efecte anti-reumatice.
Semințele de cânepă stimulează eliminarea kilogramelor în plus
Semințele de cânepă mențin senzația de sațietate pentru o perioadă îndelungată, suprimă apetitul și totodată reduc pofta de ceva dulce. În acest sens, se recomandă consumul de semințe dimineața, la micul dejun.
Semințele de cânepă pot ajuta la reglarea nivelului de zahăr din sânge
Semințele de cânepă conțin fibre și proteine, care pot ajuta la menținerea nivelului de zahăr din sânge. Fibrele pot încetini absorbția de carbohidrați și proteinele pot ajuta la reducerea eliberării de insulină, ceea ce poate ajuta la reglarea nivelului de zahăr din sânge.
Semințele de cânepă mențin tractul digestiv sănătos
Bogate în fibre solubile și insolubile, semințele de cânepă reglează tranzitul intestinal, prevenind atât constipația cât și diareea. Așadar, consumul acestor semințe poate contribui la menținerea sănătății tractului digestiv.
Semințele de cânepă sunt benefice pentru păr, piele și unghii
Consumul de semințe de cânepă are o serie de efecte benefice și pentru frumusețe. Asta pentru că aceste semințe fortifică unghiile și părul și, totodată, hidratează pielea. De aceea, multe produse cosmetice conțin extract de semințe de cânepă.
Cum să introduci semințele de cânepă în alimentație?
Semințele de cânepă decorticate pot fi consumate ca atare, nu necesită înmuiere, așa cum necesită semințele de chia. Poți folosi semințele de cânepă ca ingredient în salate, în amestecul de cereale de la micul dejun, în supe cremă, dar și în smoothie-uri ori deserturi.
Semințele de cânepă pot fi folosite și în rețete de patiserie pentru a le adăuga o textură ușor crocantă și o aromă de nuci. Adaugă semințele de cânepă în prăjituri, brioșe sau biscuiți pentru a le adăuga o valoare nutrițională suplimentară.
De asemenea, poți consuma semințele de cânepă și sub formă de ulei, pe care îl poți folosi în preparatele gătite. Ideal ar fi să îl folosești la final, pe post de dressing pentru salate sau topping pentru supe, nu pe post de ulei de gătit.
Semințele de cânepă pot fi folosite pentru a face lapte de cânepă, care poate fi utilizat în rețete de patiserie sau ca băutură. Tot ce trebuie să faci este să lași semințele de cânepă în apă timp de câteva ore, apoi să le amesteci într-un blender cu apă și să filtrezi laptele rezultat.
În ceea ce privește depozitarea semințelor de cânepă, e bine să le ții într-un loc uscat, întunecat și răcoros. Poți chiar să le ții într-un borcan în frigider. Nu cumpăra semințe de cânepă în cantități mari ci, mai degrabă, alege un gramaj mai mic, întrucât acestea își pierd calitățile nutriționale pe măsură ce trece timpul.
Budincă cu semințe de cânepă, nuci și fructe
Iată o rețetă simplă și delicioasă de budincă cu semințe de cânepă, bogată în nutrienți și ușor de preparat.
Ingrediente (pentru 2 porții):
4 linguri de semințe de cânepă decorticate
500 ml de lapte vegetal (de soia, migdale, cocos sau ovăz)
2 linguri de sirop de arțar sau miere (după gust)
1 linguriță de extract de vanilie
1/4 linguriță scorțișoară (opțional)
Fructe proaspete (afine, zmeură, felii de banane)
Nuci sau semințe (migdale, nuci pecan etc.) pentru topping (opțional)
Mod de preparare:
Pune semințele de cânepă și laptele vegetal într-un blender. Mixează timp de un minut până când obții o consistență cremoasă și semințele sunt bine mărunțite. Adaugă siropul de arțar (sau mierea) și extractul de vanilie. Mixează încă 10-15 secunde pentru a combina aromele. Dacă dorești, adaugă și scorțișoara pentru un plus de savoare. Toarnă amestecul într-un bol sau în pahare individuale. Acoperă și lasă la frigider timp de cel puțin 2 ore pentru a se întări ușor și a deveni mai cremoasă. Înainte de servire, decorează cu fructe proaspete și, dacă dorești, cu nuci sau semințe pentru un plus de textură.
Contraindicații semințe de cânepă
Persoanele care urmează un tratament pe bază de medicamente anticoagulante ar trebui să evite consumul de semințe de cânepă, întrucât e posibil ca acestea să interacționeze cu tratamentul medicamentos. În acest sens, se recomandă o discuție cu medicul.
Deși semințele de cânepă sunt considerate un aliment sănătos și nutritiv, este important să știi că pot cauza reacții alergice la unele persoane. În plus, consumul excesiv de semințe de cânepă poate duce la o cantitate excesivă de acizi grași Omega-6 în dietă, ceea ce poate duce la inflamație cronică.
De reținut!
Semințele de cânepă sunt o sursă excelentă de proteine, acizi grași esențiali, minerale și antioxidanți. Acestea pot ajuta la reducerea inflamației, îmbunătățirea sănătății pielii și la reglarea nivelului de zahăr din sânge. În plus, semințele de cânepă sunt ușor de adăugat în dieta ta zilnică prin adăugarea lor în cereale, smoothie-uri sau rețete de patiserie. Cu toate acestea, este important să ai grijă și să nu consumi cantități excesive de semințe de cânepă și să iei în considerare posibilitatea unei reacții alergice.
Nu uitați că un diagnostic corect poate fi pus doar de către un medic specialist, în urma unui consult și a investigațiilor adecvate. Puteți face chiar acum o programare, prin platforma DOC-Time, aici. Iar dacă nu sunteți siguri la ce specialist ar fi indicat să mergeți, vă recomandăm să începeți cu un consult de medicină internă, pentru care puteți face, de asemenea, programări prin DOC-Time.
Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
PMC - Hemp Seeds (Cannabis sativa L.) as a Valuable Source of Natural Ingredients for Functional Foods—A Review
https://pmc.ncbi.nlm.nih.gov/articles/PMC11085560/
Studiul „Hemp Seeds (Cannabis sativa L.) as a Valuable Source of Natural Ingredients for Functional Foods—A Review”, apărut în Molecules. 2024 May 1;29(9):2097. doi: 10.3390/molecules29092097, autori: Virginia Tănase Apetroaei et al.
Pub Med - Hempseed in food industry: Nutritional value, health benefits, and industrial applications
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/33319519/
Studiul „Hempseed in food industry: Nutritional value, health benefits, and industrial applications”, apărut în Compr Rev Food Sci Food Saf. 2020 Jan;19(1):282-308. doi: 10.1111/1541-4337.12517. Epub 2019 Dec 19, autori: William Leonard et al.
Te-ar mai putea interesa și...