Ce beneficii are consumul de semințe de cânepă

Semințele de cânepă au avut multă vreme o reputație proastă din cauza asocierii cu canabisul. Însă aceste semințe nu sunt deloc periculoase și nu cauzează reacții psihoactive. Mai mult decât atât, consumul de semințe de cânepă are o mulțime de efecte benefice asupra sănătății.

Semințele de cânepă sunt extrem de hrănitoare, conținând proteine din belșug, dar și acizi grași și minerale benefice pentru organism.

Dacă ești în căutarea unui aliment sănătos și nutritiv, ar trebui să iei în considerare semințele de cânepă. Acestea sunt cunoscute pentru proprietățile lor benefice pentru sănătate și pot fi ușor incorporate în dieta ta zilnică. Așadar, în acest articol vei afla despre beneficiile semințelor de cânepă, modul de consum și alte informații utile.

În primul rând, să vorbim despre ce sunt semințele de cânepă. Acestea sunt semințele plantei Cannabis sativa, care este cultivată pentru fibre și semințe. Deși plantele de cânepă sunt adesea asociate cu drogurile, semințele de cânepă nu conțin substanțe psihotrope și nu produc efecte psihoactive. Consumul regulat de semințe de cânepă poate contribui la menținerea unui sistem imunitar puternic și la reducerea inflamațiilor în organism.

Recomandările experților DOC.ro

Valori nutriționale o porție de semințe de cânepă (aproximativ 2 linguri de semințe)

  • Calorii: 90
  • Grăsimi: 6 g
  • Fibre: 2 g
  • Proteine: 5 g
  • Potasiu: 300 mg
  • Vitamina A: 15% din doza zilnică recomandată (DZR)
  • Fier: 25% din DZR

Semințele de cânepă conțin toți cei 9 aminoacizi esențiali organismului (leucina, isoleucina, lisina, metionina, fenil-alanina, treonina, triptofan, valina, histidina). Aminoacizii sunt esențiali pentru producerea proteinelor.

Mai mult decât atât, aceste semințe au un conținut bogat și în Omega 3 și Omega 6, mai exact în acidul alfa-linoleic.

În ceea ce privește fibrele, semințele de cânepă au în compoziție atât fibre solubile, cât și fibre insolubile. Fibrele solubile contribuie la reglarea nivelului de zahăr din sânge, reglează nivelul de colesterol și controlează apetitul, menținând sațietatea. Pe de altă parte, fibrele insolubile reglează tranzitul intestinal și contribuie, totodată, la menținerea pH-ului sub control.

Beneficiile consumului de semințe de cânepă

Sunt bogate în acizi grași esențiali 

Semințele de cânepă sunt bogate în acizi grași esențiali Omega-3 și Omega-6, care sunt cunoscuți pentru beneficiile lor pentru sănătatea cardiovasculară. Acești acizi grași ajută la reducerea inflamației în corp, reduc riscul de boli de inimă și îmbunătățesc funcția creierului.

Sunt o sursă excelentă de proteine 

Semințele de cânepă sunt o sursă excelentă de proteine, care sunt esențiale pentru construirea și menținerea mușchilor. În plus, proteinele pot ajuta la scăderea nivelului de zahăr din sânge, reducerea apetitului și la menținerea greutății corporale sănătoase.

Sunt o sursă excelentă de minerale

Semințele de cânepă conțin o varietate de minerale esențiale, cum ar fi magneziul, potasiul, zincul și fierul. Aceste minerale sunt importante pentru sănătatea oaselor, a sistemului nervos și a sistemului imunitar.

Reduce inflamația 

Consumul de semințe de cânepă are abilitatea de a reduce inflamația din organism, datorită conținutului bogat în Omega-3 al acestor semințe.

Protejează creierul 

Pe măsură ce înaintăm în vârstă, inflamația, stresul oxidativ și alți factori contribuie la degradarea treptată a creierului și a funcțiilor cerebrale. Însă semințele de cânepă ne pot ajuta să ne protejăm creierul. Cercetările făcute în domeniu au arătat că aceste semințe pot fi de mare ajutor în prevenirea și tratarea unor afecțiuni precum Parkinsonul, Alzheimerul sau scleroza multiplă.

 

 

Ameliorează durerile articulare

Artrita reumatoidă este o afecțiune autoimună care determină sistemul imunitar să atace țesuturile sănătoase ale articulațiilor. Astfel, articulațiile devin inflamate și dureroase. Rezultatele studiilor făcute în domeniu sugerează că semințele de cânepă ar putea avea efecte anti-reumatice.

Stimulează eliminarea kilogramelor în plus 

Semințele de cânepă mențin senzația de sațietate pentru o perioadă îndelungată, suprimă apetitul și totodată reduc pofta de ceva dulce. În acest sens, se recomandă consumul de semințe dimineața, la micul dejun.

Pot ajuta la reglarea nivelului de zahăr din sânge 

Semințele de cânepă conțin fibre și proteine, care pot ajuta la menținerea nivelului de zahăr din sânge. Fibrele pot încetini absorbția de carbohidrați și proteinele pot ajuta la reducerea eliberării de insulină, ceea ce poate ajuta la reglarea nivelului de zahăr din sânge.

Menține tractul digestiv sănătos 

Bogate în fibre solubile și insolubile, semințele de cânepă reglează tranzitul intestinal, prevenind atât constipația cât și diareea. Așadar, consumul acestor semințe are capacitatea de a menține sănătatea tractului digestiv.

Benefic pentru păr, piele și unghii 

Consumul de semințe de cânepă are o serie de efecte benefice și pentru frumusețe. Asta pentru că aceste semințe fortifică unghiile și părul și, totodată, hidratează pielea. De aceea, multe produse cosmetice conțin extract de semințe de cânepă.

Dacă vrei să beneficiezi de efectele semințelor de cânepă, introdu aceste semințe în dieta ta.

Cum să introduci semințele de cânepă în alimentație

Semințele de cânepă decorticate pot fi consumate ca atare, nu necesită înmuiere, așa cum necesită semințele de chia. Poți folosi semințele de cânepă ca ingredient în salate, în cereale, în supe cremă, dar și în smoothie-uri ori deserturi.

Semințele de cânepă pot fi folosite și în rețete de patiserie pentru a le adăuga o textură crocantă și o aromă de nuci. Adaugă semințele de cânepă în prăjituri, brioșe sau biscuiți pentru a le adăuga o valoare nutrițională suplimentară.

De asemenea, poți consuma semințele de cânepă și sub formă de ulei, pe care îl poți folosi în preparatele gătite. Ideal ar fi să îl folosești la final, pe post de dressing pentru salate sau topping pentru supe, nu pe post de ulei de gătit.

Semințele de cânepă pot fi folosite pentru a face lapte de cânepă, care poate fi utilizat în rețete de patiserie sau ca băutură. Tot ce trebuie să faci este să lași semințele de cânepă în apă timp de câteva ore, apoi să le amesteci într-un blender cu apă și să filtrezi laptele rezultat.

În ceea ce privește depozitarea semințelor de cânepă, e bine să le ții într-un loc uscat, întunecat și răcoros. Poți chiar să le ții într-un borcan în frigider. Nu cumpăra semințe de cânepă în cantități mari ci, mai degrabă, alege un gramaj mai mic, întrucât acestea își pierd calitățile nutriționale pe măsură ce trece timpul.

Contraindicații semințe de cânepă

Persoanele care urmează un tratament pe bază de medicamente anticoagulante ar trebui să evite consumul de semințe de cânepă, întrucât e posibil ca acestea să interacționeze cu tratamentul medicamentos. În acest sens, se recomandă o discuție cu medicul.

Deși semințele de cânepă sunt considerate un aliment sănătos și nutritiv, este important să știi că pot cauza reacții alergice la unele persoane. În plus, consumul excesiv de semințe de cânepă poate duce la o cantitate excesivă de acizi grași omega-6 în dietă, ceea ce poate duce la inflamație cronică. 

De reținut! 

Semințele de cânepă sunt o sursă excelentă de proteine, acizi grași esențiali, minerale și antioxidanți. Acestea pot ajuta la reducerea inflamației, îmbunătățirea sănătății pielii și la reglarea nivelului de zahăr din sânge. În plus, semințele de cânepă sunt ușor de adăugat în dieta ta zilnică prin adăugarea lor în cereale, smoothie-uri sau rețete de patiserie. Cu toate acestea, este important să ai grijă și să nu consumi cantități excesive de semințe de cânepă și să iei în considerare posibilitatea unei reacții alergice.

Nu uitați că un diagnostic corect poate fi pus doar de către un medic specialist, în urma unui consult și a investigațiilor adecvate. Puteți face chiar acum o programare, prin platforma DOC-Time, aici. Iar dacă nu sunteți siguri la ce specialist ar fi indicat să mergeți, vă recomandăm să începeți cu un consult de medicină internă, pentru care puteți face, de asemenea, programări prin DOC-Time. 

Sursa foto: Shutterstock
Bibliografie:
“Hempseed in food industry: Nutritional value, health benefits, and industrial applications”, autori: William Leonard, Pangzhen Zhang, Danyang Ying, Zhongxiang Fang - https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/33319519/
“The cardiac and haemostatic effects of dietary hempseed”, autori: Delfin Rodriguez-Leyva and Grant N Pierce - https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2868018/
“Hemp seed significantly modulates the endocannabinoidome and produces beneficial metabolic effects with improved intestinal barrier function and decreased inflammation in mice under a high-fat, high-sucrose diet as compared with linseed”, autori: Rim Ben Necib, Claudia Manca, Sébastien Lacroix, Cyril Martin, Nicolas Flamand, Vincenzo Di Marzo, Cristoforo Silvestri - https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/36238310/ 
“6 Evidence-Based Health Benefits of Hemp Seeds” - https://www.healthline.com/nutrition/6-health-benefits-of-hemp-seeds 


Te-ar mai putea interesa și...


DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0