Retete inedite: 4 supe crema deosebite

Supele sunt variante ideale atât pentru masa de prânz, cât și pentru cină, iar dacă sunt și sub formă de cremă, parcă au o savoare deosebită. Ușor de pregătit, gustoase și sănătoase, acestea se pot regăsi și pe masa ta dacă le dai o șansă - iată 4 rețete inedite de supă cremă!

Supa cremă este o varietate de mâncare lichidă care are o consistență mai groasă și mai catifelată decât supa obișnuită. Acest lucru se datorează faptului că supa cremă este adesea pasată sau mixată pentru a obține o textură fină și cremoasă. Principalele ingrediente pot include legume, carne, pește, care pot fi amestecate cu smântână, lapte, unt sau alte ingrediente pentru a-i conferi acea consistență cremoasă.

Supa cremă poate fi pregătită în diferite moduri, în funcție de ingredientele folosite și de preferințele culinare. Aceasta este o opțiune populară pentru cei care apreciază gustul bogat și textura catifelată a unei supe mai consistente. De asemenea, supa cremă poate fi adaptată pentru a satisface diferite diete sau preferințe alimentare și este foarte potrivită și pentru copii, mai ales dacă aceștia fac mofturi când văd bucăți de legume.

Originea exactă a supelor cremă nu este cunoscută, dar se crede că oamenii au descoperit această metodă de preparare încă din cele mai vechi timpuri. Se pare că un bucătar din secolul al XIII-lea, de la curtea împăratului mongol Kublai Khan, care a adunat rețete de supe într-o carte, a menționat inclusiv o rețetă de supă cremă. 

Poți pregăti supe cremă care se consumă reci, pe care le poți consuma la masa de prânz sau la cină în zilele călduroase sau poți pregăti supe cremă care se servesc calde și  sunt ideale pentru serile reci de toamnă sau de iarnă. În Franța se face Bisque, o supă cremă consistentă, pe bază de fructe de mare. În Brazilia, există o rețetă numită bobó de camarao, adică o supă cremă de creveți și piure de manioc. În SUA, supa Chowder adusă de imigranții englezi și francezi, se prepară pe bază de cartofi, boabe de porumb și smântână, plus diverse tipuri de carne. La noi, mai cunoscute sunt supa cremă de ciuperci, supa cremă de cartofi sau supa cremă de legume amestecate după preferințe, însă în acest articol îți propunem câteva rețete întâlnite poate mai rar.

RECOMANDĂRILE EXPERȚILOR DOC

Supă cremă de avocado și castravete (rece)

Timp de preparare: 20 minute

Ingrediente pentru 4 porții: 2 castraveți curățați de coajă și mărunțiți, 2 fructe de avocado curățate și pasate, 1 legătură de pătrunjel proaspăt, 1 legătură de mentă proaspătă, 1 cană de iaurt grecesc, sare și piper după gust, zeama de la o lămâie

Pentru servire: 1 baghetă tăiată pe linie orizontală în două, 4 linguri de unt, 8 linguri de de parmezan, 1 cană de iaurt grecesc

Într-un blender, pasează castraveții, avocadoul, pătrunjelul, menta și amestecă și zeama de la o lămâie, precum și un iaurt grecesc. Asezonează cu sare și piper după gust și oprește blenderul după ce amestecul capătă o consistență de supă cremă.

Pentru servire, prepară bagheta. Preîncălzește cuptorul la 200 de grade Celsius. Acoperă o tavă cu hârtie de copt, așază bagheta în tavă și unge-o cu unt, apoi acoper-o cu parmezan râs. Coace bagheta în jur de 10 minute, până când brânza căpătă o nuanță aurie. Într-un bol de dimensiuni reduse, pune iaurtul grecesc. Servește mesenilor, alături de bagheta caldă cu brânză, supa în care își poate pune fiecare câte puțin din iaurtul grecesc.

Supă cremă de sparanghel

Timp de preparare: 50 minute

Ingrediente pentru 4 porții: 1 kg de sparanghel proaspăt, 1 ceapă mare mărunțită, 3 linguri de unt, 5‑6 căni de supă de legume, 1 cană de smântână, 1 linguriță de zeamă de lămâie

Taie capetele a 12 bețe de sparanghel, apoi păstrează-le pentru servire. Taie apoi capetele și celorlalte bețe și mărunțește-le.

Călește ceapa în 2 linguri de unt și amestecă ocazional. După ce ceapa se înmoaie, adăugă sparanghelul, sarea și piperul după gust și gătește în jur de 5 minute. Completează cu supa de legume, acoperă cu un capac și lasă să fiarbă în jur de 15‑20 de minute, până când sparanghelul se înmoaie.

Între timp, fierbe bețele de sparanghel păstrate pentru servire în apă cu sare în jur de 3‑4 minute, apoi lasă-le la uscat.

Folosește blenderul pentru a transforma supa în supă cremă, apoi pune-o din nou în oală și incorporează smântâna. Mai adaugă din apa caldă cu sare dacă îți dorești o altă consistență. Asezonează cu sare și piper și, după ce începe să fiarbă, adăugă lingura de unt rămasă. Adaugă și zeama de lămâie și oprește focul. Servește mesenilor supa cremă garnisită cu bețele de sparanghel fierte.

Supă cremă de conopidă

Timp de preparare: 20 minute

Ingrediente pentru 1 porție: 2 căni de buchețele de conopidă, 1 cană de supă clară de pui, pudră de usturoi, piper negru, 30 g de cremă de brânză, 1/3 cană de iaurt grecesc, 1 lingură de pătrunjel proaspăt, 1 linguriță de coajă de lămâie

Într-un blender, pune conopida, 2/3 cană de supă de pui, pudra de usturoi și piperul. Transferă apoi supa într-o oală și fierbe la foc mic. Încorporează crema de brânză, dar și supa de pui rămasă, în funcție de consistența dorită. Servește supa cremă asezonată cu coajă de lămâie și pătrunjel proaspăt tocat.

Supă cremă vegană

Timp de peparare: 50 de minute

Ingrediente pentru 4 porții: 1 cană caju crud, 2 linguri de ulei de măsline extravirgin, 1 ceapă galbenă mare, tocată fin, 1 cană țelină cubulețe, 400 g cartofi cuburi, 400 g legume congelate la alegere (morcov, broccoli, conopidă etc.), 200 g de năut fiert, 4 căței usturoi, tocați, 1 linguriță oregano uscat, 1 linguriță cimbru, 1 linguriță de sare, 1 linguriță de piper negru, 4 căni de stock de legume

Pune caju-ul într-un castron în două căni de apă fierbinte și lasă-l la înmuiat în timp ce pregătești restul. Încălzește uleiul într-o oală mare de supă cu un capac potrivit, la foc mic. Pune ceapa și țelina, amestecând 5-6 minute, până se înmoaie. Adaugă cartofi, usturoi, oregano și cimbru și gătește încă 5 minute, amestecând des, apoi legumele congelate, năutul, sarea și piperul.

Pune și supa clară de legume și adu amestecul la fierbere. Lasă să fiarbă parțial acoperit 20 de minute, până când cartofii sunt fragezi. Transferă nucile de caju și apa în care au stat la înmuiat într-un blender și mixează până la omogenizare (textura trebuie să semene cu laptele de caju). Apoi, ia supa de pe foc și scurge lichidul, dar nu îl arunca, și, cu un mixer vertical, pasează legumele. (Dacă lichidul nu e în cantitate prea mare, nu mai e nevoie să îl scoți, pasezi direct). Toarnă laptele de caju peste legumele pasate și mai pune pe foc supa cremă 3-4 minute. Apoi, supa se poate servi mesenilor cu garnituri la alegere: mai multe ierburi aromatice proaspăt tocate, crutoane, câte o lingură de iaurt sau smântână vegetală etc..

De ce să mănânci supă cremă?

Există mai multe motive pentru care poți include o supă cremă de legume și proteine în dieta obișnuită.

Textură și gust plăcut

Supa cremă are o textură catifelată și un gust bogat, datorită ingredientelor care sunt bine mixate sau pasate. Acest aspect face din supa cremă o opțiune atrăgătoare pentru cei care doresc o experiență culinară mai rafinată sau, cum spuneam, pentru copii, care tind să evite anumite legume fierte când le văd întregi sau tăiate. Astfel, părinții pot strecura în supă și legume mai puțin iubite de cei mici, cum ar fi țelina sau broccoli-ul și le pot oferi celor mici o masă nutritivă care să aibă și multe legume și proteine din iaurt sau smântână.

Valoare nutritivă mare

Supa cremă poate fi pregătită cu ingrediente nutritive precum legume, carne slabă, pește sau alte surse sănătoase de proteine și, astfel, oferă o varietate de substanțe nutritive esențiale, cum ar fi vitaminele și mineralele. O supă cremă de legume în care se pun și leguminoase fierte (fasole, linte, năut, mazăre) poate fi o opțiune hrănitoare și sățioasă și pentru cei care țin post.

Poate fi adaptată după gusturi

Supa cremă poate fi adaptată la diverse preferințe alimentare și regimuri alimentare. Poate fi preparată cu ingrediente specifice alese în funcție de necesitățile individuale, cum ar fi supa cremă de legume, supa cremă de pui sau supa cremă de pește, se poate pregăti cu smântână sau fără, se poate folosi iaurt vegetal în loc de iaurt de vacă etc.

Se digeră ușor

Supa cremă poate fi nu doar reconfortantă, ci și ușor de digerat, fiind potrivită în special pentru persoanele care se confruntă cu diverse probleme de sănătate sau pentru cei care doresc o opțiune mai ușoară pentru stomac. Datorită conținutului său lichid, supa cremă poate contribui la hidratarea organismului, oferind o modalitate gustoasă de a consuma lichide.

Nu uitați că un diagnostic corect poate fi pus doar de către un medic specialist, în urma unui consult și a investigațiilor adecvate. Puteți face chiar acum o programare, prin platforma DOC-Time, aici. Iar dacă nu sunteți siguri la ce specialist ar fi indicat să mergeți, vă recomandăm să începeți cu un consult de medicină internă, pentru care puteți face, de asemenea, programări prin DOC-Time.

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
British Heart Foundation - Healthy soup recipes
https://www.bhf.org.uk/informationsupport/heart-matters-magazine/nutrition/healthy-soup-recipes
BBC Goodfood - Creamy soup recipes
https://www.bbcgoodfood.com/recipes/collection/creamy-soup-recipes


Te-ar mai putea interesa și...


DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0