Acizii Grasi Omega 6 - Beneficii & Alimente ce Contin Omega 6

Despre Omega 6 - ce sunt, informații generale

Surse alimentare de Omega 6

Beneficiile consumului

Doza recomandată/ Deficiența de Omega 6

Recomandările medicilor nutritioniști

Suplimentele cu Omega 6/ Doza recomandată

Contraindicații/ Reacții adverse Omega 6

RECOMANDARILE EXPERTILOR DOC

Despre Omega 6 - Ce sunt, informații generale

Omega-6 sunt acizi grași ce fac parte din clasa acizilor polinesaturați. Organismul nu are capacitatea de a produce cantitatea de Omega-6 ce îi este necesară, de aceea trebuie să avem o alimentație care să îi asigure aportul necesar. 

Printre beneficiile acizilor grași Omega-6 se numără: reducerea riscului cardiac, reducerea nivelului de colesterol din sânge, reducerea riscului de cancer. Omega-6 joacă un rol important și în refacerea țesuturilor după efortul fizic intens. Mai exact, acizii grași Omega-6 stimulează refacerea țesuturilor și combat inflamația produsă la nivelul musculaturii.

Pentru că organismul să poate beneficia din plin de efectele acizilor grași Omega-6, trebuie respectat raportul dintre Omega-6 și Omega 3. Ideal ar fi ca acest raport să fie de 1:1. Omega-6 sunt benefici atunci când sunt consumați în cantitățile corecte, însă societatea în care trăim ne îndeamnă să consumăm acești acizi grași în cantități prea mari, dereglând astfel aportul de Omega-6 – Omega 3 de 1:11.

Surse alimentare de Omega 6

Majoritatea acizilor grași omega-6 din dietă provin din uleiuri vegetale, cum ar fi acidul linoleic (LA), care nu trebuie confundați cu acidul alfa-linolenic (ALA), care este un acid gras Omega-3. Acidul linoleic este transformat în acid gama-linolenic (GLA) în organism. Se poate descompune apoi în acid arahidonic (AA). GLA se găsește în mai multe uleiuri pe bază de plante, inclusiv ulei de primulă.

Acidul gama-linolenic poate reduce de fapt inflamația. O mare parte din acidul-linolenic luată ca supliment este transformată într-o substanță numită DGLA care combate inflamația. Aportul suficient de anumiți nutrienți în organism (inclusiv magneziu, zinc și vitaminele C, B3 și B6) ajută la susținerea conversiei GLA în DGLA.

Întrucât organismul nu are capacitatea de a produce de unul singur Omega-6, trebuie să asigurăm aportul necesar prin consumul alimentelor care conțin asemenea acizi grași. Principala sursă alimentară de acizi grași Omega-6 sunt uleiurile vegetale (uleiul de palmier, uleiul de soia, uleiul de rapiță sau uleiul de floarea-soarelui), însă și alte alimente conțin asemenea acizi.

Printre alimentele cu Omega-6 se numără următoarele:
• Carnea de pui
• Carnea de vită
• Ouăle
• Untul
• Brânzeturile
• Semințele de susan
• Nucile
• Nucile Pecan
• Migdalele
• Alunele
• Cerealele
• Majoritatea uleiurilor vegetale
• Uleiul din sâmburi de strugure
• Uleiul de in
• Uleiul de șofran
• Uleiul de nuci
• Uleiul de susan
• Semințele de dovleac
• Uleiul de floarea-soarelui

Aportul de Omega-6 din alimentație poate fi completat cu ajutorul suplimentelor dietetice.

Beneficiile consumului

Consumul de Omega-6 are o mulțime de efecte benefice pentru sănătate.

Iată care sunt principalele beneficii ale acestor acizi grași:

Combat inflamația

Acizii grași polinesaturati Omega-6 pot ajuta organismul să combată inflamația. Concret, acidul linoleic, care este un tip de Omega-6, contribuie la producerea acidului gama linoleic, care în urma metabolizării se transformă într-un nutrient cu proprietăți antiinflamatoare.

Combat artrita reumatoidă 

Tot acidul gama-linolenic este cel care combate durerea, inflamarea și rigiditatea articulară, simptome specifice artritei reumatoide.

Reduc tensiunea arterială

Acidul gama-linoleic produs în urma consumului Omega-6, fie singur, fie combinat cu Omega-3 din ulei de peste, poate reduce hipertensiunea arterială.

Reduc riscul de afecțiuni cardiace 

În special acidul linoleic are capacitatea de a reduce riscul cardiovascular. Un raport mai vechi, publicat în Jurnalul American de Nutriție Clinică, care a reunit rezultatele a 11 studii mari, a arătat că înlocuirea grăsimilor saturate cu grăsimi polinesaturate (inclusiv acizii grași Omega-6 și Omega-3) reduce rata bolilor de inimă mai mult decât înlocuirea acestora cu grăsimi mononesaturate sau carbohidrați.

Susțin sănătatea sistemului osos 

Acizii grași Omega-6 mențin sănătatea sistemului osos, în ciuda trecerii anilor. Atât femeile, cât și bărbații beneficiază de o îmbunătățire a densității osoase dacă folosesc suplimente pe bază de Omega-6 și Omega 3.

Benefici în timpul sarcinii 

Acizii grași Omega-6 au efecte benefice, atunci când sunt consumați în cantități echilibrate în sarcină, asupra dezvoltării fătului. Concret, Omega-6 au capacitatea de a reduce riscul de astm al nou născutului, dacă mama a respectat cantitățile recomandate în timpul sarcinii. Aportul de Omega-3 este la fel de important în timpul sarcinii, acești acizi grași având efecte uimitoare când sunt consumați în paralel. 

Scade riscul de osteoporoză

Unele studii sugerează că persoanele care nu primesc suficienți acizi grași esențiali (în special EPA și GLA) au mai multe riscuri de a suferi pierderi osoase decât cei cu niveluri normale ale acestor acizi grași. Într-un studiu mai vechi efectuat pe femeile de peste 65 de ani cu osteoporoză, cele care au luat suplimente de EPA și GLA au avut mai puține pierderi osoase în decurs de 3 ani decât cele care au primit placebo. Multe dintre aceste femei au experimentat și o creștere a densității osoase. Totuși, sunt necesare mai multe studii în domeniu.

Benefici în Sindromul premenstrual (PMS)

Deși majoritatea studiilor nu au găsit niciun efect, unele femei raportează ameliorarea simptomelor sindromului premenstrual atunci când administrează GLA. Simptomele care par să se amelioreze cel mai mult sunt sensibilitatea sânilor și senzațiile de depresie, precum și iritabilitatea, umflarea și balonarea din cauza retenției de apă.

Doza recomandată

Potrivit Asociației Americane a Inimii, în jur de 5-10% din aportul caloric zilnic ar trebui să fie alcătuit din acizi grași Omega-6. Doza zilnică recomandata diferă de la un individ la altul, fiind stabilită în funcție de vârsta acestuia, de starea de sănătate și de nevoile fiecărui organism.

Pentru cineva care consumă de obicei 2.000 de calorii pe zi, asta se traduce în 11 până la 22 de grame de acizi grași Omega-6. Un sos de salată preparat dintr-o lingură de ulei de șofran îți oferă 9 grame de grasimi Omega-6, de exemplu. 

Deficiența de Omega 6

Acizii grași polinesaturati Omega-6 sunt esențiali pentru buna funcționare a organismului, contribuind la funcționarea aparatului reproducător, la eficiența metabolismului, având un rol important în sănătatea osoasă, precum și în menținerea părului și pielii frumoase.

Carența de Omega-6 poate cauza o serie de complicații. În primul rand, lipsa de Omega-6 determină deshidratarea pielii, apariția iritațiilor cutanate, căderea părului, uscăciunea ochilor, accentuează durerile articulare și totodată mărește colesterolul. În cazuri severe de deficit de Omega-6 pot apărea chiar și aritmiile, vindecarea greoaie a infecțiilor, complicații renale, probleme de creștere ori probleme comportamentale.

Lipsa de Omega-6 poate fi combătută prin adoptarea unei alimentație echilibrate, dar și prin folosirea suplimentelor alimentare.

Recomandările medicilor nutriționiști

Medicii nutriționiști recomandă adoptarea unei diete echilibrate, care să ofere organismului cantitatea necesară de Omega-6, însă totodată ne recomandă să nu exageram cu consumul de Omega-6 astfel încât să creăm dezechilibre în ceea ce privește aportul de Omega-6 și cel de Omega-3.

Nutriționiștii recomandă un echilibru între consumul de Omega-3 și Omega-6

Aportul de Omega-6 este important, la fel și cel de Omega-3, însă și mai important este să echilibrăm raportul dintre Omega-6 – Omega 3. În zilele noastre, oamenii au obiceiuri alimentare care îi determină să consume cantități prea mari de Omega-6 și cantități prea mici de Omega-3.

Un dezechilibru că acesta poate avea o serie de efecte negative asupra sănătății. Omega-6 au efecte inflamatoare, în timp ce Omega-3 au efecte antiinflamatoare. Aceste două categorii de acizi grași trebuie să fie echilibrate pentru ca organismul să beneficieze de pe urma consumului acestor acizi.

Relația dintre aportul de Omega-3 cu lanț lung (LCn3), acid alfa-linolenic (ALA), Omega-6 și acizii grașii polinesaturați totali (PUFA) și riscul de cancer este neclară.  Cea mai extinsă revizuire sistematică care evaluează efectele creșterii PUFA asupra riscului de cancer a constatat că creșterea PUFA poate crește foarte ușor riscul de cancer, compensat de mici efecte protectoare asupra bolilor cardiovasculare 2.

Suplimentele cu Omega 6

Deficitul de Omega-6 poate fi combătut prin administrarea unor suplimente alimentare. Omega-6 se regăsește sub formă de comprimate, însă aportul zilnic poate fi suplimentat și prin consumul de ulei de primulă, ulei de pește, precum și ulei de limba-mielului).

În general, suplimentele Omega-6 se regăsesc în combinație cu Omega-3 și Omega-9, o doză asigurând menținerea raportului sănătos al acestor acizi grași.

Doza recomandată de suplimente cu Omega 6

În caz de deficit de Omega-6, se pot folosi suplimentele alimentare care oferă organismului cantitatea necesară de acizi grași. Discută cu medicul tău ca să iei cea mai bună decizie cu privire la metodele de suplimentare a acizilor grași Omega-6.

Efecte adverse/contraindicații ale consumului de Omega 6

Pacienții care suferă de afecțiuni precum psoriazis, artrită sau diabet trebuie să se consulte cu medicul înainte de a folosi suplimente alimentare de Omega-6. De asemenea, și dacă se urmează un tratament medicamentos trebuie să se discute cu medicul întrucât unele suplimente pe bază de Omega-6 pot afecta eficacitatea unor medicamente. Dacă ai nivelul de trigliceride mare, e posibil ca suplimentele pe baza de Omega-6 să contribuie la mărirea trigliceridelor.

În general, consumul de Omega-6 sub formă de supliment alimentar este sigur și nu are efecte secundare. Oamenii de știință încă fac cercetări cu privire la efectele benefice și la cele adverse ale consumului de Omega-6 în scopuri terapeutice. Până la acest moment însă, nu s-au făcut descoperiri majore pe această temă.

Nu uitați că un diagnostic corect poate fi pus doar de către un medic specialist, în urma unui consult și a investigațiilor adecvate. Puteți face chiar acum o programare, prin platforma DOC-Time, aici. Iar dacă nu sunteți siguri la ce specialist ar fi indicat să mergeți, vă recomandăm să începeți cu un consult de medicină internă, pentru care puteți face, de asemenea, programări prin DOC-Time.
 
Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
1 Studiul „Omega-3 Versus Omega-6 Polyunsaturated Fatty Acids in the Prevention and Treatment of Inflammatory Skin Diseases”, Int J Mol Sci. 2020 Feb; 21(3): 741, Anamaria Balić, Domagoj Vlašić, Kristina Žužul, Branka Marinović, Zrinka Bukvić Mokos
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7037798/
2 Studiul „Omega-3, omega-6 and total dietary polyunsaturated fat on cancer incidence: systematic review and meta-analysis of randomised trials”, Br J Cancer. 2020 Apr; Sarah Hanson, Gabrielle Thorpe, Lauren Winstanley, Asmaa S Abdelhamid, Lee Hooper, PUFAH group
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/32114592/
Encyclopedia of Human Nutrition (Third Edition) - Fatty acids: Health Effects of Omega-6 Polyunsaturated Fatty Acids
https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/B9780123750839001008
 

 


Te-ar mai putea interesa și...


 

 

 

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0