De ce apare balonarea și 10 alimente care nu te balonează

Balonarea abdominală apare atunci când tractul gastrointestinal se umple cu aer sau cu gaze. Majoritatea persoanelor descriu fenomenul de balonare ca pe o senzație de umflare abdominală și de sațietate excesivă. Abdomenul se poate umfla la modul propriu și se poate simți tensionat la apăsare și dureros. Balonarea este adesea însoțită de dureri, flatulență (gaze intestinale), eructații dese (râgâit) și senzație generală de disconfort. 

Balonarea, deși nu este periculoasă pentru sănătate, îți poate face probleme atunci când muncești, te miști sau te afli într-un context social sau recreativ. Balonarea poate apărea la orice vârstă și, de regulă, simptomele nu durează mai mult de câteva ore. 

RECOMANDĂRILE EXPERȚILOR DOC

De ce te simți balonat?

Gazele sunt motivul principal al balonării, care se acumulează după ce ai mâncat. Acestea se formează la nivelul tractului digestiv atunci când mâncarea nedigerată este descompusă sau atunci când înghiți aer. Toată lumea înghite aer atunci când consumă băuturi sau mâncare, dar unele persoane pot înghiți ceva mai mult aer, mai ales dacă mănâncă prea repede, mestecă gumă, fumează sau poartă proteză. 

Eructațiile și flatulența sunt două soluții pentru eliminarea aerului din corp. Transportul lent al gazelor, adică golirea încetinită a conținutului stomacal, pe lângă acumularea de gaze, pot duce la balonare și la tensiune abdominală. 

Cauzele medicale ale balonării

Alte cauze ale balonării pot apărea pe fondul unor afecțiuni medicale. Printre acestea se numără:

  • Sindromul colonului iritabil: alte simptome provocate de acesta sunt durerea abdominală, alternanța între diaree și constipație, senzație de golire incompletă a intestinului, mucus în scaun.
  • Anumite afecțiuni inflamatorii, precum colita ulcerativă sau boala Crohn: pe lângă balonare, aceste boli vin și cu diaree, dureri abdominale, pierdere în greutate, oboseală sau chiar epuizare, nevoie urgentă de a merge la toaletă.
  • Alte tulburări de ordin gastrointestinal, precum boala celiacă, aceasta având simptome precum diaree, durere abdominală și deficiențe nutriționale.
  • Intoleranța la anumite alimente: persoanele cu intoleranță la lactoză nu pot digera lactoza, un tip de zahăr găsit în lapte și produse lactate. Consumul de produse lactate poate provoca balonare, flatulență, diaree și dureri abdominale la acești pacienți. Unii oameni au dificultăți în absorbția fructozei, un tip de zahăr din fructe, consumul excesiv de fructoză provocându-le balonare și disconfort abdominal.
  • Luarea în greutate: când o persoană consumă mai multe calorii decât are nevoie pentru a susține greutatea corporală actuală sau câștigă în greutate rapid, acest exces caloric poate afecta sistemul digestiv și poate duce la disconfort abdominal și balonare.
  • Fluxul hormonal (în special la femei): la multe femei, schimbările hormonale care apar în perioada premenstruală pot duce la retenție de apă și la balonare abdominală. De asemenea, femeile cu sindromul ovarelor polichistice se pot confrunta cu balonarea. Și tulburările glandei tiroide, cum ar fi hipotiroidismul sau tiroidita Hashimoto, pot afecta ritmul metabolic al corpului și pot provoca simptome digestive, inclusiv balonare și constipație.
  • Infecțiile parazitare, precum giardioza: diareea este un simptom comun al giardiozei, dar afecțiunea poate provoca și disconfort abdominal și balonare, deoarece paraziții pot interfera cu absorbția normală a nutrienților din intestin.
  • Tratamentul cu anumite medicamente: antibioticele din clasa penicilinelor și tetraciclinelor pot provoca balonare, AINS-urile (antiinflamatoare nesteroidiene) precum ibuprofenul și naproxenul, dar și anumite medicamente pentru tratarea hipertensiunii arteriale, cum ar fi beta-blocantele și blocantele canalelor de calciu sau unele medicamente pentru controlul glicemiei, cum ar fi metformina.
  • Anumite tulburări sau probleme de sănătate mintală, precum stresul excesiv, anxietatea, depresia și altele.
  • Tulburările de alimentație, precum anorexia sau bulimia.

Aceste afecțiuni și tulburări pot cauza apariția unor factori care contribuie la acumularea de gaze și, implicit, la balonare, cum ar fi:

-    Supradezvoltarea sau deficiența de bacterii la nivelul tractului intestinal
-    Afectarea motilității intestinale
-    Afectarea tranzitului de gaze
-    Reflexe abdominale anormale
-    Hipersensibilitate viscerală (senzația de balonare la orice schimbare prin care trece organismul)
-    Malabsorbția nutrienților din mâncare
-    Constipație

10 alimente care nu te balonează

Cu toții știm cât de neplăcută este senzația de balonare, chiar dacă nu e ceva grav. De multe ori, balonarea te poate împiedica să porți o anumită ținută sau să te simți bine la birou, la o ieșire în oraș sau într-o excursie cu cei dragi. Multe alimente și ingrediente provoacă balonare, precum fasolea, varza, lactatele, berea, băuturile carbogazoase, îndulcitorii artificiali etc. Mai jos, îți prezentăm zece alimente care nu balonează și, în plus, ajută la menținerea unei siluete armonioase. 

1. Afinele

Afinele sunt deosebit de gustoase și sănătoase, sunt bogate în vitaminele C și K și contribuie la sănătatea inimii, pielii, ochilor și părului. În plus, nu balonează. Consumă-le proaspete, atunci când sunt în sezon, iar în afara sezonului poți opta pentru variantele congelate. Acestea pot fi puse, de exemplu, în bolul cu fulgi de ovăz și lapte de la micul dejun sau pot fi consumate ca gustare între mese.

2. Morcovii

Morcovii sunt bogați în betacaroten, fibre, vitamina K1, precum și în potasiu. De asemenea, cercetătorii sunt de părere că un consum regulat de morcovi poate contribui la scăderea colesterolului LDL și la îmbunătățirea sănătății și performanței ochilor. Conținutul de fibre te poate ajuta să eviți balonarea, mai ales dacă iei masa în oraș și vrei să eviți acest disconfort. Poți opta oricând pentru o salată de morcovi cu piept de pui și semințe sau o garnitură de morcovi copți la un fel principal. 

3. Carnea de pui

Proteina este foarte importantă într-o alimentație sănătoasă și echilibrată. Carnea de pui este o opțiune foarte bună pentru că nu cauzează balonare, este ușoară și oferă sațietate. Pieptul de pui, aripioarele și pulpele, toate pot fi consumate fără griji, atât timp cât sunt fierte sau preparate la abur sau la grătar. Ferește-te de carnea prăjită sau preparată cu mult ulei și făină, pentru că aceste ingrediente contribuie la senzația de disconfort abdominal și balonare.  

4. Castraveții

Despre castraveți se știe că au un conținut foarte ridicat de apă, ceea ce ajută la contracararea senzației de balonare. Apa, precum și aportul de fibre, din castraveți, contribuie la sațietate și la o hidratare corespunzătoare (iar atunci când ești bine hidratată, dispare și senzația de foame falsă), ceea ce face din aceste legume o opțiune excelentă de masă lejeră în anotimpul călduros. Poți mânca o salată simplă de castraveți alături de un fel principal sau poți adăuga castraveții într-o salată mai consistentă cu mai multe ingrediente.

5. Terciul de ovăz

Un bol cu terci de ovăz la micul dejun, asezonat cu fructele tale preferate, este o alegere inteligentă pentru începutul zilei, care te va feri și de balonare. Fulgii de ovăz sunt bogați în antioxidanți din clasa avenatramidelor, care contribuie la menținerea tensiunii arteriale în limite normale, ajută în procesul de slăbire și te protejează de efectele nocive ale stresului oxidativ. 

6. Strugurii

Dulci și hrănitori, strugurii pot fi o gustare delicioasă și sățioasă, fără să te baloneze sau să îți creeze senzație de disconfort. Orice tip de struguri sunt buni, dar ai grijă la cantitatea consumată, deoarece pot avea multe calorii.

7. Ouăle

Ouăle îți oferă multă proteină fără a te balona. În plus, reprezintă un aliment foarte versatil: ouăle sunt o opțiune excelentă de mic-dejun, dar pot fi incorporate și în mâncăruri pentru masa de prânz sau cină. La micul dejun, o alegere bună sunt ouăle fierte, pe care le poți pune de exemplu pe tartine alături de avocado, salată verde și muștar sau o omletă cu multe verdețuri.

8. Peștele

Poți consuma orice tip de pește fără grija că te vei confrunta cu balonarea. Peștele este bogat în proteine și sărac în carbohidrați, deci îți va asigura sațietate fără disconfort abdominal pe timp îndelungat. Evită, însă, peștele prăjit în pesmet sau făină de proumb, dacă te balonezi ușor. Pentru o masă de prânz pe bază de pește, poți alege, de exemplu, pește la grătar cu cartofi natur și mujdei, alături de o salată de crudități la alegere.

9. Dovleceii

Asemenea castraveților, dovleceii sunt bogați în apă și fibre, deci nu te vor balona. În plus, conțin vitamina C și betacaroten din plin, deci sunt și o opțiune foarte sănătoasă. O supă de dovlecei este o alegere bună și la masa de prânz, și la cea de seară.

10. Quinoa

Quinoa nu conține gluten, deci este una dintre puținele cereale care nu creează senzația de balonare. Conține flavonoizi prețioși care luptă împotriva inflamației și au efect antiviral și antidepresiv. De asemenea, quinoa poate fi o bază excelentă pentru diverse salate mai consistente sau ca garnitură pentru pește și legume.

Când să mergi la medic?

Balonarea abdominală poate semnala și afecțiuni mai serioase, cum ar fi:

  • Acumularea de fluide în cavitatea abdominală, care apare ca o consecință a cancerului ovarian, afecțiunilor hepatice, afecțiunilor renale (în special, insuficiența renală) sau a insuficienței cardiace
  • Boala celiacă sau intoleranța la gluten
  • Insuficiența pancreatică, care presupune un proces de digestie alterat din cauza faptului că pancreasul nu poate produce enzime digestive suficiente
  • Perforarea tractului intestinal, care duce la pierderea de gaze și de bacterii sănătoase, precum și de alte tipuri de conținut din cavitatea abdominală

Dacă senzația de balonare nu dispare în decursul a câtorva zile sau dacă manifești și alte simptome îngrijorătoare, este important să mergi la medic, pentru o consultație. 

Nu uitați că un diagnostic corect poate fi pus doar de către un medic specialist, în urma unui consult și a investigațiilor adecvate. Puteți face chiar acum o programare, prin platforma DOC-Time, aici. Iar dacă nu sunteți siguri la ce specialist ar fi indicat să mergeți, vă recomandăm să începeți cu un consult de medicină internă, pentru care puteți face, de asemenea, programări prin DOC-Time.

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
Cleveland Clinic - 15 Foods That Can Cause Bloating
https://health.clevelandclinic.org/foods-that-cause-bloating/
Health - Best and Worst Foods for Bloating 
https://www.health.com/food/best-and-worst-foods-for-bloating


Te-ar mai putea interesa și...


DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0