Remedii naturiste pentru a combate balonarea

Gazele intestinale reprezintă una dintre cele mai frecvente și stânjenitoare probleme de sănătate. Deși nu este o boală în sine și face parte din procesul normal de digestie, acumularea gazelor intestinale poate crea multe neplăceri: balonare, balonări excesive, dureri de stomac, crampe și senzația de preaplin.

Iată ce ceaiuri pentru balonare poți încerca!

Ghimbir, cardamom și fenicul

Ghimbirul este un remediu "minune" și este folosit în numeroase remedii, pentru a trata durerile de cap, de stomac și de gât. De asemenea, ghimbirul poate fi folosit pentru a ameliora disconfortul creat de acumularea gazelor intestinale și totodată este un remediu eficient pentru indigestie.

RECOMANDARILE EXPERTILOR DOC
 

Cum se prepară remediul:

Iei o linguriță de ghimbir măcinat (pulbere), o linguriță de cardamom și de semințe de fenicul. Amesteci toate ingredientele bine și iei o linguriță din aceasta compoziție și o pui într-o cană cu apă clocotită. Lași la infuzat cel puțin 15 minute, strecori ceaiul și bei acest ceai de două ori pe zi.

De asemenea, poți să mesteci o bucățică de ghimbir sau să bei un ceai de ghimbir, pentru că acestea te vor ajuta să ai o digestie bună și vor ține sub control formarea de gaze intestinale în stomac.

Usturoi cu piper negru și semințe de chimion (cumin)

Usturoiul este o altă opțiune pentru a trata neplăcerile provocate de gazele intestinale. Acesta are proprietăți terapeutice și te ajută să ai o digestie bună. Include usturoiul în mesele tale principale și adaugă-l în supe, pentru a reduce balonarea.

Cum se prepară remediul: 

Pune o cană cu apă într-un vas și adu-o la punctul de fierbere. Apoi ia câțiva căței de usturoi și dă-i prin răzătoarea mică sau toacă-i fin. Adaugă usturoiul în apă, pune câteva boabe de piper negru și câteva semințe de chimion. Lasă să fiarbă câteva minute și apoi ia vasul de pe foc. Strecoară băutură și las-o să se răcească. Bea ceaiul de trei ori pe zi.

Mentă

În medicina tradițională, menta (Mentha piperita) este recunoscută pe scară largă pentru proprietatea de a fi de ajutor în problemele digestive. Studiile pe eprubetă și pe animale sugerează că anumiți compuși vegetali numiți flavonoizi care se găsesc în mentă pot inhiba activitatea mastocitelor. Acestea sunt celule ale sistemului imunitar care sunt abundente în intestin și uneori contribuie la balonare.

Studiile pe animale arată, de asemenea, că menta relaxează intestinul, ceea ce înseamnă că poate ameliora spasmele intestinale - precum și balonarea și durerea care poate apărea. În plus, capsulele de ulei de mentă pot atenua durerile abdominale, balonarea și alte simptome digestive 1.

Cum prepari remediul:

Pentru a prepara ceai de mentă, adaugă 1 lingură (1,5 grame) de frunze uscate de mentă, 1 pliculeț de ceai sau 3 linguri (17 grame) de frunze proaspete de mentă la 1 cană (240 ml) de apă fiartă. Lasă amestecul la infuzat timp de 10 minute înainte de a-l strecura și de a-l consuma. 

Pelin

Pelinul (Artemisia absinthium) este o plantă din care se obține un ceai amar. Datorită gustului său, pelinul este uneori folosit în bitterul digestiv. Acesta este un supliment alimentar obținut din plante amare și condimente care pot ajuta la susținerea digestiei.

Studiile pe oameni sugerează că o capsulă de 1 gram de pelin uscat poate preveni sau ameliora indigestia sau disconfortul din partea superioară a abdomenului. Această plantă susține eliberarea sucurilor digestive, care pot ajuta la optimizarea digestiei și la reducerea balonării. 

Cum prepari remediul:

Pentru a prepara ceaiul de pelin, folosește 1 linguriță (1,5 grame) de plantă uscată la o cană (240 ml) de apă fiartă. Ține amestecul la macerat timp de 5 minute, apoi strecoară și consumă ceaiul îndulcit cu miere.

Atenție! Pelinul nu ar trebui folosit în timpul sarcinii, deoarece conține tuyonă, un compus care poate provoca contracții uterine.

Rădăcină de gențiană

Ceaiul din rădăcină de gențiană poate avea inițial un gust dulce, dar apoi poate căpăta un gust amar. Unii oameni îl preferă amestecat cu ceai de mușețel și miere. În mod tradițional, rădăcina de gențiană a fost folosită în produse medicinale și ceaiuri din plante pentru a ajuta în balonare, gaze și alte probleme digestive 2

În plus, extractul de rădăcină de gențiană este folosit în bitterul digestiv. Gențiana conține compuși de plante amare – inclusiv iridoide și flavonoide – care stimulează eliberarea sucurilor digestive și a bilei pentru a ajuta la descompunerea alimentelor, ceea ce poate ameliora balonarea.

Cu toate acestea, ceaiul nu a fost testat la oameni - și nu este recomandat dacă ai ulcer, deoarece poate crește aciditatea stomacului. Prin urmare, este nevoie de mai multe cercetări pentru a confirma aceste proprietăți ale rădăcinei de gențiană asupra balonării.

Cum prepari remediul:

Pentru a obține ceaiul de gențiană, folosește 1/4–1/2 linguriță (1–2 grame) de rădăcină de gențiană uscată la o cană (240 ml) de apă fiartă. Lasă amestecul la infuzat timp de 10 minute, înainte de a-l strecura și de a-l consuma.

Muşeţel

În medicina tradițională, mușețelul (Chamomillae romanae) este folosit pentru a trata indigestia, gazele intestinale, diareea, greața, vărsăturile și ulcerele. Studiile pe animale și pe eprubetă sugerează că mușețelul poate preveni infecțiile bacteriene cu Helicobacter pylori, care sunt o cauză a ulcerelor gastrice și sunt asociate cu balonarea. 

Cum prepari remediul:

Ca să obții ceai de mușețel, toarnă 1 cană (240 ml) de apă fiartă peste 1 lingură (2–3 grame) de mușețel uscat (sau 1 pliculeț de ceai) și lasă amestecul la infuzat timp de 10 minute. Strecoară și bea ceaiul călduț, îndulcit cu miere.


Ce alte remedii naturiste mai ajută în balonare!

Chimenul indian

Ajwain sau chimenul indian este extrem de eficient în balonare. Substanțele active prezente în chimenul indian declanșează secreția sucurilor gastrice, ajutându-te să digeri mai bine alimentele.

Cum folosești remediul:

Iei o jumătate de linguriță de semințe de chimen indian și le înghiți cu puțină apa. Este suficient să faci asta o dată pe zi pentru a scapă de balonare și de gazele acumulate în stomac.

Laptele bătut

Specialiștii spun că laptele bătut este un remediu excelent pentru flatulență și că, o data ce îl vei bea, îți va calma stomacul.

Cum prepari remediul:

Torni lapte bătut într-un pahar și adaugi un praf de sare și semințe de chimen indian măcinate (pulbere). Omogenizezi bine ingredientele și bei laptele bătut o dată sau de două ori pe zi, pentru a scapă de senzația de balonare.

Oțet de mere și apă

Un alt remediu excelent pentru balonare, respectiv flatulență este oțetul din mere. Acesta te ajută în cazul acumulării de gaze intestinale și calmează stomacul. Este recomandat să folosești oțetul de mere pentru acest remediu, dar dacă nu ai la îndemână, poți folosi și oțet obișnuit.

Cum se prepară remediul: 

Torni apă caldă într-un pahar și adaugi 2 lingurițe de oțet de mere în ea. Amesteci și bei combinația o dată pe zi, preferabil dimineața.

Apa caldă cu lămâie

Lămâia ajută mult procesul de digestie, deoarece conține acizi care declanșează formarea acidului clorhidric, care descompune alimentele. De asemenea, lămâia este foarte eficientă în tratarea balonării. Deși sucul de lămâie este foarte acid, cantități mici amestecate cu apă pot avea un efect alcalinizant atunci când este digerat și poate ajuta să neutralizezi acidul din stomac. Dacă decizi să încerci acest remediu ar trebui să amesteci o lingură -două de suc proaspăt de lămâie la o carafa mare de apă.

Cum se prepară remediul:

Pregătești o carafă  cu apă caldă și adaugi două linguri de zeamă de lămâie în ea. De asemenea, poți să adaugi și trei felii de lămâie, în locul sucului proaspăt stors. Amesteci bine și bei remediul dimineața, pe stomacul gol, iar balonarea nu va mai fi o problemă.

Remedii fără prescripție medicală care pot ajuta în balonare

Dacă gazele intestinale nu se mișcă suficient de repede prin sistemul digestiv, pot provoca balonare și disconfort. Câteva schimbări în rutina și obiceiurile tale zilnice pot aduce ușurare. Iată câteva recomandări de care ar trebui să ții cont:

  • Mănâncă încet și mestecă bine mâncarea
  • Ai grijă să ai mese mai mici, mai des
  • Fă o plimbare scurtă după masă
  • Consumă băuturi la temperatura camerei
  • Încearcă yoga: Anumite poziții de yoga pot poziționa mușchii din abdomen într-un mod care încurajează eliberarea excesului de gaz din tractul gastro-intestinal. Acest lucru poate reduce balonarea.
  • Consumă cât mai multe fibre: Consumul de fibre ajută la prevenirea constipației și a balonării. Totuși, este important să știi că un consum prea mare de fibre sau creșterea consumului de fibre prea repede poate provoca și mai multe gaze și senzația de balonare.  De aceea, crește aportul de fibre treptat, pentru a permite organismului să se adapteze la această modificare a dietei.
  • Încearcă masajul abdominal: Masarea abdomenului poate ajuta la mișcarea gazelor din intestine. Plasează mâinile chiar deasupra osului șoldului drept. Mișcă mâinile într-o mișcare circulară cu o presiune ușoară în sus spre partea dreaptă a cutiei toracice.Continuă să masezi direct pe zona superioară a abdomenului către partea stângă a cutiei toracice. Dacă masajul provoacă durere, cel mai bine este să îl întrerupi imediat.

Nu uitați că un diagnostic corect poate fi pus doar de către un medic specialist, în urma unui consult și a investigațiilor adecvate. Puteți face chiar acum o programare, prin platforma DOC-Time, aici. Iar dacă nu sunteți siguri la ce specialist ar fi indicat să mergeți, vă recomandăm să începeți cu un consult de medicină internă, pentru care puteți face, de asemenea, programări prin DOC-Time.

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
1 Studiul „Herbs and Spices in the Treatment of Functional Gastrointestinal Disorders: A Review of Clinical Trials”, Nutrients. 2018 Nov 9;10(11):1715. doi: 10.3390/nu10111715, Amanda C Fifi, Cara Hannah Axelrod, Partha Chakraborty, Miguel Saps 
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/30423929/
2 Studiul „Medicinal, biological and phytochemical properties of Gentiana species”, J Tradit Complement Med. 2017 Jan 28;7(4):400-408., Fatemeh Mirzaee, Amirsaeed Hosseini, Hossein Bakhshi Jouybari, Ali Davoodi, Mohammad Azadbakht 
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/29034186/
 

 
 
 
 


Te-ar mai putea interesa și...


 

 

 

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0