De ce e sănătos să mănânci castraveți?
Castraveții sunt bogați în substanțe nutritive, însă unul dintre cele mai mari merite ale lor este acela că hidratează organismul, datorită conținutului mare de apă. Iată de ce e bine să consumi castraveți, dar și ce beneficii au pentru uz extern.
Castraveții sunt săraci din punct de vedere caloric, însă reprezintă o sursă de vitamina A, vitamina C, vitamine B, acid folic, calciu, magneziu, fier, potasiu, zinc și siliciu. Aceste plante din familia Cucurbitaceae conțin și antioxidanți, fibre și enzime care stabilizează și îmbunătățesc procesul digestiv.
Deși mulți oameni elimină coaja, crezând că e amară, e bine de știut că doar unii castraveți au coaja amară, însă cei mai mulți, nu, deci pot fi consumați cu totul, deoarece coaja conține multe dintre aceste substanțe nutritive enumerate. De aceea, e bine ca, după ce ai spălat castraveții, să tai câte puțin din fiecare cu tot cu coajă și să guști pentru a-ți da seama dacă a amară sau nu.
Atenție la spălarea fructelor și legumelor, care sunt stropite cu diferite substanțe înainte și după ce sunt culese. În general, orice legumă sau fruct trebuie să stea cel puțin un minut sub un jet puternic de apă timp în care este frecată coaja pentru a elimina aceste substanțe. Și mai bine, legumele și fructele pot fi puse într-un vas cu apă și bicarbonat și lăsate 15 minute, apoi spălate cu apa respectivă, după care clătite cu apă curată. Așadar, e necesar să speli adecvat și castraveții - fie că îi mănânci cu coajă, fie că o dai jos.
Castraveți: beneficii pentru uz intern
Conținutul de apă din castraveți are rol antioxidant, diuretic și hidratant. Dacă mănânci un castravete mediu, e ca și cum ai bea jumătate de pahar cu apă. Iar tot acest lichid îți va curăța rinichii și vezica urinară, va preveni formarea pietrelor la rinichi și apariția infecțiilor urinare.
Castraveții sunt buni consumați oricând, dar în special vara, atunci când organismul nostru are nevoie de mai multă hidratare. Îi poți adăuga în salate, în sucuri și smoothie-uri, dar îi poți mânca și pe post de gustare, sub formă de bastonașe peste care adaugi câteva picături de lămâie sau împreună cu o lingură de humus ori fasole bătută.
Bogat în fibre, castravetele reglează digestia și te poate scăpa de arsurile la stomac. Substanțele din compoziția sa pot alcaliniza mediul din stomac, făcându-l mai puțin acid și reducând simptomele gastritei sau ulcerului gastric. În plus, castraveții pot trata și constipația, dacă sunt consumați regulat cruzi sau sub formă de suc.
Castraveții echilibrează nivelul glicemiei și simulează producția de insulină. Au un efect moderat și asupra tensiunii arteriale, pe care o pot menține în limite normale. Nu în ultimul rând, castravetele are și efect antiseptic, în special pentru cavitatea bucală și tractul digestiv, unde elimină bacteriile dăunătoare. Dacă ai mâncat ceapă sau usturoi, mănâncă și un castravete apoi, fiindcă va elimina parțial mirosul neplăcut.
O veste care s-ar putea să te bucure este că un consum regulat de castraveți te poate ajuta să slăbești mai eficient. Cruzi, murați sau sub formă de suc, castraveții taie pofta de mâncare, te și hidratează și, foarte important, stimulează activitatea metabolică de ardere a grăsimilor.
Scoate semințele din castraveți dacă ai colon iritabil!
Pentru persoanele care suferă de disconfort digestiv după consumul de castraveți, iată un sfat important - ar trebui să se consume doar partea solidă a castravetelui și să se elimine semințele, care pentru unii oameni se dovedesc a fi greu de digerat, provoacă balonare și crampe abdominale. Mai ales dacă vorbim despre soiul lung sau chiar de cei de tip cornișon, maturizați. Cu cât semințele sunt mai mari, cu atât pot fi mai greu de digerat pentru persoanele cu un colon mai sensibil.
Însă există și oameni care nu pot consuma deloc castraveți, mai ales cei cu colonul iritabil. Explicația constă în faptul că aceștia conțin un ingredient numit cucurbitacină, o substanță care provoacă p indigestie, flatulență sau eructații. Și, așa cum am mai spus, în special semințele de castravete sunt o sursă bogată de cucurbitină, care are de altfel proprietăți diuretice excelente pentru cei care o tolerează.
Un alt antioxidant conținut de castraveți, numit quercetină, este de folos la reducerea inflamației intestinale. Asemănător cu aplicarea lor pe ochi pentru a reduce umflarea, castraveții pot avea acest efect și la nivelul sistemului digestiv (bineînțeles, persoanele cu colon sensibil scot semințele).
Rețete cu castraveți
Iată câteva idei despre cum poți folosi castraveții în meniul tău obișnuit.
Salată de castraveți cu pui și avocado
Pentru această salată care te ajută și să slăbești sau să te ții în formă, dar te și satură, ai nevoie de:
- 1 castravete cornișon mare, tăiat felii subțiri
- 100 g de piept de pui fiert și tăiat cubulețe
- 1 avocado curățat și tăiat cubulețe
- 1 ardei gras roșu, fâșii
- 1 roșie mare, feliată
- 50 g de baby spanac, valeriană sau rucola
- ½ ceapă roșie, feliată subțire
- 1 lingură de semințe de dovleac (opțional, pentru un plus de fibre și sațietate)
Pentru dressing, ai nevoie de:
- 1 lingură de ulei de măsline extravirgin
- 1 lingură de suc de lămâie proaspăt stors
- 1 linguriță de muștar Dijon
- Sare și piper după gust
- Ierburi aromatice după preferințe
Într-un bol mare, amestecă feliile de castravete, pieptul de pui, avocadoul, ardeiul gras, roșia, spanacul sau alte verdețuri și ceapa roșie. Într-un bol mic, amestecă uleiul de măsline, sucul de lămâie, muștarul, sarea și piperul pentru a pregăti dressing-ul pe care îl torni apoi peste salată și amesteci bine pentru a îmbrăca uniform ingredientele. Presară și semințele de dovleac, dacă decizi să le folosești. Salata poate fi consumată pe loc sau răcită la frigider și consumată mai târziu.
Această salată este bogată în proteine datorită pieptului de pui și conține grăsimi sănătoase din avocado, ceea ce te va ajuta să te simți sătul pentru mai mult timp. În plus, legumele proaspete adaugă fibre și nutrienți esențiali, contribuind la o dietă echilibrată și sănătoasă pentru slăbit. Dacă ți se par prea mici cantitățile date (un bărbat, de exemplu, are nevoie de mai multe calorii decât o femeie, iar o persoană care mucnește mult fizic va avea nevoie de mai multe calorii decât o persoană sedentară) poți mări cantitatea de castraveți, ardei gras, roșii și spanac.
Smoothie răcoritor cu castraveți și lămâie
Iată o rețetă simplă și delicioasă de smoothie cu castraveți, perfect pentru o gustare sănătoasă și răcoritoare! Ai nevoie de:
- 1 castravete mare
- 1 măr, tăiat bucăți, fără cotor
- 1 banană mică
- 1 cană de spanac proaspăt
- Zeama de la 1 lămâie
- ½ avocado (opțional, pentru un plus de cremozitate)
- 1 linguriță de ghimbir proaspăt ras (opțional, pentru un gust picant)
- 1 cană de apă (sau apă de cocos, pentru un plus de electroliți)
- Gheață, după preferințe
Pune toate ingredientele în blender, mixează la viteză mare până când obții o consistență omogenă, toarnă smoothie-ul într-un pahar și consumă imediat.
Cum spuneam, castraveții sunt hidratanți și au un conținut scăzut de calorii, mărul și banană adaugă fibre și o notă de dulceață naturală, zeama de lămâie conferă o aromă proaspătă și este bogată în vitamina C, spanacul vine cu o doză de fier și alte minerale și vitamine, avocadoul adaugă grăsimi sănătoase și face smoothie-ul mai sățios, iar ghimbirul ajută digestia și oferă un plus de antioxidanți.
Castraveți: beneficii pentru uz extern
Castraveții cruzi au beneficii multiple și pentru piele, păr și unghii. Multe produse cosmetice conțin extract de castravete datorită antioxidanților și efectului de împrospătare a tenului.
Pentru problemele tenului
Magneziul, potasiul, siliciul, vitamina K, fierul și calciul din castraveți fac minuni pentru fermitatea, elasticitatea și puterea de regenerare a pielii. Sucul aplicat sub forma de mască de castravete poate matifia tenul gras, poate echilibra tenul acneic, poate calma roșeața și eczemele. Clătește-te o dată pe săptămână pe față cu sucul de la 2-3 castraveți, ținut 5 minute în frigider. Lasă-l să acționeze 10-15 minute, apoi clătește-te cu apă călduță.
Pentru ochii umflați
Cu o mască de castravete poți calma rapid și ochii umflați, pungile de sub ochi sau cearcănele. Poți aplica direct felii reci de castraveți sau dischete cosmetice îmbibate cu suc concentrat de castravete.
Pentru unghii mai puternice
Pentru unghii, pune într-un bol suc de castravete și de lâmăie în părți egale, apoi stai cu unghiile în acest amestec timp de 20 de minute. Dacă repeți procedeul o dată pe săptămână, de fiecare dată când îți faci manichiura, unghiile tale vor fi mai curate, vei scăpa de petele galbene, se vor întări și vor crește mai rapid. După uscare, aplică puțin ulei de măsline pe unghii timp de 10 minute.
Pentru păr lipsit de strălucire
Pentru păr, sucul de castravete poate fi folosit pentru clătire. Îți va lăsa părul strălucitor, va diminua grăsimea sau aspectul de păr uscat, ars sau neîngrijit.
Nu uitați că un diagnostic corect poate fi pus doar de către un medic specialist, în urma unui consult și a investigațiilor adecvate. Puteți face chiar acum o programare, prin platforma DOC-Time, aici. Iar dacă nu sunteți siguri la ce specialist ar fi indicat să mergeți, vă recomandăm să începeți cu un consult de medicină internă, pentru care puteți face, de asemenea, programări prin DOC-Time.
Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
Cleveland Clinic - 6 Health Benefits of Cucumbers
https://health.clevelandclinic.org/benefits-of-cucumbers
GoodFood - Cucumber recipes
https://www.bbcgoodfood.com/recipes/collection/cucumber-recipes
Te-ar mai putea interesa și...