Flatulenta post-partum: de ce apare si cum poate fi combatuta

Modificarile prin care corpul tau trece din cauza sarcinii nu se opresc odata cu nasterea, ci pot fi resimtite si dupa. Pe langa sangerarile vaginale, marirea sanilor si bufeurile nocturne, femeile pot avea de-a face si cu o forma accentuata de flatulenta, in perioada de dupa nastere.

Daca observi ca, dupa nastere, flatulenta devine o problema persistenta, nu e cazul sa te ingrijorezi intrucat acest lucru este normal, indiferent de modul prin care ai dat nastere copilului – pe cale naturala sau prin cezariana.

Cauze flatulenta post-partum

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Iata care sunt cele mai frecvente cauze ale gazelor intestinale in exces dupa nastere:

Degradarea muschilor pelvieni – sarcina pune o presiune crescuta pe muschii pelvieni. La nastere, se intind foarte tare si muschii din zona anala – acest lucru este valabil in cazul nasterii pe cale naturala. Astfel, poate sa apara o forma de incontinenta anala ce modifica obiceiurile intestinale. Flatulenta este cel mai comun simptom al degradarii muschilor pelvieni, insa poate sa apara si incontinenta fecala.

Constipatia – gazele intestinale iti provoaca disconfort, dar si dureri? Aceste simptome pot aparea din cauza constipatiei. Indiferent de modul prin care alegi sa dai nastere copilului, constipatia poate sa apara in primele zile sau saptamani dupa nastere.

Mai mult decat atat, femeilor care nasc prin cezariana adesea medicul le prescrie suplimente pe baza de fier, care contribuie la instalarea constipatiei.

Bineinteles, dieta si stilul de viata pot fi, de asemenea, responsabile pentru flatulenta deranjanta. Se recomanda evitarea consumului bauturilor cu ajutorul paiului, precum si alimentele care contin indulcitori artificiali (bomboane, guma de mestecat).

Alte afectiuni care pot agrava flatulenta post-partum:

  • Boala Crohn
  • Colita ulcerativa
  • Diverticulita
  • Intoleranta la lactoza

Simptome flatulenta post-partum

In general, oamenii elimina gaze de 10 ori pe zi, insa in cazul flatulentei post-partum nevoia de a elimina gaze creste considerabil.

Pot aparea crampe abdominale, dar si senzatia de balonare, alaturi de flatulenta.

 

 

Cand e cazul sa apelezi la medic din cauza flatulentei

Gazele intestinale in exces pot afecta calitatea vietii proaspetei mamici, fiind inconfortabile. Este, insa, cazul sa apelezi la medic daca ai de-a face cu dureri abdominale severe, pe care le poti pune in mod eronat pe seama flatulentei, dar care pot fi semnul unei infectii la nivelul uterului.

Semnele infectiei uterine sunt:

  • Sangerari abundente
  • Secretii vaginale
  • Febra mai mare de 38 de grade Celsius
  • Dureri abdominale severe
  • Senzatia de rau de la stomac, varsaturi.


Daca ai de-a face cu simptomele de mai sus, e obligatoriu sa apelezi la ajutor medical de urgenta.

Si daca ai de-a face cu constipatia mai mult de 3-4 zile dupa nastere trebuie sa iei legatura cu medicul tau.

Tratament flatulenta post-partum

Daca flatulenta nu iti da pace dupa primele luni de sarcina, e cazul sa apelezi la medic pentru a remedia aceasta problema. Tratamentul este administrat in functie de simptomele resimtite.

Medicul poate recomanda modificarea dietei, precum si folosirea unor laxative daca flatulenta apare pe fondul constipatiei.

Pentru combaterea incontinetei anale, se recomanda un set de exercitii care fortifica musculatura din zona rectala, imbunatatind astfel controlul zonei cu pricina.

Cum combati constipatia cu remedii la indemana

Pentru a combate gazele in exces aparute pe fondul constipatiei, trebuie sa tratezi cauza. Poti trata constipatia astfel:

  • Consuma cat mai multe lichide – ideal ar fi cel putin 10 pahare de apa pe zi.
  • Consuma si lichide calde – ceaiuri, apa calduta cu lamaie. Pentru eficienta sporita, bea astfel de lichide dimineata, pe stomacul gol.
  • Adopta o dieta bigata in fibre, adica pe baza de legume, fructe si cereale integrale.
  • Consuma prune, care actioneaza precum un laxativ natural.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

 

 

Sursa foto: Shutterstock

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0