Diabetul de tip 2: simptome "ciudate" și subtile

Se poate întâmpla ca diabetul de tip 2 să aibă semne și simptome pe care oamenii le trec de multe ori cu vederea. Pentru un diagnostic corect, însă, este important să nu ignorăm semnalele pe care ni le transmite corpul și să mergem la medic atunci când simțim că ceva nu este în regulă.
 
Pe lângă simptomele deja cunoscute - setea constantă și nevoia frecventă de a urina - există și alte semne subtile ce indică faptul că în organism există un dezechilibru. Din acest motiv, mulți dintre oamenii care dezvoltă diabet de tip 2 nu știu că sunt bolnavi până când un test de sânge le arată valori anormale ale glicemiei.

 

Simptome "ciudate" și subtile

În multe cazuri, diabetul este o boală "tăcută", iar pacienții nu au simptome la debut ori au semne pe care le trec cu vederea.

Diabetul ar putea fi cauza vederii încețoșate

Dacă pacientul are probleme și nu poate citi indicatoarele de pe stradă, s-ar putea ca problema să nu fie ochelarii de vedere. Vederea încețoșată care apare în stadiile incipiente ale bolii poate fi un simptom reversibil, spun specialiștii. O persoană cu diabet poate avea vederea încețoșată din cauza fluctuațiilor nivelului de lichid, care fac ca ochii să se umfle (edem).

Gingiile inflamate sau infectate pot "trăda" diabetul

Boala parodontală sau parodontita ar putea fi un semn precoce al diabetului de tip 2, potrivit unei cercetări publicate în BMJ Open Diabetes Research & Care. Cercetătorii au descoperit că persoanele cu parodontită, în special cei cu forme severe ale bolii, au avut o rată mai mare de ocurență a diabetului (atât diagnosticat, cât și nediagnosticat) și de ocurență a prediabetului decât persoanele fără afecțiuni ale gingiilor. Specialiștii spun că inflamația cauzată de boala parodontală se bazează pe aceeași factori care sunt responsabili de hiperglicemia care cauzează instalarea diabetului.

Dacă respirația ta miroase urât, acesta poate să fie un semn al diabetului

Deshidratarea legată de diabet contribuie la uscăciunea gurii și la respirația urât mirositoare care o poate însoți. În momentul în care gura este uscată, nu există suficientă salivă pentru a spăla bacteriile și a echilibra pH-ul din gură.

NEWSLETTER DEDICAT DOC

Mai mult, diabetul nediagnosticat poate declanșa cetoza, un proces în care organismul folosește grăsimile, mai degrabă decât glucoza, pentru energie. Cetoza eliberează un produs chimic secundar numit cetone, care poate face ca respirația să miroasă neplăcut de dulce sau de fructe. Cu excepția cazului în care urmezi o dietă keto, merită să vorbești cu medicul tău.

Senzații ciudate în zona tălpilor și picioarelor

Aproximativ 10%-20% dintre pacienții care sunt diagnosticați cu diabet au deja, într-o anumită măsură, o deteriorare a nervilor periferici asociată cu această boală. În stadiile incipiente, acest semn poate fi cu greu observat. Persoana poate să simtă o senzație ciudată, de furnicătură, în picioare sau poate să aibă pierderea sensibilității în zona aceasta. Aceste furnicături și senzații "ciudate" se pot datora și altor factori, cum ar fi tocurile înalte, însă ar putea fi cauzate de afecțiuni precum diabetul, așa că este important să îi spui medicului dacă te confrunți cu așa ceva.

Decolorarea pielii poate fi un semn subtil al diabetului

Este posibil ca în stadiul incipient al bolii, pacientul să observe că anumite zone de pe corp au o culoare mai închisă, cum ar fi pliurile pielii și axilele, zona inghinală și pliurile din zona gâtului. Aceste arii în care pielea este închisă la culoare sunt cauzate de rezistența la insulină, care este o trăsătură a diabetului de tip 2. 

Potrivit medicilor endocrinologi, cu mult timp înainte ca persoana să fie diagnosticată cu diabet, ea poate observa o decolorare a pielii (când tegumentele se închid la culoare), în zona cefei. Condiția se numește acanthosis nigricans și este, de regulă, un semn al rezistenței la insulină (o pierdere a sensibilității la hormonii pe care organismul îi folosește pentru a regla nivelul glucozei).

Tăieturile și vânătăile durează o veșnicie să se vindece

Sensibilitatea redusă la nivelul extremităților te face mai predispus la răniri. Odată ce ai o rană, diabetul necontrolat poate îngreuna vindecarea organismului tău. În plus, nivelul ridicat de zahăr din sânge oferă un mediu bun pentru ca bacteriile să se dezvolte. Acest lucru se datorează faptului că diabetul este, de asemenea, adesea însoțit de tensiune arterială ridicată și de colesterol ridicat, iar acumularea de placă rezultată poate îngusta vasele de sânge, reducând alimentarea cu sânge și ducând la o vindecare lentă. Diabetul poate, de asemenea, să slăbească celulele T care alcătuiesc sistemul imunitar.

Ore la rând de somn, în timpul zilei

Într-o amplă analiză, s-a arătat că persoanele care dorm mai mult în timpul zilei (mai mult de 1 oră) sau au stări de somnolență ziua au un risc mai mare să sufere de diabet de tip 2. Acest lucru în comparație cu cei care au dormit mai puțin sau nu au dormit deloc în timpul zilei.

Faptul că dormi la orele amiezei nu poate fi o cauză a diabetului, spun autorii analizei, însă tot ei subliniază că ar putea fi un semnal de alarmă ce indică prezența unei probleme, cum ar fi privarea de somn, depresia ori sindromul de apnee în somn - toate acestea fiind condiții asociate cu un risc crescut de diabet.

Slăbești fără să intenționezi acest lucru

Scăderea inexplicabilă în greutate poate avea loc din multe motive, iar diabetul este unul dintre ele. Insulina ajută corpul tău să mute zahărul din sânge în celule, așa că atunci când ai o rezistență la insulină, nu primești suficientă energie în celule, în ciuda faptului că tot zahărul curge prin corp. Pentru că al tău corp nu obține suficientă energie din zahăr, corpul arde propria grăsime și mușchi pentru energie. Pierderea în greutate poate fi destul de semnificativă, uneori între 10 și 20 de kilograme.

Infecțiile recurente pot să fie un semn al diabetului

Diabetul îți poate slăbi sistemul imunitar, făcându-te mai sensibil la boli. Ca urmare, este posibil să ai infecții recurente. Acestea pot include:

Atunci când există prea mult zahăr în sânge, globulele albe au dificultăți în a se deplasa prin fluxul sanguin. Acest lucru scade capacitatea organismului de a lupta împotriva infecțiilor.
 
Nu uitați că un diagnostic corect poate fi pus doar de către un medic specialist, în urma unui consult și a investigațiilor adecvate. Puteți face chiar acum o programare, prin platforma DOC-Time, aici. Iar dacă nu sunteți siguri la ce specialist ar fi indicat să mergeți, vă recomandăm să începeți cu un consult de medicină internă, pentru care puteți face, de asemenea, programări prin DOC-Time. 
 
Sursa foto: Shutterstock
Bibliografie:
1. Studiul "Periodontitis as a possible earlysign of diabetes mellitus", autori: Wijnand J Teeuw, Madeline X F Kosho, Dennis C W Poland, Victor E A Gerdes, Bruno G Loos. - https://drc.bmj.com/content/5/1/e000326 
2. Analiza "J-curve relation between daytime nap duration and type 2 diabetes or metabolic syndrome: A dose-response meta-analysis", autori: Tomohide Yamada, Nobuhiro Shojima, Toshimasa Yamauchi, Takashi Kadowaki. - https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5133463/
 


Te-ar mai putea interesa și...


DE SEZON

 

 

 

 

 

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0