

Insuficienta cardiaca, mai riscanta la pacientii cu diabet de tip 2
Insuficienta cardiaca, mai riscanta la pacientii cu diabet de tip 2
Insuficienta cardiaca, mai riscanta la pacientii cu diabet de tip 2
Un nou studiu a aratat ca pacientii cu insuficienta cardiaca ce sufereau anterior de diabet de tip 2 au rata de deces si rata de spitalizare mai mari. Insa mentinerea hemoglobinei glicozilate la un nivel echilibrat poate sa ajute la scaderea riscului aproape in aceeasi masura cu cel al pacientilor cu insuficienta cardiaca, care nu sufera de diabet.
Studiul, condus de cercetatoarea Claire Lawson, de la Universitatea Keele, in colaborare cu Universitatea din Leicester, subliniaza interdependenta complexa dintre diabetul de tip 2 si insuficienta cardiaca.
Acesta este primul si cel mai mare studiu de acest gen realizat pe populatia generala, cu pacienti recent diagnosticati cu insuficienta cardiaca, care arata riscurile asociate cu diabetul de tip 2 si cu tratamentele medicamentoase.
Cercetarea a analizat inimile a 49.000 de pacienti din Marea Britanie si a investigat controlului glucozei in sange si intensitatea tratamentului medicamentos care par sa confere riscuri mai mari in cazul persoanelor cu diabet.
In cei 12 ani de studiu, cercetatorii au urmarit informatiile furnizate de valorile hemoglobinei glicozilate (cantitatea de glucoza care este transportata de globulele rosii din sange in corp) si de tratamentul medicamentos ale pacientilor cu insuficienta cardiaca si care aveau diabet atat cu 6 luni inainte de spitalizare, cat si cu un an inainte de deces, iar rezultatele au fost comparate pe doua categorii: cele obtinute de la pacientii cu insuficienta cardiaca care aveau sau nu diabet de tip 2.
Pacientii cu insuficienta cardiaca si cu diabet de tip 2 au avut un risc mai mare de spitalizare si de deces daca valorile hemoglobinei glicozilate erau mai mari de 80 mmol si mai mici de 37 mmol. Insa pacientii care si-au mentinut hemoglobina glicozilata la un nivel foarte bun si stabil nu au prezentat un risc mai mare de internare sau de deces decat al celor care nu sufereau de diabet.
Cercetatorii cred ca concluziile lor subliniaza importanta mentinerii glucozei in sange la un nivel sanatos, echilibrat, pentru a reduce astfel de complicatii si mai cred ca valorile hemoglobinei glicozilate pentru persoanele cu diabet de tip 2 ar trebui sa fie personalizate si stabilite in functie de progresia simptomelor de insuficienta cardiaca la acesti pacienti, pentru ca un control mai strict a fost, de asemenea, asociat cu un risc mai mare, scrie medicalxpress.com.