Insuficienta cardiaca, mai riscanta la pacientii cu diabet de tip 2

Un nou studiu a aratat ca pacientii cu insuficienta cardiaca ce sufereau anterior de diabet de tip 2 au rata de deces si rata de spitalizare mai mari. Insa mentinerea hemoglobinei glicozilate la un nivel echilibrat poate sa ajute la scaderea riscului aproape in aceeasi masura cu cel al pacientilor cu insuficienta cardiaca, care nu sufera de diabet.

Studiul, condus de cercetatoarea Claire Lawson, de la Universitatea Keele, in colaborare cu Universitatea din Leicester, subliniaza interdependenta complexa dintre diabetul de tip 2 si insuficienta cardiaca.

Acesta este primul si cel mai mare studiu de acest gen realizat pe populatia generala, cu pacienti recent diagnosticati cu insuficienta cardiaca, care arata riscurile asociate cu diabetul de tip 2 si cu tratamentele medicamentoase.

NEWSLETTER DEDICAT DOC

Cercetarea a analizat inimile a 49.000 de pacienti din Marea Britanie si a investigat controlului glucozei in sange si intensitatea tratamentului medicamentos care par sa confere riscuri mai mari in cazul persoanelor cu diabet.

In cei 12 ani de studiu, cercetatorii au urmarit informatiile furnizate de valorile hemoglobinei glicozilate (cantitatea de glucoza care este transportata de globulele rosii din sange in corp) si de tratamentul medicamentos ale pacientilor cu insuficienta cardiaca si care aveau diabet atat cu 6 luni inainte de spitalizare, cat si cu un an inainte de deces, iar rezultatele au fost comparate pe doua categorii: cele obtinute de la pacientii cu insuficienta cardiaca care aveau sau nu diabet de tip 2.

Pacientii cu insuficienta cardiaca si cu diabet de tip 2 au avut un risc mai mare de spitalizare si de deces daca valorile hemoglobinei glicozilate erau mai mari de 80 mmol si mai mici de 37 mmol. Insa pacientii care si-au mentinut hemoglobina glicozilata la un nivel foarte bun si stabil nu au prezentat un risc mai mare de internare sau de deces decat al celor care nu sufereau de diabet.

Claire Lawson de la Universitatea Keele a declarat: "Diabetul de tip 2 pre-existent la pacientii nou descoperiti cu insuficienta cardiaca a prezentat un risc cu 50% mai mare de mortalitate. Avand in vedere riscul de deces la pacientii nou diagnosticati cu insuficienta cardiaca, acest lucru indica un semnal de alarma semnificativ. Concluziile noastre arata ca relatia dintre valorile hemoglobinei glicozilate la cei cu diabet de tip 2 si spitalizarea si decesul din orice cauza este ca un grafic in forma literei U, ceea ce inseamna ca pacientii cu niveluri mari si niveluri mici ale hemoglobinei glicozilate au un risc crescut de spitalizare intr-un interval de 6 luni si un risc de deces intr-un interval de 1 an. Instabilitatea in ceea ce priveste hemoglobina glicozilata, observata printr-o schimbare de 1% in decurs de 6 sau 12 luni, a fost totodata asociata cu un risc crescut de internare in spital sau risc de deces".

Cercetatorii cred ca concluziile lor subliniaza importanta mentinerii glucozei in sange la un nivel sanatos, echilibrat, pentru a reduce astfel de complicatii si mai cred ca valorile hemoglobinei glicozilate pentru persoanele cu diabet de tip 2 ar trebui sa fie personalizate si stabilite in functie de progresia simptomelor de insuficienta cardiaca la acesti pacienti, pentru ca un control mai strict a fost, de asemenea, asociat cu un risc mai mare, scrie medicalxpress.com.

 

 
Sursa foto: Shutterstock
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0