Cat timp dureaza sa reduci colesterolul?

Valorile colesterolului tău sunt legate direct de sănătatea inimii tale. Tocmai de aceea este atât de important să te asiguri că nivelul colesterolului se află în limitele considerate normale. Potrivit specialiștilor, persoanele care au colesterolul LDL (sau colesterolul "rău") mărit au un risc dublu de boli de inimă.

NEWSLETTER DEDICAT DOC

Cum îți afectează colesterolul sănătatea?

Colesterolul este o grăsime esențială pentru organism, fiind vitală pentru a produce hormoni și pentru construirea membranelor celulare. Colesterolul provine din două surse: organismul nostru și alimentele pe care le consumăm, mai exact alimentele de origine animală, cum ar fi produsele lactate, ouăle și carnea. 
Alimentele vegetale nu conțin colesterol. Corpul nostru produce în mod natural colesterol în ficat și în alte celule. Ficatul este responsabil de reglarea producției de colesterol ca răspuns la nevoile

corpului nostru. Dacă adoptăm o dietă bogată în alimente cu colesterol, corpul nostru absoarbe colesterolul, care ajunge în sânge. Când nivelul colesterolului din sânge este scăzut, ficatul produce mai mult colesterol. Când nivelul colesterolului din sânge este ridicat, ficatul își reduce producția de colesterol.

Când nivelul de colesterolul este foarte mare, excesul se poate acumula în fluxul sangvin și se poate atașa de pereții arterelor, formând plăcile de aterom. Astfel apare ceea ce specialiștii numesc ateroscleroza, o problemă care poate duce la  boli coronariene, boli ale arterelor periferice, atacuri de cord, accidente vasculare cerebrale și chiar anevrisme de aortă.

Care sunt valorile considerate prea mari în privința lipidelor sangvine?

Colesterolul total

  • Valori bune: 199 miligrame per decilitru (mg/dl) sau mai mici
  • Valori la limită (borderline): 200-239 mg/dl
  • Valori mari: 240 mg/dl sau peste

Colesterolul LDL ("rău")

  • Valori bune: 100 mg/dl sau mai mici
  • Valori la limită (borderline): 130-159 mg/dl
  • Valori mari: 160 mg/dl sau peste

Colesterolul HDL ("bun")

  • Valori bune: 60 mg/dl sau peste
  • Valori la limită (borderline): 39 mg/dl sau sub

Trigliceride

  • Valori bune: 149 mg/dl sau sub
  • Valori la limită (borderline): 150-199 mg/dl
  • Valori mari: 200 mg/dl sau peste

Poți să ai colesterolul mare și nici să nu știi acest lucru. Tocmai din acest motiv este important să îți faci analize de sânge în mod regulat și să îți testezi nivelul colesterolului. Asociația Americană a Inimii recomandă ca toți adulții să își verifice nivelul colesterolului la fiecare 4-6 ani, începând cu vârsta de 20 de ani.

Schimbări în stilul de viață

Potrivit Centrelor pentru Controlul şi Prevenirea Bolilor (CDC), peste 38% dintre adulți (cu vârste peste 20 de ani) și 7% dintre copii (cu vârste între 6 și 19 ani) au colesterolul ridicat. De aceea, este important să identifici modalitățile prin care ai putea să scazi colesterolul. Și totuși cât durează să scazi colesterolul? Răspunsul depinde de ce anume faci pentru a îți reduce nivelul de colesterol, dar și de severitatea nivelului de colesterol, precum și de starea ta generală de sănătate.

Este important de menționat că scăderea colesterolului LDL este un proces treptat, așa că respectarea recomandărilor medicului este esențială.

Unul dintre cele mai importante moduri prin care poți să îți reduci colesterolul este să faci câteva modificări esențiale în stilul tău de viață. Potritiv dr. Eugenia Gianos, cardiolog la centrul medical NYU Langone, poți să îți reduci nivelul colesterolului cu până la 20% doar cu ajutorul modificărilor pe care le faci în alimentație și în stilul tău de viață, însă acest lucru poate să varieze de la o persoană la alta.

"Noi le dăm pacienților 3 luni, pentru a vedea ce efecte au loc odată cu modificările făcute în alimentație", spune dr. Eugenia Gianos. Dr. Nieca Goldberg, director medical la centrul Joan H. Tisch Center pentru sănătatea femeilor, din cadrul NYU Langone Medical Center, spune că poate dura între trei și șase luni pentru a vedea dacă valorile colesterolului LDL scad, doar prin intermediul dietei și al exercițiilor fizice. Același medic subliniază că durează mai mult pentru a vedea schimbările acestea la femei, comparativ cu scăderea colesterolului la bărbați.

O altă modalitate de a scăderea nivelul colesterolului este de a urma un tratament medicamentos. Iar specialiștii spun că persoanele care iau medicamente pentru scăderea colesterolului ar putea vedea rezultate mai devreme, în doar șase săptămâni. 

Deși medicamentele sunt o opțiune pentru unii pacienți, ar trebui să știi că statinele și alte medicamente care scad colesterolul pot avea efecte secundare, cum ar fi dureri și slăbiciune musculară, probleme digestive, leziuni hepatice, probleme de memorie și creșterea nivelului de zahăr din sânge. De aceea, discută cu medicul care te monitorizează despre opțiunile de reducere a colesterolului indicate pentru tine. 

De altfel, specialiștii atrag atenția că ambele soluții (schimbările din dietă și administrarea unui tratament medicamentos) sunt conectate, așa că trebuie luate în calcul atunci când se dorește scăderea nivelului de colesterol. 

Este important de menționat că reducerea nivelului de colesterol și menținerea acestuia este o muncă pe termen lung, dar una care poate să scadă riscul unor probleme de sănătate care pot pune viața în pericol, precum boli de inimă, accidente vasculare cerebrale, infarct miocardic și alte boli fatale.  

Dieta, unul dintre aliații tăi

Pentru a reduce valorile colesterolului LDL, redu grăsimile saturate din dieta ta și crește consumul de alimente bogate în fibre. Grăsimile saturate cresc producția colesterolului LDL din corpul tău.
Dr. Eugenia Gianos spune să reducem grăsimile saturate la mai puțin de 10 grame pe zi și să mâncăm 30 de grame de fibre pe zi, dintre care 10 grame ar trebui să fie fibre insolubile.

Dietă colesterol

Ambii doctori citați spun că dietele pe bază de alimente vegetale pot să ajute la scăderea colesterolului și pot să îți îmbunătățească starea generală de sănătate. Medicii recomandă dieta DASH și dieta mediteraneană, deoarece ambele regimuri pun accentul pe mari cantități de fibre și pe mari cantități de grăsimi sănătoase.

Dieta DASH include:

  • multe fructe, legume și cereale integrale;
  • produse lactate degresate sau cu un procent foarte mic de grăsimi;
  • proteine slabe (pește, carnea de pasăre de curte, fasole de diverse tipuri);
  • grăsimi sănătoase (de exemplu: nucile, semințele, uleiurile vegetale);
  • limitarea cantităților de sare, zahăr, alimente procesate, carne roșie.

Dieta mediteraneană include:

  • multe fructe, legume, cereale integrale;
  • grăsimi sănătoase precum nucile și uleiul de măsline, în schimbul grăsimilor nesănătoase, cum este untul;
  • limitarea consumului de sare (poți înlocui sarea cu ierburi aromate și condimente);
  • în principal, carne de pește și carne de pasăre de curte pentru a obține proteinele de care ai nevoie, iar carnea roșie se consumă cu moderație (de câteva ori pe lună).

Ce alimente ar trebui să eviți dacă ai colesterolul LDL mare

Eliminarea grăsimilor saturate și a grăsimilor trans din dietă este vitală pentru scăderea nivelului de colesterol „rău”, așa cum arată un studiu mai vechi. Dietele care sunt bogate în grăsimi trans (care sunt în mare parte procesate chimic) și grăsimi saturate (care se găsesc în produsele de origine animală) adaugă mai multe lipide care blochează arterele, favorizând creșterea colesterolul LDL („rău”)– și poate duce la risc mai mare de boli de inimă.  

Prin urmare, redu consumul acestor alimente ca să scazi colesterolul LDL:

  • Unt
  • Ulei de cocos
  • Margarină
  • Produse de patiserie  
  • Carne roșie
  • Mezeluri
  • Brânză
  • Produse lactate bogate în grăsimi
  • Floricele de porumb la microunde
  • Mâncare prăjită
  • Practică sport

Poate că nu ți se pare necesar, dar practicarea de exerciții fizice este vitală pentru sănătate, dar și pentru scăderea colesterolului. De exemplu, exercițiile aerobe precum alergarea sau înotul influențează pozitiv colesterolul. Potrivit unei cercetări din 2022, un program de exerciții de intensitate medie poate să scadă atât colesterolul LDL, cât și să crească colesterolul HDL în doar 12 săptămâni1

Potrivit Asociației Americane a Inimii, aproximativ 150 de minute de exerciții cardiovasculare pe săptămână sunt recomandate pentru a scădea nivelul de colesterol LDL. În acest sens, sunt de ajutor:

  • Mersul pe jos
  • Alergatul
  • Ciclismul
  • Înotul
  • Grădinăritul
  • Dansul

Totuși, este important de menționat că exercițiile fizice nu sunt o soluție rapidă pentru scăderea colesterolului. Trebuie să faci mereu sport, altfel colesterolul ridicat poate reveni.

Renunță la fumat

Cu siguranță știi deja că fumatul este novic și nu doar pentru că poate duce la cancer pulmonar, dar poate favoriza și alte afecțiuni, precum accidentul vascular cerebral, bolile pulmonare și chiar diabetul. Iar cercetătorii de la Centrele pentru Controlul şi Prevenirea Bolilor (CDC) spun că renunțarea la fumat poate reduce riscul de creștere al colesterolului. Motivul? Fumatul (precum și vapatul) scad nivelul de colesterol HDL „bun”, ceea ce înseamnă că organismul elimină mai puțin colesterolul „rău” din organism. Partea bună este că multe studii arată că renunțarea la fumat poate crește rapid colesterolul HDL („bun”). Cu cât renunți mai repede la acest viciu, cu atât mai repede se poate restabili nivelul sănătos de colesterol.

Apelează la suplimentele alimentare

Unele suplimente alimentare, cum ar fi sterolii și stanolii din plante, fibrele solubile și acizii grași Omega-3 sunt de ajutor în scăderea nivelului de colesterol. Totuși, nu lua suplimente fără să te consulți în prealabil cu medicul, întrucât unele pot interacționa cu medicamentele pe care le iei.

RECOMANDARILE EXPERTILOR DOC

Nu uitați că un diagnostic corect poate fi pus doar de către un medic specialist, în urma unui consult și a investigațiilor adecvate. Puteți face chiar acum o programare, prin platforma DOC-Time, aici. Iar dacă nu sunteți siguri la ce specialist ar fi indicat să mergeți, vă recomandăm să începeți cu un consult de medicină internă, pentru care puteți face, de asemenea, programări prin DOC-Time.

 

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
1 Studiul „Moderate‐ and High‐Intensity Exercise Improves Lipoprotein Profile and Cholesterol Efflux Capacity in Healthy Young Men”. Journal of the American Heart Association. 2022; Stanton KM, Kienzle V, Dinnes DLM, et al
https://www.ahajournals.org/doi/10.1161/JAHA.121.023386
Centers for Disease Control and Prevention - Health Effects
https://www.cdc.gov/tobacco/basic_information/health_effects/index.htm
Centers for Disease Control and Prevention - High Cholesterol Facts
https://www.cdc.gov/cholesterol/facts.htm
British Heart Foundation - How do I lower my cholesterol? your 5 top questions answered
https://www.bhf.org.uk/informationsupport/risk-factors/high-cholesterol/five-top-questions-about-lowering-cholesterol


Te-ar mai putea interesa și...


 

 

 

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0