Cat timp dureaza sa reduci colesterolul?

Valorile colesterolului tau sunt legate direct de sanatatea inimii tale, tocmai de aceea este atat de important sa te asiguri ca nivelul colesterolului se afla in limitele considerate normale.

Potrivit specialistilor, persoanele care au colesterolul LDL (sau colesterolul "rau") marit au un risc dublu de boli de inima.

Care sunt valorile considerate prea mari in privinta lipidelor sangvine?

Colesterolul total

Valori bune: 199 miligrame per decilitru (mg/dl) sau mai mici

Valori la limita (borderline): 200-239 mg/dl

Valori mari: 240 mg/dl sau peste

Colesterolul LDL ("rau")

Valori bune: 100 mg/dl sau mai mici

Valori la limita (borderline): 130-159 mg/dl

Valori mari: 160 mg/dl sau peste

NEWSLETTER DEDICAT DOC

Colesterolul HDL ("bun")

Valori bune: 60 mg/dl sau peste

Valori la limita (borderline): 39 mg/dl sau sub

Trigliceride

Valori bune: 149 mg/dl sau sub

Valori la limita (borderline): 150-199 mg/dl

Valori mari: 200 mg/dl sau peste

Poti sa ai colesterolul mare si nici sa nu stii acest lucru. Tocmai din acest motiv este important sa iti faci analize de sange in mod regulat si sa iti testezi nivelul colesterolului. Asociatia Americana a Inimii recomanda ca toti adultii sa isi verifice nivelul colesterolului la fiecare 4-6 ani, incepand cu varsta de 20 de ani.

Schimbari in stilul de viata

Unul dintre cele mai importante moduri prin care poti sa iti reduci colesterolul este sa faci cateva modificari sanatoase in stilul tau de viata.

Potritiv dr. Eugenia Gianos, cardiolog la centrul medical NYU Langone, poti sa iti reduci nivelul colesterolului cu pana la 20% doar cu ajutorul modificarilor pe care le faci in alimentatie si in stilul tau de viata, insa acest lucru poate sa varieze de la o persoana la alta.

"Noi le dam pacientilor 3 luni, pentru a vedea ce efecte au loc o data cu modificarile facute in alimentatie", spune dr. Eugenia Gianos, citata de healthline.com.

Dr. Nieca Goldberg, director medical la centrul Joan H. Tisch Center pentru sanatatea femeilor, din cadrul NYU Langone Medical Center, spune ca poate dura intre trei si sase luni pentru a vedea ca valorile colesterolului LDL scad, doar prin intermediul dietei si al exercitiilor fizice. Acelasi medic subliniaza ca dureaza mai mult pentru a vedea schimbarile acestea la femei, comparativ cu scaderea colesterolului la barbati.

Dieta, unul dintre aliatii tai

Pentru a reduce valorile colesterolului LDL, redu grasimile saturate din dieta ta si creste consumul de alimente bogate in fibre. Grasimile saturate cresc productia colesterolului LDL din corpul tau.

Dr. Eugenia Gianos spune sa reducem grasimile saturate la mai putin de 10 grame pe zi si sa mancam 30 de grame de fibre pe zi, dintre care 10 grame ar trebui sa fie fibre insolubile.

Ambii doctori citati spun ca dietele pe baza de alimente vegetale pot sa ajute la scaderea colesterolului si pot sa iti imbunatateasca starea generala de sanatate. Medicii recomanda dieta DASH si dieta mediteraneana, deoarece ambele regimuri pun accentul pe mari cantitati de fibre si pe mari cantitati de grasimi sanatoase.

Dieta DASH include:

  • multe fructe, legume si cereale integrale;
  • produse lactate degresate sau cu un procent foarte mic de grasimi;
  • proteine slabe (peste, carnea de pasare de curte, fasole de diverse tipuri);
  • grasimi sanatoase (de exemplu: nucile, semintele, uleiurile vegetale);
  • limitarea cantitatilor de sare, zahar, alimente procesate, carne rosie.

Dieta mediteraneana include:

  • multe fructe, legume, cereale integrale;
  • grasimi sanatoase precum nucile si uleiul de masline, in schimbul grasimilor nesanatoase, cum este untul;
  • limitarea consumului de sare (poti inlocui sarea cu ierburi aromate si condimente);
  • in principal, carne de peste si carne de pasare de curte pentru a obtine proteinele de care ai nevoie, iar carnea rosie se consuma cu moderatie (de cateva ori pe luna).


 

Sursa foto: Shutterstock

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0