Diabetul si cancerul - exista intr-adevar o legatura?

Cu toate că sunt entități patologice separate, din ce în ce mai multe studii arată legături strânse între cele două afecțiuni, diabet și cancer. 

Diabetul și cancerul sunt printre cele mai frecvent întâlnite și complexe boli care există. Dovezile epidemiologice au arătat că pacienții cu diabet au un risc semnificativ mai mare de a dezvolta o serie de tipuri de cancer. Există unele dovezi care susțin ipoteza că aceste boli sunt interconectate și că obezitatea ar putea să sporească riscul de diabet de tip 2 și cancer.

Având în vedere că tot mai mulți pacienți diabetici sunt diagnosticați cu cancer, iar cauzele rămân în continuare destul de neclare, cercetătorii trebuie să răspundă unei întrebări legitime: diabetul este cel care favorizează apariția cancerului în general și a anumitor cancere în particular sau cum anume stau lucrurile?

NEWSLETTER DEDICAT DOC

Există o relație cauză-efect între diabet și cancer?

Probabil că da. Sunt cancere mai frecvent asociate diabetului, cum ar fi, de exemplu, cancerul hepatic primitiv, cancerul pancreatic sau cancerul endometrial, la care incidența este de două ori mai mare. Sunt, de asemenea, alte cancere pentru care s-a raportat o incidență mai mare la pacienți diabetici, așa cum este cazul cancerelor colorectale, mamare și de vezică urinară, dar fără anvergura cancerelor mai sus menționate. 

Există și o excepție, notabilă, pentru cancerul de prostată, a cărui incidență este semnificativ scăzută în cazul pacienților diabetici, diabetul protejând împotriva apariției acestui tip de cancer. Explicația rezidă probabil în nivelul scăzut de testosteron la pacienții diabetici. Majoritatea studiilor efectuate au luat în calcul pacienți cu diabet de tip II.

Diabetul și cancerul au factori de risc similari

Legătura dintre diabet și cancer poate fi parțial explicată prin prisma factorilor de risc ai ambelor afecțiuni, care sunt în linii mari similari:

Genul

Per total, bărbații sunt mai predispuși să dezvolte atât diabet de tip 2 cât și tumori canceroase mai frecvent decât femeile.

Obezitatea

Persoanele supraponderale sau obeze prezintă un risc mai mare de diabet și de cancer decât normoponderalii. Menținerea unui IMC normal, între 18,50 și 24,99, este importantă pentru prevenirea diabetului și a cancerului. Dacă ai kilograme în plus și nu știi cum să slăbești sănătos și să te menții, cere sfatul medicului de familie sau al unui medic nutriționist.

Dieta nesănătoasă

Produsele din carne roșie procesată sunt asociate cu un risc mai crescut de apariție a diabetului și a anumitor cancere, așa cum este cancerul colorectal. Pentru a scădea riscul de diabet și de cancer, bazează-ți mesele pe legume, proteine slabe și fructe, nu pe cărnuri și grăsimi animale.

Lipsa activității fizice

Studiile arată că o activitate fizică zilnică de 30 de minute scade riscul de apariție a anumitor cancere și de asemenea scade riscul de a dezvolta diabet de tip 2 cu un procent de 25-30%, iar lipsa de mișcare efectuată regulat contribuie la apariția diabetului și cancerului. Mergi mai mult pe jos sau mergi cu bicicleta ori ia în calcul să faci gimnastică în casă ori la o sală.

Fumatul

Fumatul crește riscul apariției cancerului pulmonar și a altor cancere precum și a diabetului tip 2 și a complicațiilor bolii. Dacă nu știi cum să renunți la fumat, cere sfatul unui farmacist, al medicului de familie sau al unor persoane care au reușit să scape de acest viciu.
Dacă anii următori vor demonstra clar că diabetul contribuie la apariția cancerului și în ce manieră rămâne de văzut. Trei factori sunt frecvent incriminați și anume: nivelul glicemiei, insulinemia și inflamația.

Insulina și riscul de cancer

În ceea ce privește insulina, se pare că un nivel crescut de insulină este corelat cu un risc mai mare de cancer. Pacienții cu diabet de tip 2 sunt insulinorezistenți, ceea ce duce la o sinteză suplimentară de insulină pe măsură ce boala progresează. Potrivit rezultatelor obținute în cercetările pe modele animale, insulina reprezintă un factor de creștere tumorală.

Un nivel crescut de insulină la nivel hepatic și pancreatic, așa cum se întâmplă în diabet, ar putea fi un argument pentru incidența mai mare a cancerului hepatic sau pancreatic la diabetici. De asemenea, nivelurile crescute ale insulinei reprezintă un factor promotor al sintezei de hormoni sexuali la nivel ovarian, posibili incriminați în apariția anumitor cancere ovariene, uterine sau mamare. Până în acest moment însă, studiile nu au evidențiat vreo creștere a incidenței cancerului în condițiile tratamentului cronic cu insulină.

Studiile de biologie celulară au evidențiat receptori de insulină pe suprafața celulelor tumorale. Un număr mai mare de receptori pentru insulină se asociază cu un prognostic negativ. Insulina stimulează creșterea celulară, pe de o parte, în vreme ce blochează moartea celulară, pe de altă parte, menținând proliferarea celulară, stimulând invazivitatea și capacitatea de metastazare a celulelor tumorale.

Glicemia mare ar putea hrăni cancerul

Nivelul glicemiei este un alt factor incriminat în incidența posibil mai mare a cancerului la diabetici. În principiu, celulele tumorale pot absorbi glucoză din sânge fără intervenția insulinei, motiv pentru care, prin deducție directă, nivelurile crescute ale glicemiei ar reprezenta un combustibil pentru creșterea celulelor tumorale. Rămâne de văzut însă dacă această teorie va fi și validată.

Inflamația din diabet, corelată și cu apariția cancerului

În ceea ce privește inflamația, frecvent întâlnită la pacienții diabetici sau obezi, prin nivelul crescut seric al diferitelor citokine și factori proinflamatori, este legată de incidența mai mare a anumitor cancere la pacienți diabetici și obezi.

Medicația antidiabetică crește sau nu riscul de cancer?

Studiile au identificat o eventuală legătură între medicația antidiabetică și cancer. Se pare că metforminul, antidiabetic uzual, nu crește riscul de a dezvolta cancer și, de asemenea, îmbunătățește supraviețuirea la pacienții cu diagnostic oncologic. Alte medicamente antidiabetice, cum ar fi rosiglitazona, au, de asemenea, proprietăți anticanceroase în linia celulară a cancerului de sân.

Așadar, există o serie de direcții extrem de interesante, care ar putea deschide calea utilizării anumitor antidiabetice nu doar în profilaxia antineoplazică, ci și în terapia efectivă antineoplazică alături de terapiile specifice.

Totuși, e bine de știut că există și alte medicamente antidiabetice care sunt asociate cu un risc mai mare de cancer și anume insulina glargin, pioglitazona, sulfonilureele, agoniştii GLP-1R şi inhibitorii DPP4.

 

 

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
Type 2 Diabetes, Obesity, and Cancer Share Some Common and Critical Pathways
https://www.frontiersin.org/articles/10.3389/fonc.2020.600824/full
Studiul „Type 2 Diabetes, Obesity, and Cancer Share Some Common and Critical Pathways”, apărut în Front. Oncol., 2021, https://doi.org/10.3389/fonc.2020.600824, autori: Ishrat Rahman, Tanwir Athar, Mozaffarul Islam


Te-ar mai putea interesa și...


 

 

 

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0