Benzile de testare a glicemiei: ce sunt și cum se folosesc

Monitorizarea nivelului de glicemie din sânge este foarte important, mai ales pentru persoanele care suferă de diabet zaharat, deoarece, în acest fel, pot avea control asupra bolii și pot evita anumite reacții neplăcute pe care le poate da diabetul. Printre complicațiile care pot apărea din cauza diabetului se numără polineuropatia diabetică (distrugerea unor nervi periferici responsabili pentru anumite senzații și pentru facilitarea mișcării), ateroscleroza, piciorul diabetic, insuficiența renală, infarctul miocardic, accidentul vascular cerebral și, chiar, decesul.

Cu acest scop au fost create benzile de testare a glicemiei. Acestea joacă un rol foarte important în monitorizarea eficientă a indicelui glicemic.

Ce sunt benzile de testare a nivelului de glicemie din sânge?

Benzile de testare a nivelului de glicemie din sânge sunt niște ustensile subțiri din plastic care, deși la prima vedere pot părea complet nesemnificative, pot juca un rol foarte important atunci când vine vorba de monitorizarea și controlul diabetului la persoanele suferinde. 

Lipsa controlului asupra nivelului de glicemie din sânge poate duce la complicații severe, care necesită terapii și medicamente costisitoare, pe termen lung. Cu toate acestea, multe persoane nu au încredere în eficiența acestor benzi, de aceea este bine de explicat cum anume funcționează  acestea și cum acest produs poate ajuta persoanele diabetice.

Este important de reținut că benzile de testare a glicemiei nu sunt la fel de precise ca un test de sânge, dar au o performanță ridicată și, în cele mai multe cazuri, oferă rezultate exacte cu privire la indicele glicemic. 

Cum funcționează benzile de testare a glicemiei?

Aceste benzi se folosesc prin aplicarea unei cantități mici de sânge (câțiva stropi sunt suficienți). Sângele interacționează cu o substanță enzimatică îmbibată în bandă, numită glucoză oxidază (GOD), pentru a produce acid gluconic, prin utilizarea glucozei din sânge. La capătul benzii, care este conectată la glucometru, acesta trimite un semnal către bandă. Cu ajutorul terminalelor electrice din bandă, glucometrul poate măsura curentul dintre terminale. 

Cantitatea de acid gluconic produsă din glucoza din sânge determină cantitatea precisă de curent produsă între terminale. Așadar, glucometrul se folosește de această informație pentru a calcula nivelul de glucoză din sânge.

Așadar, deși par niște simple benzi din plastic, acestea ascund o tehnologie complexă, compusă din 5 straturi, care operează după instrucțiunile unui algoritm predefinit.
Cu toate acestea, chiar dacă benzile sunt de cea mai înaltă calitate, trebuie mereu de luat în calcul un mic factor de eroare, care poate surveni oricând, dar care nu va trece cu mult peste nivelul real al glicemiei.  

Cum se folosesc benzile de testare a glicemiei?

Dacă suferi de diabet, probabil ești familiarizată, deja, cu acest proces. Banda se va introduce în glucometru, după care te vei înțepa în deget, pentru a elibera o cantitate mică de sânge, pe care o vei transfera pe marginea benzii. După acest proces simplu, glucometrul îți va afișa, în mai puțin de un minut, nivelul glicemiei din sânge de la momentul respectiv. 

Cât de precise sunt benzile de testare a glicemiei?

După cum spuneam mai devreme, acuratețea acestor benzi nu este 100% sigură, dar, în cele mai multe cazuri, va furniza rezultate reale. Un factor important de luat în calcul este calitatea benzilor. Așadar, dacă vrei să alegi această opțiune, orientează-te după un produs de calitate, cu rezultate dovedite și integritate pe piață. Un alt factor important este ca produsul să fie ușor de folosit. Adesea pacienții se descurajează când au de-a face cu un produs complicat, care solicită mult timp. Mai jos, regăsești principalii factori care pot compromite acuratețea benzilor de testare a glicemiei:

  • Calitatea brandului
  • Depozitarea corespunzătoare a produsului (să fie ferit de lumină, căldură și umiditate)
  • Folosirea corespunzătoare a produsului (urmează cu strictețe instrucțiunile de pe ambalaj)
  • Respectarea perioadei de valabilitate a benzilor
  • Utilizarea unor benzi care nu corespund cu glucometrul (dacă provin de la branduri diferite)
  • Folosirea unei cantități prea mici de sânge

De unde se pot cumpăra benzile de testare a glicemiei?

Testele de testare a glicemiei se pot cumpăra din farmacii și magazine specializate fizice sau online. Provocarea apare atunci când cauți un produs de calitate, care se poate găsi mai greu. Așadar, ai grijă să te documentezi temenic, înainte de a cumpăra, pentru siguranța calității și acuratețea rezultatelor obținute.  

NEWSLETTER DEDICAT DOC

De asemenea, nu uita că benzile de testare a glicemiei pot da rezultate greșite dacă sunt expirate, expuse la căldură sau la umiditate, așa că este recomandat să îți alegi furnizorul cu grijă, să fie un furnizor responsabil care să comercializeze acest produs conform standardelor de calitate impuse. 

Cât costă benzile de testare a glicemiei?

Benzile de testare a glicemiei au diferite prețuri. Înainte de a achiziționa o cutie de benzi de testare a glicemiei, este bine să te consulți cu medicul specialist, pentru a primi mai multe informații cu privire la acestea și pentru a afla dacă sunt potrivite pentru nevoile tale. Deși nu ai nevoie de rețetă de la medic pentru a le cumpăra, este bine să afli părerea acestuia cu privire la integrarea lor în rutina ta medicală. 

 

Citește și:

 

 

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
National Institute of Diabetes and Digestive and Kidney Diseases - Diabetes, Heart Disease, and Stroke
https://www.niddk.nih.gov/health-information/diabetes/overview/preventing-problems/heart-disease-stroke 
Science Direct - Glucose oxidase — An overview
https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0734975009000536 

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0