

Fumatorii au risc crescut de boala arteriala periferica
Fumatorii au risc crescut de boala arteriala periferica
Fumatorii au risc crescut de boala arteriala periferica
In Marea Britanie, noua din zece oameni care dezvolta boala arteriala periferica sunt fumatori activi sau au fumat in trecut. In plus, multi dintre acesti pacienti prezinta forme ale bolii caracteristice doar fumatorilor. Insa aceste statistici alarmante sunt confirmate de studii realizate in intreaga lume.
Cercetatorii sustin cu tarie ca renuntarea la fumat este cea mai eficienta metoda de reducere a riscului de boala arteriala periferica, uneori la fel sau chiar mai eficienta decat schimbarea dietei sau introducerea sportului in programul zilnic. Important de stiut in aceasta privinta este ca atentionarile privesc si fumatorii pasivi, cei care lucreaza in medii in care se fumeaza mult (restaurante, baruri) sau cei care petrec mult timp in preajma fumatorilor.
De ce este fumatul atat de periculos pentru sanatatea sistemului cardiovascular?
Fiindca inhalarea substantelor nocive continute de tigari provoaca, printre altele, acumularea de depozite de grasime pe peretii arterelor. Aceste acumulari ingroasa arterele si ingradesc aportul de sange catre extremitati, in special catre muschii picioarelor. Complicatiile grave implica tromboza si pot duce chiar la amputarea membrului afectat.
O alta problema grava este ca foarte multe persoane traiesc cu boala arteriala periferica, fara un diagnostic din partea specialistului. Acestia ignora simptomele care, uneori, nu sunt foarte evidente, si ajung de urgenta la spital in situatii critice: infarct miocardic sau accident vascular cerebral (AVC).
Recomandarea medicilor este ca toate persoanele care fumeaza, cele care au fumat in trecut sau cele petrec mai multe ore pe zi in fum de tigara sa se adreseze unui specialist pentru investigatii si analize, chiar daca nu prezinta simptome evidente ale bolii arteriale periferice.
Ce trebuie sa retii despre relatia dintre fumat si boala arteriala periferica
Fumatul este unul dintre cei mai importanti factori de risc pentru boala arteriala periferica (numita si arteriopatie obliteranta a membrelor inferioare). Fumatul creste riscul de boala arteriala periferica de mai multe ori si este un factor de risc mult mai influent pentru arteriopatie obliteranta a membrelor inferioare decat pentru boala arteriala coronariana.
Exista mai multe mecanisme patofiziologice care sunt responsabile pentru prevalenta aterosclerozei in randul fumatorilor. Aceste mecanisme includ: anomaliile functiei endoteliale (endoteliul este un tesut format din celule endoteliale care captuseste interiorul inimii, vaselor de sange, etc.), metabolismul lipoproteinelor, coagularea si functia plachetelor sanguine (numite si trombocite).
Renuntarea la fumat scade riscul de morbiditate cardiovasculara si de mortalitate cardiovasculara si poate imbunatati capacitatea functionala in randul pacientilor cu boala arteriala periferica, arata National Institutes of Health. Din fericire, exista metode care ajuta pacientii sa renunte la tigari, exista terapii care incurajeaza renuntarea la fumat, care includ si consilierea psihologica, inlocuirea nicotinei, etc.
Nu te ajuta nici fumatul pasiv
Fie ca ai sau nu deja boala arteriala periferica, renuntarea la fumat este unul dintre cele mai bune lucruri pe care le poti face pentru sanatatea ta si cea a arterelor tale. Daca ai boala arteriala periferica si fumezi, discuta urgent cu medicul tau despre cele mai bune metode in cazul tau, care te-ar putea ajuta sa renunti la tigari.
Cum poate fumatul sa duca la boala arteriala periferica?
Fumatul cauzeaza umflarea si roseata (inflamatia) care duc la formarea placii ateromatoase. Placa este un material precum ceara, alcatuita din colesterol si din alte particule. Ea se poate depunde pe peretii arterelor tale. Cand exista prea multa placa ateromatoasa, arterele tale se pot ingusta si pot reduce fluxul de sange. Acest lucru iti creste apoi riscul de boala arteriala periferica si de formare a cheagurilor de sange. Totodata, fumatul agraveaza si alti factori de risc, cum ar fi hipertensiunea arteriala si hipercolesterolemia. Acestea sunt afectiuni care te pot predispune si mai mult la o boala arteriala.
Ai suferit un infarct sau un accident vascular si te temi de o recidiva? Valorile mari ale colesterolului favorizeaza riscul de reaparitie a evenimentelor cardiovasculare majore! Nu-ti pune viata in pericol!