Dieta in caz de hipoglicemie - Idei pentru mic dejun, pranz si cina

Hipoglicemia este o tulburare care are loc atunci când nivelul glucozei în sânge scade mai jos de 70 de miligrame per decilitru. Iar când glicemia este prea mică, apar numeroase simptome neplăcute.

Singura modalitate clinică de a detecta hipoglicemia este testarea nivelului zahărului din sânge. Totuși, chiar și în lipsa unui test de sânge, este posibil să se identifice nivelul scăzut de zahăr din sânge după anumite simptomele. Observarea acestor simptome cât mai devreme posibil este esențială. 

Afecțiunea provoacă slăbiciune, transpirație, amețeli, confuzie și tremuraturi, însă aceste simptome pot fi evitate dacă persoană urmează o dietă care o ajută să mențină nivelul zahărului din sânge stabil pe tot parcursul zilei și dacă își planifică mese sănătoase în avans.

RECOMANDARILE EXPERTILOR DOC

Ai mare grijă la simptome, deoarece o criză de hipoglicemie prelungită sau severă poate provoca convulsii sau induce comă dacă nu este tratată! Dacă ai antecedente de episoade frecvente de scădere a zahărului din sânge, este posibil să nu observi imediat  simptomele. Acest lucru este cunoscut sub numele de inconștientizare hipoglicemică.

Ce reguli generale trebui să respecți

Mai întâi, hai să vedem câteva reguli generale, dacă ai experimentat crize de hipoglicemie: 

  • Mănâncă mese mici la fiecare 3 până la 4 ore pe parcursul zilei, mai degrabă decât 3 mese copioase 
  • Evită alimentele bogate în grăsimi saturate sau grăsimi trans
  • Alege alimente cu un scor scăzut al indicelui glicemic
  • Redu sau elimină zaharurile procesate și rafinate din dieta ta
  • Alege carbohidrații complecși în locul carbohidraților simpli
  • Redu sau elimină băuturile alcoolice și nu amesteca niciodată alcoolul cu alte lichide pline cu zahăr, cum ar fi sucurile
  • Mănâncă proteine slabe (carne de pui, curcan sau pește)
  • Mănâncă alimente bogate în fibre solubile, pentru a nu avea probleme de tranzit.

Hipoglicemia - idei pentru micul dejun

Pentru a menține stabil nivelul glicemiei, alege pentru principala masă a zilei ouă, nuci, brânză, somon afumat, fructe întregi, unt din diverse nuci, iaurt simplu, ulei de măsline și legume. De exemplu, te poți răsfăța cu un bol de iaurt simplu, peste care poți să pui fructe de pădure proaspete în locul cerealelor. Evită pâinea prăjită și gemul și înlocuiește-le cu fulgi de ovăz, combinați cu felii de căpșuni sau cu o omletă cu ciuperci și brânză elvețiană.

3 idei de mic-dejun

  • Două ouă fierte tari cu o felie de pâine integrală cu scorțișoară (mai multe studii arată că scorțișoara poate ajuta la reducerea zahărului din sânge)
  • O porție de fulgi de ovăz înmuiați în lapte vegetal (de caju, migdale sau cocos), cu fructe de pădure (mure, afine, zmeură), semințe de floarea soarelui și puțin sirop de agave, dacă îți place gustul mai dulce
  • Iaurt simplu grecesc (10% grăsime) cu fructe de pădure, o linguriță de  miere și două linguri de fulgi de ovăz

Hipoglicemia - idei de gustări

Ca să eviți fluctuațiile de glicemie, alege fructe proaspete, brânzeturi sau  oleaginoase pentru a-ți potoli senzația de foame între mese. Pe lângă faptul că sunt sănătoase, te țin și sătul și te ajută să îți menții glicemia în limite normale.

Astfel, un plan perfect pentru persoanele care se confruntă des cu hipoglicemia ar trebui să includă și gustările perfecte pentru perioadele în care ți se întâmplă să ai un interval mai mare de 4 ore între mese. Poți lua o gustare atât între mic-dejun și prânz, cât și între prânz și cină. Ideal ar fi să trei mese principale și două gustări. 

Completează carbohidrații cu proteinele sau cu grăsimile bune, pentru a-ți menține stabilă concentrația de glucoză în sangee. De exemplu, pune brânză peste un măr sau mănâncă o mâna de nuci cu o banană. Alte gustări sănătoase sunt hummusul servit cu legume crude (tăiate bastonașe) sau smoothie-urile făcute cu pudră de proteine, iaurt simplu și fructe proaspete.

NEWSLETTER DEDICAT DOC

7 idei de gustare

  • Un măr verde cu câteva bucățele de brânză Cheddar
  • O banană cu o mână mică de nuci (migdale, nuci românești sau caju) sau semințe
  • O bucată de pâine prăjită din cereale integrale cu felii de avocado sau cu hummus și semințe de susan
  • Fructe de pădure și biscuiți de ovăz
  • Iaurt grecesc cu afine
  • Felii de măr unse cu unt de arahide
  • Un pumn mic de stafide si nuci
  • Un sandviș cu unt de arahide, pe pâine integrală. Poți pune și felii de banană. 

Hipoglicemia - idei pentru prânz

Pentru a-ți menține glicemia pe drumul cel bun și pentru a evita alimentele care declanșează hipoglicemia, optează pentru un prânz ecilibrat în ceea ce privește proteinele, grăsimile și o cantitate mică de carbohidrați, care să fie bogați în fibre alimentare.

O salată mare este baza perfectă pentru masă de prânz. Peste salată, pune felii de avocado, un sos (vinegretă) pe baza de ulei de măsline, migdale și carne de pui. Încearcă și o versiune grecească de salată, cu carne fiartă de pui, brânză feta, măsline și ceapă roșie. Omletele, frittata, supele bogate în fasole boabe sau carnea slabă de pește, făcute cu "clătite" din dovlecel ras, sunt câteva sugestii gustoase și ușor de preparat.

3 idei de prânz 

  • Salată verde proaspătă cu pui, năut, roșii și alte legume
  • Pește la grătar, un cartof dulce copt și o salată verde sau garnitură de legume sotate cu puțin unt
  • Friptură de pui cu garnitură de baby morcov și dovlecel
  • Pizza cu blat din dovlecel ras, cu topping de mozarella light, ciuperci și câteva felii de pepperoni. 

Hipoglicemia - idei pentru cină

În cazul hipoglicemiei, evita paștele și pizza. În locul lor, alege mese care sunt bogate în proteine, grăsimi sănătoase și legume care nu conțîn amidon, însă care au carbohidrați care se digera lent. O masă alcătuită din broccoli, ardei grași roșii și conopidă, gătite în ulei de măsline, cu pește și o porție mică de quinoa reprezintă o varianta echilibrată, perfectă pentru cină, care te va ajută să îți menții glicemia la un nivel sănătos. Dacă ai poftă de desert, încearcă trei pătrățele de ciocolată neagră sau o porție de iaurt de vanilie, pe care îl poți combină cu fructele tale preferate.

3 idei de cină

  • Supă de linte cu două felii de pâine prăjită
  • Orez cu legume
  • Somon la cuptor cu garnitură de broccoli

 

 

Sursa foto: Shutterstock

Bibliografie: 

 

 

 


 

 

 

Te-ar mai putea interesa și...

 

 

 


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0