5 obiceiuri pe care trebuie sa le adopti dupa diagnosticul de diabet tip 2

Diabetul este o boală care afectează nivelul glicemiei. Dacă ai fost recent diagnosticat cu diabet de tip 2, trebuie să știi că există numeroase schimbări pe care le poți face în privința stilului tău de viață, pentru a ține afecțiunea sub control.

Diabetul de tip 2 este o boală cronică, pe termen lung, care poate duce la complicații severe și risc crescut de mortalitate, mai ales dacă nu este gestionată corespunzător. Controlul strict al glicemiei poate întârzia sau preveni progresia complicațiilor asociate diabetului și există, de asemenea, dovezi substanțiale că un stil de viață sănătos, inclusiv respectarea unei alimentații hrănitoare, prioritizarea obținerii greutății corporale normale și efectuarea unei activități fizice regulate poate menține un nivel adecvat de glucoză din sânge și poate reduce riscul de complicații ale diabetului de tip 2.

RECOMANDARILE EXPERTILOR DOC

Un diagnostic de diabet poate genera schimbări sănătoase în stilul de viață

Primirea unui diagnostic de diabet zaharat poate crește gradul de conștientizare a unei persoane cu privire la necesitatea schimbărilor în stilul de viață și poate fi un factor motivant pentru a le face. Cu toate acestea, unii pacienții care au fost inițial motivați să facă exerciții fizice, de exemplu, și-au pierdut cu timpul această motivație, deci menținerea unor astfel de schimbări de stil de viață poate fi dificilă.

De aceea, e bine ca familia și prietenii să știe și ei cât mai multe despre boala ta, pentru a te putea susține în urmarea tratamentului, dar și în respectarea regulilor pentru o viață cât mai sănătoasă. E important de știut că, dacă nu este gestionat bine, diabetul poate duce la complicații grave: boli de inimă, boală renală cronică, deteriorarea nervilor, orbire etc.

Obiceiuri sănătoase dacă ai diabet

Gestionarea diabetului pe termen lung implică comportamente cheie legate de sănătate, cum ar fi activitatea fizică, alimentația sănătoasă, gestionarea greutății și renunțarea la fumat. Iată 5 obiceiuri care ar trebui adoptate când ai diabet:

1. Mai multă mișcare

Exercițiile fizice sunt un „medicament” deloc scump, așa că este recomandat să faci cât mai multă mișcare. Activitatea fizică regulată (adică dacă faci 30 de minute de mișcare moderată, în cele mai multe zile din săptămână) poate să reducă valorile glicemiei, poate ajuta organismul să folosească mai bine insulina pe care continuă să o producă și îmbunătățește valoarea colesterolului.

Dacă ai deja o activitate fizică de care te ții sau un sport preferat, este recomandat să continui să le practici, chiar dacă ai fost diagnosticat cu diabet de tip 2. Dacă, în prezent, ești sedentar, nu trebuie să te sperie gândul că trebuie să faci foarte multă mișcare. Chiar și mersul pe jos, jumătate de oră pe zi, poate să reducă nivelul de glucoză din sânge și poate să ajute la buna funcționare a inimii.

2. Scăderea în greutate (atunci când este cazul)

Un alt lucru extrem de important, dacă ai fost diagnosticat recent cu diabet de tip 2, este că medicul s-ar putea să îți sugereze să slăbești. Multe persoane diagnosticate cu diabet de tip 2 sunt supraponderale sau suferă de obezitate. Faptul că dai jos kilogramele în plus te poate ajuta să îți îmbunătățești valoarea glicemiei, valorile tensiunii arteriale și ale colesterolului. 

Nu te gândi că va trebui să dai jos zeci de kilograme pentru a putea începe să observi rezultatele. Și dacă reușești să dai jos doar 4,5 kg până la 7 kg, eliminarea acestora te poate ajuta să faci diferența. Dacă ai multe kilograme în plus și îți este greu să slăbești, cere sfatul medicului specialist în diabet și boli metabolice sau al unui medic nutriționist. Cercetările arată că diabetul poate intra în remisie dacă pacientul reușește să ajungă la o greutate normală în primii ani de la diagnostic.

3. Schimbarea regimului alimentar

Faptul că ai mese mai echilibrate și că mănânci mai sănătos reprezintă o parte esențială de acum înainte, mai ales că scopul tău este să ții diabetul sub control. Alimentația este un factor important care îți afectează glicemia, iar medicul îți va explica în ce fel poți folosi schimbările pe care le faci în dietă în avantajul tău, pentru a reuși să ții diabetul de tip 2 sub control.

NEWSLETTER DEDICAT DOC

Se recomandă, în general, să mănânci carbohidrați cu măsură, să mănânci mai multe fructe și legume (ideal ar fi să optezi pentru alimente cu un indice glicemic scăzut), să consumi cel puțin două porții de pește gras pe săptămână și să ai în alimentația obișnuită cât mai puține grăsimi săturate, cât mai puține alimente sărate și cât mai puține produse îndulcite cu zahăr. În plus, este important să mănânci cel puțin 5 porții de fructe și legume pe zi, să mănânci carne roșie mai rar și să incluzi în alimentație pește și carne mai slabă.

4. Mersul regulat la medic pentru controale

După ce ai primit diagnosticul, medicul ți-a prescris acele medicamente care te pot ajuta să ții glicemia în limitele normale și poate chiar și injecții cu insulină. Este important să respecți recomandările lui, dar mai ales să respecți dozele indicate în ceea ce privește medicația. Pe lângă respectarea tratamentului, mai este important să ții cont de controalele pe care trebuie să le faci regulat, deci nu uita de ele și nu le sări. 

5. Administrarea unor anumite suplimente alimentare

Pentru pacienții cu diabet, există unele suplimente pe care medicul le-ar putea recomanda, mai ales că acestea pot să regleze valorile glicemiei. Unele studii au sugerat că unul dintre elementele care pot ajuta la reglarea glicemiei este cromul. Pe lângă acesta, și alte suplimente pot avea beneficii în cazul diabeticilor: magneziul, vitamina D, acizii grași Omega 3, ginsengul american, seleniul etc. Nu lua suplimente alimentare fără să discuți mai întâi cu medicul tău!

Dietă diabet tip 2

Nu se poate spune că există o dietă pentru diabet de tip 2 specifică, aceleași principii de alimentație sănătoasă se aplică indiferent dacă ai sau nu diabet.

Mai multe legume, dar nu cartofi

E important să mănânci cinci porții de legume zilnic (o porție are 80 g), proaspete, fierte, preparate la abur sau la cuptor, dar cartofii sunt foarte bogați în carbohidrați, așa că din aceștia e bine să mănânci mai puțin. Medicul tău îți poate spune exact ce cantitate ar trebui consumată.

Alege fructe cu indice glicemic mai mic

Dieta în diabet de tip 2 permite consumul de fructe, cu condiția să fie proaspete și în cantități moderate. Caută să consumi o varietate de fructe, alegându-le mai ales pe cele cu indice glicemic scăzut (portocale, grepfrut, mere, pere, prune, căpșuni, caise, nectarine). Evită fructele uscate, pentru că au foarte mult zahăr, precum și fructele confiate, dulcețurile și gemurile cu zahăr și compoturile cu zahăr. Poți mânca un fruct pe post de gustare, însoțit de o mână de nuci sau o lingură de unt de arahide.

Evită produsele cu zahăr și făina albă

Zahărul și alimentele cu zhăr, pâinea albă, pastele albe, orezul alb sunt ceea ce se numește carbohidrați rafinați sau simpli, care cresc mult glicemia, deci toate acestea ar trebui înlocuite cu cantități moderate de cereale integrale (pâine, paste, orez brun) și îndulcitori naturali fără calorii, cum ar fi unii din stevia.

Stai departe de produsele ultra procesate

Produsele ultra procesate nu fac bine nimănui, nici persoanelor sănătoase, deci cu atât mai mult ar trebui evitate dacă ai diabet. Printre acestea se numără mezelurile, brânza topită, chipsurile, cartofii prăjiți, burgerii din comerț, bomboanele. În loc de mezeluri, consumă carne slabă (poți pregăti la cuptor o bucată mai mare, o feliezi și consumi din ea mai multe zile), în loc de brânză topită, preferă o brânză slabă sau degresată, iar în loc de dulciurile obișnuite caută variante pentru diabetici.

Exemplu de meniu în diabet pentru o zi

Un exemplu de mese sănătoase în cazul în care ai diabet poate fi următorul  - oricum, medicul tău te va sfătui ce și cât poți mânca, iar dacă ai întrebări, nu ezita să i le adresezi.

  • Mic dejun: un iaurt grecesc amestecat cu trei linguri de afine proaspete și două linguri de nuci (sau, dacă vrei sărat, o omletă cu broccoli, șuncă presată și brânză cottage)
  • Gustare: un măr mare (sau alt fruct cu indice glicemic mic ori mediu)
  • Prânz: o salată mare din crudități la alegere (castraveți, ridichi, țelină, salată verde, pătrunjel etc.), în care pui și trei linguri de boabe fierte de fasole, o lingură de ulei de măsline, puțină sare și ierburi după gust (sau o tocăniță de pui, ceapă, ardei și roșii, alături de o felie de pâine integrală)
  • Gustare: o mână de migdale
  • Cină: macrou cu cartof și fasole verde, amestecate cu puțină sare, preparate într-o tavă la cuptor și asezonate după ce le scoți cu o lingură de zeamă de lămâie și o lingură de ulei de măsline (sau curcan la abur cu trei linguri de orez brun cu dovlecei, asezonat cu un dressing de iaurt și usturoi).

Nu uitați că un diagnostic corect poate fi pus doar de către un medic specialist, în urma unui consult și a investigațiilor adecvate. Puteți face chiar acum o programare, prin platforma DOC-Time, aici. Iar dacă nu sunteți siguri la ce specialist ar fi indicat să mergeți, vă recomandăm să începeți cu un consult de medicină internă, pentru care puteți face, de asemenea, programări prin DOC-Time.

 

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
NIDDK - What is Diabetes?
https://www.niddk.nih.gov/health-information/diabetes/overview/what-is-diabetes
NCBI - Lifestyle Changes After a Diagnosis of Type 2 Diabetes
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5309903/
Studiul „Lifestyle Changes After a Diagnosis of Type 2 Diabetes”, apărut în Diabetes Spectr. 2017 Feb; 30(1): 43–50. doi: 10.2337/ds15-0044, autori: Shanley Chong et al.
American Diabetes Association - Nutrition Therapy for Adults With Diabetes or Prediabetes: A Consensus Report
https://diabetesjournals.org/care/article/42/5/731/40480/Nutrition-Therapy-for-Adults-With-Diabetes-or
Studiul „Nutrition Therapy for Adults With Diabetes or Prediabetes: A Consensus Report”, apărut în Diabetes Care 2019;42(5):731–754, https://doi.org/10.2337/dci19-0014, autori: Alison B. Evert et al.


Te-ar mai putea interesa și...


 

 

 

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0