Monitorizarea glicemiei - Ce pasi trebuie sa urmeze diabeticii

Una dintre cele mai frecvente întrebări cu care se confruntă bolnavii de diabet este cum își pot testa glicemia singuri, acasă. În completarea acestei întrebări vine una la fel de importantă: de ce contează atât de mult monitorizarea glicemiei? Răspunsurile se regăsesc în acest articol.

Diabetul este una dintre cele mai întâlnite afecțiuni la nivelul populației din întreaga lume, iar statisticile nu sunt tocmai îmbucurătoare: până la 10% dintre oameni au diabet în unele țări, iar o medie ar fi de 7-8% pacienți cu diabet per țară. Din păcate, aceată afecțiune este unul dintre factorii de risc cei mai gravi când vine vorba de bolile cardiovasculare. 

Tocmai de aceea monitorizarea glicemiei în diabet este importantă, întrucât acest aspect face parte din planul de ansamblu prin care pacientul poate ține boala sub control și poate evita eventualele complicații.

Există câțiva pași simpli care îți pot fi de folos atunci când te numeri printre pacienții cu diabet.

Discută cu medicul tău despre monitorizarea glicemiei

Primul pas este, desigur, să discuți cu medicul specialist despre monitorizarea glicemiei. De ce? Pentru că, atunci când ești pacient cu diabet de tip 1, doctorul îți va recomanda să îți testezi glicemia de mai mult de trei ori pe zi. Pe de altă parte, dacă ești pacient cu diabet de tip 2, ți se va recomanda să îți testezi concentrația de glucoză în sânge o dată sau de mai multe ori pe zi, în funcție de cum ți-ai programat dozajul de insulină – dacă te afli în tratament cu insulină.

Cunoaște-ți valorile glicemiei

Următorul pas este să îți cunoști targetul sau valoarea către care țintești când vine vorba de glicemia ta. Această valoare depinde de tipul tău de diabet și de gravitatea bolii, de vârstă, cât și de prezența complicațiilor sau dacă este vorba despre o posibilă sarcină etc.

Astfel, între mesele principale, obiectivul pentru majoritatea oamenilor cu diabet este ca glicemia să fie cuprinsă între 70 și 130 mg/dl. La două ore după masă, monitorizarea glicemiei poate fi repetată. Pentru majoritatea oamenilor cu diabet, glicemia ar trebui, la modul ideal, să aibă sub 180 mg/dl. La ora la care mergi la culcare, valoarea glicemiei ar trebui să fie între 90 și 150 mg/dl.

Când îți faci testul hemoglobinei glicozilate (care se mai numește și hemoglobina glicată sau testul Hb A1c) valoarea indicată ar trebui să fie sub 7% sau chiar 6,5%.

 

Notează-ți zilnic valorile indicate de glucometru

Următorul pas pe care fiecare pacient cu diabet ar trebui să îl știe este să își țină un jurnal zilnic, în care să își noteze valorile după testarea glicemiei cu ajutorul glucometrului.

Depozitează glucometrul în condiții optime

Există mai multe moduri prin care îți poți verifica glicemia, iar unul dintre acestea este glucometrul, un mic aparat care nu trebuie să lipsească din trusa unui diabetic. Este foarte important să ai grijă în mod corespunzător de acest dispozitiv.

Pentru monitorizarea tradițională a glicemiei, la tine acasă, nu uita să variezi locul unde îți înțepi degetul și să iei sânge, din când în când, și din alte degete; nu uita să nu folosești alcool sanitar pentru a dezinfecta degetul, deoarece alcoolul usucă pielea. În plus, există glucometre care pot fi folosite pentru testarea din zone alternative, cât și sisteme pentru monitorizarea continuă a glicemiei. Trebuie doar să găsești varianta care ți se potrivește cel mai bine.

NEWSLETTER DEDICAT DOC

Identifică variațiile glicemiei

Dacă îți iei în mod regulat glicemia, vei putea în scurt timp să identifici tiparele sau modurile în care concentrația de glucoză în sânge variază. Poate în anumite momente ale zilei, de exemplu dimineața, glicemia are o valoare mai mică.

Învață să recunoști cauzele care influențează glicemia

Acesta este un alt pas esențial pe care diabeticii trebuie să îl stăpânească. Este important ca pacienții să determine sau să recunoască ce anume provoacă schimbările și fluctuațiile în ceea ce privește concentrația de glucoză în sânge.

Ce duce la scăderea sau la creșterea glicemiei în sânge?

Scăderea glicemiei

Hipoglicemia are multe cauze, inclusiv lipsa hranei, consumul de prea multă insulină, administrarea altor medicamente pentru diabet, exces de exerciții fizice și consumul de alcool. Glicemia sub 70 mg/dL este considerată scăzută. Printre semnele scăderii glicemiei se numără tremuratul, transpirația, nervozitatea sau anxietatea, iritabilitatea sau confuzia, ameţeala, senzația puternică de foame. Scăderea zahărului din sânge poate fi periculoasă și trebuie tratată cât mai curând posibil.

Creșterea glicemiei

Hiperglicemia poate fi cauzată de stres, de un consum prea mare de alimente sau de administrarea unei cantități insuficiente de insulină. În timp, glicemia crescută poate duce la probleme grave de sănătate pe termen lung. Printre simptomele glicemiei crescute se numără oboseala, setea, vederea încețoșată, necesitatea de a urina des.

Ce faci dacă ai glicemia scăzută?

Dacă glicemia este mai mică de 70 mg/dL, ia măsuri imediat, cum ar fi să bei un pahar cu suc de fructe sau să mănânci câteva bomboane. Așteaptă 15 minute și apoi verifică din nou glicemia. Dacă ai constant probleme cu scăderea zahărului din sânge, adu acest lucru la cunoștința medicului.

Ce faci dacă ai glicemia crescută?

  • Fii mai activ, deoarece mișcarea regulată te poate ajuta să menții sub control nivelul de zahăr din sânge. Caută ca în fiecare zi să ai cam 25 de minute de activitate fizică moderată (mers pe jos, mers pe bicicletă etc.).
  • Ia medicamente conform instrucțiunilor medicului, iar dacă glicemia tot nu este controlată, cere sfatul medicului pentru a afla dacă e nevoie de altă doză sau de alt medicament.
  • Urmează-ți planul de mese recomandat în diabet. Pentru diabetici este foarte important să știe când, ce și cât să mănânce pentru a obține nutrimentele de care au nevoie, menținându-și în același timp nivelul zahărului din sânge în intervalul țintă. Un plan bun de masă include mai multe legume fără amidon și mai puțini carbohidrați simpli (zahăr, pâine albă, orez alb etc.).
  • Verifică-ți glicemia conform recomandărilor medicului, cum am discutat mai sus.
  • Cere sfatul mediculului despre ajustarea cantității de insulină pe care o ai repartizată zilnic și ce tipuri de insulină ar putea să fie mai potrivite pentru tine.
     
 

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
CDC - Manage Blood Sugar 
https://www.cdc.gov/diabetes/managing/manage-blood-sugar.html


Te-ar mai putea interesa și...


 

 

 

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0