Tratament nou pentru reducerea colesterolului, utilizat deocamdata in grupuri restranse (studiu)

Inclisiran, un medicament revoluționar care se administrează sub formă de injecție, îmbunătățește capacitatea ficatului de a reduce nivelul colesterolului rău (LDL), însă deocamdată este foarte scump și indicat doar anumitor grupe de populație.

Prea mult colesterol rău LDL poate duce la acumularea de depozite grase numite plăci în vasele de sânge. În timp, aceste depozite devin mai mari și limitează fluxul de sânge bogat în oxigen către inimă. De asemenea, se pot rupe brusc și pot înfunda arterele sau le pot face mai puțin flexibile. Dacă aceste plăci întrerup fluxul de sânge către inimă, rezultatul poate fi un atac de cord. Dacă acest lucru se întâmplă într-o arteră care duce la creier, persoana poate face un accident vascular cerebral.

La nivel mondial, multe persoane au colesterol mărit. În unele cazuri, reducerea colesterolului se poate obține prin schimbarea stilului de viață (alimentație cu mai puține grăsimi animale și zahăr, activitate fizică regulată), însă în alte cazuri este nevoie și de tratament medicamentos pe termen lung. În acest context, cercetătorii caută să dezvolte metode noi de tratament pentru reducerea colesterolului.

Inclisiran, un tratament revoluționar pentru reducerea colesterolului

Rezultatele unui studiu¹ global condus de Imperial College London a arătat că medicamentul inclisiran este extrem de eficient în reducerea colesterolului. Studiile de fază 3 au arătat că, atunci când a fost administrat o dată la 6 luni, inclisiran a scăzut nivelul colesterolului cu până la 50%.

NEWSLETTER DEDICAT DOC

Inclisiran este primul tratament care folosește interferența ARN pentru a ajuta organismul să elimine colesterolul dăunător din sânge. Medicamentul face acest lucru prin dezactivarea unei gene numită PCSK9, care instruiește organismul să producă o proteină care ajută la reglarea cantității de colesterol din sânge. Prin dezactivarea acestei gene, inclisiranul ajută ficatul să absoarbă mai mult colesterol LDL din sânge și să-l descompună.

Medicamentul poate fi, de asemenea, o opțiune convenabilă și eficientă pentru persoanele care nu au observat reduceri satisfăcătoare ale nivelului de colesterol după ce s-au tratat cu statine, precum și pentru persoanele care nu pot lua acest tip de medicamente. În plus, atunci când inclisiran este combinat cu o statină, cercetătorii prezic o reducere cu 75-80% a nivelului colesterolului.

Medicamentul se administrează sub formă de vaccin, de două ori pe an. Deocamdată, noul medicament este administrat persoanelor care au suferit un infarct miocardic sau un accident vascular cerebral și care au colesterolul crescut sau o tulburare genetică numită dislipidemie mixtă, care are ca rezultat colesterolul mărit.

Riscul de atac de cord și AVC ar putea fi redus semnificativ cu ajutorul inclisiranului

Deși oamenii de știință spun că este nevoie de mai multe cercetări pentru a confirma întreaga amploare a beneficiilor acestui medicament, convingerea acestora este că, în viitor, medicamentul va fi aprobat pentru reducerea colesterolului pentru un eșantion mult mai mare de populație.

Profesorul Kausik Ray, directorul Centrului Imperial pentru Prevenirea Bolilor Cardiovasculare din Londra, spune că, în următorii 10 ani, inclisiranul va reduce riscul de atac de cord și accident vascular cerebral pentru persoanele cu colesterol mărit și cu antecedente de boli de inimă de la 29% la 20% .

El explică, de asemenea, modul în care inclisiranul și statinele pot funcționa împreună, având în vedere că sunt complementare. Statinele produc mai mulți receptori de colesterol, iar inclisiranul, prin oprirea producției de proteina PCSK9 , face ca acești receptori să supraviețuiască mai mult. Cele două tratamente reduc LDL-ul cu aproximativ 75-80%, în comparație cu orice alt tratament. O reducere anuală de 50% a colesterolului LDL la nivel de populație se va traduce printr-o scădere cu 30% a evenimentelor cardiovasculare.

Comisia Europeană a aprobat utilizarea inclisiranului pentru scăderea colesterolului LDL în decembrie 2020, dar Administrația SUA pentru Alimente și Medicamente (FDA) încă nu l-a aprobat.

Indicații terapeutice, dozare și reacții adverse inclisiran

În prospectul medicamentului apare că este indicat la adulții cu hipercolesterolemie primară (familială heterozigotă și non-familială) sau dislipidemie mixtă, pe lângă regimul alimentar, fie împreună cu o statină sau cu o statină alături de alte terapii hipolipemiante, la pacienți care nu pot atinge obiectivele LDL-C la administrarea dozei maxime tolerate dintr-o statină, sau în monoterapie ori în asociere cu alte terapii hipolipemiante, la pacienții care nu tolerează statine sau la care administrarea de statine este contraindicată. 

Doza recomandată este de 284 mg de inclisiran administrată sub formă de injecție subcutanată o dată, apoi din nou după 3 luni, apoi din nou la fiecare 6 luni. Medicamentul este contraindicat în caz de hipersensibilitate la substanța activă sau la oricare dintre excipienți. Tratamentul va fi evitat în timpul sarcinii și în timpul alăptării. În ceea ce privește reacțiile adverse, acestea sunt ușoare și tranzitorii; singurele reacții apărute au fost cele asociate cu locul administrării injecției (durere, edem, erupție cutanată).

Ce presupune tratamentul colesterolului mărit?

Schimbările în stilul de viață, cum ar fi exercițiile fizice și o alimentație sănătoasă, reprezintă prima linie de apărare împotriva colesterolului mărit. Legat de activitatea fizică, adulții ar trebui să facă un total de cel puțin două ore și jumătate de mișcare moderată pe săptămână, de preferință în mai multe ședințe (3, 4 sau 5), în funcție de posibilități și preferințe: plimbări, alergare, mers pe bicicletă, gimnastică în casă etc.

În ceea ce privește alimentația, pentru reducerea colesterolului se recomandă un consum mai mare de legume, leguminoase, fructe, cu scăderea drastică a consumului de zahăr, alcool și grăsimi saturate. Se pot lua în calcul și suplimente alimentare de calitate cu drojdie de orez roșu.

Însă, dacă după aceste schimbări, nivelul colesterolului rămâne ridicat, medicul poate recomanda anumite medicamente. Alegerea medicamentelor sau a combinației de medicamente depinde de diverși factori, inclusiv factorii de risc personali ai pacientului, vârsta, sănătatea și posibilele efecte secundare ale medicamentelor. 

Cele mai recomandate medicamente pentru tratarea coelsterolului mărit sunt statinele (atorvastatină, rosuvastatină, fluvastatină etc.), inhibitorii de absorbție a colesterolului (ezetimib), acidul bempedoic, rășini care leagă acizii biliari (colestiramină, colesevelam, colestipol) și inhibitorii PCSK9 (alirocumab, evolocumab), însă aceștia din urmă au un cost foarte mare.

Toleranța la medicamente variază de la o persoană la alta. Efectele secundare obișnuite ale statinelor sunt durerile și leziunile musculare, pierderea reversibilă a memoriei și confuzia și creșterea glicemiei. Medicul poate recomanda teste ale funcției hepatice pentru a monitoriza efectul medicamentului asupra ficatului pacientului.

 

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
NEJM - Two Phase 3 Trials of Inclisiran in Patients with Elevated LDL Cholesterol
https://www.nejm.org/doi/full/10.1056/NEJMoa1912387
1. Studiul „Two Phase 3 Trials of Inclisiran in Patients with Elevated LDL Cholesterol”, apărut în N Engl J Med 2020; 382:1507-1519, DOI: 10.1056/NEJMoa1912387, autori: Kausik K. Ray 
European Medicines Agency - Leqvio
https://www.ema.europa.eu/en/medicines/human/EPAR/leqvio
Mayo Clinic - High cholesterol
https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/high-blood-cholesterol/diagnosis-treatment/drc-20350806


Te-ar mai putea interesa și...


 

 

 

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0