

Solutii pentru mentinerea unui nivel normal al colesterolului
Solutii pentru mentinerea unui nivel normal al colesterolului
Solutii pentru mentinerea unui nivel normal al colesterolului
Pentru a gasi cele mai bune solutii impotriva unor valori crescute ale grasimilor din sange, trebuie sa intelegem, mai intai, cum sa traducem aceste valori citite pe buletinul de analize. Valoarea colesterolului total este importanta, insa poate mai relevanta este valoare colesterolului “rau” LDL. Iata de ce.
Colesterolul total este format din trei tipuri de grasimi:
- 20-30% lipoproteine cu densitate mare, ce reprezinta colesterolul “bun” HDL
- 60-70% lipoproteine cu densitate mica, ce reprezinta colesterolul “rau” LDL
- 10% lipoproteine cu densitate foarte mica sau colesterolul VLDL
Asa cum spun si numele folosite, colesterolul “rau” si colesterolul “bun” au roluri complementare. De aceea, cand ne dorim sa imbunatatim valorile colesterolului nostru, pentru a le aduce aproape de normal si a reduce riscul de afectiuni cardiovasculare, trebuie sa avem in vedere atat scaderea colesterolului LDL, cat si cresterea celui HDL.
Scaderea colesterolului “rau” LDL
Pentru multi dintre pacientii cu valori crescute ale colesterolului, schimbarile in stilul de viata, administrarea unor suplimente si controalele regulate la medicul specialist sunt primele masuri recomandate. Ulterior, daca valorile colesterolului nu pot fi mentinute, se asociaza si alte afectiuni sau apar primele semen de ateroscleroza, poate fi recomandat tratamentul medicamentos.
In privinta suplimentelor, studiile ne arata ca exista o serie de substante, majoritatea de provenienta naturala, cu beneficii asupra sistemului cardiovascular, cum sunt de exemplu acizii grasi Omega 3 si monacolina K. Acestea sunt incluse de cercetatori in diferite formule de suplimente alimentare destinate pacientilor care vor sa mentina valorile normale ale grasimilor din sange, si au efecte dovedite de multiple studii clinic desfasurate de-a lungul timpului.
Intr-un studiu1 publicat recent, in anul 2018, au fost analizate mai multe suplimente alimentare ce contin, printre alte ingrediente active, si monacolina K, o substanta obtinuta prin fermentarea orezului cu ciuperca Monascus purpureus. Rezultatele indica, similar cu alte cercetari anterioare, ca monacolina K are proprietati de reducere a lipidelor din sange similare cu cele ale statinelor.
Un grup selectat de 20 de pacienti cu varste cuprinse intre 18 si 75 de ani, cu valori ale colesterolului LDL peste cele normale (intre 130 si 180 mg/dl), au urmat timp de mai multe luni un tratament cu suplimente ce contin monacolina K in concentratie de 10 mg. Reducerea medie a colesterolului „rau” LDL a fost de 40,1 mg/dl, suficienta pentru multi dintre pacienti pentru incadrarea ulterioara in limita valorilor normale.
Un alt studiu2, desfasurat de aceasta data pe medici, a obtinut rezultate similare urmarind aceleasi efecte ale extractului din drojdie de orez rosu. Un grup format din 52 de medici si sotiile lor, toti pacienti cu o valoare crescuta a colesterolului total (peste 200 mg/dl), a fost impartit in doua categorii: cei care au urmat timp de 8 saptamani un tratament cu suplimente continand monacolina K din drojdie de orez rosu, si cei care au urmat un tratament cu placebo.
In categoria pacientilor care au beneficiat de suplimentele cu monacolina K s-a observat o scadere a colesterolului LDL cu 22% (36 mg/dl) si a colesterolului total cu 15% (37 mg/dl), spre deosebire de subiectii inclusi in categoria placebo. Pentru 5 din 31 de pacienti care au luat monacolina K, scaderea colesterolului a insemnat o reducere a riscului cardiovascular.
Cresterea colesterolului “bun” HDL
Desi se pare ca si suplimentele care isi propun sa reduca coleterolul LDL pot avea beneficii si asupra cresterii HDL, cele mai bune rezultate se inregistreaza in cazul studiilor3 ce urmaresc suplimente bazate pe antioxidanti, frecventi in dieta mediteraneana si extrasi in special din uleiul de masline.
Datele ne arata ca polifenolii din uleiul de masline imbunatatesc valorile colesterolului “bun” HDL, in special hidroxitrosolul. Principalul efect al acestora este cel antioxidant: reduc efectele negative ale stresului oxidativ asupra intregului organism si riscul de oxidare a colesterolului, ce favorizeaza formarea placilor de aterom pe peretii vaselor de sange. Intr-un studiu publicat in anul 20164 s-a observat ca dupa o suplimentare de pana la 15 saptamani cu pana la 2,2 grame de polifenoli extrasi din uleiul de masline, s-au inregistrat atat cresteri ale valorilor HDL, cat si o reducere a leziunilor oxidative.
De altfel, statisticile internationale arata ca bolie cardiovasculare au o incidenta mai scazuta in randul persoanelor care urmeaza o dieta mediteraneana, in special fiindca intr-un astfel de regim se intalnesc mai degraba surse de grasimi sanatoase: ulei de masline, peste, cu rol de protectie a sistemului cardiovascular. Atunci cand dieta pacientilor nu poate urma astfel de indicatii sau aportul de nutrienti benefici nu este suficient, se recomanda administrarea unor suplimente cu astfel de substante active.
Bibliografie:
1. LDL-cholesterol lowering effect of a new dietary supplement: an open label, controlled, randomized, cross-over clinical trial in patients with mild-to-moderate hypercholesterolemia, Magno S, Ceccarini G, Pelosini C, Jaccheri R, Vitti J, Fierabracci P, Salvetti G, Airoldi G, Minale M, Saponati G, Santini F, 2018
2.Red yeast rice lowers cholesterol in physicians - a double blind, placebo controlled randomized trial, Verhoeven V, Lopez Hartmann M, Remmen R, Wens J, Apers S, Van Royen P.
3.MediterrAsian Diet Products That Could Raise HDL-Cholesterol: A Systematic Review, Mariangela Rondanelli, Attilio Giacosa, Paolo Morazzoni, Davide Guido, Mario Grassi, Gabriella Morandi, Chiara Bologna, Antonella Riva, Pietro Allegrini, and Simone Perna
4.The effect of polyphenols in olive oil on heart disease risk factors: a randomized trial, Covas MI, Nyyssönen K, Poulsen HE, Kaikkonen J, Zunft HJ, Kiesewetter H, Gaddi A, de la Torre R, Mursu J, Bäumler H, Nascetti S, Salonen JT, Fitó M, Virtanen J, Marrugat J; EUROLIVE Study Group, 2006.