Diferentele de abordare a bolii coronariene in functie de sexul pacientului

In cazul bolii coronariene, sunt cunoscute de foarte mult timp diferentele care exista intre femei si barbati in privinta gradului de imbolnavire, a complicatiilor si, in general, a riscului de prezenta a unor stenoze semnificative pe arterele coronare.

Daca vorbim la nivel global, mult mai multe femei mor anual din cauza bolilor cardiovasculare si, cu toate acestea, foarte multe dintre ele urmeaza tratamente similare sau identice cu ale barbatilor.

Ce diferente exista intre femei si barbati din acest punct de vedere

Mai multe studii au analizat comparativ femeile si barbatii de diferite varste, cu diferite forme de afectiuni cardiovasculare, afectiuni asociate si diferite forme de tratament. Printre concluzii se numara faptul ca angina a fost raportata de aproximativ 20% de ori mai frecvent in cazul femeilor sub 65 de ani, decat in cazul celor peste 75 de ani sau al barbatilor. Pe langa durere, s-a observant existenta unor simptome diferite in cazul femeilor, spre deosebire de barbati: dureri de repaus, dureri la nivelul maxilarului, oboseala generalizata fara dureri in piept.

NEWSLETTER DEDICAT DOC

Mortalitatea mai mare in cazul femeilor poate fi pusa si pe seama faptului ca afectiunea apare in general cu 10 ani mai tarziu decat la barbati, de aici si mai multe complicatii asociate varstei inaintate. Cu toate acestea, exista inca un semn de intrebare in privinta femeilor sub 50 de ani, in cazul carora mortalitatea a crescut in ultimii ani (de doua ori mai multe femei sub 50 de ani mor, comparativ cu barbati de aceeasi varsta).

Printre caracteristicile femeilor care pot influenta evolutia bolii coronariene se numara si: hormonii ciclici, modificarile asociate sarcinilor, vasele de sange mai mici decat ale barbatilor si, implicit, mai „sensibile” in fata stenozelor, nivelurile diferite ale activitatii fizice, dietele si regimurile de slabit care modifica radical alimentatia si care sunt urmate in special de femei.

Diagnosticarea si tratamentul corect

Conform inregistrarilor la nivel global, s-a observant ca, din pacate, femeile sunt tratate cu intarziere si mai putin agresiv decat barbatii:

  • medicii le recomanda mai putine teste de stres, mai putine angiograme;
  • 25,2% dintre femei femei au beneficiat de o electrocardiograma efectuata in termen de 10 minute de la prezentarea la spital, fata de 29,3% pentru barbati
  • si 53,4% de femei au fost urmarite frecvent de un cardiolog in timpul spitalizarii din primele 2 zile, fata de 63,4% pentru barbati.

In acelasi timp, tratamentele medicamentoase prescrise de medici sunt deseori neadaptate pacientei in discutie, fiindca diagnosticarea nu a fost realizata suficient de profund. Problema aceasta este vizibila in special in cazul femeilor asimptomatice sau care, asa cum am mentionat mai sus, prezinta simptome care la prima vedere nu sunt alarmante.

Colesterolul si boala cardiaca coronariana (cardiopatia ischemica) la femei

Statisticile la nivelul tarii noastre sunt ingrijoratoare. La fiecare 30 de minute, un roman sufera un infarct, iar bolile cardiovasculare cauzeaza la nivelul tarii noastre de trei ori mai multe decese decat cele oncologice. Aceste boli sunt cauza majora de deces atat in randul femeilor, cat si in randul barbatilor romani. In ciuda acestui lucru, putine informatii se stiu despre factorii de risc, inclusiv despre concentratiile de colesterol si de lipoproteine, in cazul bolii coronariene cardiace la femei.

Potrivit National Institutes of Health, pe langa factorii genetici determinanti, se stie ca si colesterolul din alimentatie, grasimile din alimentatia de zi cu zi, aportul caloric total, consumul de alcool, fumatul si activitatea fizica influenteaza concentratiile de lipide sanguine in randul femeilor.

Unii dintre cei mai puternici factori determinanti ai concentratiilor de colesterol si de lipoproteine in cazul femeilor sunt hormonii sexuali feminini, inclusiv estrogenul si progesteronul. Folosirea din surse exterioare a acestor hormoni a influentat vizibil colesterolul LDL si colesterolul HDL. Dovezile suplimentare sugereaza ca hormonii sexuali endogeni (de origine interna) influenteaza, de asemenea, concentratiile lipidelor si lipoproteinelor din sange.

Putinele studii care au examinat asocierea dintre colesterolul total si ocurenta bolilor cardiace coronariene si mortalitatea in randul femeilor au aratat in mod consistent ca:

  1. femeile au rate mult mai scazute de boala cardiaca coronariana decat barbatii la aceleasi valori ale colesterolului si
  2. in mod clar riscul ridicat pentru boala cardiaca coronariana in randul femeiloreste evident doar la valorile relativ crescute ale colesterolului total (de exemplu, cele de peste 260 mg/dl).
 

 


Sursa foto: Shutterstock

 

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0