

Dieta pentru cei cu dislipidemie
Dieta pentru cei cu dislipidemie
Dieta pentru cei cu dislipidemie
Daca suferi de dislipidemie, este important sa fii foarte atent la alimentatia ta si sa incerci, pe cat posibil, sa incluzi in dieta si in lista de cumparaturi acele alimente care au puterea de a reduce valorile colesterolului "rau".
Dislipidemia se refera la nivelurile nesanatoase ale unuia sau mai multor tipuri de lipide (grasimi) care se gasesc in sange. Sangele contine trei tipuri principale de lipide: lipoproteine de densitate mare (HDL), lipoproteine de densitate mica (joasa) sau LDL si trigliceride. Daca ai diagnostic de dislipidemie, asta inseamna, de regula, ca valorile colesterolului tau LDL ("rau") si valorile trigliceridelor tale sunt prea mari. Totodata, dislipidemie inseamna si ca valorile colesterolului tau HDL ("bun") sunt prea scazute.
Ce ar trebui sa se afle pe lista ta de cumparaturi
Medicii recomanda o dieta considerata sanatoasa pentru inima noastra. Facand unele schimbari in dieta ta, acestea pot sa iti scada valorile colesterolului "rau" si iti pot creste valorile colesterolului "bun". Iata cateva lucruri esentiale care trebuie sa se gaseasca in cosul tau de cumparaturi:
Alege grasimi sanatoase. Evita grasimile saturate care se gasesc, in principal, in carnea rosie, bacon, carnati si produsele lactate cu grasimi multe. Alege, insa, proteine slabe, precum carnea de pui, de curcan si de peste atunci cand mergi la supermarket. Include pe lista de cumparaturi produse lactate degresate sau cu un continut cat mai scazut de grasimi. Si foloseste grasimi mononesaturate, precum uleiul de masline si cel de canola (rapita) atunci cand gatesti.
Renunta la grasimile trans. Grasimile trans se gasesc in alimentele prajite si in alimentele procesate, precum prajiturile, biscuitii sarati si alte gustari din comert. Verifica ingredientele pe etichetele produselor. Renunta la acele produse care au pe lista de ingrediente "ulei partial hidrogenat".
Mananca mai multi acizi grasi Omega-3. Acizii grasi Omega-3 au multe beneficii pentru inima ta. Poti sa ii gasesti in anumite tipuri de peste gras, inclusiv in somon, macrou si hering. De asemenea, Omega-3 gasesti in unele nuci si seminte, cum sunt nucile romanesti si semintele de in.
Creste consumul de fibre alimentare. Toate fibrele sunt sanatoase si benefice pentru inima, dar fibrele solubile, care se gasesc in ovaz, fructe, fasole boabe si legume pot sa scada nivelul colesterolului tau LDL.
Mananca mai multe fructe si legume. Acestea sunt bogate in continutul de fibre alimentare si au un continut sarac de grasimi saturate.
Ce alte alimente care scad colesterolul si iti reduc factorii de risc pentru bolile de inima ar trebui sa se afle pe lista ta de cumparaturi
Leguminoasele: un grup de alimente de origine vegetala care include fasolea boabe, mazarea si lintea.
Avocado: este un fruct dens din punct de vedere nutritional. Este o sursa bogata de grasimi mononesaturate si de fibre alimentare, care te ajuta sa scazi colesterolul LDL.
Nucile, in special migdalele si nucile romanesti - acestea sunt foarte bogate in grasimi mononesaturate. Nucile romanesti sunt bogate in acizi grasi Omega-3 de origine vegetala.
Cereale integrale, in special fulgi de ovaz si orz; retine ca fulgii de ovaz contin betaglucan, un tip de fibre solubile care ajuta la scaderea colesterolului. Orzul este si el bogat in betaglucani si poate sa ajute la scaderea colesterolului LDL.
Fructe de tot felul plus fructe de padure - multe tipuri de fructe sunt bogate in fibre solubile, care ajuta la scaderea valorilor colesterolului. Un tip de fibra solubila, numita pectina, s-a dovedit ca scade colesterolul cu pana la 10%. Ea se gaseste in fructe precum merele, strugurii, citricele, capsunele.
Legumele sunt o parte importanta a unei diete benefice pentru inima ta. Unele legume sunt indeosebi bogate in pectona, aceeasi fibra solubila ce reduce colesterolul, care se gaseste in mere si portocale. Legume bogate in pectina sunt: bamele, vinetele, morcovii si cartofii.
Ceaiul verde si negru: ceaiul contine multi compusi vegetali care sunt asociati cu imbunatatirea sanatatii inimii. Chiar daca ceaiul verde primeste multa atentie in acest sens, cel negru si cel alb au proprietati similare si au efecte similare pentru sanatate. Anumiti compusi din ceai, precum catehinele si quercetina ofera multe beneficii: catehinele inhiba sinteza colesterolului si absorbtia lui, ajutand la prevenirea cheagurilor de sange, iar quercetina poate imbunatati functia vaselor de sange si poate reduce inflamatia.
Sursa foto: shutterstock.com