Colesterolul influentat de stres

Colesterolul rău poate să crească și din cauza stresului, nu doar din cauza alimentației. Iată ce e bine să știi despre stres și legătura cu un colesterol mare.

Dacă te gândeai că un job stresant poate dăuna sănătății, oamenii de știință confirmă: stresul la locul de muncă, dar nu numai, reușește să crească nivelul colesterolului. Una dintre concluziile unui studiu a fost că stresul asociat cu locul de muncă schimbă modul în care organismul gestionează grăsimile și că poate contribui la niveluri crescute de colesterol rău LDL și la niveluri extrem de scăzute de colesterol bun HDL.

Dincolo de concluziile trase de cercetători, un lucru este cert: situațiile stresante afectează modul în care organismul metabolizează grăsimea, iar în cele din urmă se ajunge în același punct, în care persoana afectată ajunge să aibă un colesterol mare.

Ce este colesterolul?

RECOMANDARILE EXPERTILOR DOC

Colesterolul este o substanță asemănătoare grăsimii, cu un aspect ca de ceară. Organismul nostru produce colesterol, dar în același timp, colesterolul este luat din exterior, sub formă de alimente. Colesterolul este important pentru fiecare celulă din corp și are un număr mare de funcții. Una dintre funcțiile sale este să alcătuiască structura pereților celulelor.

Colesterolul nu circulă „liber” prin sânge, deoarece nu se poate dizolva în apă. În loc de apă, este transportat prin sânge de anumite substanțe, numite lipoproteine. Tocmai acesta este motivul prin care nivelul colesterolului este măsurat prin nivelul lipidelor.

Nivelul recomandat al colesterolului

Colesterolul trebuie verificat la analizele de sânge anuale, deoarece pe măsură ce înaintăm în vârstă, colesterolul tinde să crească. Bărbații, în general, au un risc mai mare decât femeile să se confrunte cu niveluri mai ridicate ale colesterolului.

  • Valoarea optimă pentru colesterolul total este sub 200 mg/dL sau mai puțin.
  • Valoarea optimă pentru colesterolul HDL: 45 mg/dL sau mai mult.
  • Valoarea optimă pentru colesterolul LDL: 110 mg/dL sau mai puțin.

Cum contribuie stresul la creșterea colesterolului?

Numeroase studii au arătat că stresul crește colesterolul nu doar pe termen scurt, ci afectează nivelurile colesterolului chiar și în anii următori. Cauza pentru care se întâmplă acest lucru nu este cunoscută cu exactitate. Alte studii, de exemplu, au arătat că stresul în sine nu este chiar singurul vinovat și că modul în care un individ reacționează la stres și face față stresului sunt, de asemenea, importante în ceea ce privește colesterolul. Persoanele care fac față stresului în moduri considerate nesănătoase (prin ostilitate, izolare socială sau auto-învinuire) tind să aibă un nivel mai scăzut al colesterolului bun HDL.

Ce provoacă stresul în organism?

Medicii subliniază că este un lucru știut faptul că stresul crește nivelul colesterolului, îndeosebi valoarea colesterolului „rău” din sânge. Cantitatea de stres din viața unei persoane nu este atât de importantă pe cât este modul în care acea persoană tratează sau se raportează la stres. Cu cât stresul îi provoacă unei persoane mai multă furie și ostilitate, cu atât mai mari tind să fie valorile colesterolului LDL și ale trigliceridelor. 

Stresul, totodată, stimulează organismul să producă mai multă energie sub formă de combustibili metabolici, care determină ficatul să producă și să secrete o cantitate mai mare din colesterolul rău LDL. De asemenea, stresul poate influența capacitatea organismului de a elimina lipidele.

NEWSLETTER DEDICAT DOC

Cum reacționează corpul la stres?

Organismul are un răspuns binecunoscut la stres. Atunci când oamenii sunt speriați, ritmul cardiac crește, la fel și intensitatea respirației și tensiunea arterială. Imediat după o situație amenințătoare sau care reprezintă o provocare, organismul începe să secrete hormoni (adrenalină și noradrenalină); acest factor declanșează o altă reacție, iar inima începe să muncească mai mult, apoi glucoza este eliberată către mușchi și sânge, care o folosesc ca energie. 

Acizii grași, de asemenea, sunt eliberați pentru a fi folosiți ca energie. Nivelul colesterolului poate crește deoarece orice urmă de acizi grași liberi, care nu sunt folosiți pe post energie, formează lipidele. Prin urmare, răspunsul pe termen scurt al organismului la stres implică un colesterol mare.

Ce să faci dacă ești stresat?

Fii activ

Exercițiile fizice nu îți vor face stresul să dispară, dar ți-l vor reduce și te vor ajuta să te relaxezi și să te ocupi mai cu calm și cu mintea mai limpede de problemele tale.

Fii încrezător

Pentru aproape orice problemă există o soluție, așa că, în loc să te stresezi că ai o problemă, caută soluții pentru a o rezolva. Dacă nu reușești singur, în funcție de specificul problemei, cere sfatul unei persoane apropiate sau al unui coleg de muncă. Uneori, chiar dacă soluția este simplă, poate să îți scape tocmai pentru că ești prea stresat.

Conectează-te cu oamenii

Conversațiile cu persoane cu care îți face plăcere să stai de vorbă sunt remedii excelente antistres. Nu trebuie să le spui neapărat motivele pentru care ești stresat, ci pur și simplu, dacă discuți cu ele despre alte lucruri sau faceți diverse activități împreună (mergeți la o cafea, la un film, la un meci etc.), poți să îți reduci parțial stresul cu care te confrunți. În plus, oamenii dragi și de încredere vor fi mereu lângă tine dacă ai nevoie de ajutor.

Fă-ți timp pentru tine

RECOMANDARILE EXPERTILOR DOC

Mulți oameni au atât de multe lucruri de făcut de-a lungul zilei încât ajung să se neglijeze și să se pună pe ei înșiși pe ultimul loc. Între un job solicitant, preocuparea pentru familie și copii și alte obligații, ajung să nu mai aibă timp deloc pentru ei și astfel să ajungă stresați și nemulțumiți. Străduiește-te, așadar, să îți găsești timp să faci ce îți place, fie că e vorba de sport, de lectura unei cărți sau de mers la un concert.

Evită obiceiurile nesănătoase

Multe persoane, în special de gen masculin, tind să se refugieze în alcool, fumat sau prea multe cafele și alimente nesănătoase ca modalități de a face față stresului. Însă aceste obiceiuri nocive nu fac decât să îți accentueze stresul și, pe termen lung, să îți creeze și alte probleme.

Caută să faci voluntariat

Uneori, a-i ajuta pe alți oameni care se află adesea în situații mai grave decât a ta te face să te simți mai bine cu propria viață - și, în plus, pentru acei oameni, ajutorul tău poate fi neprețuit, deci te vei bucura și de bucuria lor.

Nu uitați că un diagnostic corect poate fi pus doar de către un medic specialist, în urma unui consult și a investigațiilor adecvate. Puteți face chiar acum o programare, prin platforma DOC-Time, aici. Iar dacă nu sunteți siguri la ce specialist ar fi indicat să mergeți, vă recomandăm să începeți cu un consult de medicină internă, pentru care puteți face, de asemenea, programări prin DOC-Time.

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
NHS - What is high cholesterol?
https://www.nhs.uk/conditions/high-cholesterol/
NIH - What are the effects of psychological stress and physical work on blood lipid profiles?
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5419930/
Studiul „What are the effects of psychological stress and physical work on blood lipid profiles?”, apărut în Medicine (Baltimore). 2017 May; 96(18): e6816, doi: 10.1097/MD.0000000000006816, autor: Seyedeh Negar Assadi


Te-ar mai putea interesa și...


 

 

 

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0