Cum sa reduci stresul si sa iti intaresti sanatatea

Un organism stresat este predispus la a stoca grasimi si a nu slabi. Stresul este prezent sub diferite forme insa azi o sa il prezint sub 3 forme ce pot face tabloul complet al acestuia.

•    stresul Mental
•    stresul Fizic
•    stresul Nutritional

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Ceea ce vreau sa spun in continuare este ca, odata ce stresul este instalat, este necesara o strategie foarte bine definita pentru al reduce sau chiar elimina. Spre exemplu: programul zilnic este ocupat cu sport, job si nutritie insa avem si un nivel de stres destul de ridicat. De multe ori dorim sa scapam de stres prin a diversifica antrenamentul, prin a creste in intensitate sau a aduce suplimente noi in alimentatie. Asta nu este neaparat de ajutor, este chiar mai rau, deoarece noi plusam peste ceva deja instalat. Nu incercam sa atacam cauza si ne concentram pe cu totul alta directie.

Asadar:

1.    Reduce inainte de a plusa. Exact cum am spus si mai sus. Dorim sa sarim etape si sa diversificam antrenamentele, sa atingem rezultate rapide pe un fond de stres deja instalat. Desi sarim etape, noi mergem cu frana de mana trasa, deoarece stresul este acolo si el influenteaza in mare masura rezultatul final. 

2.    Suport. Cand spun suport ma refer la avea niste principii de viata foarte puternice cand vine vorba de a elimina stresul. Principiile trebuie sa fie in directia imbunatatirii stilului de viata. Principii alimentare spre exemplu, sau de odihna.

3.    Ataca. Odata ce primele 2 puncte de mai sus sunt rezolvate este momentul sa ataci orice provocare care poate surveni in drumul tau catre scopul dorit. 

Nutritia

•    elimina factorii de stres, toxinele - incluzand si zaharul. Cu totii incercam sa consumam produse sanatoase insa, fara a constientiza chiar, consumam ce NU trebuie. Marile companii nu sunt interesate de noi ca si clienti, sunt concentrate la cat de multe pachete de x produs vand zilnic. Cele mai bune exemple sunt ”low fat” sau ”0 calorii”. Daca te uiti pe eticheta sansele ca aceste produse sa fie pline de zahar sunt foarte foarte mari. Desi dorim sa ne procuram nutrientii doar din alimente, din pacate nu avem garantia ca se va intampla asa. Este foarte important sa consumam alimente provenite cat mai aproape de sursa principala, sa evitam produsele crescute cu pesticide, produse ce au un efect puternic asupra glandelor tiroidiene si intr-un final asupra abilitatii organismului de a arde calorii.

Sportul

•    Eficienta. HIIT (High Intensity Interval Training) este ceea ce trebuiesa incerci. Aceasta metoda este demonstrata ca fiind cea mai eficienta metoda pentru a avea rezultatele dorite. Este important sa faceti exercitii ce implica mai multe articulatii deoarece complexitatea acestora duce la o accelerare a metabolismului.

•    Socializare. Dupa o zi la birou, concentrat la activitatea din computer, discutand doar despre job si foarte putin despre tine, este foarte important sa impartasesti cu cineva placerea de a face sport. Un grup te poate motiva, poti invata lucruri noi si poti intalni oameni pozitivi si plini de incredere. 

Somnul

•    somnul este crucial in producerea de HGH (hormoni de crestere), necesari pentru repararea celulelor, buna functionare a creierului, producere de enzime si de densitate osoasa. In mare parte producem HGH in primele ore ale somnului (intre 10 si 2 pm)

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Avand o astfel de abordare nu vei avea rezultate pozitive doar in sport, ci si in stilul de viata. Este o abordare holistica mai degraba, ce face din calatoria noastra un drum mai usor si mai echilibrat.

 

Sursa foto: Shutterstock

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0