Teste recomandate pentru monitorizarea sanatatii pulmonare

Monitorizarea sanatatii pulmonare este extrem de importanta pentru orice pacient, insa mai ales pentru fumatori, acestia fiind expusi unor riscuri serioase, precum cel de cancer pulmonar.

Analizele si testele pulmonare pot identifica in stadiu incipient afectiunile plamanilor, garantand astfel un prognostic mai bun, indiferent de diagnosticul stabilit.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Dintre testele functionale pulmonare, spirometria este cea mai cunoscuta, insa si testul de masurare a volumului pulmonar este adesea folosit de medici.

Testarea functiei pulmonare se face printr-o serie de teste nedureroase, care nu dureaza mai mult de cateva minute. Pentru ca rezultatele acestora sa fie concludente, se recomanda evitarea fumatului cu cel putin 6 ore inainte de testare, precum si evitarea folosirii dispozitivului inhalator cu 6-8 ore inainte de testare – bineinteles, daca situatia impune folosirea acestuia, inhalatorul este permis.

Medicii recomanda testele pulmonare numai in anumite situatii, cum ar fi:

  • Diagnosticul sau suspiciunea de afectiuni pulmonare,
  • Expunerea la anumite substante toxice, prin prisma locului de munca sau a mediului in care pacientul traieste,
  • Pentru monitorizarea evolutiei unor afectiuni precum astmul sau BPOC-ul,
  • Pentru monitorizarea functiilor pulmonare inainte de o interventie chirurgicala.


Insa testele pulmonare pot fi facute si fara un motiv anume, mai ales daca ne aflam in categoria de risc crescut de afectiuni pulmonare – suntem fumatori, lucram intr-un mediu care ne expune la radon sau azbest ori am avut probleme pulmonare in trecut.

Iata ce teste pulmonare ar trebui facute anual, astfel incat sa te asiguri ca plamanii tai functioneaza perfect:

Spriometria – spirometria masoara cantitatea de aer pe care plamanii o pot retine, precum si forta cu care pacientul isi poate goli plamanii de aer. Acest test pulmonar este facut in special pacientilor care sufera de boli ce afecteaza volumul pulmonar. Totodata, spirometria este folosita si pentru screening la pacientii suspectati de astm, BPOC (bronhopneumopatie obstructiva cronica) sau alte boli ale cailor respiratorii.

Pletismografia cu capacitate pulmonara totala – aceasta investigatie permite masurarea cantitatii totale de aer pe care plamanii au capacitatea de a o stoca. Aceasta analiza permite si masurarea volumului rezidual – adica cea a aerului ramas in plamani dupa expirul complet.

Analiza de difuzie a gazelor – acest test masoara usurinta cu care oxigenul ajunge in sange, prin patrunderea in alveolele pulmonare.

Teste si analize suplimentare, folosite numai la recomandarea medicului

Radiografia – unii doctori sunt de parere ca fumatorii ar trebui sa isi faca anual o radiografie pentru identificarea eventualelor probleme din timp. Pe de alta parte, insa, sunt medici care nu considera necesara expunerea la radiatii pentru screening. Fa-ti o radiografie la recomandarea medicului, daca acesta are anumite suspiciuni.

Tomografia computerizata – si CT-ul foloseste radiatiile pentru a oferi imagini precise, care sa ii permita medicului sa depisteze afectiuni precum cancerul pulmonar, fie el si in stadiu incipient. Daca medicul tau iti recomanda o asemenea analiza, ar trebui sa tii cont de parerea sa.

Diagnosticarea timpurie a cancerului la plamani poate face diferenta dintre un prognostic bun si unul tragic. De pilda, pacientii care primesc diagnosticul de cancer pulmonar in stadiu 1 au rata de supravietuire de 60-70%, pe o perioada de 5 ani.

Pregatirea pacientului inainte de testele pulmonare

Pacientul va trebui sa discute cu medicul sau cu privire la medicamentele pe care le ia – acesta ii va spune daca trebuie sa opreasca medicatia in ziua testelor pulmonare ori daca poate lua medicamentele ca de obicei.

Nu se recomanda mesele copioase inainte de testare, intrucat stomacul plin poate micsora capacitatea pulmonara, iar rezultatele pot fi afectate.

Se recomanda evitarea cofeinei, care determina dilatarea cailor respiratorii.

De asemenea, e indicat ca pacientul sa poarte haine lejere, poate chiar echipament sportiv, pentru ca hainele mulate pot bloca, de asemenea, respiratia.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

 

 

Sursa foto: Shutterstock

Pentru a comenta este nevoie de sau înregistrare.
Comentarii 0