Astmul – remedii chinezești de prevenire și tratare pentru această afecțiune respiratorie

Astmul constituie unul din principalele motive de prezentare la medic. Copiii sunt cei mai expuși la această boală și de aceea e bine ca oricine să cunoască simptomele și să poată lua măsuri urgente de ajutor. Pe lângă tratamentele medicamentoase indicate de medic, există și unele remedii naturiste venite din medicina tradițională chinezească pentru gestionarea astmului.

Mecanismul prin care se produce astmul este acela de spasme musculare în interiorul plămânilor, în jurul bronhiilor; peretele interior se umflă și stochează secrețiile, de unde rezultă primul semn de astm: respirația dificilă. Din cauza secreției excesive de mucus, căile respiratorii se îngustează mult făcând ca aerul să fie greu de eliminat și de aceea respirația devine dificilă. 

Bolnavul de astm simte că nu mai poate trage aer, tușește sec și spasmodic, își găsește greu o poziție confortabilă, respirația e șuierătoare, simte apăsare în piept și chiar durere, mâncărimi și scurgeri nazale, expectorație.

RECOMANDARILE EXPERTILOR DOC

Simptomele astemului nu trebuie neglijate

De obicei, prima criză de astm este și cea mai periculoasă ținând cont că nu știi cum să gestionezi aceste probleme și nici nu ai ajutorul medicamentos, iar panica amplifică starea de rău. De aceea, nu trebuie neglijate astfel de simptome, mai ales că nu trec de la sine ci din contră, se pot agrava, iar din acest motiv trebuie ajuns urgent la medic. Din păcate, medicina convențională nu a găsit o metodă de a vindeca astmul, iar tratamentele recomandate pentru gestionarea simptomelor pot avea și efecte secundare. 

Simptomele crizei de astm sunt respirația șuierătoare și accelerată, tusea și senzația de apăsare în piept, ritsm cardiac crescut, somnolență, confuzie, epuizare sau amețeli, albăstrirea buzelor sau a degetelor și, uneori, leșin.

Cauzele astmului pot fi genetice sau generate de mediu

Cauzele astmului pot fi genetice, dar și răcelile repetate și netratate, poluarea de orice fel, hipersensibilitatea la mirosuri puternice, puful, particulele din blana animalelor, praful, polenul, creveții, medicamentele, tulburările emoționale și chiar frigul sau exercițiile fizice extenuante pot cauza astm. 

Rinichii și plămânii trebuie protejați cu atenție

Medicii și terapeuții chinezi consideră că astmul este provocat de deficiența qi-ului (energia vitală care întreține viața) rinichilor și plămânilor. Cauzele pot fi interne, precum pierderea qi-ului prin excese sexuale sau externe, de exemplu, frigul și alimentația greșită. Plămânii au rolul de „prim ministru”, controlează respirația și energia și ajută inima să coordoneze sângele.

Relația este strânsă între respirație și puls și stă la baza exercițiilor chinezești de respirație: yoga sau meditația. Această reglare stabilește o punte între corp și minte. De asemenea, anxietatea poate bloca energia, dăunând plămânilor, dar și intestinului gros – organul yang pereche al plămânilor, determinând apariția indigestiei sau a constipației. 

Rinichii, care au rol de „ministru al puterii”, sunt considerați rezervorul de energie al corpului. Alături de intestinul gros, controlează echilibrul lichidelor din corp și reglează echilibrul acido-bazic al organismului. Rinichii reprezintă curajul și voința și orice perturbare a energiei acestora conduce la teamă, care duce la fenomenul cunoscut în cazul afectării lor și anume urinarea involuntară. 

Remedii naturiste chinezești pentru astm

Potrivit medicinei tradiționale chinezești, dacă ai astm, este foarte important să nu stai în frig, să nu lași stresul să te acapareze și să nu faci exerciții extenuante. De asemenea, trebuie evitate hipoglicemiile, fumatul sau statul în fum de țigară. Nu ar trebui consumate alimente alergene, alcool în exces, produse lactace, deoarece generează mucus, și nici produse de panificație din făină albă. 

Alimente de inspirație chinezească recomandate în astm

  • supă de plămân de porc în care să pui câteva cristale mari de zahăr din trestie de zahăr (consumată de 2-3 ori/zi);
  • amestec de susan prăjit cu miere și ghimbir (dimineața și seara); 
  • amestec de nuci, miere și ghimbir;
  • ridichi fierte cu miere (se consumă și zeama, și ridichile fierte);
  • apă purificată (deoarece dizolvă mucusul acumulat pe bronhii);
  • zeamă de lămâie (curăță mucusul din sinusuri și bronhii);
  • morcovi, usturoi, spanac și țelină, ananas și piersici fără coajă (acestea nu trebuie să lipsească din alimentația astmaticilor);
  • o felie de ceapă albă pusă sub limbă sau o cafea tare se pot utiliza pentru agestiona criza de astm.

Alte remedii naturiste pentru astm din medicina chinezească 

  • exerciții fizice ușoare 
  • masarea pieptului, zilnic 
  • practicarea Qigong-ului (disciplină spirituală care ajută la întărirea corpului și a sufletului) 
  • lovirea ușoară a coloanei vertebrale cu încheieturile degetelor (ajută la ameliorarea simptomelor astmului și problemelor pulmonare)
  • inspirarea aburilor care ies dintr-un vas cu apă fierbinte pentru a ușura respirația;
  • presopunctura (are influență pozitivă asupra stării de sănătate, ajută qi-ul să circule și-l întărește, restabilește echilibrul dintre forțele yin și yang din corp).

Ce exerciții fizice sunt potrivite pentru astmatici?

În general, cele mai bune exerciții pentru astm bronșic implică scurte explozii de efort, dar și activitățile de intensitate scăzută sunt foarte potrivite, însă situația poate diferi de la o persoană la alta. E bine să ceri și sfatul medicului înainte de a alege ce fel de exerciții să faci dacă ești astmatic. Poți încerca următoarele:

Înotul

Înotul este unul dintre cele mai recomandate exerciții pentru persoanele cu astm bronșic. În comparație cu alte activități, este mai puțin probabil să provoace simptome legate de astm, având în vedere mediul umed, cald, expunerea scăzută la polen și presiunea lichidului pe piept. Atenție, însă, piscinele cu clor pot declanșa simptome de astm la unele persoane. 

Mersul pe jos

Ca activitate de intensitate redusă, mersul pe jos este o altă alegere excelentă dacă suferi de astm. Această formă de exercițiu este blândă cu corpul și ușurează respirația. E mai potrivit să te plimbi când e cald, deoarece aerul rece poate declanșa sau agrava simptomele. De asemenea, poți merge și în casă, dacă ai o bandă de alergare.

Drumețiile

O altă opțiune de exercițiu fizic când ai astm este o drumeție în pas lent. Alege un traseu relativ plat sau cu o înclinație lentă și constantă. Dacă ai alergii, verifică situația cantității de polen înainte de drumeție.

Ciclismul de agrement

Dacă ai astm, nu înseamnă că nu poți merge cu bicicleta, dar e indicat să pedalezi într-un ritm lejer. Poți foarte bine să pedalezi și în casă pe o bicicletă staționară.

Alergările scurte

Dacă simți nevoia să alergi, optează pentru o alergare rapidă (spint) pe o distanță scurtă. Alergarea pe distanțe lungi poate să nu fie cea mai bună alaegere, mai ales dacă astmul nu e controlat, din cauza efortului continuu necesar.

Cum poți practica Qigong?

Meditația Qigong este o practică antică de vindecare chinezească, combinând respirația controlată, mișcarea blândă și meditația pentru o bună sănătate mentală, fizică și spirituală. Qigong-ul poate fi activ (dinamic) sau pasiv. Cel activ folosește mișcări controlate și lente, în timp ce Qigongul pasiv implică liniște și respirație calmă. Qigong-ul poate fi practicat și intern, de unul singur, dar și extern, prin intermediul unui terapeut de qigong. 

Scopul Qigong-ului activ este de a menține în mod continuu corpul în mișcare. Spre deosebire de yoga, care se concentrează în general pe întinderi statice, Qigong-ul activ presupune menținerea corpului activ prin diverse secvențe de mișcare. Poți merge pentru început la un centru acreditat care oferă cursuri de Qigong pentru a învăța ce este nevoie.

Qigong-ul pasiv seamănă cu meditația tradițională, cele două tipuri fiind focalizarea mentală și vizualizarea. Ca să practici concentrarea mentală, stai pur și simplu într-o poziție verticală confortabilă, închide ochii, inspiră și lasă aerul să ajungă în abdomen (trebuie să se umfle când inspiri) și apoi expiră (respirație diafragmatică). Încearcă să stai cel puțin 10 minute și să te concentrezi asupra respirației.

Vizualizarea implică o practică similară, dar cu un plus de imaginație. Cu ochii închiși, imaginează-ți lucruri care îți aduc bucurie sau relaxare (de exemplu, o plajă, un vârf de munte etc.). Utilizează aceste vizualizări pentru a direcționa energie pozitivă în corp.

Cum te poate ajuta presopunctura dacă ai astm?

Presopunctura înseamnă apăsarea unor puncte pe corp pentru a trata diverse probleme, inclusiv simptomele astmului.

Puncte de presiune ale claviculei

Puncte de presiune utile în astm sunt cele de pe partea exterioară a pieptului, situate la trei degete sub claviculă. Apasă aceste puncte cu degetele timp de 3 până la 4 minute în mod regulat. Aplicarea presiunii ajută la ușurarea congestiei toracice, reduce suferința emoțională, dar și dificultățile de respirație și tusea.

Punctele de la baza degetului mare

Baza degetului mare, acea zonă cărnoasă, este un alt punct de presiune care poate fi benefic în astm. Pune degetul mare al celeilalte mâini în centrul zonei și apasă ușor. Ține apăsat acest punct timp de 5 minute. Făcând acest lucru în mod regulat, vei reuși să ușurezi accesele de tuse, gâtul umflat și respirația superficială.

Punctul de presiune al încheieturii mâinii

Acest punct de presiune este localizat pe încheietura mâinii, sub baza degetului mare. Pune degetul mare al celeilalte mâini pe zonă și apasă timp de 3 până la 4 minute. Repetă același lucru cu cealaltă mână. Aplicarea presiunii contribuie la reducerea problemele pulmonare, tuse și alte simptome ale astmului.

Puncte de presiune ale cotului

Acest punct de presiune poate fi găsit cu ușurință pe articulația cotului. Apăsarea acestui punct timp de 5 minute în fiecare zi poate oferi o ușurare a problemelor de respirație, inclusiv respirația șuierătoare.

Nu uitați că un diagnostic corect poate fi pus doar de către un medic specialist, în urma unui consult și a investigațiilor adecvate. Puteți face chiar acum o programare, prin platforma DOC-Time, aici. Iar dacă nu sunteți siguri la ce specialist ar fi indicat să mergeți, vă recomandăm să începeți cu un consult de medicină internă, pentru care puteți face, de asemenea, programări prin DOC-Time.

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
How Do You Treat Asthma in Your Practice?
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6011376/
RACGP - An integrative approach to asthma
https://www.racgp.org.au/getattachment/55dfb21b-9ee5-486d-ac71-d2bca2961bdf/attachment.aspx
Volumul „Secretele medicinei chineze. Sănătate De La A La Z”, de Henry B.Lin

 


Te-ar mai putea interesa și...


 

 

 

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0