Cum îți întărești sistemul imunitar după infecții respiratorii repetate [studiu]

Rezistența sistemului imunitar ca răspuns la infecțiile respiratorii se schimbă permanent, în funcție de istoricul infecțiilor anterioare, arată noi cercetări.

Există două tipuri de imunitate în fața infecțiilor. Imunitatea adaptivă furnizează un fel de „memorie” imună, permițând un răspuns imunitar rapid și puternic când aceeași afercțiune apare mai mult de o singură dată. În antiteză, imunitatea înnăscută furnizează o primă linie de apărare cu spectru larg și mai puțin specifică împotriva agenților patogeni și este vitală în ținerea sub control a infecțiilor cu care corpul n-a mai avut de-a face în trecut.

Un studiu¹ publicat în Nature Immunology a arătat că, după recuperarea în urma unei infecții respiratorii, anumite celule ale sistemului imunitar înnăscut de la nivelul plămânilor sunt mai eficiente, oferind o protecție suplimentară împotriva unei noi infecții în săptămânile următoare. 

Mai precis, cercetările au arătat că șoarecii cărora li s-a dat gripă aveau un risc semnificativ mai mic să fie afectați de o infecție bacteriană în perioada următoare.

Imunitatea sporită este rezultatul felului în care, în timpul infecției inițiale, un anumit tip de celule imunitare s-au deplasat din măduvă spre plămâni și s-au transfomat în macrofage, un tip de globule albe. Odată stabilite la nivelul plămânilor, aceste celule au produs citokine, molecule asemănătoare hormonilor care provoacă inflamație și contribuie la combaterea agenților patogeni.

Cum aceste macrofage deosebite rămân într-o stare reactivă la nivelul plămânilor după ce infecția a fost eradicată, ele oferă un strat suplimentar de protecție împotriva eventualelor infecții care ar putea apărea în săptămânile care urmează. Totuși, în timp, abilitatea acestor macrofage de a produce cantități mari de citokine dispare.

În cadrul studiului, acest lucru a însmnat că, după două luni, protecția împotriva infecțiilor a scăzut, și în cele din urmă a revenit la același nivel ca la șoarecii care nu au fost infectați înainte. Cercetătorii consideră că acest mecasnim ar putea fi valabil și în cazul oamenilor.
 
RECOMANDARILE EXPERTILOR DOC

Cercetătorii au declarat că nu vor să sugereze prin aceste rezultate că ar fi bine ca oamenii să facă gripă, având în vedere că este vorba de o afecțiune serioasă, mai ales pentru anumite segmente ale populației. Prin acest studiu s-a încercat prezentarea unei imagini mai clare a felului în care o infecție virală care este eliminată rapid poate continua să influențeze imunitatea timp de câteva săptămâni după tratarea ei, prin schimbări pe termen lung ale celulelor imunitare înnăscute. Acest lucru poate explica parțial de ce răspunsul nostru la boli poate varia - ceea ce poți combate cu ușurință la un moment dat și fără apariția vreunor simptome ar putea avea efecte mai grave câteva săptămâni mai târziu.

Oamenii de știință plănuiesc să facă cercetări mai aprofundate pentru a afla cum un istoric de infecții poate afecta sistemul imunitar, luând în calcul boli precum astmul sau bronhopneumopatia obstructivă cronică (BPOC), în care răspunsul inflamator mărit explicat în acest studiu ar putea înrăutăți simptomele.

Sistemul imunitar este un mozaic de mecanisme de protecție, dar nivelul acestei protecții nu este constant. Din acest motiv, e important să luăm măsuri de precauție împotriva infecțiilor, cum ar fi vaccinul antigripal.

Măsuri pentru întărirea sistemului imunitar

Deși multe produse de pe rafturile farmaciilor promit stimularea imunității sau întărirea sistemului imunitar, în realitate e nevoie de alte acțiuni pentru a ne păstra starea de sănătate. Prima linie de apărare împotriva bolilor și cea mai importantă este un stil de viață echilibrat. Urmând anumite reguli de viață, îți poți întări sistemul imunitar:

-    Evită fumatul
-    Adoptă o alimentație bogată în fructe și legume
-    Introdu exercițiile fizice în rutina zilnică
-    Păstrează-ți o greutate corporală adecvată
-    Consumă alcool cu moderație (nu mai mult de un pahar cu vin sau bere pe zi)
-    Dormi suficient, 7-8 ore pe noapte
-    Învață să controlezi stresul
-    Urmează pașii necesari pentru a evita infecțiile (spală-te pe mâini cu apă și săpun înainte de masă și după ce ai folosit mijloacele de transport, evită întâlnirile cu persoane gripate etc.)
-    Fă-ți vaccinul antigripal în fiecare an, mai ales dacă te afli într-una dintre categoriile de risc (copiii între 6 luni și 4 ani, persoanele cu vârste de peste 65 de ani, femeile însărcinate sau care alăptează, persoanele cu afecțiuni respiratorii cronice sau cu sistem imunitar slăbit).

 

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
1 Studiul „Influenza-induced monocyte-derived alveolar macrophages confer prolonged antibacterial protection”, apărut în Nature Immunology (2020). DOI: 10.1038/s41590-019-0568-x , https://nature.com/articles/s41590-019-0568-x, autori: Helena Aegerter, Justina Kulikauskaite, Stefania Crotta, Harshil Patel, Gavin Kelly, Edith M. Hessel, Matthias Mack, Soren Beinke și Andreas Wack 
https://medicalxpress.com/news/2020-01-boost-lung-immunity-infection.html?utm_source=nwletter&utm_medium=email&utm_campaign=daily-nwletter
https://www.health.harvard.edu/staying-healthy/how-to-boost-your-immune-system


Te-ar mai putea interesa și...


 

 

 

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0