

Medicamentele pentru afectiuni cardiace cresc riscul de cancer pulmonar?
Medicamentele pentru afectiuni cardiace cresc riscul de cancer pulmonar?
Medicamentele pentru afectiuni cardiace cresc riscul de cancer pulmonar?
Riscul de cancer pulmonar este influențat de mai mulți factori, atât de stil de viață, cât și de mediu, cel mai important fiind fumatul. Un studiu sugerează, însă, o legătură între un tip de medicamente folosit în tratarea afecțiunilor cardiace și cancerul pulmonar.
Fumatul este cel mai semnificativ factor de risc pentru cancerul pulmonar, deoarece fumul de țigară conține numeroase substanțe cancerigene care dăunează direct celulelor pulmonare. Chiar și nefumătorii care inhalează fumul de țigară de la alții prezintă un risc mai mare de cancer pulmonar. Pe lângă fumat, alți factori de risc pentru această boală sunt istoricul familial și expunerea la radon, la substanțe toxice și la aer poluat.
Potrivit unor descoperiri recente, și inhibitorii enzimei de conversie a angiotensinei (IECA) pot crește riscul de cancer la plămâni. Aceste medicamente pentru hipertensiune dilată vasele de sânge, îmbunătățind circulația sangvină și reducând presiunea pusă pe inimă. IECA sunt, de asemenea, prescriși și în caz de diabet de tip 2 sau de afecțiuni renale la unii pacienți.
IECA, medicamente care cresc riscul de cancer pulmonar?
Cercetările sugerează că aceste medicamente pot duce la acumularea unei substanțe naturale la nivelul plămânilor - bradikina (substanță responsabilă cu dilatarea vaselor de sânge), care, la rândul ei, ar favoriza creșterea tumorilor pulmonare. Cel mai frecvent efect advers al inhibitorilor enzimei de conversie a angiotensinei este tusea uscată persistentă, însă pot apărea și simptome precum dureri de cap, amețeli sau erupții cutanate.
În urma analizării fișelor medicale a peste 992.000 de pacienți, o echipă de cercetare din cadrul Universității din Toronto au identificat 335.000 de pacienți care au fost tratați cu IECA în decursul a 20 de ani. Cancerul pulmonar a fost depistat la 7.952 dintre aceștia, după o monitorizare de 6 ani.
După ce au exclus alți factori de risc, printre care și fumatul, oamenii de știință au ajuns la concluzia că inhibitorii enzimei de conversie a angiotensinei ar putea fi vinovați pentru unele cazuri de cancer pulmonar. Aceștia au concluzionat că riscul de cancer pulmonar al pacientului care urmează un asemenea tratament crește cu 14%. În timp însă, poate ajunge la 31%.
Totuși, oamenii de știință sunt de părere că riscurile la care te expui, dacă nu urmezi tratamentul indicat de medic pentru afecțiunile cardiace de care suferi, sunt și mai mari. Așadar, riscul crescut de cancer pulmonar asociat cu medicamentele de tip IECA nu reprezintă un motiv suficient de bun pentru a nu urma un asemenea tratament.
Dacă ai tratament cu inbitori de enzimă de conversie a angiotensinei (enalapril, etc.), e bine să discuți cu medicul curant despre posibilele efecte adverse.
Având în vedere că a fost un studiu observațional, cercetătorii au declarat că trebuie să facă investigații și studii suplimentare pe această temă, astfel încât să se convingă dacă există o legătură certă între aceste medicamente și riscul crescut de cancer la plămâni.
Un alt studiu, și mai recent, care a analizat un număr de 458.686 de pacienți care luau IECA a concluzionat exact invers, că aceste medicamente nu cresc riscul de cancer pulmonar. Totuși, autorii sunt de părere că ar trebui efectuate mai multe studii pe diferite grupuri etnice și pe termen lung pentru a formula o concluzie mai precisă despre legătura dintre aceste medicamente și riscul de cancer pulmonar.
Cancerul la plămâni este unul dintre tipurile de cancer cu evoluție nefavorabilă și cu șanse mici de supraviețuire pe o perioadă de 5 ani, asta pentru că, de cele mai multe ori, este diagnosticat în stadiu avansat. Cu cât cancerul pulmonar este diagnosticat și tratat mai devreme, cu atât șansele de vindecare ale pacientului sunt mai mari, prognosticul său devenind mai bun.
Cu ce se pot înlocui IECA în schema de tratament pentru hipertensiune?
Medicul îți poate recomanda alte opțiuni de medicamente, printre alternativele frecvent utilizate numărându-se:
- Blocanți ai receptorilor de angiotensină II (BRA) - aceștia acționează într-un mod similar, dar sunt mai puțin susceptibili să provoace tuse seacă, un efect secundar comun al inhibitorilor ECA. Exemple includ losartan, valsartan și candesartan.
- Blocante ale canalelor de calciu - aceste medicamente relaxează vasele de sânge și reduc tensiunea arterială. Exemplele includ amlodipina și nifedipina.
- Diuretice tiazidice - acestea ajută la eliminarea excesului de sare și apă din organism, reducând astfel tensiunea arterială. Exemple includ hidroclorotiazida și clortalidona.
- Beta-blocante - acestea reduc frecvența cardiacă și tensiunea arterială. Sunt mai rar utilizate ca primă linie de tratament în hipertensiune, dar pot fi utile în combinație cu alte medicamente sau dacă ai și alte afecțiuni, cum ar fi boli de inimă. Exemple includ metoprololul și bisoprololul.
- Inhibitori ai reninei - aceștia blochează o enzimă implicată în reglarea tensiunii arteriale. Aliskiren este un exemplu, deși nu este prescris atât de frecvent.
Cum recunoști simptomele de cancer la plămâni?
Simptomele cancerului la plămâni ar trebui observate imediat de către persoana afectată sau de apropiații acesteia și apoi ideal ar fi să meargă de urgență la medicul pneumolog pentru un control. Recomandarea este să fii atent la următoarele simptome:
- Tuse persistentă
- Spută/ sânge care acompaniază tusea
- Voce răgușită
- Durere în piept (accentuată de tuse, râs sau inspir)
- Oboseală cronică
- Infecții pulmonare frecvente (pneumonie, bronșită)
- Respirație șuierătoare (wheezing)
- Dureri osoase
- Scădere inexplicabilă în greutate
Aceste simptome nu trebuie neglijate, mai ales de pacienții care se află în categoriile cu risc crescut de cancer la plămâni. Iată ce factori de risc măresc predispoziția de cancer la plămâni:
- Fumatul - este principala cauză a cancerului pulmonar, peste 90% dintre pacienții diagnosticați cu această afecțiune fiind fumători
- Expunerea la radon, azbest sau alte substanțe/ gaze toxice
- Poluarea
- Rude de gradul I diagnosticate tot cu cancer la plămâni
Cum îți scazi riscul de cancer pulmonar?
Există mai multe modalități prin care îți poți reduce riscul de cancer pulmonar, multe dintre acestea implicând schimbări în stilul de viață și reducerea expunerii la factori de risc. Aceste măsuri nu garantează eliminarea riscului, dar îl pot reduce semnificativ.
Renunță la fumat
Fumatul este principalul factor de risc pentru cancerul pulmonar, așa cum am spus deja. Renunțarea la fumat reduce substanțial riscul de boală, chiar și pentru cei care au fumat ani la rând. Din păcate nu există o metodă unică prin care se poate renunța la acest viciu, unii oameni au reușit să se lase brusc, fără ajutor, alții au redus treptat numărul de țigări, alții au trecut mai întâi pe țigări electronice, deci fiecare fumător care vrea să renunțe va trebui să-și găsească propriul drum. Consultarea unui specialist și utilizarea terapiei de substituție cu nicotină sau a medicamentelor care ajută la renunțare poate fi foarte eficientă.
Evită fumatul pasiv
Expunerea frecventă la fumul de țigară inhalat involuntar (fumatul pasiv) poate crește și aceasta riscul de cancer pulmonar. Evitarea locurilor unde se fumează și crearea unui mediu fără fumat acasă sunt măsuri importante pentru diminuarea riscului.
Testează locuința pentru radon
Radonul este un gaz radioactiv care poate pătrunde în locuințe, mai ales în cele situate la parter sau subsol. Un test simplu de radon poate detecta nivelurile, iar dacă sunt ridicate, poți apela la soluții de ventilare pentru reducerea concentrației acestuia.
Protejează-te de expunerea profesională la substanțe toxice
Dacă lucrezi în medii cu substanțe chimice periculoase (azbest, arsenic, crom), respectarea regulilor de siguranță și purtarea echipamentului de protecție poate scădea riscul de cancer pulmonar.
Ai grijă la ce mănânci zilnic
Alimentația hrănitoare este importantă pentru sănătatea generală și pentru scăderea riscului de boli. Caută, deci, să ai o alimentație în care accentul cade pe fructe și legume proaspete care conțin antioxidanți care ajută la protejarea celulelor împotriva deteriorării. Este foarte bine dacă reușești să mănânci zilnic o salată mare de crudități (în care mai pui ce mai consideri, proteine slabe, leguminoase fierte etc.). Reducerea masivă a alimentelor foarte procesate (mezeluri, brânză topită, margarine, dulciuri cu zahăr rafinat, chipsuri, covrigei, produse de patiserie etc.) poate, de asemenea, contribui la un risc mai scăzut.
Menține-te activ fizic
Activitatea fizică regulată este legată de un risc mai scăzut de cancere, inclusiv de cancer pulmonar. Exercițiile îmbunătățesc sănătatea generală a plămânilor și a sistemului cardiovascular, așa că introdu-le în rutina ta zilnică. Și o plimbare alertă de jumătate de oră zilnic, printr-un parc sau altă zonă verde, este bună. Dacă nu prea ieși, îți poți face acasă o rutină de exerciții cu propriul corp și cu greutăți sau poți pedala pe o bicicletă statică.
Redu expunerea la poluare
Deși nu este întotdeauna posibil să eviți complet poluarea aerului, dacă locuiești într-un oraș mare și poluat, poți încerca măcar să reduci timpul petrecut în zone cu smog ridicat sau trafic intens. De asemenea, pentru casa ta, ia în calcul să investești într-un purificator de aer dacă locuiești într-o astfel de zonă cu poluare semnificativă.
Fii atent la istoricul familial
Dacă există antecedente de cancer pulmonar în familie, discută cu medicul despre posibile teste genetice sau screening-uri preventive pentru a evalua riscul și opțiunile de monitorizare. Nu este sigur că dacă ai istoric familial de cancer vei face și tu neapărat, dar e indicat să discuți cu medicul și să vezi ce sfaturi are pentru tine în ce privește gestionarea acestui risc.
Nu uitați că un diagnostic corect poate fi pus doar de către un medic specialist, în urma unui consult și a investigațiilor adecvate. Puteți face chiar acum o programare, prin platforma DOC-Time, aici. Iar dacă nu sunteți siguri la ce specialist ar fi indicat să mergeți, vă recomandăm să începeți cu un consult de medicină internă, pentru care puteți face, de asemenea, programări prin DOC-Time.
Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
PMC - Angiotensin converting enzyme inhibitors and risk of lung cancer
https://pmc.ncbi.nlm.nih.gov/articles/PMC8084080/
Studiul „Angiotensin converting enzyme inhibitors and risk of lung cancer”, apărut în Medicine (Baltimore). 2021 Apr 30;100(17):e25714. doi: 10.1097/MD.0000000000025714, autori: Mohammed Batais et al.
The BMJ - Angiotensin converting enzyme inhibitors and risk of lung cancer: population based cohort study
https://www.bmj.com/content/363/bmj.k4209
Studiul „Angiotensin converting enzyme inhibitors and risk of lung cancer: population based cohort study”, apărut în BMJ 2018; 363 doi: https://doi.org/10.1136/bmj.k4209, autori: Blánaid M Hicks et al.
Te-ar mai putea interesa și...