Medicamentele pentru afectiuni cardiace cresc riscul de cancer pulmonar?

Un nou studiu a descoperit o legatura intre un tip de medicamente folosit in tratarea afectiunilor cardiace si riscul crescut de cancer la plamani.

Inhibitorii enzimei de conversie a angiotensinei, cunoscuti si ca inhibitori ECA/ACE, pot creste, potrivit noilor descoperiri facute, riscul de cancer la plamani. Medicamentele din aceasta grupa dilata vasele de sange, imbunatatind circulatia sanguina si reducand presiunea pusa pe inima. Inhibitorii ACE sunt, insa, prescrisi si in caz de diabet de tip 2 sau de afectiuni renale la unii pacienti.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Cercetarile sugereaza ca aceste medicamente pot determina acumularea unei substante naturale la nivelul plamanilor – bradikina (n.r. substanta responsabila cu dilatarea vaselor de sange), care, la randul ei, ar favoriza cresterea tumorilor pulmonare.

Cel mai frecvent efect advers al inhibitorilor enzimei de conversie a angiotensinei este tusea uscata persistenta, insa pot aparea si simptome precum dureri de cap, ameteli sau eruptii cutanate.

In urma analizarii fiselor medicale a peste 992.000 de pacienti britanici, cercetatorii canadieni din cadrul Universitatii din Toronto au identificat 335.000 de pacienti care au fost tratati cu inhibitori ACE in decursul a 20 de ani. Cancerul pulmonar a fost depistat la 7.952 dintre acestia, dupa o monitorizare de 6 ani.

Dupa ce au exclus alti factori de risc, printre care si fumatul, oamenii de stiinta au ajuns la concluzia ca inhibitorii ACE ar putea fi vinovati pentru unele cazuri de cancer pulmonar. Acestia au concluzionat ca riscul de cancer pulmonar al pacientului care urmeaza un asemenea tratament creste cu 14%. In timp insa, poate ajunge la 31%.

Totusi, oamenii de stiinta sunt de parere ca riscurile la care te expui, daca nu urmezi tratamentul pentru afectiunile cardiace de care suferi, sunt si mai mari. Asadar, riscul crescut de cancer pulmonar asociat cu medicamentele de tip inhibitori ACE nu reprezinta un motiv suficient de bun pentru a nu urma un asemenea tratament.

Avand in vedere ca a fost un studiu observational, cercetatorii trebuie sa faca investigatii si studii suplimentare pe aceasta tema, astfel incat sa se convinga ca exista o legatura certa intre aceste medicamente si riscul crescut de cancer la plamani.

Cancerul la plamani este unul dintre tipurile de cancer cu evolutie nefavorabila si cu sanse mici de supravietuire pe o perioada de 5 ani, asta pentru ca, de cele mai multe ori, este diagnosticat in stadiu avansat.

Cu cat cancerul pulmonar este diagnosticat si tratat mai devreme, cu atat sansele de vindecare ale pacientului sunt mai mari, prognosticul sau devenind mai bun.

Simptomele cancerului la plamani ar trebui observate imediat de catre pacient sau apropiatii acestuia. Pacientul trebuie sa mearga de urgenta la medicul pneumolog pentru un control daca observa urmatoarele simptome:

  • Tuse persistenta
  • Sputa/ sange care acompaniaza tusea
  • Voce ragusita
  • Durere in piept (accentuata de tuse, ras sau inspir)
  • Oboseala cronica
  • Infectii pulmonare frecvente (pneumonie, bronsita)
  • Respiratie suieratoare (wheezing)
  • Dureri osoase
  • Scadere inexplicabila in greutate.


Aceste simptome nu trebuie neglijate, mai ales de pacientii care se afla in categoriile cu risc crescut de cancer la plamani. Iata ce factori de risc maresc predispozitia de cancer la plamani:

  • Fumatul – este principala cauza a cancerului pulmonar, peste 90% dintre pacientii diagnosticati cu aceasta afectiune fiind fumatori
  • Expunerea la radon, azbest sau alte substante/ gaze toxice
  • Poluarea
  • Rude de gradul I diagnosticate tot cu cancer la plamani.


Discuta cu medicul tau despre tratamentele recomandate si riscurile la care acestea te expun si vei intelege daca inhibitorii ACE iti sunt benefici sau, mai degraba, iti dauneaza.

 

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

 

Sursa foto: Shutterstock

Bibliografie: Studiul “Angiotensin converting enzyme inhibitors and risk of lung cancer: population based cohort study”, publicat pe www.bmj.com, autori: Blanaid M Hicks, Kristian B filion, Hui Yin, Lama Sakr, Jacob A Udell, Laurent Azoulay

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0