Nivelul de radon din casa poate cauza cancer pulmonar - cum il poti masura

A doua cea mai frecventa cauza a cancerului pulmonar, dupa fumat, este expunerea la radon. Acest gaz incolor si inodor se poate regasi si in casa ta, fara sa ai habar!

 

Numit si “ucigasul tacut”, din cauza ca ataca fara sa isi faca simtita prezenta in vreun fel, radonul poate cauza cancer la plamani, fiind un gaz radioactiv.

Ce este radonul

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Radonul este un gaz inodor si incolor, care se formeaza in timpul dezintegrarii uraniului din sol. Acesta poate patrunde in interiorul casei tale prin crapaturile din fundatia casei, prin materialele de constructie sau prin putul de apa.

In cantitati mari, radonul poate cauza o serie de probleme de sanatate, fiind extrem de toxic.

 

Cum iti afecteaza radonul sanatatea

Organizatia Mondiala a Sanatatii a clasificat radonul ca fiind substanta cancerigena care poate patrunde in organismul uman prin respiratie.

Atunci cand in respiri aer cu radon, acesta se duce direct catre peretii plamanilor. In timp, afecteaza celulele care captusesc peretii plamanilor, cauzand cancer pulmonar.

Unele studii sugereaza ca radonul poate fi asociat si cu alte tipuri de cancer, printre care si leucemia la copii, insa sunt necesare studii suplimentare pe aceasta tema.

Din pacate insa, expunerea la radon nu provoaca simptome, de aceea este in general trecuta cu vederea. Simptomele apar abia dupa ce radonul a cauzat deja cancer la plamani.

Combinatia dintre fumul si tigara si radon este una extrem de nociva. Asadar, fumatorul va avea mai mult de pierdut de pe urma expunerii la radon, in comparatie cu o persoana nefumatoare. Radonul creste riscul de cancer la plamani al fumatorului de 9 ori. Există unele dovezi că radonul și fumatul își măresc efectele reciproce asupra riscului de cancer. Așadar, expunerea la radon va avea un efect mai mare asupra riscului de cancer al unei persoane care fumează decât asupra uneia care nu fumează.

Nu exista teste medicale care sa iti spuna daca ai inspirat radon in concentratii mari, dar nici tratamente care sa elimine acest gaz din organism.

Cum te poti expune la radon, fara sa stii

Orice constructie, fie ea noua sau veche, cu sau fara subsol, bine izolata sau prost izolata, poate avea probleme cu radonul. In medie, 1 casa din 15 are probleme din cauza nivelului mare de radon.

Statul in casa, la birou sau mersul la scoala te pot expune la un nivel crescut de radon. Crapaturile din podea, tevile care nu sunt izolate bine si unele materiale de constructii folosite la ridicarea caselor pot creste nivelul de radon din cladirea in care iti petreci mult timp.

Nivelul de radon este intotdeauna mai mare la subsol, mai ales in incaperile mici precum beciul.

Persoanele care lucreaza sub pamant sunt in mod deosebit expuse la un nivel prea mare de radon.

Si in apa se poate regasi radon, insa nivelul nu este ingrijorator daca apa provine din lacuri, rauri sau rezervoare. Insa daca apa din casa ta provine din surse subterane - puturi, e posibil ca nivelul de radon sa fie mai mare decat e indicat. Asadar, intr-o casa alimentata cu apa prin put exista risc mai mare de concentratii mari de radon.

Cum te poti proteja de expunerea la radon in exces

In primul rand, poti testa nivelul de radon din locuinta ta. Aproximativ 1 din 15 case are ceea ce este considerat un nivel ridicat de radon. Gazul este inodor și invizibil, spune Environmental Protection Agency, USA  și nu provoacă simptome imediate, așa că singura modalitate de a ști dacă casa ta este afectată este prin testarea reședinței individuale.Apeleaza la firmele specializate, care vin acasa si masoara nivelul de radon. In acest fel, vei afla daca e sau nu cazul sa iti faci griji. E recomandat ca testarea nivelului de radon sa fie refacuta din 2 in 2 ani. Plasați detectorul  de radon în zona de respirație, la 2 m  deasupra podelei și departe de curenți, pereți exteriori, bazine de scurgere, scurgeri, ferestre sau uși. Radonul poate pătrunde într-o clădire prin crăpăturile din fundație sau prin bazine sau canale de scurgere și nivelul va fi de obicei mai ridicat în apropierea acestor puncte de intrare.

Potrivit Environmental Protection Agency, nivelul maxim „acceptabil” de radon este de 4,0 pCi/L, dar nici măcar acel nivel nu este „sigur”, în sine. Environmental Protection Agency vă recomandă  să luați în considerare reducerea radonului între nivelurile 2.0 și 4.0. Ca reper, nivelul mediu de radon al aerului exterior este de 0,4 pCi/L.

Cum sa reduci nivelul de radon din casa ta

Daca nivelul de radon din locuinta ta s-a dovedit a fi prea ridicat, exista cateva metode prin care il poti reduce:

  • Acopera crapaturile din podea si pereti.
  • Aeriseste-ti foarte des casa.
  • Foloseste un aparat de aer conditionat pentru purificarea aerului din interior.

 

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Dacă nivelurile de radon din locuința  depășesc 4 picocurii pe litru, ar trebui să luați măsuri pentru a reduce nivelul de radon cât mai curând posibil.

Puteți instala un sistem de îndepărtare care permite aerisirea imediată a gazului radon de sub casă în exterior, care poate elimina până la 99% din radon din casă, potrivit EPA. Aceste dispozitive, numite sisteme de reducere a radonului cu aspirarea solului, ar trebui să fie întotdeauna instalate și supravegheate de un specialist certificat în reducerea radonului sau de un serviciu de remediere a radonului. Sigilați orice fisuri din casa  - în podele, fundație sau pereți - pentru a împiedica gazul radon să se scurgă prin fisuri și în aerul pe care îl respirați în interior. Retestarea ar trebui să fie efectuată la intervale regulate pentru a se asigura că reducerea radonului a avut succes.

În România, nivelul maxim de radiaţii al fondului natural este de 300 becquerel/mc. Potrivit datelor CNCAN, la nivel naţional, media de radiaţii este de 145 bq/mc, iar în Bucureşti ajunge la 202 bq/mc”. Sunt câteva locuri în ţară unde acest nivel depăşeşte nivelul natural. Este vorba de zonele unde se află zăcăminte cu minereuri radioactive. 

Specialiștii de la Universitatea Babes Bolyai din Cluj studiază constant efectele radonului asupra sănătății, in  cadrul Laboratorului de încercări Radon „Constantin Cosma” (LiRaCC) .

 Uniunea Europeană a stipulat în DIRECTIVA CE 2013/59/Euratom obligația ca statele membre să monitorizeze și să raporteze nivelurile de radioactivitate din surse naturale și antropice. România are în implementare, încă din 2018, un Plan Național de Radon in atributia CNCAN  prin care se impun atat măsurarea concentraţiei de radon în aerul din clădiri cu școli, grădinițe şi creşe, spitale şi în alte tipuri de clădiri publice cu grad de ocupare ridicat, dar  şi aplicarea de masuri specifice pentru protecţia faţă de radon.

Legislaţia din România prevede că nivelul de referinţă de la care se impune aplicarea remedierii pentru concentraţia de radon este 300 Bq/m3, iar o astfel de expunere echivalează pentru sănătate cu realizarea a 150 de radiografii pulmonare pe an, respectiv cu efectele cauzate de fumatul a 16 ţigări/zi.

Universitatea Babeș-Bolyai este singura instituție din România care a făcut măsurători ale radonului. In 2021  au tras un semnal de alarmă asupra riscului crescut în România în clădirille publice în care își desfășoară activitatea majoritatea școlilor și a grădinițelor și au înaintat Ministerului Mediului, Apelor și Pădurilor o serie de adrese cu scopul de a cuprinde în Ghidul de finanțare privind reabilitarea termică a clădirilor normele cu privire la reducerea concentrației de radon, însă fără succes.

În 20% din școlile investigate din România dintr-un eşantion de peste 400 de clădiri concentraţia de radon a depăşit valoarea limită.

Ghidul de finanțare al Programului privind sprijinirea eficienței energetice și a gestionării inteligente a energiei în clădirile publice cu destinație de unități de învățământ nu cuprinde nicio prevedere cu privire la protecția pentru reducerea expunerii la gazul radioactiv radon a copiilor din școlile și grădinițele din clădirile reabilitate, renovate prin programul finanțat de stat.

Forma finală şi publică a Ghidului nu cuprinde aceste măsuri, deși ele sunt obligatorii prin legislație. DIRECTIVA CE 2013/59/Euratom prevede că Planul naţional de acţiune la radon pentru fiecare ţară europeană trebuie să fie corelat cu Programele de eficienţă energetică şi de calitate a aerului interior.

Radonul este o problemă comună cu potențiale efecte secundare grave și de aceea ar trebui ca toată lumea să ia în consideratie testarea la domiciliu pentru radon, astfel încât orice problema potențiala să poată fi rezolvata. Cunoașterea calității aerului din locuința  vă poate oferi liniște și vă poate lăsa să respirați puțin mai ușor.

 

Sursa foto: Shutterstock

Bibliografie: “Indoor radon exposure and lung cancer: a review of ecological studies”, publicat pe ncbi.nlm.nih.gov, autori: Ji Young Yoon, Jung-Dong Lee, So Won Joo si Dae Ryong Kang

https://www.epa.gov/radon/how-does-radon-get-your-home

https://news.ubbcluj.ro/nivel-crescut-de-radon-in-cladirile-cu-scoli-si-gradinite-din-romania/

 

 

 

 

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0