Nivelul de radon din casa poate cauza cancer pulmonar - cum il poti masura?

A doua pe lista celor mai frecvente cauze de cancer pulmonar, după fumat, este expunerea la radon. Acest gaz incolor și inodor se poate regăsi și în casa ta, fără să știi. Află în cele ce urmează mai multe despre nivelul de radon și ce poți face pentru a te proteja de efectele nocive.

Numit și „ucigașul tăcut”, din cauză că atacă fără să își facă simțită prezența în vreun fel, radonul poate cauza cancer pulmonar, fiind un gaz radioactiv. Cum poți reduce nivelul de radon din casă și ce prevede legislația din România despre acest gaz?

Ce este radonul?

Radonul este un gaz inodor și incolor, care se formează în timpul dezintegrării uraniului din sol. Acesta poate pătrunde în interiorul casei tale prin crăpăturile din fundația casei, prin materialele de construcție sau prin fântâna de apă. În cantități mari, radonul poate cauza o serie de probleme de sănătate, fiind extrem de toxic.

RECOMANDĂRILE EXPERȚILOR DOC

Cum îți afectează radonul sănătatea?

Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a clasificat radonul drept substanță cancerigenă care poate pătrunde în organismul uman prin respirație. Atunci când respiri aer cu radon, acesta se duce direct către pereții plămânilor. În timp, afectează celulele care căptușesc pereții plămânilor, cauzând cancer pulmonar. Unele studii sugerează că radonul poate fi asociat și cu alte tipuri de cancer, printre care și leucemia la copii, însă sunt necesare studii suplimentare pe această temă.

Din păcate, însă, expunerea la radon nu provoacă simptome, de aceea este în general trecută cu vederea. Simptomele apar abia după ce radonul a cauzat deja cancer la plămâni.

Combinația dintre fumul și țigară și radon este una extrem de nocivă. Așadar, fumătorul va avea mai mult de pierdut de pe urma expunerii la radon, în comparație cu o persoană nefumătoare, acest gaz crescând riscul de cancer la plămâni al fumătorului de 9 ori. Există unele dovezi că radonul și fumatul își potențează reciproc efectele asupra riscului de cancer. Așadar, expunerea la radon va avea un efect mai mare asupra riscului de cancer pulmonar al unei persoane care fumează decât asupra uneia care nu fumează.

Nu există teste medicale care să îți spună dacă ai inspirat radon în concentrații mari și nici tratamente care să elimine acest gaz din organism.

Cum te poți expune la radon, fără să știi?

Orice construcție, fie ea nouă sau veche, cu sau fără subsol, bine izolată sau slab izolată, poate avea probleme cu radonul. În medie, într-o casă din 15 nivelul de radon este prea mare.

Radonul în clădiri

Statul în casă, la birou sau la școală te pot expune la un nivel crescut de radon. Crăpăturile din podea, țevile care nu sunt izolate bine și unele materiale de construcții folosite la ridicarea caselor pot crește nivelul de radon din clădirile în care îți petreci mult timp.

Radonul la subsol

Nivelul de radon este întotdeauna mai mare la subsol, mai ales în încăperile mici precum beciul.

Radonul în pământ

Persoanele care lucrează sub pământ, în mine sau tuneluri, de exemplu, sunt în mod deosebit expuse la un nivel prea mare de radon.

Radonul în apă

Acest gaz se poate regăsi și în apă, însă nivelul de radon nu este îngrijorător dacă apa provine din lacuri, râuri sau baraje. Însă dacă apa din casa ta provine din surse subterane - puțuri, este posibil că nivelul de radon să fie mai mare decât e indicat. Așadar, într-o casă alimentată cu apă prin puț există risc sporit de concentrații mari de radon.

Cum te poți proteja de expunerea excesivă la radon?

În primul rând, poți testa nivelul de radon din locuința ta. Cum spuneam, aproximativ una din 15 case are ceea ce este considerat un nivel ridicat de radon. Gazul este inodor și invizibil, potrivit Environmental Protection Agency din SUA, și nu provoacă simptome imediate, așa că singura modalitate de a ști dacă locuința ta este afectată este prin testarea acesteia.

Apelează la firmele specializate, care vin acasă și măsoară nivelul de radon. În acest fel, vei afla dacă e sau nu cazul să îți faci griji. E recomandat ca testarea nivelului de radon să fie refăcută din 2 în 2 ani. Detectorul de radon se plasează în zona de respirație, la 2 metri deasupra podelei și departe de curenți, pereți exteriori, bazine de scurgere sau alte scurgeri, ferestre sau uși. Radonul poate pătrunde într-o clădire prin crăpăturile din fundație sau prin bazine ori canale de scurgere și nivelul va fi de obicei mai ridicat în apropierea acestor puncte de intrare.

Tot potrivit Environmental Protection Agency, nivelul maxim acceptabil de radon este de 4,0 pCi/L, dar nici măcar acel nivel nu este sigur, în sine. Specialiștii recomandă să se ia în considerare reducerea radonului între nivelurile 2.0 și 4.0. Ca reper, nivelul mediu de radon al aerului exterior este de 0,4 pCi/L.

Cum să reduci nivelul de radon din locuință?

În cazul în care nivelul de radon din locuință depășește 4 picocurii pe litru, ar trebui să iei măsuri pentru a-l reduce cât mai curând posibil. Există câteva metode prin care se poate face acest lucru:

  • Acoperă crăpăturile din podea și pereți.
  • Aerisește-ți foarte des casa.
  • Folosește un aparat numit purificator de aer pentru a curăța frecvent aerul din interior.
  • De asemenea, poți instala un sistem de îndepărtare care permite aerisirea imediată a gazului radon de sub locuință în exterior, care poate elimina până la 99% din radon din casă, potrivit EPA. Aceste dispozitive, numite sisteme de reducere a radonului cu aspirarea solului, ar trebui să fie întotdeauna instalate și supravegheate de un specialist certificat în reducerea radonului sau de un serviciu de remediere a radonului. 

Dar, mai întâi, se sigilează orice fisuri din casă  - în podele, fundație sau pereți - pentru a împiedica acest să se scurgă prin fisuri și în aerul pe care îl respiri în interior. Retestarea ar trebui să fie efectuată la intervale regulate pentru a se asigura că reducerea radonului a avut succes.

Nivelul de radon în România

În România, nivelul maxim de radiaţii al fondului natural este de 300 becquerel/mc. Potrivit datelor CNCAN, la nivel naţional, media de radiaţii este de 145 bq/mc; în Bucureşti, este și mai mare: 202 bq/mc. Sunt câteva locuri în ţară unde acest nivel depăşeşte nivelul natural - este vorba de zonele unde se află zăcăminte cu minereuri radioactive. 

Specialiștii de la Universitatea „Babeș-Bolyai” din Cluj studiază constant efectele radonului asupra sănătății, in  cadrul Laboratorului de încercări Radon „Constantin Cosma” (LiRaCC) .

Uniunea Europeană a stipulat în DIRECTIVA CE 2013/59/Euratom obligația ca statele membre să monitorizeze, dar și să raporteze nivelurile de radioactivitate din surse naturale și antropice. România are în implementare, încă din 2018, un Plan Național de Radon în atribuția CNCAN, care stipulează că este obligatorie atat măsurarea concentraţiei de radon în aerul din clădiri cu școli, grădinițe şi creşe, spitale şi în alte tipuri de clădiri publice cu grad de ocupare ridicat, dar şi aplicarea de masuri specifice pentru protecţia faţă de radon.

Legislaţia din România prevede faptul că nivelul de referinţă de la care se impune aplicarea remedierii pentru concentraţia de radon este 300 Bq/m3. Pentru a face o comprație cu alți factori care au efect nociv pentru sănătate, o astfel de expunere echivalează cu realizarea a 150 de radiografii pulmonare pe an, respectiv cu efectele cauzate de fumatul a 16 ţigări pe zi.

Universitatea „Babeș-Bolyai” este singura instituție din România care a făcut măsurători ale radonului. In 2021, instituția a tras un semnal de alarmă asupra riscului crescut în România în clădirille publice în care își desfășoară activitatea majoritatea școlilor și a grădinițelor și a înaintat Ministerului Mediului, Apelor și Pădurilor o serie de adrese. Scopul era de a cuprinde în Ghidul de finanțare privind reabilitarea termică a clădirilor normele cu privire la reducerea concentrației de radon. În 20% dintre școlile investigate din

România dintr-un eşantion de peste 400 de clădiri concentraţia de radon depășea valoarea limită.

Potrivit unui comunicat al instituției, „Ghidul de finanțare al Programului privind sprijinirea eficienței energetice și a gestionării inteligente a energiei în clădirile publice cu destinație de unități de învățământ nu cuprinde nicio prevedere cu privire la protecția pentru reducerea expunerii la gazul radioactiv radon a copiilor din școlile și grădinițele din clădirile reabilitate, renovate prin programul finanțat de stat.”

Se mai precizează, de asemenea, că „forma finală şi publică a Ghidului nu cuprinde aceste măsuri, deși ele sunt obligatorii prin legislație. DIRECTIVA CE 2013/59/Euratom prevede că Planul naţional de acţiune la radon pentru fiecare ţară europeană trebuie să fie corelat cu Programele de eficienţă energetică şi de calitate a aerului interior”.

În 2022, potrivit unui alt comunicat al Universității „Babeș-Bolyai”, Liceul Teoretic „Onisifor Ghibu” a fost prima şcoală care a beneficiat de aplicarea unor măsuri eficiente pentru remedierea nivelului de radon.

Radonul este o problemă comună cu potențiale efecte secundare grave și de aceea ar trebui ca toată lumea să ia în consideratie testarea la domiciliu pentru radon, astfel încât orice problemă potențială să poată fi rezolvata. Cunoașterea calității aerului din locuință  poate oferi liniște, știind că, dacă iei măsurile necesare, își scazi riscul de cancer pulmonar.

Nu uitați că un diagnostic corect poate fi pus doar de către un medic specialist, în urma unui consult și a investigațiilor adecvate. Puteți face chiar acum o programare, prin platforma DOC-Time, aici. Iar dacă nu sunteți siguri la ce specialist ar fi indicat să mergeți, vă recomandăm să începeți cu un consult de medicină internă, pentru care puteți face, de asemenea, programări prin DOC-Time.

Sursă foto: Shutterstock
Bilbiografie:
ERS - Systematic review and meta-analysis of residential radon and lung cancer in never-smokers 
https://err.ersjournals.com/content/30/159/200230
Studiul „Systematic review and meta-analysis of residential radon and lung cancer in never-smokers”, apărut în European Respiratory Review, 2021, 30: 200230; DOI: 10.1183/16000617.0230-2020, autori: Elvin S. Cheng, Sam Egger et al.
NCBI - Indoor radon exposure and lung cancer: a review of ecological studies
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4807540/
Studiul „Indoor radon exposure and lung cancer: a review of ecological studies”, apărut în Ann Occup Environ Med. 2016; 28: 15. Published online 2016 Mar 25. doi: 10.1186/s40557-016-0098-z https://www.epa.gov/radon/how-does-radon-get-your-home, autori: Ji Young Yoon et al.
CNCAN - CNCAN lucrează la o hartă a radonului pentru România
http://www.cncan.ro/noutati-si-evenimente/arhiva-comunicate-2019/cncan-lucreaz-la-o-hart-a-radonului-pentru-romania/
NEWS UBB – Nivel crescut de radon în clădirile cu școli și grădinițe din România
https://news.ubbcluj.ro/nivel-crescut-de-radon-in-cladirile-cu-scoli-si-gradinite-din-romania/


Te-ar mai putea interesa și...


 

 

 

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0