

Cancerele cutanate (non-melanotice)
Pielea este cel mai mare organ al corpului motiv pentru care si cancerele dezvoltate la acest nivel sunt cele mai numeroase. Cancerul se dezvolta in momentul in care celulele normale ale tegumentului cresc necontrolabil. Din punctul de vedere al incidentei, in Statele Unite se estimeaza un numar de peste 2 milioane de cancere cutanate. Imensa majoritate a acestora sunt cancere curabile aproape exclusiv chirurgical. In ceea ce priveste mortalitatea prin cancerele cutanate nonmelanom, aceasta reprezinta sub 1% din totalitatea deceselor cauzate de cancer.
Tipuri de cancere cutanate
In principiu sunt trei mari tipuri de cancere cutanate:
- carcinomul bazocelular, care reprezinta peste 75% dintre cancerele cutanate. Se dezvolta din celulele situate in portiunea inferioara a epidermului iar localizarea este preponderenta in zona scalpului sau a pielii regiunii cervicale. Acest cancer se dezvolta lent si metastazeaza in mod cu totul exceptional.
- carcinomul scuamos, reprezinta peste 20% din cancerele cutanate. Se dezvolta frecvent in zona buzelor, anus,vagin sau in regiuni afectate de un sindrom inflamator cronic. Carcinoamele scuamoase metastazeaza mai frecvent comparativ cu carcinoamele bazocelulare.
- melanomul, un cancer care are drept punct de plecare melanocitul, celula producatoare de pigment melanic care confera coloratia pielii. Acesta este un cancer redutabil, cu risc foarte mare de metastazare si cu prognostic deosebit de rezervat in caz de boala metastatica
Carcinoamele scuamoase si cele bazocelulare sunt grupate in entitatea numita "cancer cutanat nonmelanotic". In afara celor doua grupe mari de cancer cutanat nonmelanotic se mai intalnesc cateva tipuri rare de cancer printre care keratoacantoamele, carcinoamele Merkel, limfoamele cutanate, sarcomul Kaposi sau tumorile anexelor pielii.
Factorii de risc principali implicati in aparitia cancerelor cutanate sunt:
- radiatia solara si in special radiatiile ultraviolete. Daca pana de curand se considera ca expunerea la ultravioletele din clasa B este mai frecvent asociata cancerelor de piele, noile cercetari au documentat ca o expunere la ultravioletele din clasa A creste riscul de dezvoltare a tuturor cancerelor de piele. Daca ultravioletele B cauzeaza arsuri de piele, ultravioletele A determina metamorfoze ale pielii, de la imbatranirea acesteia si pana la leziuni precursoare cancerelor cutanate.
- bronzarea artificiala la solar, trebuie evitata si chiar interzisa datorita riscului foarte mare de aparitie a cancerului cutanat atat melanotic cat si nonmelanotic
- prezenta unui fenotip constitutional aparte: par blond sau roscat, ochi albastri, tegument slab pigmentat sau depigmentat cu pistrui, predispune mai frecvent la arsuri solare si este asociat cu un risc mai mare pentru cancerul cutanat
- leziunile cutanate precanceroase rugoase, rosii sau cenusii, intitulate keratoze actinice, se dezvolta preponderent in zonele expuse frecvent radiatiei solare. Acestea sunt leziuni precursoare cancerului scuamos si cu cat o persoana prezinta mai multe leziuni cu aspect de keratoza actinica, cu atat este mai mare riscul de carcinom scuamos. Folosirea intensiva a factorilor de protectie cutanata 30 si peste, scade riscul dezvoltarii keratozei actinice
- sexul. Incidenta este mai mare la barbatii albi, in varsta, precum si la femeile tinere
- varsta. Cu cat varsta este mai mare cu atat incidenta cancerului cutanat este mai mare
- istoric de arsura cutanata solara sau de alta cauza, creste incidenta cancerelor scuamoase sau a carcinoamelor bazocelulare
- antecedentele de cancer de piele. Persoanele care au prezentat in antecedente un cancer cutanat au un risc semnificativ mai mare de dezvolta un nou cancer de piele. In principiu, aproape 50% din dintre pacientii diagnosticati cu un carcinom bazocelular vor dezvolta un nou cancer cutanat in urmatorii 5 ani de la diagnostic.
- sindroame genetice. Anumite sindroame genetice se asociaza cu un risc mai mare de a dezvolta carcinoame bazocelulare de exemplu sindromul Gorin sau Epidermoliza buloasa simplex sau diskeratozele congenitale, etc.
- medicatie. Administrarea anumitor medicamente si expunerea la radiatiilor solare in acelasi timp creste riscul de aparitiei a cancerului cutanat (ex.Vemurafenib medicament utilizat in tratamentul melanomului malign metastatic RAF pozitiv, Voriconazole sau Vandetanib)
- tratamentele anterioare iradiante cresc riscul aparitiei cancerelor cutanate si in special pe termen lung, la intervale de pana la peste 10 ani de la momentul radioterapiei
Simptome
In majoritatea situatiilor simptomatologia este absenta.
In cazul cancerelor cutanate bazocelulare pot fi prezente unul sau mai multe dintre urmatoarele semne:
- rana deschisa care sangereaza,supureaza, este acoperita de cruste sau nu sau care se cicatrizeaza cu greutate dupa o evolutie de mai multe saptamani
- leziune conopidiforma asociata unei arii inflamatorii acoperita de cruste dar total indolore
- excrescenta cu aspect rozaliu, rosu, perlat sau translucid
Carcinoamele scuamoase pot fi acoperite de cruste, pot sangera si se pot prezenta sub forma unor veruci, a unor placarde persistente cu aspect rosietic, cu margini neregulate si care pot sangera usor sau sub forma unei ulceratii cronice.
Anumite tipuri de cancere cutanate disemineaza de-alungul filetelor nervoase, situatie care se poate manifesta prin durere, hipoestezie, hiperstezie, furnicaturi, etc la nivel lezional sau perilezio al.
Diagnosticul
Examenul bioptic este adesea singurul examen necesar confirmarii bolii dar si in stabilirea extensiei locale a bolii. In majoritatea cazurilor biopsia este excizionala, ceea ce inseamna indepartarea formatiunii tumorale in limite de siguranta oncologica. In situatii particulare se face o biopsie incizionala pentru confirmare diagnostica, urmata de o noua interventie, excizionala larga, care se face cu margini de siguranta oncologica.
Stadializarea
Cancerul bazocelular cat si cel scuamocelular, de regula nu disemineaza catre alte parti ale organismului si in rare cazuri afecteaza ganglionii de vecinatate si cu totul exceptional organe interne la distanta de tumora cutanata.
Tratamentul
Alegerea terapiei optime se face de catre echipa multidisciplinara. Deoarece in marea majoritate a cazurilor boala este localizata, principala optiune terapeutica este cea chirurgicala. Interventia chirurgicala consta in indepartarea leziunii si a tegumentului de vecinatate fara necesitatea vreunui tratament complementar.
Extensia interventiei chirurgicale depinde de marimea leziunii dar si de localizarea acesteia.In anumite situatii, cand localizarea este in zone dificile, se impune participarea unui chirurg plastician
Procedurile chirurgicale sunt diferite si includ: chiuretajul, electrocauterizarea, criochirurgia, laserterapia, chirurgia Mohr sau chirurgia reconstructiva cu sau fara grefa de piele.
Chirurgia Mohr se adreseaza in general tumorilor cutanate mari,a celor localizate in regiunea capului si gatului dar si recidivelor tumorale dupa excizia primara.
RADIOTERAPIA este o procedura terapeutica importanta folosita ca alternativa la interventia chirurgicala in cazul tumorilor cutanate cu localizare dificila cum ar fi pleoapele, aripile nazale sau urechi. In anumite situatii, se completeaza interventia chirurgicala cu radioterapia in vederea consolidarii controlului local al bolii.
Radioterapia standard in cancerele cutanate este administrata extern si superficial, sub forma roentgenterapiei. In anumite situatii, rare, se recurge la brahiterapie, o procedura de iradiere interstitiala, care consta in plasarea sursei de iradiere in zona lezionala sau in imediata vecinatate a acesteia.
TERAPIE TOPICA (CHIMIOTERAPIE TOPICA) se adreseaza atat leziunilor cutanate precanceroase cat si tumorilor cutanate maligne.
Leziunile precanceroase de keratoza actinica beneficiaza de tratament topic sub forma de aplicatii locate cu fluorouracil (Efudix) sau ingenol. Fluorouracilul topic este un citostatic folosit curent in tratamentul carcinoamelor bazocelulare superficiale.
Cancerele cutanate metastatice sunt extrem de rar intalnite. In asemenea situatii principalul tratament este tratamentul citostatic sistemic. Punctual, in scop paleativ, se foloseste radioterapia sau interventia chirurgicala.
Recent, in arsenalul terapiei cancerelor cutanate au intrat terapiile target, a caror principala tinta este reprezentata da cancerele bazocelulare extinse, recidivate dupa terapia primara sau metastatice. Exponentii acestei clase terapeutice sunt Vismodegib si Sonidegib cu rezultate semnificative in aceste situatii.
Sursa foto: Shutterstock