Diagnosticul nodulilor pulmonari: de la screening la terapie

Cancerul pulmonar este in continuare principala cauza a mortalitatii legate de cancer la nivel mondial, prin urmare detectarea timpurie este extrem de importanta. Asta pentru ca diagnosticarea bolii in stadiu incipient ar permite o supravietuire mai buna a pacientilor cu cancer pulmonar.

Acest lucru este sustinut de rezultatele National Lung Screening Trial (NLST) - din 2011. Screening-ul timpuriu prin tomografie computerizata cu doze mici (LDCT) la pacientii cu risc crescut poate determina o reducere cu 20% a mortalitatii specifice cancerului pulmonar, prin urmare aceasta investigatie imagistica este acum recomandata pentru screening-ul cancerului pulmonar.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Dupa cum bine stim, un nodul pulmonar este identificat ca o opacitate focala, rotunjita sau neregulata, amplasata in plaman, care poate fi mai bine sau mai putin bine definita, cu dimensiuni mai mici de 30 mm. Aceasta masa nu este asociata cu atelectazie sau cu cresterea ganglionilor limfatici. Criteriile actuale de evaluare a nodulilor sunt, in principal, impartite in functie de opacitatea si diametrul nodulilor, iar pacientii sunt identificati cu risc scazut sau cu risc ridicat in functie de varsta, istoricul fumatului, etc.

Nodulul pulmonar poate fi canceros, insa in cele mai multe cazuri natura acestuia este benigna. Nodulii se pot observa cu usurinta pe o radiografie sau la o tomografie computerizata. Dimensiunile unui nodul se incadreaza, in general, intre 5 si 30 de milimetri. Insa cu cat un nodul este mai mare, cu atat sansele ca acesta sa fie canceros cresc si ele.

S-a demonstrat ca punerea in aplicare a screening-ului timpuriu ar putea creste numarul de noduli pulmonari detectati cu aproximativ 875.000 pe an.  Cu toate acestea, se sugereaza ca majoritatea nodulilor detectati in urma screeningului au fost benigni, ceea ce a facut necesara stabilirea unui criteriu cuprinzator de screening, diagnostic si terapie a nodulilor pulmonari, astfel incat cancerul pulmonar sa poata fi depistat precoce si sa nu fie supra-diagnosticat.

Cauze aparitie noduli pulmonari

Infectii mai vechi - nodulii pulmonari care nu sunt de natura canceroasa apar adesea din cauza unor infectii mai vechi care au avut loc in organism. Acestia nu necesita tratament decat in cazuri foarte rare. Medicul va recomanda, totusi, monitorizarea anuala a acestor noduli pentru observarea din timp a unor modificari.

Daca medicul observa modificari in ceea ce priveste forma, dimensiunile sau textura nodulului, va face teste si analize suplimentare, printre care tomografia computerizata (CT), bronhoscopia sau biopsia. In acest fel, se pot detecta celulele canceroase.

Boli neinfectioase care cauzeaza inflamatie – artrita reumatoida ori sarcoidoza sunt exemple de afectiuni care pot cauza aparitia unor formatiuni nodulare la nivel pulmonar.

 

 

Simptome noduli pulmonari

De regula, nu exista simptome asociate cu nodulii care apar la nivelul plamanilor. Daca, totusi, nodulii sunt prea mari si devin de natura canceroasa, pot aparea simptome precum tusea.

De cele mai multe ori, pacientii nu stiu nimic despre prezenta nodulilor la nivelul plamanilor, pana in momentul in care fac radiografii sau tomografii computerizate.

Tratament noduli pulmonari

In cazul nodulilor de natura benigna, tratamentul nu este necesar. Daca, insa, vorbim despre un nodul malign, tratamentul implica indepartarea chirurgicala a acestuia – acest lucru este valabil numai in cazul in care celulele canceroase nu s-au imprastiat (metastaziere), iar starea de sanatate a pacientului permite o asemenea interventie.

Toratocomia este interventia chirurgicala prin intermediul careia se face o mica incizie in peretele pieptului, astfel incat sa se ajunga la nodul, cu scopul ca acesta sa fie indepartat. Rata de mortalitate este extrem de redusa in cazul acestei interventii. Pacientul va necesita, insa, cateva zile de spitalizare dupa o asemenea procedura, astfel incat medicii sa fie siguri ca pacientul va fi in siguranta (si) acasa.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

 

 

Sursa foto: Shutterstock

Pentru a comenta este nevoie de sau înregistrare.
Comentarii 0