De ce apare cancerul pulmonar la nefumatori?

O analiză genomică a cancerului pulmonar la persoanele fără antecedente de fumat a constatat că majoritatea acestor tumori provin din acumularea de mutații cauzate de procese naturale în organism.

Cancerul pulmonar este principala cauză a deceselor cauzate de cancer la nivel mondial. În fiecare an, peste două milioane de oameni din întreaga lume sunt diagnosticați cu această boală.

Majoritatea persoanelor care dezvoltă cancer pulmonar sunt fumători, dar 10% până la 20% dintre persoanele care dezvoltă cancer pulmonar nu au fumat niciodată. Cancerul pulmonar la nefumători apare mai frecvent la femei și la o vârstă mai mică decât apare de obicei cancerul pulmonar la fumători.

Factorii de risc de mediu, cum ar fi fumatul pasiv (expunerea nefumătorului la fumul de țigară al altor persoane), radonul, poluarea aerului și azbestul, precum și apariția unor boli pulmonare anterioare, pot explica unele tipuri de cancer pulmonar în rândul celor care nu au fumat niciodată, dar oamenii de știință încă nu știu ce cauzează majoritatea acestor tipuri de cancer.

Cancerul pulmonar la nefumători, asociat cu mutații în organism

Într-un studiu¹ epidemiologic de amploare, realizat de o echipă de cercetare internațională, investigatorii au folosit secvențierea întregului genom pentru a caracteriza modificările genomice în țesutul tumoral și au comparat țesutul normal de la 232 de nefumători, predominant de origine europeană, care au fost diagnosticați cu cancer pulmonar fără celule mici.

RECOMANDĂRILE EXPERȚILOR DOC

Tumorile au inclus 189 de adenocarcinoame (cel mai frecvent tip de cancer pulmonar), 36 de carcinoide și alte șapte tumori de diferite tipuri. La momentul studiului, pacienții nu începuseră încă tratamentul pentru tipul de cancer de care sufereau.

Cercetătorii au analizat genomul tumorii pentru semnături mutaționale, care sunt modele de mutații asociate cu procese mutaționale specifice, cum ar fi daune cauzate de activitățile naturale din organism (de exemplu, repararea defectuoasă a ADN-ului sau stresul oxidativ) sau de la expunerea la agenți cancerigeni. 

Semnăturile mutaționale acționează ca o arhivă a activităților unei tumori care au condus la acumularea de mutații, oferind indicii despre ce a cauzat dezvoltarea cancerului. Există un catalog de semnături mutaționale cunoscute, deși unele semnături nu au o cauză cunoscută.

În acest studiu, cercetătorii au descoperit că majoritatea genomurilor tumorale ale oamenilor care nu fumează niciodată au semnături mutaționale asociate cu deteriorarea proceselor endogene, adică procese naturale care au loc în interiorul corpului.

După cum era de așteptat, deoarece studiul a fost limitat la cei care nu au fumat niciodată, cercetătorii nu au găsit semnături mutaționale care să fi fost anterior asociate cu expunerea directă la fumat și nici nu au găsit acele semnături printre cei 62 de pacienți care au fost expuși la fumatul pasiv. 

Totuși, autorii studiului precizează că dimensiunea eșantionului a fost prea mică pentru o concluzie clară, iar nivelul de expunere, foarte variabil. Ar fi nevoie de o dimensiune mai mare a eșantionului, cu informații detaliate despre expunere, pentru a studia cu adevărat impactul fumatului pasiv asupra dezvoltării cancerului pulmonar la oamenii care nu au fumat niciodată, mai spun aceștia.

Analizele genomice au relevat, de asemenea, trei subtipuri noi de cancer pulmonar la persoanele care nu au fumat niciodată, cărora cercetătorii le-au atribuit nume muzicale pe baza nivelului de „zgomot” (adică, numărul de modificări genomice) din tumori. 

  • Subtipul predominant „piano” a avut cele mai puține mutații; părea să fie asociat cu activarea celulelor progenitoare, care sunt implicate în crearea de noi celule. Acest subtip de tumoră crește extrem de lent, de-a lungul multor ani, și este dificil de tratat, deoarece poate avea multe mutații diferite.
  • Subtipul „mezzo-forte” a avut modificări cromozomiale specifice, precum și mutații în gena receptorului factorului de creștere EGFR, care este de obicei alterată în cancerul pulmonar, și a prezentat o creștere mai rapidă a tumorii. 
  • Subtipul „forte” a prezentat dublarea întregului genom, o schimbare genomică adesea observată în cancerele pulmonare la fumători. Acest subtip de tumoră crește, de asemenea, rapid.

Aceste subtipuri ar putea avea abordări diferite pentru prevenire și tratament, consideră savanții. De exemplu, subtipul „piano”, cu creștere lentă, ar putea oferi clinicienilor o oportunitate de a detecta aceste tumori mai devreme, atunci când sunt mai puțin dificil de tratat. În schimb, subtipurile „mezzo-forte” și „forte” au doar câteva mutații majore, ceea ce sugerează că aceste tumori ar putea fi identificate printr-o singură biopsie și ar putea beneficia de tratamente țintite.

O direcție viitoare a acestei cercetări va fi aceea de a studia oameni de diferite origini etnice, din diverse spații geografice și al căror istoric de expunere la factorii de risc pentru cancerul pulmonar este bine descris. Deși lumea științifică este la începutul înțelegerii modului în care evoluează aceste tumori, analiza de față arată că există eterogenitate sau diversitate în cancerele pulmonare la pacienții care nu au fumat niciodată.

Cercetătorii concluzionează că se așteaptă ca această investigație în stil detectivistic a caracteristicilor tumorii genomice să deblocheze noi căi de analiză și cercetare pentru mai multe tipuri de cancer.

Cum se previne cancerul pulmonar?

Nu toate cancerele pulmonare pot fi prevenite, dar unele măsuri pot reduce riscul de a dezvolta această boală:

  • Nu fuma și evită să stai în fumul de țigară al altor persoane. Dacă ești fumător și renunți la acest viciu, țesutul pulmonar deteriorat începe treptat să se repare. Indiferent de vârsta ta sau de cât timp ai fumat, renunțarea îți poate reduce riscul de cancer pulmonar și te poate ajuta să trăiești mai mult.
  • Radonul, care poate fi prezent în orice casă, cu sau fără subsol (deoarece poate proveni din materialele de construcție, din apa pentru uz casnic sau din gazul pentru gătit) este o cauză importantă a cancerului pulmonar. Aerisirea regulată a camerelor poate fi de ajutor în scăderea riscului de cancer pulmonar, la fel și un sistem de ventilație mecanică instalat în casă.
  • O dietă sănătoasă, cu multe fructe și legume, poate ajuta, de asemenea, la reducerea riscului de cancer pulmonar. Unele dovezi sugerează că un astfel de stil alimentar poate contribui la protejarea de cancerul pulmonar atât a persoanelor care fumează, cât și a celor care nu fumează. Însă orice efect pozitiv al consumului de fructe și legume asupra riscului de cancer pulmonar este mult mai mic atunci când o persoană este fumătoare.

 

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
Nature Genetics - Genomic and evolutionary classification of lung cancer in never smokers
https://www.nature.com/articles/s41588-021-00920-0
1. Studiul „Genomic and evolutionary classification of lung cancer in never smokers”, apărut în Nature Genetics, Sept 6, 2021 DOI: 10.1038/s41588-021-00920-0, autori: Zhang T., Joubert P., Ansari-Pour N. et al.
American Cancer Society - Can Lung Cancer Be Prevented? 
https://www.cancer.org/cancer/lung-cancer/causes-risks-prevention/prevention.html


Te-ar mai putea interesa și...


 

 

 

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0