Cum arata cancerul pulmonar

Cancerul pulmonar este un tip de cancer foarte agresiv, care are tendinta de a se extinde catre alte organe precum ficatul sau pancreasul.

Mai bine de jumatate dintre pacientii cu cancer pulmonar diagnosticat inainte de a se metastazia supravietuiesc acestei boli.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Metodele de diagnosticare imagistica ofera imagini relevante ale tumorii, indicand localizarea si severitatea acesteia.

Cum arata cancerul, in functie de tip si stadiu

Cancer pulmonar cu celule mici – 15% dintre cazurile de cancer la plamani diagnosticate sunt de cancer pulmonar cu celule mici. Acest tip de cancer se extinde rapid catre alte zone si are, de asemenea, tendinta de a evolua foarte repede.

In cele mai multe cazuri de cancer cu celule mici, tumorile sunt localizate foarte aproape de centrul plamanilor. La radiografii, tumorile cancerului pulmonar cu celule mici arata precum mase albe situate in mijlocul plamanilor.

Cancerul pulmonar cu celule non-mici – acest tip de cancer este destul de dificil de identificat, mai ales pe o radiografie. Peste 40% din cazurile de cancer pulmonar cu celule non-mici sunt, de fapt, adenocarcinom. Acest tip de cancer cu celule non-mici creste treptat si este localizat catre exteriorul plamanilor, spre deosebire de cancerul cu celule mici, care se dezvolta catre interiorul acestora. Adenocarcinomul arata ca niste noduli rotunzi la nivelul plamanilor, aparand prima data la celulele care produc mucus.

Carcinomul cu celule scuamoase debuteaza la nivelul celulelor care imbraca plamanii si tumorile se dezvolta, in general, la nivelul bronhiei principale. Tumorile se pot extinde catre peretii pieptului. 

Carcinomul cu celule mari poate sa apara in orice parte a plamanilor. Acesta creste si se imprastie rapid, extinzandu-se catre zone din afara plamanilor. Carciomul cu celule mari este cel mai greu de tratat cancer pulmonar.

Mezoteliomul malign este cancerul care apare la nivelul membranei care acopera si protejeaza majoritatea organelor. Acesta rareori se vede la radiografie, insa exista tendinta de a aparea o reducere in volum a unuia dintre plamani sau de a aparea o excrescenta opaca care acopera o mare parte din plaman.

 

 

Cancerul metastaziat este cel care s-a imprastiat catre alte regiuni ale corpului. Cancerul care apare atat la nivelul plamanilor, cat si la nivelul altor organe precum ficatul, de pilda, este cancer metastaziat. Acesta poate fi depistat prin intermediul radiografiilor sau a altor metode de diagnostic imagistice.

Cancerul la plamani este dificil de detectat, mai ales pentru ca nu prezinta simptome evidente in stadiu incipient. In jur de jumatate dintre adultii care isi fac radiografii prezinta excrescente la nivelul plamanilor, insa numai 5% dintre acestea sunt de natura canceroasa.

Simptome cancer pulmonar

Radiografiile si alte metode de diagnosticare sunt recomandate de medic daca apar simptome specifice cancerului pulmonar precum:

  • Respiratie suieratoare
  • Tuse persistenta
  • Dispnee
  • Tuse cu sange
  • Infectii pulmonare recurente (bronsita, pneumonie)

Simptomele devin mai accentuate pe masura ce cancerul evolueaza si tumoarea creste si se extinde. In cazuri grave, in care cancerul se metastaziaza, o serie de simptome pot aparea, in functie de locurile in care cancerul a ajuns.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

 

 

Sursa foto: Shutterstock

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0