Pistruii dupa expunerea la soare – cum sa ii previi

Pistruii adesea se inmultesc ori devin mai accentuati dupa expunerea la soare. Pentru a intelege de ce se petrece acest lucru, trebuie sa stii ce sunt, de fapt, pistruii si cum apar acestia.

Cu totii avem, la nivelul pielii, celule denumite melanocite. Acesta sunt celule care au rolul de a ne proteja de radiatiile UV emanate de soare. Melanocitele produc, la randul lor, o proteina pigmentata denumita melanina. Melanina se comporta precum o bariera care ne face pielea mai inchisa la culoare, bronzandu-ne si protejandu-ne totodata de radiatiile solare.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

In general, melanocitele sunt imprastiate in mod egal in organism. In unele cazuri insa, la unele persoane, melanocitele se aduna la un loc formand pistrui.

Daca melanocitele tale sunt imprastiate in mod egal la nivelul pielii si petreci timp la soare, obtii un bronz uniform intrucat melanocitele produc melanina care te protejeaza de soare. Pe de alta parte insa, daca melanocitele tale nu sunt imprastiate uniform, te vei alege dupa expunerea la soare cu pistrui. De asemenea, ai sanse mai mari sa te alegi si cu arsuri solare intrucat in unele parti ale pielii nu exista melanocite care sa o protejeze.

Unele persoane observa prezenta pistruilor pe piele inca din copilarie, in timp ce la alte persoane pistruii apar in urma expunerii in mod repetat la soare. Fata, bratele si mainile, fiind zonele cel mai adesea expuse la soare, sunt locurile in care pistruii apar in mod deosebit.

Din pacate, persoanele cu pistrui nu numai ca sunt predispuse arsurilor solare, insa prezinta si risc mai mare de cancer de piele, pielea acestora fiind mult mai sensibila la radiatiile UV.  Pistruii sunt naturali si nu sunt deloc periculosi, insa in general, pielea cu pistrui este mai sensibila si de aici riscurile mai mari.

Aparitia si inmultirea pistruilor este deci declansata de expunerea pielii la soare ori la radiatiile UV din solar.

Cum sa previi aparitia si inmultirea pistruilor

Daca vrei sa previi aparitia ori inmultirea pistruilor, trebuie sa fii foarte atent atunci cand iti expui pielea la radiatiile UV – iata cateva reguli pe care trebuie sa le respecti daca vrei sa reduci riscul de inmultire a pistruilor pe timp de vara!

 

 

Foloseste lotiune cu factor de protectie solara lotiunea de plaja cu factor SPF protejeaza pielea de radiatiile UV, comportandu-se precum o bariera la nivelul pielii. Dimineata, inainte de aplicarea machiajului pe fata, foloseste o lotiune cu factor de protectie cat mai mare pentru a reduce riscul inmultirii pistruilor.

De asemenea, aplica un strat generos de lotiune de plaja si pe corp, mai ales in zonele foarte expuse. Spre exemplu, daca obisnuiesti sa conduci si petreci multe ore la volan, in trafic, e obligatoriu sa aplici lotiune de plaja pe brate si pe maini pentru a proteja pielea si pentru a reduce riscul de aparitie a pistruilor.

Poarta palarii si ochelari de soare supradimensionati – palariile si ochelarii de soare supradimensionati protejeaza tenul de radiatiile UV, reducand sansele de aparitie a pistruilor.

Evita expunerea in intervalul orar 10-16 – evita ori limiteaza expunerea pielii la soare in intervalul orar 10-16 pentru a reduce sansele de a te alege cu pistrui.

 

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

 

 

Sursa foto: Shutterstock

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0