Urticaria solara: cauze, simptome si tratament

Urticaria solară este o reacție alergică rar întâlnită, care apare în urma expunerii la razele soarelui. Află din acest articol ce simptome are persoana afectată de urticarie solară și ce opțiuni de tratament există.

Urticaria solară apare imediat după expunerea la soare și poate să dispară după câteva zeci de minute, dar și după câteva ore bune. Alergia poate deveni cronică, însă simptomele sale se pot trata. Dacă simptomele sunt grave, medicul poate prescrie o serie de medicmaente care să le combată.

Ce este urticaria solară?

Urticaria solară este o formă rară de urticarie cronică inductibilă în care pielea se umflă în câteva minute de la expunerea la lumina naturală a soarelui sau la o sursă de lumină artificială care emite radiații ultraviolete. Reacția poate dispărea în câteva minute sau poate persista până la o oră sau mai mult, caz în care influențează negativ calitatea vieții persoanei afectate.

RECOMANDARILE EXPERTILOR DOC

Urticaria solară este, cum spuneam, destul de rară. Poate apărea atât la bărbați, cât și la femei în orice moment al vieții, vârsta medie la apriție fiind de 35 de ani, dar poate să apară și la copiii sugari, și la persoane cu vârste de 70 de ani. 

Din ce cauze apare urticaria solară?

Cauza exactă a urticariei nu este cunoscută. Urticaria se declanșează în urma eliberării unei histamine din cauza unei reacții chimice care apare atunci când lumina soarelui atinge pielea. Mecanismul este asemănător cu cel al reacțiilor autoimune, care apar în momentul în care organismul produce anticorpi pentru a contracara factorul care declanșează urticaria. Urticaria este, deci, rezultatul unei reacții inflamatoare.

Care sunt factorii de risc pentru urticarie?

Ai predispoziție spre a dezvolta o urticarie solară dacă:

  • Ai un istoric familial în ceea ce privește această afecțiune.
  • Suferi de o formă de dermatită.
  • Folosești cu regularitate parfumuri, substanțe dezinfectante, vopsea sau alte substanțe chimice care pot declanșa urticaria odată cu expunerea la soare.
  • Urmezi un tratament cu antibiotice.

Ce simptome are o persoană cu urticarie?

Cele mai comune simptome ale urticariei solare sunt zonele înroșite care apar la nivelul pielii, care provoacă mâncărime, senzație de arsură sau senzație de înțepătură. Dacă urticaria se extinde și acoperă porțiuni mai mari de piele, e posibil să apară și alte simptome specifice alergiilor, precum:

  • Tensiune arterială redusă
  • Dureri de cap
  • Greață
  • Dificultăți de respirație

De cele mai multe ori, urticaria apare în zonele care sunt, de regulă, ferite de razele soarelui. Sunt șanse foarte mici ca urticaria să apară pe față sau pe mâini, care sunt adesea expuse soarelui. Dacă ai pielea sensibilă, urticaria solară poate apărea chiar dacă pielea a fost acoperită cu haine, mai ales dacă este vorba despre haine din materiale foarte subțiri.

Cum se stabilește diagnosticul de urticarie solară?

Pentru punerea diagnosticului de urticarie solară, medicul dermatolog trebuie, în primul rând, să examineze zona cu pricina. După ce analizează bine urticaria, medicul va pune întrebări cu privire la apariția acesteia, la istoricul de familie și nu numai.

Testarea cutanată Patch este, de asemenea, de ajutor în stabilirea diagnosticului.

Analizele de sânge sau biopsia pot fi recomandate dacă medicul suspectează că urticaria are alte cauze, cum ar fi boli precum lupus ori o afecțiune metabolică.

Tratament urticarie solară

De multe ori, urticaria solară dispare de la sine, fără un tratament anume. De îndată ce pacientul este protejat de expunerea la soare, erupția poate începe să dispară spontan în câteva minute până la câteva ore și în cele din urmă dispare complet fără a lăsa urme.

Tratamentul pentru urticarie este prescris în funcție de severitatea simptomelor. În primă fază trebuie, deci, limitată expunerea la soare. Apoi, medicamentele antihistaminice pot fi de ajutor în reducerea simptomelor, dar și gelul de aloe vera poate calma neplăcerile.
Dacă reacțiile alergice sunt mai severe, medicul poate recomanda și tratamente medicamentoase pe bază de:

  • montelukast, care este folosit de regulă pentru tratarea astmului
  • medicamente corticosteroide
  • hidroxiclorochină

Și fototerapia (terapia cu lumină) poate fi de ajutor, pregătind pielea pentru expunerea la soare. Această terapie este de ajutor, însă efectele sale nu persistă pe termen lung.

Cum poți să previi urticaria solară?

Poți face anumite lucruri pentru a preveni urticaria solară și anume:

  • Limitează expunerea la soare între orele 10.00 și 16.00 pe timpul verii.
  • Expune-te treptat la soare odată cu venirea primăverii.
  • Poartă haine din materiale naturale, care să îți acopere pielea atunci când soarele este foarte puternic. Alege pantalonii lungi și subțiri și bluzele cu mânecă lungă subțiri din bumbac sau in.
  • Folosește întotdeauna o loțiune de plajă cu factor de protecție mare atunci când stai la soare. De asemenea, când ieși din casă e bine să-ți dai și pe față, gât, piept și brațe cu o cremă cu factor de protecție solară.

Ce alte tipuri de urticarie mai există?

Urticaria spontană

Urticaria spontană poate fi acută, când urticaria sau angioedemul se formează și dispar după câteva ore sau zile, cel târziu după șase săptămâni sau poate fi cronică, atunci când simptomele persistă mai mult de șase săptămâni.

NEWSLETTER DEDICAT DOC

Urticaria fizică

Urticaria solară este o subformă de urticarie fizică. Alte subforme sunt:

  • Urticaria factitia, care apare la frecarea sau zgârierea pielii;
  • Urticaria la frig, care se declanșează la contactul dintre piele și frig;
  • Urticaria la căldură, apărută la contactul dintre piele și căldură;
  • Urticarie de presiune, care apare când există o presiune asupra pielii;
  • Urticarie la vibrații (angioedem vibrator)

Alte forme de urticarie

  • Urticarie acvagenică, aceasta are loc la contactul între piele și apă;
  • Urticarie colinergică, are loc la temperaturi ridicate (de exemplu din cauza băilor fierbinți);
  • Urticarie de contact, apare la contactul dntre piele și anumite substanțe;
  • Urticarie/anafilaxie indusă de efort, când există o mare încordare fizică.

Cum se face distincția între urticaria acută și cea cronică?

Urticaria acută, cel mai frecvent subtip în ansamblu, durează de obicei câteva zile până la cel mult șase săptămâni de la prima apariție. În majoritatea cazurilor de urticarie acută există un atac unic care poate provoca adesea o mare anxietate. Urticaria cronică înseamnă că simptomele durează mai mult de șase săptămâni, însă aceasta este mult mai rară decât urticaria acută.

 

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
Dermnet NZ - Solar urticaria
https://dermnetnz.org/topics/solar-urticaria
ACAAI - Hives
https://acaai.org/allergies/allergic-conditions/skin-allergy/hives/

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


 

 

 

Te-ar mai putea interesa și...

 

 

 


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0