Remedii naturiste pentru arsurile solare

Pentru atenuarea durerilor și usturimilor cauzate de arsurile solare, dar și pentru a accelera procesul de vindecare a pielii, poți folosi remedii naturiste.

Înainte de toate, e bine de reținut că expunerea la soare ar trebui făcută după ce aplici o cremă sau loțiune cu factor de protecție solară (SPF) adecvat pielii tale - cu cât ai pielea mai albă și mai sensibilă, cu atât SPF-ul e bine să fie mai mare. De asemenea, pe lângă cremă, poți purta o brățară pentru expunerea controlată la soare. Aceasta are culoarea galbenă, iar când se modifică în portocaliu înseamnă că trebuie să aplici din nou pe piele crema de protecție, iar dacă se face roz, e bine să te duci la umbră pentru a evita arsurile.

Dacă, însă, te-ai grăbit să stai la soare fără protecție solară și ai mai și adormit pe șezlong sau pe plajă, cel mai probabil te-ai ales cu niște arsuri de toată frumusețea, cauzate de radiațiile ultraviolete. Simptomele arsurilor solare apar în câteva ore după expunerea la soare. Cu toate acestea, efectele complete ale afectării pielii pot dura 24 de ore. 

Cât durează o arsură solară în funcție de gravitatea ei

Arsurile solare ușoare vin de obicei cu roșeață și unele dureri, care pot dura oriunde între trei și cinci zile. Pielea ta se poate coji un pic în ultimele două zile, pe măsură ce se regenerează.

Arsurile moderate sunt de obicei mai dureroase. Pielea va fi roșie, umflată și fierbinte la atingere. Aceste arsuri durează de obicei aproximativ o săptămână până să se vindece în întregime. Ulterior, pielea poate continua să se cojească încă 2-3 zile.

Arsurile solare severe necesită uneori o vizită la un medic sau chiar o internare în spital. În acest caz, pielea este foarte dureroasă și foarte roșie și poate dura până la două săptămâni pentru a se recupera complet. Chiar dacă nu trebuie să mergi la spital, va trebui să rămâi acasă și să te odihnești pentru a te recupera după o arsură severă.

O serie de factori pot influența durata simptomelor arsurilor solare, pentru că nu toată lumea reacționează în același mod la expunerea la soare. În general, următorii factori fac ca oamenii să fie mai susceptibili la arsuri solare severe, care, în general, durează mai mult pentru a se vindeca:

 • pielea foarte deschisă la culoare
 • pistruii sau părul blond ori roșcat din naștere
 • expunerea la soare între orele 10:00 și 15:00 (când razele soarelui sunt cele mai intense)
 • altitudinile mari
 • găurile de ozon
 • domiciliul sau călătoriile în locuri situate în apropierea Ecuatorului
 • paturile de bronzare
 • anumite medicamente care cresc riscul de arsuri (medicamente fotosensibilizante).

RECOMANDARILE EXPERTILOR DOC
 

Durerea de la o arsură solară începe de obicei în 6 ore, atinge maximul în jurul a 24 de ore și se va reduce de obicei după 48 de ore. Tratarea arsurilor se face cu calmante - ibuprofen sau aspirină, dar și prin aplicarea de comprese reci sau de remedii din natură.

Remedii naturiste pentru arsurile solare

Poți folosi o serie de remedii naturale pentru atenuarea durerilor și usturimilor cauzate de arsurile solare, dar și pentru a accelera procesul de vindecare a pielii.

Un duș rece

Senzațiile de usturime și bufeurile cauzate de arsurile solare pot fi remediate cel puțin pe moment de un duș rece. Poți face chiar o baie în cada plină cu apă călduță, în care să pui un pahar de oțet de mere pentru reechilibrarea pH-ului pielii. Și uleiul esențial de lavandă (ori cel de mușețel) are efect calmant asupra pielii, iar dacă vrei să scapi de roșeața specifică pielii arse de soare, poți adăuga două căni de bicarbonat de sodiu în apa din cadă.

Aloe vera 

Probabil cel mai cunoscut, dar și cel mai eficient ingredient natural folosit pentru tratarea arsurilor solare, aloe vera hidratează pielea și accelerează regenerarea acesteia.

Comprese cu lapte rece

Compresele cu lapte rece aplicate direct pe piele creează o barieră proteică care ajută la vindecarea pielii.

Castraveți

Aceste legume conțin antioxidanți de preț pentru piele, dar au și proprietăți analgezice. Răcește castraveții în frigider apoi pune-i în blender pentru a-i transforma într-o pastă. Aplică pasta de castravete pe zonele arse de soare și las-o să acționeze în jur de 10 minute.

Iaurt

Conținutul de probiotice al iaurtului grăbește vindecarea pielii arse de soare. Alege un iaurt gras și lasă-l să acționeze în jur de 10 minute, apoi fă-ți un duș rece pentru a-l îndepărta.

Ceai negru

Ceaiul negru nu este numai gustos, însă este și extrem de eficient atunci când vine vorba despre reducerea nuanței de roșu a pielii, specifice arsurilor solare. Folosește comprese cu ceai negru rece, direct de la frigider, pe pielea arsă de soare. Acidul tanic din ceaiul negru are un efect răcoritor asupra pielii.

Ulei de cocos

Extrem de hidratant, uleiul de cocos are calități nutritive extrem de benefice pentru pielea arsă de soare. Aplică ulei de cocos pe pielea arsă, însă după ce îl ții la frigider, pentru a te bucura și de un efect răcoritor.

Pasta de cartofi

Cartoful crud atenuează senzațiile neplăcute care apar în urma arsurilor solare, reducând inflamația de la nivelul pielii. Pune cartofii cruzi în blender, transformă-i într-o pastă ori dă-i pe răzătoare și apoi aplică pasta obținută pe pielea arsă. Las-o să se usuce, apoi îndepărteaz-o în timpul unui duș rece.

Ce mai poți face dacă te-ai ales cu arsuri solare

Fă băi sau dușuri reci reci pentru a ajuta la ameliorarea durerii. Imediat ce ieși din cadă sau duș, tapotează pielea cu un prosop curat. Apoi, aplică o cremă hidratantă. 

Utilizează o cremă hidratantă care conține aloe vera sau soia pentru a calma pielea arsă de soare. Dacă o anumită zonă se simte deosebit de uscată, ai putea discuta cu medicul dermatolog dacă este în regulă să aplici o cremă cu hidrocortizon pe care o poți cumpăra fără prescripție medicală. Nu trata arsurile solare cu produse pe bază de benzocaină, deoarece acestea pot irita pielea sau pot provoca o reacție alergică.

Bea cât mai multă apă. Consumul de apă atunci când te-ai ales cu arsuri solare ajută la prevenirea deshidratării.

Dacă pe piele ți-au apărut vezicule, lasă-le să se vindece. Apariția veziculelor pe piele anunță o arsură solară de gradul doi. Nu ar trebui să spargi aceste vezicule, deoarece acestea se formează pentru a ajuta pielea să se vindece și pentru a te proteja de infecții.

Protejează-ți pielea arsă de soare în timp ce se vindecă. Poartă îmbrăcăminte care să-ți acopere pielea când ești  în aer liber.  

Când să mergi la medic pentru arsuri solare

Majoritatea arsurilor solare sunt arsuri de gradul I, care provoacă roșeață și durere – și de obicei le poți trata acasă. Dacă ai petrecut mult timp la soare, este posibil să te alegi cu o arsură de gradul doi, care provoacă vezicule. Mergi cât mai repede la medic dacă:

 • Veziculele ocupă mai mult de 20 la sută din pielea corpului
 • Te confrunți cu leșin sau slăbiciune
 • Ai febră mare, dureri de cap, deshidratare, confuzie sau greață
 • Arsurile solare nu răspund la tratament

 
Remediile prezentate mai sus sunt extrem de eficiente și te vor ajuta să scapi mai repede de arsurile solare, dar și de aspectul de piele arsă, însă ideal ar fi să previi aceste arsuri, pentru că au efecte negative atât pe termen scurt, cât și pe termen lung (pot duce la apariția cancerului de piele).

Nu uitați că un diagnostic corect poate fi pus doar de către un medic specialist, în urma unui consult și a investigațiilor adecvate. Puteți face chiar acum o programare, prin platforma DOC-Time, aici. Iar dacă nu sunteți siguri la ce specialist ar fi indicat să mergeți, vă recomandăm să începeți cu un consult de medicină internă, pentru care puteți face, de asemenea, programări prin DOC-Time.
 
 
Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
American Academy of Dermatology - How to treat sunburn
https://www.aad.org/public/everyday-care/injured-skin/burns/treat-sunburn
U.S. Food & Drug Administration - The sun and your medicine
http://www.fda.gov/drugs/resourcesforyou/specialfeatures/ucm464195.htm

 
 


Te-ar mai putea interesa și...


 

 

 

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0