Consumul abuziv de alcool iti modifica ADN-ul - Iata cum!

Potrivit unui nou studiu, consumul de alcool modifica structura ADN-ului, astfel incat nevoia de a consuma alcool sa fie si mai mare.

Atat consumul compulsiv de alcool, cat si consumul cronic pot avea efecte permanente asupra ADN-ului celular, cauzand o nevoie si mai mare de alcool pe termen lung.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Un studiu facut de cercetatorii de peste Ocean explica de ce dependenta de alcool este atat de greu de combatut – concret, pe masura ce consumi mai mult alcool, ADN-ul celular se modifica, astfel incat sa simti nevoia de a consuma si mai mult. In acest proces sunt implicate doua gene: PER2 si POMC, gene care sunt responsabile cu mentinerea ritmului circadian, precum si cu reglarea raspunsului organismului la stres.

Cum iti afecteaza, concret, consumul de alcool ADN-ul

Mult timp, oamenii de stiinta au crezut ca structura ADN-ului nu se poate modifica, insa cercetarile din ultimii ani au demonstrat contrariul. In functie de o serie de factori, printre care si consumul abuziv de alcool, ADN-ul celular poate trece printr-o serie de transformari.

In cadrul Laboratorului de Biologie Moleculara al Universitatii Cambridge, s-a descoperit ca ADN-ul celulelor stem este afectat de consumul de alcool prin acumularea de acetaldehida. Atunci cand este consumat alcool in exces, acesta este metabolizat si se formeaza acetaldehida, ca urmare a eforturilor depuse de organism. Acetaldehida este cea care modifica ADN-ul celulelor stem, care la randul lor modifica toate celulele nou formate.

In mod normal, acetaldehida dehidrogenaza neutralizeaza formarea de acetaldehida in urma consumului de alcool, insa daca este vorba despre o cantitate prea mare de alcool, aceasta nu mai face fata.

Pe langa modificarea ADN-ului celular, acetaldehida are si alte efecte negative asupra sanatatii. De pilda, aceasta poate creste riscul de cancer.

Ce alte efecte negative poate avea consumul abuziv de alcool asupra organismului

Inflamatie la nivelul ficatului – toate organele sunt afectate de consumul excesiv de alcool, insa ficatul este cel care are cel mai mult de suferit. Steatoza hepatica, hepatita alcoolica, fibroza si ciroza sunt complicatii care apar adesea din cauza consumului excesiv de alcool.

Complicatii cardiovasculare – aritmia, cardiomiopatia, dar si hipertensiunea arteriala sunt complicatii cardiace frecvente ale consumului de alcool.

Slabirea sistemului imunitar – consumul abuziv de alcool creste riscul de imbolnavire, intrucat slabeste sistemul imunitar al organismului.

Afectarea cerebrala – creierul este afectat de consumul de alcool, iar consecintele pot fi temporare, dar si permanente. Pe termen scurt, consumul abuziv de alcool cauzeaza probleme de memorie, dificultati de concentrare, reactii incetinite, insa pe termen lung pot aparea pierderea memoriei si depresia.

Ce inseamna consum abuziv de alcool

La femei se considera consum fara riscuri daca vorbim despre o bautura alcoolica pe zi, in timp ce la barbati e in regula sa se consume pana la 2 bauturi alcoolice pe zi. O bautura pe zi poate insemna 350 ml de bere, 150 ml de vin sau 45 ml de tarie (bauturi spirtoase). Daca se depaseste aceasta cantitate, putem vorbi despre consum abuziv.

Semnele si simptomele care tradeaza o problema cu alcoolul sunt urmatoarele:

  • Nevoia zilnica si incontrolabila de a consuma alcool.
  • Consumul de alcool in ciuda dorintei de a renunta.
  • Inventarea unor scuze pentru a consuma alcool.
  • Consumul matinal de alcool.
  • Consumul de alcool pentru a combate simptomele mahmurelii precum tremurul, irascibilitatea sau lipsa de energie.
  • Consumul de alcool in ciuda problemelor cauzate de acesta.
  • Consumul de alcool la volan, la serviciu sau in timpul sarcinii.
  • Capatarea unei tolerante crescute la alcool.

 

Dependenta de alcool poate fi combatuta, insa este important ca persoana care sufera de aceasta dependenta sa isi doreasca acest lucru si sa ceara ajutor. Medicul de familie, apropiatii, precum si un terapeut ori un psihiatru pot sustine persoana dependenta in lupta pe care o duce.

 

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

 

Sursa foto: Shutterstock

Bibliografie: Studiul “Hypermethylation of Proopiomelanocortin and Period 2 Genes in Blood Are Associated with Greater Subjective and Behavioral Motivation for Alcohol in Humans” , publicat pe inlinelibrary.wiley.com, autori: Omkaram Gangisetty, Rajita Sinha si Dipak K. Sarkak

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0