Protecția solară: de ce este benefică pe tot parcursul anului?

Folosești creme cu factor de protecție solară doar vara, la plajă? Acest obicei este greșit, fiindcă pielea ta are nevoie de protecție împotriva razelor UV pe tot parcursul anului! 

Într-adevăr este important să-ți protejezi pielea de soare în timpul verii, însă este la fel de important să-ți protejezi pielea și în restul anului. Acest lucru include perioade precum în timpul lunilor reci de iarnă sau chiar în zilele ploioase de primăvară și toamnă. Asta se datorează faptului că, pentru anumite tipuri de cancer de piele, cum ar fi carcinomul cu celule scuamoase, riscurile de cancer cauzate de expunerea la soare se acumulează de pe tot parcursul vieții. Așadar, chiar dacă intensitatea radiațiilor solare ultraviolete (UV) poate fi mai mică iarna în comparație cu vara, asta tot poate crește riscul general de cancer de piele.

Recomandările experților DOC.ro

Știi deja cu siguranță că radiațiile UVA și UVB sunt nocive pentru sănătatea tenului tău și că pot fi un factor important de risc pentru apariția cancerului de piele. De altfel, se consideră că orice persoană care a suferit o arsură solară pe piele, indiferent de gravitate sau gradul de extindere, are cu cel puțin 10% mai multe șanse să dezvolte un cancer de piele pe parcursul vieții. 

Soarele la munte

Nu doar vara, în concediu, pe plajă sau la piscină avem nevoie de creme de protecție. Dacă ai făcut vreodată plajă la munte până acum ai observat probabil că soarele ți se pare mai puternic, lumina lui mai caldă, te bronzezi mai rapid, iar bronzul este mai rezistent. Acest lucru are de-a face în special cu altitudinea și compoziția diferită a aerului de la munte.

Așadar, protecția solară nu trebuie asociată doar cu marea și plaja, ci cu orice mediu unde te întâlnești cu soarele.

Zilele înnorate

Zilele înnorate sunt, de asemenea, periculoase, norii nu protejează împotriva soarelui. Razele UV intră în contact și cu solul, în ciuda faptului că avem o zi ploioasă și rece. Câțiva nori pot acționa pentru a bloca unele raze, dar unii reflectă de fapt razele, ceea ce duce la raze intense care pot provoca arsuri solare

De asemenea, este important să ai grijă și la munte, chiar dacă nu este vizibil soarele. Razele UV sunt ușor de reflectat de zăpadă făcându-le mai puternice. De asemenea, se crede că razele UV ajung mai intens la sol la altitudini mai mari. Așadar, crema de protecție solară trebuie aplicată și reaplicată riguros, chiar dacă ești acoperit de haine și o geacă groasă. 

Soarele iarna

Așa cum soarele se reflectă puternic pe suprafața apei din mare sau piscină, la fel de puternic se reflectă și în zăpadă. Din ce motiv ai nevoie de ochelari de soare iarna pe pârtie? Cu siguranță fiindcă lumina este foarte puternică! Atunci de ce crezi că pielea ta nu este afectată de această lumină?

Fiindcă în sezonul rece suntem îmbrăcați mai gros, asigură-te în primul rând că fața, gâtul și mâinile sunt protejate temeinic cu creme care includ factori de protecție solară de cel puțin 20 SPF. Te poți baza și pe fondul de ten, fiindcă găsești pe piață multe formule care includ și SPF. Mare atenție dacă te expui la soare în tricou sau haine mai subțiri, fiindcă vântul răcoros te poate păcăli și vei ignora radiațiile razelor soarelui!

Ferestrele și sticla nu protejează pielea

Dacă te afli într-o călătorie cu mașina către destinația preferată sau chiar una nou găsită pe internet, cu soarele intrând în cascadă pe geamul mașinii, este important să știi că acesta nu te protejează de radiații. Soarele îți oferă o cantitate intensă de raze UV, chiar dacă ai putea crede că geamul mașinii este suficient pentru a te feri de probleme viitoare, razele UVA pot trece chiar și prin geamuri.

Soarele emite radiații dăunătoare, cum ar fi razele UVA și UVB. Razele UVA pot pătrunde în profunzime în piele, în timp ce razele UVB pot provoca arsuri solare. Chiar dacă nu se formează arsuri, acestea sunt totuși destul de dăunătoare.

Ce înseamnă SPF?

Factorul de protecție solară se traduce prin capacitatea unui produs de a bloca radiațiile UV absorbite de piele. Așadar, este o unitate de măsură pentru protecția oferită împotriva radiațiilor solare, despre care știm că provoacă arsuri, îmbătrânirea pielii, precum și creșterea riscului de cancer de piele.

Indiferent de perioada anului, pentru a reduce riscurile la care îți expui pielea, trebuie să acoperi pielea cu un strat generos de loțiune de plajă sau alte produse cu SPF.

Dacă pe timpul verii trebuie să acoperi mai multe zone din corp cu loțiune cu SPF, din cauză că mai multă piele este expusă soarelui, pe timp de iarnă trebuie să aplici factor de protecție solară pe față, gât și mâini, pentru că celelalte zone sunt acoperite deja de haine.

Este important să folosești cremă de protecție solară iarna, primăvara și toamna, dar mai ales vara când oamenii stau mai mult la soare. Deteriorarea pielii este de obicei cauzată de soarele de primăvară. În plus, chiar dacă nu este vizibil sau intens soarele, razele ultraviolete sunt și mai puternice iarna. Soarele provoacă daune în 15 minute de la expunere, iar persoanele cu vitiligo sau melasmă sunt mai predispuse la probleme cauzate de radiații. 

Crema de protecție solară trebuie folosită întotdeauna înainte de a ieși afară, indiferent de perioada anului. Furnicăturile cutanate sunt induse la persoanele cu aceste afecțiuni ale pielii, dar blocajul solar perfect ajută la evitarea acestora.

Dacă îți dorești o piele bronzată poți apela, atât pe timpul verii, cât și pe timpul iernii, la produsele cosmetice cu efect autobronzant sau bronzant. Acestea pigmentează pielea, oferindu-i o strălucire aparte, însă fără să te expună la riscurile asociate cu radiațiile ultraviolete emanate de soare. Cu cât te expui mai puțin acestor radiații, cu atât mai sănătoasă va fi pielea ta. 

Beneficiile produselor cu factor de protecție solară

Factorul de protecție solară sporește capacitatea pielii de a se proteja împotriva radiațiilor UV. De pildă, factorul de protecție 50 protejează pielea de 50 de ori mai bine decât se poate proteja aceasta singură, prin barierele naturale. 

Producția de elastină și colagen, utile pentru a menține pielea tânără și sănătoasă, este mult redusă din cauza razelor solare, ceea ce crește procesul de îmbătrânire a pielii. Astfel, două probleme sunt rezolvate prin utilizarea protecției solare. În primul rând, aceasta ajută la protecția împotriva razelor nocive ale soarelui și, în al doilea rând, menține pielea hidratată și tânără. Diferite studii arată că utilizarea zilnică a cremei de protecție solară ajută la menținerea pielii tinere și sănătoase, încetinind în același timp procesul de îmbătrânire.

Utilizarea produsele cu factor de protecție solară prezintă mai multe beneficii pentru piele:

  • Previn îmbătrânirea prematură a pielii, care poate apărea în urma expunerii la radiațiile UV.
  • Previn deshidratarea pielii, care poate apărea ca urmare a expunerii îndelungate la soare.
  • Previn arsurile solare.
  • Reduc riscul de cancer de piele, implicit pe cel de melanom – cel mai rar, dar cel mai periculos tip de cancer de piele.

Loțiunile de soare cu SPF-ul trebuie alese în funcție de tipul de piele, precum și de factori precum anotimpul, altitudinea la care te afli și timpul de expunere, toate acestea pentru a fi cât mai eficient în protecție. Pe timpul verii, atunci când intesitatea radiațiilor solare este mai mare, trebuie utilizată o loțiune cu un factor de protecție mai ridicat, mai ales atunci când are loc expunerea intensivă la soare – de pildă, la plajă. Iarna e recomandat să se folosească SPF la expunerea intenționată la radiațiile UV – spre exemplu, atunci când se practică sporturi de iarnă – dar chiar și o loțiune cu un factor de protecție mediu sau mic, pe întregul ten, pe perioada din zi în care te expui radiațiilor UV în cadrul activităților cotidiene.

 

Sursa foto: Shutterstock
Biliografie:
Sun Damage: Protecting Yourself - https://my.clevelandclinic.org/health/articles/5240-sun-damage-protecting-yourself
Sun Safety - https://www.cdc.gov/cancer/skin/basic_info/sun-safety.htm
Winter Sun Safety: What to Know About Protecting Yourself During Colder Months - https://www.skincancer.org/press/winter-sun-safety/ 


Te-ar mai putea interesa și...


DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0